Dodaj do ulubionych

Niezgodność z umową, czy rękojmia? Podróbka.

10.04.09, 19:36
Sprzedano mi podróbę. Wypisałam sklepowy formularz o co chodzi i co
mi się nie podoba. Poinformowano mnie, że 14 dni jest na
rozpatrzenie reklamacji. Zgodnie z przepisami jak mam tą moją
reklamację nazwać? Niezgodność z umową, czy rękojmia? 14 dni
kalendarzowych w przypadku niezgodności, tak samo jest w przypadku
rękojmi? Jeżeli się nie odezwą w tym czasie, to idę po pieniądze?
Jeżeli stwierdzą, że jestem głupia podejrzewając tak zacny sklep o
sprzedawanie podróbek, to co dalej mam robić?
Obserwuj wątek
    • lila1974 Re: Niezgodność z umową, czy rękojmia? Podróbka. 10.04.09, 19:38
      Nie ma już czegoś takiego jak rękojmia:
      gollum.uek.krakow.pl/bibl_ae_zasoby/zeszyty/pdf/129860754.pdf
      • somebody1234 Re: Niezgodność z umową, czy rękojmia? Podróbka. 10.04.09, 19:44
        NO właśnie ciekawe jak np się takiemu sklepowi udowadnia że to podróba???
        A swoją drogą to kurcze nie wiem co kupiłaś ale na bazarze to rozumiem ale w
        sklepie podróba?
        • kra123snal Re: Niezgodność z umową, czy rękojmia? Podróbka. 10.04.09, 19:51
          Specjalnie w sklepie, żeby nie było podróby, bo się bałam. Opisałam
          swoje zarzuty i czekam na ustosunkowanie się. Dzisiaj już nic nie
          było z asortymentu (pewnie sprzątnęli), ale odpowiedzi nie ma. Niby.
          • lila1974 Re: Niezgodność z umową, czy rękojmia? Podróbka. 10.04.09, 20:34
            A jak poznałaś, że podróba?
            • kra123snal Re: Niezgodność z umową, czy rękojmia? Podróbka. 10.04.09, 21:05
              Po opakowaniu, ale pełna wiary uwierzyłam w podróbę dopiero po
              zapachu.
              • aurinko Re: Niezgodność z umową, czy rękojmia? Podróbka. 12.04.09, 10:40
                kra123snal napisała:

> Po opakowaniu, ale pełna wiary uwierzyłam w podróbę dopiero po
                > zapachu.

Skoro po opakowaniu miałaś już podejrzenia, że to podróba, to po co kupowałaś?
                Trzeba było się upewnić.
                Ja bym reklamowała towar ze względu na niezgodność towaru z umową kupna, bo
                kupowałaś oryginał a dostałaś podróbkę.
                • kra123snal Re: Niezgodność z umową, czy rękojmia? Podróbka. 12.04.09, 19:37
                  Po opakowaniu wewnętrznym smile Opakowanie zewnetrzne nie wzbudziło
                  podejrzeń, tym bardziej, że jak się kupuje w sklepie, to całą naiwną
                  wiarę pokłada się w wiarygodności marki sieci. Zresztą folii się nie
                  zdziera, żeby sprawdzić zawartość w środku. Ma to podobno chronić. A
                  tu kupa!
      • kra123snal Re: Niezgodność z umową, czy rękojmia? Podróbka. 10.04.09, 19:54
        wg akapitu pierwszego na stronie 84, rękojmia istnieje
        • kra123snal Re: Niezgodność z umową, czy rękojmia? Podróbka. 10.04.09, 20:02
          ale chyba mnie nie dotyczy. Kurczę, czytałam o tym i znowu głupia
          jestem. Wynika z tego, ze mnie dotyczy tylko niezgodność z umową? To
          dlaczego wszędzie o wyborze rękojmi i niezgodności piszą?
          • dzidaa Re: Niezgodność z umową, czy rękojmia? Podróbka. 10.04.09, 20:07
            n apisz konkretnie co sie stało, co chcesz reklamowac
          • lila1974 Re: Niezgodność z umową, czy rękojmia? Podróbka. 10.04.09, 20:32
            tak, Ciebie jako osoby fizycznej rękojmia nie tyczy smile
            • kra123snal Re: Niezgodność z umową, czy rękojmia? Podróbka. 10.04.09, 21:01
              Wmawiają mi, że mają 14 dni roboczych. Co mam zrobić jeżeli powiedzą
              mi, że jeszcze mają czas? Albo jutro w ostatni możliwy dzień
              zawiadomią mnie, ze nie uznają reklamacji (termin mija w niedzielę)?
              • somebody1234 Re: Niezgodność z umową, czy rękojmia? Podróbka. 10.04.09, 21:17
                No to może po prostu zgłoś się do producenta owej rzeczy i "nakabluj" że takowe
                rzeczy są sprzedawane w takim sklepie, poza tym za towar podrobiony też są
                jakieś tam sankcje więc ....
                • dzidaa Re: Niezgodność z umową, czy rękojmia? Podróbka. 10.04.09, 21:49
                  telefon do rzecznika praw konsumenta i tyle. A rozumiem ze jestes ekspertem od
                  legalności towarów w sklepie? sorry ale twoje spostrzezenia dla sklepu mogą byc
                  mało wartościowe, jak chcesz udowodnic ze to podróba!!!
                  • kra123snal Re: Niezgodność z umową, czy rękojmia? Podróbka. 10.04.09, 22:00
                    to do mnie, czy do Somebody?
                    • dzidaa Re: Niezgodność z umową, czy rękojmia? Podróbka. 10.04.09, 22:06
                      no do autorki wątku czyli ciebie.....poza tym okres załatwiania reklamacji nie
                      zawsze to 14 dni ...to zależy jak jest w karcie gwarancyjnej.
                      • kra123snal Re: Niezgodność z umową, czy rękojmia? Podróbka. 10.04.09, 22:34
                        Dobrze, że napisałaś o karcie gwarancyjnej, tzn., że nie masz
                        pojęcia o reklamacjach tongue_out

Jak chcesz odpowiadać komuś konkretnie, to odpowiadaj na konkretne
                        posty inaczej jest to niejasne. Zgodnie z drzewkiem odpowiedziałąś
                        Somebody smile
                        • vernalis1 Re: Niezgodność z umową, czy rękojmia? Podróbka. 11.04.09, 08:35
                          odpowiadam zgodnie z drzewkiem-po pierwsze- nie napisałas "czego"
                          podróba-więc koleżanka wczesniej miala prawo napisac o karcie
                          gwarancyjnej; po drugie piszesz 14 dni roboczych, a wspominasz o
                          niedzieli-pr -kiedy to niedziele ustanowiono dniem roboczym??? wg
                          mnie to dzien wolny od pracy-chyba ze mylisz robocze z
                          kalendarzowymi; po trzecie- jestem ekspertem w tej owianej
                          tajemnicą dziedzinie , sporządziłas jakies stosowne udokumentowane
                          badania ,że zarzucasz danemu sklepowi działanośc ściganą z
                          kodeksu..a wiesz ze za pomówienia to tez prokurator moze cie czekac?
                          • vernalis1 "jestes ekspertem" miało byc n/t 11.04.09, 08:36

• kra123snal Re: Niezgodność z umową, czy rękojmia? Podróbka. 11.04.09, 08:57
                            1. Pisałam 14 dni kalendarzowych
                            2. Napisałam oględnie o jaki produkt chodzi
                            3. Jak już napisałam wystarczył własny nos i oczy, dlatego nie
                            trzeba robić tajemniczych, specjalistycznych badań
                            4. Jakie pomówienie? Wiję się jak mogę, zeby nic nie ujawnić tongue_out
                            • vernalis1 Re: Niezgodność z umową, czy rękojmia? Podróbka. 11.04.09, 10:06
                              kra123snal napisała:

> Wmawiają mi, że mają 14 dni roboczych. Co mam zrobić jeżeli
                              powiedzą
                              > mi, że jeszcze mają czas? Albo jutro w ostatni możliwy dzień
                              > zawiadomią mnie, ze nie uznają reklamacji (termin mija w
                              niedzielę)?

to w koncu to Twoja wypowiedz czy nie?, bo ja czytam robocze a nie
                              kalendarzowe....
                              • kra123snal Re: Niezgodność z umową, czy rękojmia? Podróbka. 11.04.09, 10:23
                                Wmawiają!!! Rozumiesz znaczenie? A co napisałam w pierwszym
                                poscie??? A o czym jest mowa w watku? Całym wątku?

Na odległość nie pomogę ze zrozumieniem tekstu pisanego lub
                                nieumiejetnością przyswajania takiego tekstu. Po prostu dużo czytaj
                                a później komuś opowiadaj.
                                • lila1974 Krasnal 11.04.09, 10:27
                                  ustawa mówi jasno 14 dni, nie 14 dni ROBOCZYCH, więc niech się raczą
                                  wypchać.
                                  Jeśli 14 dzień przypada na dzień wolny od pracy (bo się np. trafi
                                  święto), to do pierwszego dnia roboczego po tym dniu wolnym.

Acha! I te 14 dni biegnie od NASTEPNEGO dnia po Twoim zgłoszeniu,
                                  czyli jeśli zgłosiłaś się z reklamacją w poniedziałek, to liczy się
                                  14 od wtorku.
                                  • kra123snal Re: Krasnal 11.04.09, 10:41
                                    > ustawa mówi jasno 14 dni, nie 14 dni ROBOCZYCH, więc niech się
                                    raczą
                                    > wypchać.
                                    > Jeśli 14 dzień przypada na dzień wolny od pracy (bo się np. trafi
                                    > święto), to do pierwszego dnia roboczego po tym dniu wolnym.

czytałam gdzieś, że właśnie święto też się wlicza w te 14 dni. Teraz
                                    są dwa dni świąt, czyli wydłuża się ten okres 14 dniowy?

> Acha! I te 14 dni biegnie od NASTEPNEGO dnia po Twoim zgłoszeniu,
                                    > czyli jeśli zgłosiłaś się z reklamacją w poniedziałek, to liczy
                                    się
                                    > 14 od wtorku.

to wiem smile Specjalnie też tego szukałam.
                                  • kra123snal Re: Krasnal 14.04.09, 20:19

14 dzień przypada na dzień wolny od pracy (bo się np. trafi
                                    > święto), to do pierwszego dnia roboczego po tym dniu wolnym.

Kurczę, źle to przeczytałam. Mój wieeeeeeeeeeeeeeeelki błąd.
                        • dzidaa Re: Niezgodność z umową, czy rękojmia? Podróbka. 11.04.09, 11:20
                          kra123snal napisała:

> Dobrze, że napisałaś o karcie gwarancyjnej, tzn., że nie masz
                          > pojęcia o reklamacjach tongue_out
                          >
                          > Jak chcesz odpowiadać komuś konkretnie, to odpowiadaj na konkretne
                          > posty inaczej jest to niejasne. Zgodnie z drzewkiem odpowiedziałąś
                          > Somebody smile

po pierwsze: kazdy ma posortowane wątki wg swojego widzimisi, ja akurat mam od
                          najstarszego,ale przyczepic sie do tego tez mozna. Zapytalas sie do kogo pisze,
                          chociaz dla mnie to jasne do kogo,to ci odpowiadam.

po drugie: tak sie składa ze mam większe pojęcie o reklamacjach niz ci sie
                          wydaje, bo istnieje cos takiego jak karta gwarancyjna.Nie kazdy artykuł posiada
                          ją, ale nie chciałas odpowiedziec na moje pyt. czego reklamacja dotyczy...

po trzecie:w ustawie jest napisane o 14 dniach bez okreslenia czy robocze czy
                          kalendarzowe ale w <domysle> stosuje sie robocze.

po czwarte: kilka rzeczy w swoim krótkim zyciu reklamowała i jak narazie
                          wszystkie wygrałam, ale to dzięki m.in. rozmowami z rzecznikiem praw
                          konsumenta.Znajomość prawa to same pozytywy.

poza tym sprawdzanie legalnosci towaru nosem jest zabawne,nawet jesli to dotyczy
                          perfum... nie zły Szarik z ciebie
                          • kra123snal Re: Niezgodność z umową, czy rękojmia? Podróbka. 11.04.09, 12:06
                            > po pierwsze: kazdy ma posortowane wątki wg swojego widzimisi, ja
                            akurat mam od
                            > najstarszego,ale przyczepic sie do tego tez mozna. Zapytalas sie
                            do kogo pisze,
                            > chociaz dla mnie to jasne do kogo,to ci odpowiadam.

Dla Ciebie jasne, dla mnie nie. Post nie był pod moim, czyli zgodnie
                            z logiką nie był do mnie. Ale zapytałam, bo myślałąm, ze może masz
                            coś interesującego do powiedzenia

> po drugie: tak sie składa ze mam większe pojęcie o reklamacjach
                            niz ci sie
                            > wydaje, bo istnieje cos takiego jak karta gwarancyjna.Nie kazdy
                            artykuł posiada
                            > ją, ale nie chciałas odpowiedziec na moje pyt. czego reklamacja
                            dotyczy...

A widziałaś tytuł wątku? A przeczytałaś inne posty? Skoro nie piszę
                            o karcie gwarancyjnej, to albo jej nie mam, albo wybrałam inny
                            sposób reklamowania towaru.

> po trzecie:w ustawie jest napisane o 14 dniach bez okreslenia czy
                            robocze czy
                            > kalendarzowe ale w <domysle> stosuje sie robocze.

Stosuje się kalendarzowe.

> po czwarte: kilka rzeczy w swoim krótkim zyciu reklamowała i jak
                            narazie
                            > wszystkie wygrałam, ale to dzięki m.in. rozmowami z rzecznikiem
                            praw
                            > konsumenta.Znajomość prawa to same pozytywy.

Tak, dlatego pytam, oprócz tego, że sama też szukam informacji.

> poza tym sprawdzanie legalnosci towaru nosem jest zabawne,nawet
                            jesli to dotycz
                            > y
                            > perfum... nie zły Szarik z ciebie

Nie napisałam, ze perfumy tongue_out Ale niezły Szarik ze mnie. Mam pojęcie
                            o produkcie, który kupuję.
                            • dzidaa Re: Niezgodność z umową, czy rękojmia? Podróbka. 11.04.09, 14:06
                              kra123snal napisała:
                              > Nie napisałam, ze perfumy tongue_out Ale niezły Szarik ze mnie. Mam pojęcie
                              > o produkcie, który kupuję.

No własnie jak widac to nie masz pojęcia o produkcie, który kupujesz.....skoro
                              dałas sie nabic w butelkę, pod warunkiem oczywiscie ze massz racje twierdząc ze
                              to podróba. heh

A swoją droga mowisz ze masz problem z produktem nie ujawniając jego nazwy,
                              przeznaczenia itd....a to mysle wiele by wyjasniło, ale.....
                              TO JEEEST TWOJ TRON...heh
                              • kra123snal Re: Niezgodność z umową, czy rękojmia? Podróbka. 11.04.09, 17:33
                                Dałam się nabić w butelkę, bo wyniosłam ze sklepu, tak?
                                Dżizassssssss, jaki kretynizm wyziera z każdego Twego słowa. Nie
                                brnij dalej...
                                • dzidaa Re: Niezgodność z umową, czy rękojmia? Podróbka. 11.04.09, 18:28
                                  no ty jako ekspertka w dziedzinie oryginalnych/legalnych towarów nie powinnas
                                  dac sie tak przerobic, i od razu TĘ podróbę na kilometr wyczuc.....nosem
                                  oczywiscie.....buhaaaahaaaaa boki rwac...
                                  • kra123snal Re: Niezgodność z umową, czy rękojmia? Podróbka. 11.04.09, 19:46
                                    Ale Ty głupia jesteś. Tak, jestem ekspertką w tej dziedzinie,
                                    dlatego reklamuję produkt smile W TEJ dziedzinie. Ciasność umysłu
                                    podpowiada Ci, że w każdej. Dziekuję za wiarę w moje siły.
                                    • dzidaa Re: Niezgodność z umową, czy rękojmia? Podróbka. 11.04.09, 21:53
                                      hamuj sie dzicinko w wypowiedziach, bo.... a zresztą szkoda mojego drogocennego
                                      czasu dla......hm no włsnie

nie ruszaj gówna bo gó... śmierdzi, stare a jak pasujące powiedzenie do ciebie.
                                      • kra123snal Re: Niezgodność z umową, czy rękojmia? Podróbka. 11.04.09, 23:01
                                        Jak na totalną ignorantkę, to rzeczywiście strata Twego czasu smile
                                        Ciekawość co to za podróbka (tak, tak, nietrudno zgadnąć Twoją
                                        motywację) była pewnie wszechogarniająca...

> nie ruszaj gówna bo gó... śmierdzi, stare a jak pasujące
                                        powiedzenie do ciebie

Dobrze, nie będę do Ciebie pisać. Myślisz, ze Twój smród kablem do
                                        mnie dotrze? Oj, głupia ty, głupia... Poruszyłam Cię i poczułaś swój
                                        smrodek... Dzięki za ostrzeżenie big_grin

Dobranoc.
                          • lila1974 dzidaa 12.04.09, 02:56
                            Proszę Cię nie mąć, jak nie wiesz.
                            To, że wygrałaś nie oznacza jeszcze, że jesteś ekspertem z danej dziedziny.
                      • lila1974 Dzida nie myl pojęć 11.04.09, 08:44
                        gwarancja jest sprawą dobrowolną producenta i on rzeczywiście może
                        podać termin w jakim ją rozpatruje

W tym przypadku nie sądzę, aby chodzilo o gwarancję, bo jakoś się
                        nie spotkałam z takową w przypadku perfum.

Acha - jeśli producent nie określi wyraźnie jaki termin ODPOWIEDZI
                        sobie daje to przyjmuje się owe 2 tygodnie.
                        Tu trzeba ewidentnie towar zareklamować powołując się na niezgodność
                        towaru z umową.
                        • kra123snal Lila 11.04.09, 08:58
                          Dzięki za link. Doczytałam jeszcze znaczenie "w odpowiednim czasie"
                          i kurczę, chyba muszę szykować się na dużo nerwów.
                          • lila1974 Krasnalu 11.04.09, 09:34
                            Poczytaj jeszcze tu:
                            www.bankier.pl/wiadomosc/Zasady-udzielania-odpowiedzi-na-reklamacje-1923345.html
    • rita75 Re: Niezgodność z umową, czy rękojmia? Podróbka. 11.04.09, 09:53
      Mozesz napisac, o ktory sklep chodzi?
      • kra123snal Re: Niezgodność z umową, czy rękojmia? Podróbka. 11.04.09, 10:26
        Reklamacja w toku. Nie ujawniam się smile Sieciowy.
        • rita75 Re: Niezgodność z umową, czy rękojmia? Podróbka. 11.04.09, 10:49
          >Nie ujawniam się smile Sieciowy.

oki...wink myslalam, ze moze internetowy (kupuje namietnie).
          Handel podrobkami to przestepstwo...moze na policje?
          • kra123snal Re: Niezgodność z umową, czy rękojmia? Podróbka. 11.04.09, 11:04
            Tez tak myślałam... Na razie poczekam na rozpatrzenie, później będę
            chyba walić z większego kalibru. Szkoda mi było pieniędzy, bo jak
            się zgłosi, to tyle... Moje przepada. Może inni nie tracą, ale we
            mnie nie ma nic z Janosika, więc ja też nie chcę stracić smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka