prawdziwy.burek 23.11.08, 19:50 Witam Na wczoraj miałam wyznaczony termin porodu i rowniez do wczoraj mialam wazne L4. Jutro idę do lekarza, czy dostanę kolejne zwolnienie czy też leci mi juz macierzyński? Jak to jest? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
carolinecat Re: Termin porodu a urlop macierzyński 23.11.08, 20:52 może uda Ci się uprosić lekarza o dodatkowe zwolnienie, ale ginekolodzy miewają nieprzyjemności z tego tytułu ze strony ZUSu i niechętnie wystawiają L4 po terminie. w takiej sytuacji możesz: a) iść do internisty i poprosić o zwykłe zwolnienie (płatne 80%) b) wziąć urlop wypoczynkowy, jeśli zostały Ci jeszcze jakieś dni z tego roku c) rozpocząć urlop macierzyński, no ale wtedy będziesz krócej z dzieckiem Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwy.burek Re: Termin porodu a urlop macierzyński 23.11.08, 21:11 No coz, zobacze co jutro powie lekarz. Natomiast jesli chodzi o ten urlop macierzynski, to jakie w zwiazku z tym dokumenty musze dostarczyc pracodawcy? Odpowiedz Link Zgłoś
bafami Re: Termin porodu a urlop macierzyński 23.11.08, 21:17 A dlaczego lekarz nie kazał ci się zgłosić do szpitala skoro termin minął wczoraj? Macierzyński wypisują w szpitalu przy wypisie, przynajmniej u nas. Wysyłasz to sobie do pracy, albo mąż zawozi. L4 od normalnego lekarza kochana masz 100% płatne. W ciąży zawsze 100% obojętne na co chora jesteś. Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwy.burek Re: Termin porodu a urlop macierzyński 23.11.08, 21:23 Moj lekarz prowadzacy jest do dzis na urlopie, w piatek bylam na kontroli u innego, takze dopiero jutro mam zglosic sie do tego ktory mnie prowadzi. Hmmm.... "macierzynski wypisuja przy wypisie" <-- Odpowiedz Link Zgłoś
carolinecat Re: Termin porodu a urlop macierzyński 23.11.08, 22:09 znalazłam coś takiego. tylko szczerze Ci powiem, że nie wiem, jaka w tej sytuacji powinna być wpisana data, bo przecież nikt nie jest wróżką. www.edziecko.pl/rodzice/1,79355,4088399.html Odpowiedz Link Zgłoś
carolinecat Re: Termin porodu a urlop macierzyński 23.11.08, 22:00 racja, dzięki bafami za sprostowanie Odpowiedz Link Zgłoś