miruka 31.05.09, 11:08 mam umowę na czas określony, chcę wypowiedzieć (czas pow. 6 miesięcy), okresu wypowiedzenia nie ma w umowie, jak długo po zlożeniu rezygnacji mam świadczyć pracę, proszę o pomoc Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
annajustyna Re: okres wypowiedzenia przy umowie na czas okreś 31.05.09, 11:46 Nie mozesz takiej umowy wypowiedziec, co najwyzej mozesz ja rozwiazac na podstawie porozumienia stron. Odpowiedz Link Zgłoś
wadera3 Można 31.05.09, 11:51 "W myśl art. 33 K.p. przy zawieraniu umowy o pracę na czas określony dłuższy niż 6 miesięcy, strony mogą przewidzieć dopuszczalność wcześniejszego rozwiązania tej umowy za dwutygodniowym wypowiedzeniem. Dwutygodniowy okres wypowiedzenia umowy kończy się w sobotę (art.30 § 21 K.p.), przy czym bieg tego okresu rozpoczyna się od następnego dnia po złożeniu oświadczenia woli drugiej stronie stosunku pracy (art. 111 § 2 K.c. przez art. 300 K.p.). Pod pojęciem złożenia oświadczenia woli drugiej stronie stosunku pracy należy rozumieć moment (dzień), w którym ta strona zapoznała się w związku z bezpośrednim przekazaniem lub otrzymała pocztą pismo o wypowiedzeniu umowy o pracę. Dwutygodniowy okres wypowiedzenia oznacza czas minimalny, jaki biegnie od dnia złożenia oświadczenia woli do dnia rozwiązania umowy. W zależności od tego w którym momencie oświadczenie woli zostanie drugiej stronie złożone, okres ten może ulegać odpowiedniemu wydłużeniu, nie przekroczy jednak nigdy 3 tygodni." Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: Można 31.05.09, 14:29 strony mogą przewidzieć dopuszczalność Tu nie przewidziały. Odpowiedz Link Zgłoś
patyk.od.zosi Re: okres wypowiedzenia przy umowie na czas okreś 31.05.09, 15:17 na ktorym forum nie zapytalabys odpowiedz bedzie jedna: umowy takiej nie wypowiesz musisz pracowac do jej zakonczenia albo nie bedziesz pracowac i zostaniesz zwolniona dyscyplinarnie i wcale nie jest to niewolnictwo - jak napisalas na innym forum a jest to zasada swobody umow ______ pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś