zuzis 24.10.03, 11:28 Witam, czy ktoś z Was może mi pomóc odnośnie przepisów jak to jest: czy firma może przenieść pracownicę- mamę 6-miesięcznego dziecka do pracy w innym mieście ???? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
skarolina Re: Zmana miejsca pracy.....PILNE!!! 24.10.03, 12:10 Matki dziecka do lat 4 nie można bez jej zgody delegować poza stałe miejsce pracy. Nie wiem natomiast, jak to wygląda w przypadku wypowiedzenia zmieniającego. Być może jest to możliwe. pozdrawiam, skarolina Odpowiedz Link Zgłoś
natalii11 Re: Zmana miejsca pracy.....PILNE!!! 24.10.03, 12:57 A na jakiej podstawie chcą Cię przenieść , zgadzam się z wypowiedzią wyżej Odpowiedz Link Zgłoś
zuzis Re: Zmana miejsca pracy.....PILNE!!! 24.10.03, 13:13 natalii11 napisała: > A na jakiej podstawie chcą Cię przenieść , zgadzam się z wypowiedzią wyżej Pracuję w biurze, ale w służbach mundurowych i mogę dostać nie rozkaz, ale polecenie przeniesienia na oddział na drugi koniec Polski, bo tam potrzebują ludzi, a tu nie....(( Odpowiedz Link Zgłoś
paulinapaulinapaulina Re: Zmana miejsca pracy.....PILNE!!! 24.10.03, 16:10 Skarolina niezbyt trafnie przywołała przepis art. 178 § 2 kp , który traktuje o oddelegowaniu. W przypadku zmiany miejsca świadczenia pracy (a to może się stać w drodze porozumienia zmieniającego lub wypowiedzenia zmieniającego) nie mamy do czynienia z oddelegowaniem, więc ten przepis nie będzie Cię chronił. Z Twojej wypowiedzi wnioskuję, że pracujesz w służbach celnych albo podobnych. Przypuszczam, że w związku z przystąpieniem RP do UE, w tych służbach i tak nastąpi redukcja zatrudnienia. Nie da się więc wykluczyć, że jeżeli nie przyjmiesz proponowanego przeniesienia (w takiej lub innej formie), otrzymasz wypowiedzenie umowy o pracę. Niestety, żaden przepis kodeksu pracy nie chroni pracownika przed zwolnieniem tylko dlategto, że ów wychowuje małe dziecko. Pozdrawiam. Paulina Odpowiedz Link Zgłoś
zuzis Re: Zmana miejsca pracy.....PILNE!!! 27.10.03, 07:29 Hej! Bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź..... niestety trafia ona w sedno sprawy. Ale będę dobrej myśli - w razie czego jest wychowawczy.... Odpowiedz Link Zgłoś