magdalenapio 18.07.08, 15:39 Umowa kończy mi się 25 lipca(sama złozyłam wypowiedzenie), co jeśli od 28 lipca bede miała zwolnienie lekarskie na dziecko?Czy mam je gdzieś wysłac, czy dostane jakies pieniądze, czy warto skorzystać? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
slonko1335 Re: Czy warto? 18.07.08, 15:44 Nie bardzo wiem jak możesz mieć zwolnienie lekarskie na dziecko jak nie pracujesz. Przecież lekarz tam wpisuje dane zakładu pracy, a skoro to już nie Twój zakład pracy to nie ma zwolnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
magdalenapio Re: Czy warto? 18.07.08, 17:08 obydwoje jestesmy chorzy,wiec w takim razie moge wystawic na siebie? ale skoro nie pracuje, to tez nie wiem czy jest sens, czy dostałabym jakie s pieniądze? Odpowiedz Link Zgłoś
molki_dwa Re: Czy warto? 18.07.08, 19:15 kombinujesz- jezeli nie pracujesz nie masz zwolnienia- nikt ci nic nie płaci Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Czy warto? 18.07.08, 20:39 Nie ma sensu ani na Ciebie ani na dziecko nikt Ci nie wystawi zwolnienia jak nie pracujesz a jeśli nawet to nikt za nie nie zapłaci. Odpowiedz Link Zgłoś
ez-aw Re: Czy warto? 20.07.08, 21:47 Trochę to nie tak, jak piszą ludzie. Po zakończeniu stosunku pracy jeszcze przez 30 dni jesteś ubezpieczona i możesz iść na zwolnienie (na siebie). Wpisywany jest dawny zakład pracy i on wystawia Z-3. Ty dajesz do ZUS zwolnienie lekarskie (jeśli nie dałaś pracodawcy by wysłał z Z3) oraz ksero świadectwa pracy (oryginał do wglądu). Zus płaci normalny zasiłek chorobowy. Możesz to ciągnąć do 182 dni, później rehabilitacyjny. Ale musi być to w ciągu tych 30 dni od zakończenia pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
ciri_77 a ja dodam tylko ze 23.07.08, 13:23 dotyczy to tylko zwolnienia na siebie, zwolnienie na dziecko (zasiłek opiekuńczy po utracie tytułu ubezpieczenia - czyli po zwolnieniu) już nie przysługuje Odpowiedz Link Zgłoś