franulka5 05.04.09, 11:42 Witam, jestem zatrudniona na 3/4 etatu.Czy zachodząc w ciążę mogę iść od razu na L4 i czy dostanę normalny macieżyński?a mi się w 3 msc ciąży zostanie przedłużona do dnia porodu? Dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
m_o_k_o Re: 3/4 etatu a zasiłek macieżyński 07.04.09, 22:19 tak dostaniesz macierzyński! on jest wypłacany bez względu na wymiar czasu pracy. Na zwolnienie lekarskie mozesz pójść od razu, jeśli posiadasz 10 letni staz pracy lub w obecnej pracy pracujesz dłużej niż 30 dni(no i jeszcze są inne wyjątki). Natomiast umowa o pracę, która rozwiązała by sie po upływie 3 mca zostaje przedłuzona z automatu do dnia porodu. Odpowiedz Link Zgłoś
franulka5 Re: 3/4 etatu a zasiłek macieżyński 08.04.09, 15:30 Jak umowa zostanie automatycznie przedłużona do dnia porodu to i zasiłek macieźyński się należY? Odpowiedz Link Zgłoś
m_o_k_o Re: 3/4 etatu a zasiłek macieżyński 08.04.09, 22:01 tak należy, po zwolnieniu zasiłek ten wypłacać będzie ZUS - tzn do zusu zanosisz wszystkie dokumenty związane z porodem. Odpowiedz Link Zgłoś