05.02.09, 17:34
czy zasilek rodzinny w kwocie 48zl nalezy sie kazdemu?Wiem ze kiedys tak bylo,ajak jest teraz?napiszcie prosze
Obserwuj wątek
    • camel_3d Re: 48 zl 05.02.09, 17:37
      o kurde.. to TAKA KASE sie w PL dostaje?? smile
      • monika2604 Re: 48 zl 05.02.09, 17:47
        nie każdemu się należy,zasiłek rodzinny zostanie przyznany, jeśli dochód rodziny
        w przeliczeniu na osobę nie przekracza kwoty 504 zł.
      • pacynka27 Re: 48 zl 05.02.09, 20:18
        Żenada!!! Prawda Camel? 48 zł na dziecko do 5 czy 6 lat. A na starsze 68 zł.
        Normalnie kpina i obciach!
        Zasiek dostają rodziny, których dochody na osobę nie przekraczają jakiejś tam
        kwoty. Musiałabyś się dowiedzieć w MOPS-ie jaka to kwota.
        • aleksandra1977 Re: 48 zl 05.02.09, 20:45
          polecam informacje z tej strony:
          www.mps.gov.pl/index.php?gid=293
          • darkam1 Re: 48 zl 05.02.09, 21:44
            no 48 zlotych i tysiąc pięćset papierów wymaganeuncertain
        • camel_3d Re: 48 zl 05.02.09, 21:50
          > Żenada!!! Prawda Camel? 48 zł na dziecko do 5 czy 6 lat. A na

tak, to koszmarna zenada... w Niemczech KAZDE dziecko dostaje min. 150 € ..a od
          przyszlego miesiaca 210€. Nie zaleznie od tego ile zarabiaja rodzice. I ta kwota
          dodatkowo jest zwolniona z podatku.
          • magnolia22 Re: 48 zl 05.02.09, 22:34
            gdyby nie ten koszmarny język niemiecki, to bym się zainteresowała
            sąsiedztwem...
            no i co nam po tym becikowym jednorazowo

aaa, luksus mamy, 1100PLN możemy odliczyć... od dochodu bodajże

ale w tv trąbią że zajmujemy przedostatnie miejsce w Europie (? czy
            coś pokręciłam?) pod kątem przyrostu naturalnego (mimo iż ostatnio
            lekki babyboom mieliśmy) i dlaczego polskie kobiety rodzić nie
            chcą... żenua...
            Mój Syn niestety jedynakiem będzie, chyba że jakaś wygrana w totka
            się zdarzy (poniżej 6tki nie schodzę).
            • camel_3d Re: 48 zl 06.02.09, 00:04
              nie przejmuj sie, niemeickie kobiety tez nie chca rodzic... mimo niewatpliwie
              wielu udogodnien.
            • jahreshka Re: 48 zl 06.02.09, 09:11
              magnolia22 napisała:
              > aaa, luksus mamy, 1100PLN możemy odliczyć... od dochodu bodajże

Jednak od podatku smile
              • 4-bloo Re: 48 zl 06.02.09, 10:11
                porazka z ta kasa ale juz na 3 dostaniecie wiecej hihihi a z tym
                rodzeniem dzieci to chyba wszedzie taka tendencja bo w danii ja
                jedno maja to juz sukces a kasy fure dostaja smile
                • myszka_1405 Re: 48 zl 06.02.09, 10:53
                  no tak ale jezeli komus sie nalezy te 48 zł to moze zlozyc wniosek o dodatkowe :
                  - zasiłek rodzinny i dodatek z tytułu urodzenia dziecka
                  Jeżeli wasz dochód miesiączny rodziny nie przekroczył 504 zł na osobę to możesz się starać o zasiłek rodzinny 48 zł i dodatek za urodzenie dziecka 1000zł . Dochód bierzesz za 2007 rok. U mnie jest dodatkowo jeszcze 500 zł z urzędu miasta (taka mobilizacja do rodzenia dzieci).
                  Dokumenty: wniosek o zasiłek, zaświadczenie o dochodach dla ciebie i małżonka z Urzędu Skarbowego za 2007 rok i ksero dowodów osobistych i odpis aktu urodzenia dziecka.
                  • pacynka27 Re: 48 zl 06.02.09, 11:04
                    To 1000 zł powinno być miesięcznie a nie jednorazowo. Ech... to polska właśnie
                    (przez małe "p")
                    • memphis90 Re: 48 zl 06.02.09, 13:14
                      Sorry, ale rodzenie dzieci to nie forma zarobkowaniauncertain Jak chcecie 1000zł
                      miesięcznie to liczcie się ze zwiększeniem podatków do np 90%... I jeszcze ta
                      Polska pisana celowo z małej litery- żenada i tyle. Nie ma jak skrajna postawa
                      roszczeniowa, fuj.
                      • magnolia22 Re: 48 zl 06.02.09, 17:05
                        Bosz.... Kobieto, przecież tutaj nikt sobie nie
                        kalkujuje "potrzebuje tyle i tyle na życie to sobie zrobię tyle a
                        tyle dziecków". Wszystko kosztuje niestety, utrzymanie Dziecka
                        również.

W kraju w którym wszyscy krzyczą że za mało dzieci, że społeczeństwo
                        starzejące się i że będzie ekonomiczna katastrofa (niezleżnie od
                        obecnego kryzysu), zasiłek 48PLN to jest kpina w żywe oczy. A w
                        krajach rozwiniętych są "zachęty" do rodzenia i po troje dzieci, i
                        nikt wykorzystywania tychże nie traktuje jako formę zarobkowania.
                        Długi temat.

Jakoś w krajach gdzie takie zachęty są, podatków rzędu 90% nie ma -
                        znajdź mi taki kraj, to pogadamy.
                        • memphis90 Re: 48 zl 06.02.09, 18:01
                          > W kraju w którym wszyscy krzyczą że za mało dzieci, że społeczeństwo
                          > starzejące się i że będzie ekonomiczna katastrofa (niezleżnie od
                          > obecnego kryzysu), zasiłek 48PLN to jest kpina w żywe oczy.
                          Oczywiście, zgadzam się. Rodzinom biednym nijak te 50zł życia nie poprawi. Ale
                          ja nie odnosiłam się tematu wątku, tylko do kolejnych postów, jak to u nas jest
                          tragicznie, bo powinni płacić 1000zł i to miesięcznie. To już brzmi jak
                          zarabianie na rodzeniu. Wiesz, strasznie mnie ruszają teksty "państwo nie płaci
                          nam 1000zł za dziecko miesięcznie, ale w beznadziejnym kraju żyjemy". A już
                          pisanie nazwy ojczyzny celowo małą literą- BO NIE PŁACI- jest obrzydliwe i tyle.
                          No nie mogłam usiedzieć cicho. Kurde, no fakt- Polska bogata nie jest, daleko
                          nam do socjalu Szwecji- ale też nikt tu nikogo siłą nie trzyma.

> Jakoś w krajach gdzie takie zachęty są, podatków rzędu 90% nie ma -
                          > znajdź mi taki kraj, to pogadamy.
                          W Szwecji podatki zżerają zdaje się 70%? A powtarzam- Polska bogata nie jest,
                          więc trudno oczekiwać fajerwerków. Jak kiedyś dziecko zapyta "a czemu Jasio ma
                          lepszy rowerek?" to powiesz- "bo rodzice Jasie mają więcej pieniędzy", a nie "bo
                          twoi rodzice są beznadziejni i w ogóle nam na tobie nie zależy, pier... takich
                          rodziców"- prawda?
                          • magnolia22 Re: 48 zl 06.02.09, 18:15
                            też masz rację, Ojczyzna to ojczyzna, o nią walczyli nasi
                            Dziadkowie.
                            Mnie mierzi to zakłamanie, niegospodarność i niesprawiedliwość
                            (zaznaczam, daleko mi do opcji "każdemu po równo"). A inne kraje...
                            prowadzą politykę prorodzinną, a nie tylko o tym mówią. Jest tu
                            jakaś Kobitka z Francji np?

mogę płacić i 70% podatków, o ile zarobki będą na poziomie. A u nas
                            niestety i zarobki śmieszne i zasiłki... żałosne - za 48pln można
                            kupić ile? jumbopacka pieluch? i paczkę chusteczek? na długo to
                            wystarczy?
                            Długi temat, wielowątkowy i cieżko wszystko w postach zmieścić smile
                            • maja-pl Re:mangolia22 06.02.09, 19:08
                              Ja uzywam markowych pieluszek pampers-wiec jak nie sa w promocji to
                              nawet na nie mi nie starczy z zasilku rodzinnegosmile
                              • magnolia22 maja-pl 06.02.09, 19:22
                                ja mieszkam blisko leclercka oraz małego tesco - poluję na promocje,
                                porównuję co gdzie jest; pampersy w leclercku kupuję po 45 (z
                                chusteczkami od razu jeśli są), (jumbopack) albo huggiesy ostatnio w
                                tesco też w promocji (38pln ostatnio? tylko za huggiesami nie
                                przepadam).

więc teoretycznie bym się w tej kwocie "wyrobiła", ale na ile to
                                starcza... my używamy rozmiaru 3, więc jeszcze ten etap gdzie Dzieć
                                sika na potęgę i trzeba często wymieniać.
                            • malunia_pl Re: 48 zl 08.02.09, 08:21
                              Zasiłek w wysokości 48 zł to jałmużna. Zwłaszcza jeśli rodzina
                              mieszka na wsi, i żeby odebrać zasiłek muszą dojechać do miasta i na
                              PKS wydać z 8 zł.
                              Rozumiem że jest kryzys, bieda ale szkoda że poczucia solidarności w
                              biedzie nie mają posłowie, którzy na zakończenie kadencji sejmu
                              przydzielają sobie po 20 tys. zł odprawy.
                              Ach, szkoda słów...
                          • malunia_pl Re: 48 zl 08.02.09, 09:09
                            Nie wiem jak wygląda system podatkowy w Szwecji czy we Francji i
                            szczerze mówiąc gucio mnie to ... wink Ale wiem ile podatków płaci się
                            w Polsce (przykład -branża transportowa): normalne czyli VAT +
                            dochodowy + podatek od środków transportu + winieta (koszt ponad 5
                            tys zł rocznie od jednego pojazdu)+ podatek od nieruchomości +
                            podatek w paliwie czyli akcyza. Nie wiem czy czegoś nie pominęłam,
                            ale wiem że to i tak duużo kaasy.
                            A przecież Państwo posiada żródła dochodów (są - były jakieś dobra
                            Państwowe typu nieopłacalne stocznie, czy PKP) nie tylko z podatków
                            żyje, prawda?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka