Dodaj do ulubionych

jak przejść z wychowaczego na L4???

07.10.08, 16:03
Jestem na urlopie wychowaczym od września. Teraz okazało się, że jestem w
ciąży. W jaki sposób mogę zawiesić wychowaczy??? Chodzi mi o to czy wystarczy,
że zgłoszę powrót do pracy i w pierwszym jej dniu dam dyrektorowi zwolnienie
L4 z powodu ciąży...czy muszę na kilka dni chociaż wrócić do pracy i dopiero
potem na L4. Czy ktoś tak miał????
Obserwuj wątek
    • pacynka27 Re: jak przejść z wychowaczego na L4??? 07.10.08, 16:39
      A jest to ciąża zagrożona? Musisz leżeć? Kto zajmie się starszym dzieckiem,
      wyjdzie z nim na spacer jeśli będziesz miała 1 na zwolnieniu (pacjent musi leżeć)?
      Bo jeśli to zwolnienie to lipa a ktoś "życzliwy" doniesie, że na L4 zajmujesz
      się dzieckiem, chodzisz z nim do sklepu na plac zabaw itp. to może być nie
      ciekawie. Nie lepiej być uczciwym i spokojnie dalej wychowywać starszaka?
      • magnolia22 Re: jak przejść z wychowaczego na L4??? 07.10.08, 16:56
        Chyba nie każde ciążowe zwolnienie musi mieć kod "1" - musi leżeć...
        ja w 7mym mcu przeszłam na L4, teraz jestem o krok od porodu i do
        tej pory nie muszę leżeć plackiem wg kodu L4, tylko mam "2" - może
        chodzić.

Kwestie uczciwości wielokrotnie poruszane w wątkach zwolnieniowych,
        ja się nie wypowiadam, bo rozumiem że różne są sytuacje, a i
        wiadomo, że każdy postępuje wg swoich zasad i "każde grabie grabią
        do siebie" czy jak to szło.
        Swoje zdanie mam, ale nikogo nie oceniam.
        • anolia Re: jak przejść z wychowaczego na L4??? 07.10.08, 17:05
          W poprzedniej ciązy byłam na L4 i wcale nie musiałam leżeć...miałam na zwolnieniu 2
        • pacynka27 Re: jak przejść z wychowaczego na L4??? 07.10.08, 17:07
          No właśnie ja się zdziwiłam bo jestem w 9 miesiącu i od kilku dni na zwolnieniu.
          Mam wpisane "1" mimo iż nic złego się nie dzieje (poza tym że ledwo wsiadam do
          samochodu, nie mogę oddychać, cały czas mam zgagę itp drobiazgi). Zwolnienie
          dostałam właściwie na siłę od mojej ginki. I teraz się boję odwieźć synka do
          przedszkola, iść do sklepu, kościoła i w ogóle komukolwiek się pokazać bo a nuż
          ktoś z pracy mnie zobaczy i obsmaruje. A byłby to dla mnie spory problem bo ja
          uczciwa z natury jestem smile i 8 miesięcy uczciwie do pracy chodziłam mimo iż
          wiosną katarki się zdarzały i spokojnie mogłam trochę poleniuchować.
          • magnolia22 Re: jak przejść z wychowaczego na L4??? 07.10.08, 17:17
            to pewnie kwestia uznania lekarza - moja ginka od początku pytała
            czy chcę l4, a kiedy już się zdecydowałam wypisała mi z kodem "2",
            czyli plackiem, w piżamie i papilotach leżeć na kanapie nie muszę.

u Ciebie pewnie tak wpisano, ze juz 9miesiac, to moze juz
            jakies "wieksze" wskazanie, pewnie "co lekarz to obyczaj". A to ze
            masz "1" widac tylko w kadrach jak zwolnienie im dostarczysz, nikogo
            wiecej z roboty nie powinno to obchodzic - to tak jak tajemnica
            lekarska.
    • anolia Re: jak przejść z wychowaczego na L4??? 07.10.08, 17:15
      a co do zasad...to powiem szczerze, że miałam nadziję, że uda mi się zajść w
      ciążę przed urlopem wychowaczym...tak się tez stało ale niestety ciąża była
      biochemiczna i beta z całkiem ładnego wyniku zrobiła się prawie zerowa. Miałam
      nadziję, że się uda od razu przejść na zwolnienie ale niestety...nie wyszło. Z
      racji, że nie mam opieki w dziadkach do dziecka a opiekunki nie biorę pod uwagę
      (pierwsze dziecko prawie mi zabiła i już nigdy nikomu nie zaufam choćby nawet
      nie wiem kto mi go polecił)...chiałam zostać w domu i zachować wypłatę - każdy
      kombinuje jak może smile))) a że dzeci chcę mieć 4 a piąte jak się trafi to bardzo
      się cieszę z tej ciąży a jednocześnie się martwię czy tym razem będzie ok. Z
      racji dwóch wcześniejszych poronień myślę, że kwalifikuję się do przebywania na
      L4...tylko nie wiem jak to wygląda organizacyjnie i pytam czy ktoś takmiał i co
      mam zrobić a nie o ocenę moralną czynu
      • ellana1 Re: jak przejść z wychowaczego na L4??? 07.10.08, 22:52
        Znajoma wysłała do kadr prosbe o skrocenie urlopu wychowawczego i w
        dniu powrotu zjawiła się w pracy . Na jeden dzien i nastepnego była
        juz na zwolnieniu . To byla koncowka ciazy .
    • marenika Re: jak przejść z wychowaczego na L4??? 07.10.08, 23:05
      żeby mieć płatne l4 musisz przepracować minimum 60 dni. Poza tym, żeby wrócić do
      pracy po wychowawczym musisz przejść badania okresowe;są one konieczne jeśli nie
      ma cię w pracy więcej niż 30 dni. tak więc musiałabyś pracować dwa miesiące i
      dopiero wtedy iść na zwolnienie bo inaczej niby ile miałby Ci wypłacać
      ZUS?średnią z niczego?dobrze to przemyśl, bo jak tylko wrócisz z wychowawczego
      to możesz od razu dostać wypowiedzenie a to już nie byłoby fajne!!!
      pozdrawiam
      • osa551 Re: jak przejść z wychowaczego na L4??? 07.10.08, 23:11
        > żeby mieć płatne l4 musisz przepracować minimum 60 dni

Zasada ta nie dotyczy L4 w ciąży o ile pamiętam

bo jak tylko wrócisz z wychowawczego
        > to możesz od razu dostać wypowiedzenie

Autorka pierwszego postu jest w ciąży, więc zwolnienie jej po powrocie do pracy
        nie byłoby takir proste

Nie zazdroszczę pracodawcy.
    • osa551 Re: jak przejść z wychowaczego na L4??? 07.10.08, 23:06
      Możesz zrezygnować z wychowawczego i następnego dnia iść na zwolnienie. Tylko
      dlaczego ja mam na to pracować?
      • aicha14041975 Re: jak przejść z wychowaczego na L4??? 08.10.08, 01:01
        Osa551 , punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Nie sądzę, że
        jeśli znajdziesz sie w takiej samej sytuacji to nie podejmiesz
        choćby proby zastanowienia się nad taką opcją. Chyba że no cóż,
        wolisz oddać "swoje pieniądze" pijakom i wiecznym bezrobotnym niż
        Matce w ciąży wychowującej dziecko. Ja mając taką opcję zrobiłabym i
        zrobię jeśli będę tego potrzebowała, bo nie mam zamiaru zastanawiać
        się za co coś do garnka włożyć czy ubrać dzieciaki tylko dlatego -
        że nie wypada. Przy dzieciach trzeba honor schować do kieszeni -
        przekonałam się o tym sama jak urodziłam swoje dzieciaki.Uwierz mi,
        duużo moich ciężko zarobionych, pełnych wyżeczeń i poczucia winy iż
        zostawiam chore dziecko w domu "bo praca" - zostawiłam w ZUSie. I co
        z tego miałam? Nic. Nawet rodzinnego nie dostałam bo się nie
        kwalifikowałam ze względu zarobków. O jałmużnie w postaci
        wychowawczego to już nie wspomnę. Nie mam pojęcia jaki idiota
        wymyśla te stawki i limity. Jak z tego przeżyć, zapłacić rachunki
        itp itd - polityka prorodzinna to farsa.
        • maurra Re: jak przejść z wychowaczego na L4??? 08.10.08, 09:38
          zaszłam w drugą ciążę na wychowawczym i jakoś niczego do kieszeni chować nie
          musiałam i nie muszę. Byłoby mi najzwyczajniej w świecie wstyd durnia z siebie i
          pracodawcy robić.
          I mocno bym się zastanowiła, czy produkować koleje dzieci jak je mogę w utrzymać
          tylko dzięki lewym zwolnieniom, zasiłkom czy zapomogom.
          Od utrzymywania dzieci generalnie są rodzice a nie państwo
        • osa551 Re: jak przejść z wychowaczego na L4??? 08.10.08, 09:56
          aicha14041975, nie jestem kombinatorem i nigdy nie byłam, niestety spuścizną
          PRL-u jest to, że nasz kraj to kraj kombinatorstwa i oszustwa. Dzieci powinno
          się produkować na własny rachunek a nie na rachunek współobywateli. Potem dziwne
          nie jest, że brakuje pieniędzy w ZUS-e albo NFZ. Niestety niezależnie od tego
          jak te instytucje są prowadzone nie brakuje w tym kraju wyłudzaczy świadczeń.

Poza tym nie mówimy to u oddawaniu pieniędzy pijakom czy bezrobotnym tylko o
          pieniądzach ze składki na ubezpieczenie chorobowe. Pijacy i bezrobotni z tego
          funduszu raczej nie korzystają. Ja nic nie wolę, chciałabym po prostu, żeby
          Polacy nauczyli się żyć na własny rachunek a nie na rachunek innych, bo PRL się
          skończył jakieś 19 lat temu.

Zależy mi też na tym, żeby było równouprawnienie w pracy, tyle tylko, że jak
          widzę takie posty jak autorki to mi się scyzoryk w kieszeni otwiera, bo jej
          pracodawca na drugi raz dwa razy się zastanowi zanim zatrudni taką dziumdzię. A
          potem panie takie pokazują się w Uwagach i innych tabloidach płacząc do kamery,
          że mają 4 dzieci i nie mogą znaleźć pracy.
    • andrzejkowo Re: jak przejść z wychowaczego na L4??? 07.10.08, 23:48
      Informujesz pracodawcę, że chcesz wrócić do pracy. W dniu kiedy powinnaś wrócić
      nawet nie musisz osobiście dostarczyć zwolnienia - może je dostarczyć np Twój
      mąż. I wszystko.
    • sagittarius_84 Re: jak przejść z wychowaczego na L4??? 08.10.08, 09:13
      Nie musisz. Idziesz do pracodawcy i zgłaszasz chęć powrotu do pracy.
      Następnego dnia wreczasz L4.
      Proponuje żeby kwestie moralności itp pozostawić autorce watku, bo
      to nie nasz sprawa.
    • przeciwcialo Re: jak przejść z wychowaczego na L4??? 08.10.08, 09:59
      Ciążę można przejść na wychowawczym. Potem dostaniesz zasiłek
      macierzyński.
      • beatkaa32 Re: jak przejść z wychowaczego na L4??? 08.10.08, 10:06
        zgadzam się z przeciwciałem; sama byłam w takiej samej sytuacji jak autorka
        wątku; będąc na wychowawczym zaszłam w ciążę. Ale do głowy mi nie przyszło żeby
        przerywać urlop i brać L-4. Dla mnie taka postawa jest nie do przyjęcia, sorry.
        Jedna z dziewczyn pisze, że jak się ma dzieci to dumę trzeba włożyć do
        kieszeni-taaa... ale czy akurat ten sposób jest dobry? narzekamy potem , że
        młodzież coraz gorsza, że już małe dzieci potrafią kombinować. Ciekawe, skąd
        wiedzą jak to się robi? Pozdrawiam i życzę miłego dnia.
    • mysia1807 Re: jak przejść z wychowaczego na L4??? 08.10.08, 10:17
      i po co to głupie gadanie i dogadywanie?! dziewczyna sie spytala to
      czeka na odpowiedz a nie na oskarzanie jej jak ktos nie wie czy jet
      przeciwko to nich to zostawi dla siebie a nie ja obwinia. pozdrawiam
      • anolia Re: jak przejść z wychowaczego na L4??? 08.10.08, 11:14
        widzę, że wątek się rozkręcił tylko nie na temat...Ja osobiście uważam, że 48 zł
        zasiłku na dziecko + 400 zasiłku z racji przebywania na urlopie wychowaczym jest
        zwyczjanie śmieszną kwotą a do tego trzeba naprawdę marnie zarabiać żeby się na
        te dodatki załapać. To jak państwo nasze dba o kobiety w ciąży czy o matki bywa
        momentami wręcz obraźliwe...takie rzucanie ochłapów ze stołu pańskiego. Dlatego
        każde kombinatorstwo uważam za uzasadnione w tym głupim kraju. Ja tak się
        składa, że na moje nieszczęście należę do tych bardziej uczciwych osób co się
        nigdy niczego przez tą właśnie uczciwość nie dorobią i bardzo proszę by nikt
        pochopnie mnie nie oceniał. Z kasą jest owszem ciężko, ale nie pisałąm nigdzie
        i nie biadoliłam jaka to ja biedna jestem itp. więc bardzo proszę mi tu nie
        wyjażdżać, że będę w jakiejś telewizji płakać że mam czworo dzieci czy jakoś
        tak. Na mojego pracodawcę zawsze liczyć na szczęście mogę i nie zwolni mnie
        tylko dlatego, że jestem w ciąży i z wychowaczego idę na zwolnienie -
        podejrzewam, że moja pani dyrektor sama by tak zrobiła ...zresztą rodzina to dla
        niej świętość więc na pewno to zrozumie. Moje decyzje odnośnie chęci posiadania
        większej liczby dzieci są całkowicie przemyślane i nie jestem jakąś durną
        małolatą, która bawi się w dom.
        • maurra Re: jak przejść z wychowaczego na L4??? 08.10.08, 11:24
          jesteś duża dziewczynka, najwyższa pora zacząć samemu zarabiać na potomstwo.
          Urzędnik Wam dziecka nie zrobił, czemu urzędnik ma je utrzymywać? Chcecie mieć
          gromadkę to wypadałoby popracować najpierw głową potem główką bo odwrotnie to
          jak widać nienajlepiej wychodzi.
        • madame_edith Re: jak przejść z wychowaczego na L4??? 08.10.08, 11:29
          Nie państwo ma łożyć na Ciebie i Twoje dzieci tylko Twój mąż i ich
          ojciec. Może od niego oczekuj większych zarobków.
        • osa551 Re: jak przejść z wychowaczego na L4??? 08.10.08, 11:33
          Ja osobiście uważam, że 48 z
          > ł
          > zasiłku na dziecko + 400 zasiłku z racji przebywania na urlopie wychowaczym jes
          > t
          > zwyczjanie śmieszną kwotą

Urlop wychowawczy nie jest obowiązkowy tylko dobrowolny. Mogłaś wrócić do pracy
          po urlopie macierzyńskim i dostawać normalną pensję. Ty też chyba nie
          zapłąciłabyś komuś gdyby nie świadczył dla Ciebie żadnej pracy tylko za to, że
          wychowuje swoje dziecko.

Dlatego
          > każde kombinatorstwo uważam za uzasadnione w tym głupim kraju.

Proszę wyjedź do UK - wtedy zobaczysz jak wyglądają mądre kraje. Jak ktoś nie
          chce tam pracować tylko wychowywać dzieci to zwyczajnie rezygnuje z pracy i nie
          ma do nikogo pretensji, że nie zarabia. Albo wyjedź do USA i jak dostaniesz tam
          8 (słownie osiem) tygodni macierzyńskiego to może oprzytomniejesz.

Moje decyzje odnośnie chęci posiadania
          > większej liczby dzieci są całkowicie przemyślane i nie jestem jakąś durną
          > małolatą, która bawi się w dom.

Możesz mieć tyle dzieci ile zechcesz, a jeśli twierdzisz, że nie jesteś durną
          małolatą to zrozum, że dzieci się ma na własny rachunek a nie na rachunek reszty
          społeczeństwa.
    • lubie_gazete Re: jak przejść z wychowaczego na L4??? 08.10.08, 11:19
      Polskie kombinatorstwo uncertain
    • anolia Re: jak przejść z wychowaczego na L4??? 08.10.08, 11:35
      ekstra wątek i nawet mnie to nie wkurza...tylko trochę dziwi, że zamiast się
      wspierać to jeden drugiemu do gardła skacze...mogę być dziewczynką i jak tam
      sobie chcecie... a co do pracy to przed ciążą pracowałam a nie kombinowałam a
      teraz uznałam, że czas na rodzenie dzieci przyszedł...jak tylko urodze planowaną
      ilość to do pracy na pewno wrócę bo swoją pracę bardzo lubię i bardzo dużo mnie
      kosztowała rezygnacja w wykonywania zawodu na rzecz rodziny. Ale, że tego się
      raczej pogodzić nie da...a już na pewno nie z korzyścią dla dzieci stąd decyzja
      o odpuszczeniu na kilka lat.
      • anolia Re: jak przejść z wychowaczego na L4??? 08.10.08, 11:41
        do osa551. Po macierzyńskim nie mogłam wrócić do pracy bo niestety nie mam
        opieki do dziecka. Dziadkowie pracują, dziecko do złobka - to same choroby i tak
        by mnie w pracy nie było a opiekunka nie wchodzi w grę...pierwsze dziecko
        zostało z opiekunką i jak wróciłąm z pracy miało pękniętą czaszkę i wstrząs
        mózgu...ja wiem wypadki się zdarzają, ale ciekawe czy któraś z was po czymś
        takim by zostawiła dziecko z kimś obcym. W Stanach nie ma reguły jak
        widać...moja kuzynka urodziła tam dziecko i nie pracowała tam ani minuty a cały
        czas dostaje 700 dolarów miesięcznie na dziecko od państwa.
        Nie mówicie mi tylko, że napradę sądzicie, że to ja jestem pomylona a w naszym
        państwie jest wszystko OK.
        • osa551 Re: jak przejść z wychowaczego na L4??? 08.10.08, 13:15
          Twoje święte prawo siedzieć w domu i wychowywać dzieci. Tylko dlaczego
          oczekujesz, że ktoś Ci za to zapłaci? Nie musisz się przed nikim tłumaczyć
          dlaczego jesteś na urlopie wychowawczym, naprawdę, tylko nie rozumiem dlaczego
          kombinujesz. W żadnym państwie nie będzie lepiej dopóki ludzie mają właśnie
          takie podejście jak Twoje. Bo państwo tworzą obywatele.

Pracowałam w "normalnych" krajach i miałam wiele koleżanek w ciąży i z dziećmi.
          Różne decyzje podejmowały w życiu, ale nigdy im nie przyszło do głowy żeby tak
          kombinować.

Ja nie chcę, żebyś ty płaciła za mnie i za moje dzieci - zarabiam na nie sama,
          dlaczego ja mam płacić za Twoje?
          • anolia Re: jak przejść z wychowaczego na L4??? 08.10.08, 13:53
            A ja tam chętnie za Twoje dzieci zapłacę bo i tak mi te pieniądze zabiorą ani
            ich na oczy nie zobaczę...a tak bym chociaż wiedziała, że na słuszną sprawę
            poszły. Nie wiem o jakim państwie mówisz, ale tego naszego to raczej nie tworzą
            obywatele tylko durni politycy, którzy wszystko pod siebie i na siebie a dla
            szarych obywateli to już nic. No i w imię czego mam nie kombinować??? W imię
            zasad...będę siedzieć w domu na wychowaczym kiedy mogę być na L4 tak dla zasady
            podczas gdy kto inny nie będzie takim frajerem tylko wykorzysta sytuację jak się
            tylko da. Ekstra!!!!!
            • joko5 Re: jak przejść z wychowaczego na L4??? 08.10.08, 14:39
              Przez 15 lat uczciwie płaciłam co m-c zus, gdy zaszłam w ciąże
              myślałam, że popracuję do końca, niestety w 19tc pojawiły się
              komplikacje i poszłam na zwolnienie już do końca ciąży i wcale nie
              czuję, że kogoś okradałam, ponieważ przez te wszystkie lata pracy
              nie byłam ani jednego dnia na L4, więc zdążyłam z nawiązką opłacić
              sobie takie długie zwolnienie, pewnie tak samo jak autorka wątku.
              • osa551 Re: jak przejść z wychowaczego na L4??? 08.10.08, 14:55
                Zwolnienie w ciąży właśnie jest od tego, żeby dostawały je kobiety, które
                pracują i są w zagrożonej ciąży a nie po to, żeby kobieta, która jest na
                wychowawczym wracała fikcyjnie do pracy jak tylko zobaczy dwie kreski na teście
                po to tylko, żeby iść na zwolnienie i dostać kasę.

Ja tez byłam w ciąży miesiąc na zwolnieniu jak lekarz uznał, że mam iść na
                zwolnienie. Nie o tym jest dyskusja.
                • nati.82 Re: jak przejść z wychowaczego na L4??? 08.10.08, 14:59
                  Jak widzę tego typu pytania i pomysły to się tylko zastanawiam, jak w tym kraju
                  ma być lepiej, skoro matka nawet własne nienarodzone jeszcze dziecko wykorzysta,
                  żeby mieć kasę. Szkoda słów.
                • joko5 Re: jak przejść z wychowaczego na L4??? 08.10.08, 15:02
                  No tak, ale Ona przecież pracowała wcześniej, być może kilka lat i
                  zdążyła wpłacić zusowi nie małe pieniądze, więc może warto odzyskać
                  swoje, jeśli nie pójdzie na L4 to pieniądze przepadną.
                  • osa551 Re: jak przejść z wychowaczego na L4??? 08.10.08, 15:11
                    więc może warto odzyskać
                    > swoje, jeśli nie pójdzie na L4 to pieniądze przepadną.

Ubezpieczenie chorobowe jak sama nazwa wskazuje jest ubezpieczeniem i nigdzie
                    się nie odkłada. Jest to 2,45% od wynagrodzenia brutto, więc o ile się nie mylę
                    to każdy miesiąc zwolnienia = 41 miesięcy składek zakładając stałe
                    wynagrodzenie. 7 miesięcy zwolnienia to w kwocie składek odpowiednik 24 lat pracy.

• przeciwcialo Re: jak przejść z wychowaczego na L4??? 08.10.08, 15:55
                      Brawo! Może to tym które kombinuja oczy otworzy.
                      • joko5 Re: jak przejść z wychowaczego na L4??? 08.10.08, 16:27
                        Niestety takie mamy prawo i złodziejski Zus, całe życie płacisz ub.
                        rentowe jak nie pójdziesz na rentę - pieniądze przepadły, ub.
                        zdrowotne - nie korzystasz z państwowej służby zdrowia - pieniądze
                        przepadły, tak samo jest z chorobowym, wypadkowym, FP, FGśP, nawet
                        biedny emeryt, który nie dożywa wieku emerytalnego też jego
                        pieniądze przepadły, a powinna dziedziczyć uzbierany kapitał
                        rodzina. Niestety Zus nas okrada całe życie, zabiera nam 40% naszych
                        zarobków, więc nie widzę nic złego, że można wyciągnąć od nich
                        pieniądze.
                        • osa551 Re: jak przejść z wychowaczego na L4??? 08.10.08, 17:06
                          To jest składka ubezpieczenia a nie uzbierany kapitał. Jak płacisz polisę
                          ubezpieczeniową za samochód to też nie zbierasz kapitału prawda?

To jest tak jak polisa ubezpieczeniowa OC na samochód, która jest obowiązkowa
                          jeśli posiadasz samochód, tyle tylko, że składkę opłaca za Ciebie pracodawca a
                          nie Ty. Składka emerytalna "się odkłada", reszta to ubezpieczenia.
            • osa551 Re: jak przejść z wychowaczego na L4??? 08.10.08, 15:02
              To jest sprawa Twojego sumienia. Ty też Tworzysz to państwo, więc jest takie
              jakim je tworzysz - niczym innym. Moja koleżanka urodziła dziecko z wrodzoną
              wadą genetyczną, jej mąż musiał pójść na urlop wychowawczy, bo nie był w stanie
              zarobić na pielęgniarkę obsługującą respirator i inną aparaturę, którą mają w
              domu. Koleżanka pracuje i utrzymuje rodzinę. Jakoś nie pomyśleli, żeby wyciągnąć
              łapę do Państwa po pomoc, chociaż moim zdaniem akurat takim ludziom ta pomoc by
              się należała. No ale oczywiście ty wiesz lepiej bo Tobie "się należy".

Napisałam Ci, że z punktu prawnego możesz tak zrobić, nie wiem tylko dlaczego
              się obruszasz jak ktoś pisze, że to jest kombinatorstwo - bo jest i tyle. Ciebie
              nie obchodzi z czego ja utrzymuję moją rodzinę - mnie nie musi obchodzić z czego
              Ty żyjesz.
              • agasobczak Re: jak przejść z wychowaczego na L4??? 08.10.08, 16:06
                Sprawa wcale nie jest az antymorlana jak piszecie smile takie jest prawo i
                dziewczyna ma do tego jaknajbardziej prawo wiec.. po co sie nad tym rotrzasac?
                Ciekawa jestem czy wy jestescie takie (te ktore mowia o morlanosci) swiete w
                pracy? Czy wychodzicie zawsze punkutlanie czy nie siedzicie przed kompem zamiast
                pracowac czy przerwy na papierosa na kawe na plotki sa w ramach przerwy czy ciut
                dluzsze...? Wkurza mnei taki egadanbie jak sie komus wytyka zla morlanosc
                sieganie do kieszeni itp. Sama bylam na kierowniczym stanowisku i wiem jak
                wnerwialy mnei takie gadania a swiete osoby doily jak mogly...
                Otoz - masz prawo napisac o przerwaniu urlopu wychowawczego. Mozesz od razu isc
                na zwolnienie. Miesiac placi pracodawca reszte ZUS. Zyskujesz wtedy 2 tygodnie
                macierzysnkiego i urlop wypoczynkowy.
                A mozesz tez porozmiawiac z pracodawca (jak masz sensownego) i uprzedzic go...
                ze tak zamierzasz zrobic...
                A... i jeszcze jedno - a dziewczyna ktora zamierza wrocic do pracy a nie wie ze
                jest w ciazy? To ma cofnac swoje wypowiedzenie wychowawczego bo KTOS sobie cos
                pomysli? I bedzie wyciagala pieniadze po nie swoje?
                Wiecie... wasze dywagacje morlano jakies tam... sa normlanie żenujace... A
                dziewczyna pytal sie o mozliwosc pojscia na L4 a nie o opinie - o takie pewnie
                spyta kogos bliskiego...
        • paulapl81 Re: jak przejść z wychowaczego na L4??? 08.10.08, 17:46
          Szczerze, to w zupełności Cię popieram. I zrobiłabym dokładnie to
          samo. I wcale nie uważam tego za kombinowanie. I tak nigdy tych
          pieniędzy, które ZUS ode mnie dostaje, nie odzyskam w postaci
          emerytury czy innych zasiłków, więc przynajmniej w ten sposób można
          odebrać to, co się wrzuca do tej skarbonki bez dna. A siedzenie na
          wychowawczym bez grosza, być może jest możliwe, jeśli ktoś duuużo
          zarabia. Ale te osoby w naszym kraju są mniejszością. A te co piszą,
          żeby nie biadolić, bo w innym kraju mają 2 miesiące macierzyńskiego,
          chciałabym zobaczyć w sytuacji, gdy faktycznie 2 miesięczne dziecko
          zostawiają w domu, z obcą osobą. I zgadzam się, że system jest
          chory. Bezrobotny pijak dostanie zasiłek, ale kobieta z dzieckiem
          już ani grosza. Ot wielce sprawiedliwe. Trzymam kciuki i pozdrawiam.

• anolia Re: jak przejść z wychowaczego na L4??? 08.10.08, 18:00
      do nati.82 ...wali mnie co kto tu powie na mój temat ale nikomu nie pozwolę
      oceniać moich uczuć względem dziecka czy moich dzieci...bo za moje dzieci dała
      bym się zabić i to całkiem bezinteresownie a to, że chcę trochę wykorzystać
      państwo, które ma chory system to nie to samo co wykorzystanie dziecka jeszcze
      nienarodzonego. Ja właśnie dla niego chcę to zrobić... żebym miała na dobrego
      lekarza i wszystkie nizbędne w ciąży badania a nie odwalającego robotę
      państwowego "ginekologa", który tylko patrzy na zegarek bo się mu spieszy do
      domu a mnie i moją ciążę ma głęboko w poważaniu. Oby każdy tak wykorzystywał
      swoje dzieci jak ja to robię...to nie było by nieszczęśliwych dzieci na świecie.
      Jak nie masz nic mądrego do powiedzenia to się lepiej nie odzywaj i nie oceniaj
      nikogo...a zwłaszcza kogoś kogo totalnie nie znasz.Ale co tam ja każdą z was bym
      zrozumiała w takiej sytuacji i chętnie bym właśnie jej oddała kasę, której i tak
      nie widzę na oczy...ale oddaję ją państwu....wykorzystam czy nie te pieniądze ze
      składak...to już mało ważne bo to państwowe i święte pieniądze...na pewno się
      nie zmarnują...jak nie na mnie to w dobre ręce jakiegoś polityka, któremu
      właśnie się zachciało nowego samochodu trafią....ale to jest OK. W jakim wy
      świacie żyjecie...
      • maurra Re: jak przejść z wychowaczego na L4??? 08.10.08, 20:49
        anolia, nie okradasz jakiegoś bliżej nieokreślonego państwa czy "systemu".
        Okradasz innych obywateli, inne dziewczyny, inne matki. Państwo te pieniądze,
        które chcesz wyłudzić zabierze innej. Albo za chwilę wszystkim nam dowali wyższa
        składkę bo coraz droższe jest utrzymywanie nierobów i naciągaczy.
        zamiast więc pisać melodramatyczne deklaracje o zabijaniu się dla dziecka skróć
        wychowawczy, wróc do pracy i zarób na ten swój macierzyński chociaż.
        Albo przyznaj uczciwie, że ci się nie chce d... ruszyć, bo to wygodne tak się
        nad sobą użalać, na państwo kląć i łapę z kanapy po forsę wyciągać zamiast po
        prostu na nią zapracować.
    • deela Re: jak przejść z wychowaczego na L4??? 08.10.08, 18:47
      spryciara normalnie cyce mi klaply
    • aicha14041975 Re: jak przejść z wychowaczego na L4??? 08.10.08, 19:40
      A przypomniało mi się Drogie Panie Orendowniczki - Wasze składki
      chorobowe idą nie tylko na Wyrodne Matki Wykorzystujące Swoje
      Dzieci, ale też na poprawienie zdrowotności pracowników Zusu czyli
      korty tenisowe na dachu urzędu i oczywiście super wycieczki
      zagraniczne min. do Chin. Gratuluję rozeznania na co idą pieniądze.
      No chyba ze fundują wszystkim emerytom i rencistom wycieczkę życia.
      To popieram!! Ale jakoś w to nie wierzę. smile
    • monikatra Re: jak przejść z wychowaczego na L4??? 08.10.08, 20:24
      trzeba tak kombinować? przeciez dostaniesz po porodzie aż TYSIĄC
      ZŁOTYCH!!!!!!!! spokojnie wystarczy na wszytsko uncertain///////
      • anolia Re: jak przejść z wychowaczego na L4??? 08.10.08, 21:14
        do maurra. gdyby to tylko było możliwe chętnie wróciła bym do pracy...pierwsza
        sprawa to brak opieki do dzieci a druga to to, że ponieważ pracuję z dziećmi
        upośledzonymi i często niechodzącymi moja praca wymaga dźwigania czego mi robić
        w ciąży raczej nie wolno...więc nie oceniaj moich intencji...nie należę do
        leniwych osób i temu co robię poświęcam się bez reszty...w pracy jestem na 100%
        moich możliwości i dlatego mam efekty i mówią że jestem dobra w tym co
        robię...tak pewnie jest a to dlatego że LUBIĘ PRACOWAĆ...w chwili obecnej na
        100% poświęcam się dzieciom i nie jest mi łatwo siedzieć całymi dniami w domu
        jak kura domowa....chętnie bym popracowała...
        • joanna.zych Re: jak przejść z wychowaczego na L4??? 09.10.08, 09:56
          Anolia jestem po twojej stronie!!! Osoby które krytykują twoje zachowanie
          prawdopodobnie nie mają jeszcze dzieci, nigdy nie były w ciąży... To że musisz
          być na zwolnieniu nie znaczy, że nie chcesz pracować!!! Dlaczego masz siedzieć
          na wychowawczym jak możesz siedzieć na zwolnieniu... Po coś chyba płaciłaś przez
          pół swojego życia składki ZUS...
          • osa551 Re: jak przejść z wychowaczego na L4??? 09.10.08, 16:14
            Osoby które krytykują twoje zachowanie
            > prawdopodobnie nie mają jeszcze dzieci, nigdy nie były w ciąży...

Jasne, szczególnie, że ten wątek został przeniesiony z forum Ciąża i Poród. Ja
            mam dwoje dzieci, ale nie uznałam za stosowne kombinować w ciąży. Nie widzę
            powodu, żebym z powodu ciąży musiała obniżać moje standardy dotyczące uczciwości.

A o składkach na ubezpieczenie chorobowe już pisałam 7 miesięcy zwolnienia w
            ciąży to składki za 24 lata pracy.
    • m_o_k_o anolia 09.10.08, 18:58
      Na 30 dni przed datą powrotu do pracy powiadamiasz pracodawcę, ze
      rezygnujesz z wychowawczego. Pracodawca Twój wniosek musi przyjąć
      następnie zanosisz L-4 - chorujesz 182 dni potem ewentualnie
      swiadzcenie rehabilitacyjne a potem urlop i zasiłek macierzyński !
      Oto wzór tego wniosku !

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
      (oznaczenie pracownika) (miejscowość i data)

. . . . . . . . . . . . .
      (oznaczenie pracodawcy)

Zawiadomienie o rezygnacji z urlopu wychowawczego

Na podstawie art. 1863 pkt 2 k.p. rezygnuję z udzielonego
      mi w dniu ......................... urlopu wychowawczego. Proszę o
      dopuszczenie mnie z dniem ............................... do pracy
      na zajmowanym dotychczas stanowisku ..........., bądź na stanowisku
      równorzędnym z dotychczas zajmowanym lub na innym stanowisku
      odpowiadającym moim kwalifikacjom zawodowym z wynagrodzeniem nie
      niższym od wynagrodzenia za pracę przysługującego pracownikowi w
      dniu podjęcia pracy na stanowisku zajmowanym przeze mnie przed
      urlopem.

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
      (podpis pracownika)

Pozdrawiam !
      aha i uważaj na siebie, ZUS bardzo chetnie kontroluje cieżarne !
    • m_o_k_o anolia 09.10.08, 19:04
      Aha jeśli twoje badania są dalej aktualne to nie musisz po
      wychowawczym robić badan kontrolnych no chyba, że chorowałas na
      wychowawczym 30 dni po macierzyńskim, wychowawczym nie robi sie
      badań kontrolnych jesli sa aktualne jeszcze stare badania
      Badania trzeba wykonywac jeśli choroba trwała powyzej 30 dni czyli
      niezdolnosc do pracy była spowodowana chorobą. A ciaża to nie rodzaj
      choroby lecz niezdolnosc przypadająca w okresie ciąży.
      Podstawa prawna:

art. 229 Kodeksu pracy.
      • anolia Re: anolia 09.10.08, 19:12
        dzięki wreszcie ktoś kto udzielił mi odpowiedzi na postawine na początku pytanie
        smile))))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka