aniniaw 05.02.09, 17:34 czy zasilek rodzinny w kwocie 48zl nalezy sie kazdemu?Wiem ze kiedys tak bylo,ajak jest teraz?napiszcie prosze Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
monika2604 Re: 48 zl 05.02.09, 17:47 nie każdemu się należy,zasiłek rodzinny zostanie przyznany, jeśli dochód rodziny w przeliczeniu na osobę nie przekracza kwoty 504 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
pacynka27 Re: 48 zl 05.02.09, 20:18 Żenada!!! Prawda Camel? 48 zł na dziecko do 5 czy 6 lat. A na starsze 68 zł. Normalnie kpina i obciach! Zasiek dostają rodziny, których dochody na osobę nie przekraczają jakiejś tam kwoty. Musiałabyś się dowiedzieć w MOPS-ie jaka to kwota. Odpowiedz Link Zgłoś
aleksandra1977 Re: 48 zl 05.02.09, 20:45 polecam informacje z tej strony: www.mps.gov.pl/index.php?gid=293 Odpowiedz Link Zgłoś
darkam1 Re: 48 zl 05.02.09, 21:44 no 48 zlotych i tysiąc pięćset papierów wymagane Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d Re: 48 zl 05.02.09, 21:50 > Żenada!!! Prawda Camel? 48 zł na dziecko do 5 czy 6 lat. A na tak, to koszmarna zenada... w Niemczech KAZDE dziecko dostaje min. 150 € ..a od przyszlego miesiaca 210€. Nie zaleznie od tego ile zarabiaja rodzice. I ta kwota dodatkowo jest zwolniona z podatku. Odpowiedz Link Zgłoś
magnolia22 Re: 48 zl 05.02.09, 22:34 gdyby nie ten koszmarny język niemiecki, to bym się zainteresowała sąsiedztwem... no i co nam po tym becikowym jednorazowo aaa, luksus mamy, 1100PLN możemy odliczyć... od dochodu bodajże ale w tv trąbią że zajmujemy przedostatnie miejsce w Europie (? czy coś pokręciłam?) pod kątem przyrostu naturalnego (mimo iż ostatnio lekki babyboom mieliśmy) i dlaczego polskie kobiety rodzić nie chcą... żenua... Mój Syn niestety jedynakiem będzie, chyba że jakaś wygrana w totka się zdarzy (poniżej 6tki nie schodzę). Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d Re: 48 zl 06.02.09, 00:04 nie przejmuj sie, niemeickie kobiety tez nie chca rodzic... mimo niewatpliwie wielu udogodnien. Odpowiedz Link Zgłoś
jahreshka Re: 48 zl 06.02.09, 09:11 magnolia22 napisała: > aaa, luksus mamy, 1100PLN możemy odliczyć... od dochodu bodajże Jednak od podatku Odpowiedz Link Zgłoś
4-bloo Re: 48 zl 06.02.09, 10:11 porazka z ta kasa ale juz na 3 dostaniecie wiecej hihihi a z tym rodzeniem dzieci to chyba wszedzie taka tendencja bo w danii ja jedno maja to juz sukces a kasy fure dostaja Odpowiedz Link Zgłoś
myszka_1405 Re: 48 zl 06.02.09, 10:53 no tak ale jezeli komus sie nalezy te 48 zł to moze zlozyc wniosek o dodatkowe : - zasiłek rodzinny i dodatek z tytułu urodzenia dziecka Jeżeli wasz dochód miesiączny rodziny nie przekroczył 504 zł na osobę to możesz się starać o zasiłek rodzinny 48 zł i dodatek za urodzenie dziecka 1000zł . Dochód bierzesz za 2007 rok. U mnie jest dodatkowo jeszcze 500 zł z urzędu miasta (taka mobilizacja do rodzenia dzieci). Dokumenty: wniosek o zasiłek, zaświadczenie o dochodach dla ciebie i małżonka z Urzędu Skarbowego za 2007 rok i ksero dowodów osobistych i odpis aktu urodzenia dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
pacynka27 Re: 48 zl 06.02.09, 11:04 To 1000 zł powinno być miesięcznie a nie jednorazowo. Ech... to polska właśnie (przez małe "p") Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: 48 zl 06.02.09, 13:14 Sorry, ale rodzenie dzieci to nie forma zarobkowania Jak chcecie 1000zł miesięcznie to liczcie się ze zwiększeniem podatków do np 90%... I jeszcze ta Polska pisana celowo z małej litery- żenada i tyle. Nie ma jak skrajna postawa roszczeniowa, fuj. Odpowiedz Link Zgłoś
magnolia22 Re: 48 zl 06.02.09, 17:05 Bosz.... Kobieto, przecież tutaj nikt sobie nie kalkujuje "potrzebuje tyle i tyle na życie to sobie zrobię tyle a tyle dziecków". Wszystko kosztuje niestety, utrzymanie Dziecka również. W kraju w którym wszyscy krzyczą że za mało dzieci, że społeczeństwo starzejące się i że będzie ekonomiczna katastrofa (niezleżnie od obecnego kryzysu), zasiłek 48PLN to jest kpina w żywe oczy. A w krajach rozwiniętych są "zachęty" do rodzenia i po troje dzieci, i nikt wykorzystywania tychże nie traktuje jako formę zarobkowania. Długi temat. Jakoś w krajach gdzie takie zachęty są, podatków rzędu 90% nie ma - znajdź mi taki kraj, to pogadamy. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: 48 zl 06.02.09, 18:01 > W kraju w którym wszyscy krzyczą że za mało dzieci, że społeczeństwo > starzejące się i że będzie ekonomiczna katastrofa (niezleżnie od > obecnego kryzysu), zasiłek 48PLN to jest kpina w żywe oczy. Oczywiście, zgadzam się. Rodzinom biednym nijak te 50zł życia nie poprawi. Ale ja nie odnosiłam się tematu wątku, tylko do kolejnych postów, jak to u nas jest tragicznie, bo powinni płacić 1000zł i to miesięcznie. To już brzmi jak zarabianie na rodzeniu. Wiesz, strasznie mnie ruszają teksty "państwo nie płaci nam 1000zł za dziecko miesięcznie, ale w beznadziejnym kraju żyjemy". A już pisanie nazwy ojczyzny celowo małą literą- BO NIE PŁACI- jest obrzydliwe i tyle. No nie mogłam usiedzieć cicho. Kurde, no fakt- Polska bogata nie jest, daleko nam do socjalu Szwecji- ale też nikt tu nikogo siłą nie trzyma. > Jakoś w krajach gdzie takie zachęty są, podatków rzędu 90% nie ma - > znajdź mi taki kraj, to pogadamy. W Szwecji podatki zżerają zdaje się 70%? A powtarzam- Polska bogata nie jest, więc trudno oczekiwać fajerwerków. Jak kiedyś dziecko zapyta "a czemu Jasio ma lepszy rowerek?" to powiesz- "bo rodzice Jasie mają więcej pieniędzy", a nie "bo twoi rodzice są beznadziejni i w ogóle nam na tobie nie zależy, pier... takich rodziców"- prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
magnolia22 Re: 48 zl 06.02.09, 18:15 też masz rację, Ojczyzna to ojczyzna, o nią walczyli nasi Dziadkowie. Mnie mierzi to zakłamanie, niegospodarność i niesprawiedliwość (zaznaczam, daleko mi do opcji "każdemu po równo"). A inne kraje... prowadzą politykę prorodzinną, a nie tylko o tym mówią. Jest tu jakaś Kobitka z Francji np? mogę płacić i 70% podatków, o ile zarobki będą na poziomie. A u nas niestety i zarobki śmieszne i zasiłki... żałosne - za 48pln można kupić ile? jumbopacka pieluch? i paczkę chusteczek? na długo to wystarczy? Długi temat, wielowątkowy i cieżko wszystko w postach zmieścić Odpowiedz Link Zgłoś
maja-pl Re:mangolia22 06.02.09, 19:08 Ja uzywam markowych pieluszek pampers-wiec jak nie sa w promocji to nawet na nie mi nie starczy z zasilku rodzinnego Odpowiedz Link Zgłoś
magnolia22 maja-pl 06.02.09, 19:22 ja mieszkam blisko leclercka oraz małego tesco - poluję na promocje, porównuję co gdzie jest; pampersy w leclercku kupuję po 45 (z chusteczkami od razu jeśli są), (jumbopack) albo huggiesy ostatnio w tesco też w promocji (38pln ostatnio? tylko za huggiesami nie przepadam). więc teoretycznie bym się w tej kwocie "wyrobiła", ale na ile to starcza... my używamy rozmiaru 3, więc jeszcze ten etap gdzie Dzieć sika na potęgę i trzeba często wymieniać. Odpowiedz Link Zgłoś
malunia_pl Re: 48 zl 08.02.09, 08:21 Zasiłek w wysokości 48 zł to jałmużna. Zwłaszcza jeśli rodzina mieszka na wsi, i żeby odebrać zasiłek muszą dojechać do miasta i na PKS wydać z 8 zł. Rozumiem że jest kryzys, bieda ale szkoda że poczucia solidarności w biedzie nie mają posłowie, którzy na zakończenie kadencji sejmu przydzielają sobie po 20 tys. zł odprawy. Ach, szkoda słów... Odpowiedz Link Zgłoś
malunia_pl Re: 48 zl 08.02.09, 09:09 Nie wiem jak wygląda system podatkowy w Szwecji czy we Francji i szczerze mówiąc gucio mnie to ... Ale wiem ile podatków płaci się w Polsce (przykład -branża transportowa): normalne czyli VAT + dochodowy + podatek od środków transportu + winieta (koszt ponad 5 tys zł rocznie od jednego pojazdu)+ podatek od nieruchomości + podatek w paliwie czyli akcyza. Nie wiem czy czegoś nie pominęłam, ale wiem że to i tak duużo kaasy. A przecież Państwo posiada żródła dochodów (są - były jakieś dobra Państwowe typu nieopłacalne stocznie, czy PKP) nie tylko z podatków żyje, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś