ad0 13.05.09, 16:55 witam dziewczyny,w maju konczy mi sie macierzynskie jak to jest z zalatwianiem wychowawczego ?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
margott.pl Re: wychowawcze 13.05.09, 17:11 występujesz z podaniem do pracodawcy (2 tyg przed skończeniem macierzyńskiego) o udzielenie urlopu wychowawczego (na 1, 2 albo 3 lata) dostajesz odpowiedz oczywiście pozytywną tyle w pracy, potem do mopsu z tym podaniem, wnioskiem z pracy, z zaświadczeniem z zus'u i toną innych papierków po 400 pln wychowawczego (ja jestem w trakcie załatwiania), jeśli masz już przyznane rodzinne pójdzie szybciej, ja jeszcze nie mam i ciągnie to się przestraszanie( najlepiej zadzwoń do mopsu powinni ci wyjaśnić co potrzebujesz dostarczyć) Odpowiedz Link Zgłoś
embeel Re: wychowawcze 13.05.09, 17:14 www.gazetapodatnika.pl/artykuly/urlop_wychowawczy-a_7119.htm forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=584&w=64251299&a=64251299 prawo.money.pl/porady-prawne/porady/prawo-pracy/artykul/zasilek;na;urlopie;wychowawczym,181,0,190901.html Odpowiedz Link Zgłoś
carolinecat Re: wychowawcze 13.05.09, 17:47 wniosek nie musi być wypisany akurat na 1, 2, czy 3 lata. może być dowolny okres (ja na przykład wzięłam na pół roku z kawałkiem), z tym zastrzeżeniem, że przysługują 3 lata, które mogą być podzielone na maks. 4 części i trzeba z nich skorzystać przed ukończeniem 4 roku życia dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
alicja.sunshine Re: wychowawcze 14.05.09, 11:39 aby załatwić wychowawczy znaczy się te 400zł musisz mieć: 1)zaświadczenie z pracy od kiedy do kiedy jesteś zatrudniona 2)zaświadczenie od kiedy do kiedy masz wychowawczy Urząd Skarbowy: 1) dochody Twoje za 2007r. 2) dochody męża/partnera za 2007r 3) ew. wyrok w sprawie alimentów ZUS: 1) zaświadczenie o opłacaniu przez pracodawcę składek i chyba tyle. Jeśli nalezy Ci się wychowawczy znaczy się dochód nie przekracza 504zł na osobę to należy Ci się dodatkowy 1000zł tzw. drugie becikowe.Nie chętnie o nim informują w MOPS`ie ale masz do tego prawo. Odpowiedz Link Zgłoś
agazagie Re: wychowawcze 13.05.09, 18:42 Z tym MOPSem to też jest różnie - jeśli na osobę w rodzinie przypada więcej niż minimum socjalne (jakieś 500zł z groszami) to żaden zasiłek nie przysługuje. Wówczas do załatwiania jest dużo mniej: - złożenie pisemnego wniosku o udzielenie urlopu wychowawczego na dany okres (dowolny - może być max w 4 częściach do ukończenia 3 lat przez dziecko) na min 2 tyg. przed zakończeniem macierzyńskiego (jeśli masz urlop zaległy to pracodawca może Ci kazać go wykorzystać w pierwszej kolejności) - dołączenie pisemnego oświadczenia małżonka, że w tym samym terminie nie będzie korzystał z urlopu wychowawczego - inne oświadczenia wymagane przez pracodawcę (np, że nie masz ustalonego prawa do emerytury czy renty - wiem, ze to głupie ale ja musiałam coś takiego podpisać) No i to by było właściwie wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
filipianka Re: wychowawcze 14.05.09, 11:51 żeby nie było - nie czepiam się chcę zrozumieć często czytam "macierzyńskie", wychowawcze" co mają na myśli piszący te przymiotniki w formie nijakiej? macierzyński i wychowawczy może być urlop lub zasiłek a te mają formę męską Odpowiedz Link Zgłoś