p_swiat 14.12.03, 22:30 mam stary dowód osobisty zmieniam zameldowanie czy moim obowiązkiem jest wyrobić sobie nowy dowód??? wiem że już do starych dowodów nie wpisuja nowego zameldowania już niczego nie wpisują. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
chalsia Re: dowód osobisty 14.12.03, 22:45 Tak, masz sobie wyrobić nowy dowód. A potem (bardzo szybko), pod groźbą grzywny, powiadomić urząd skarbowy (druk NIP 3) o nowym dowodzie osobistym i nowym adresie zameldowania. Pozdrawiam, Chalsia Odpowiedz Link Zgłoś
lunis Re: dowód osobisty 15.12.03, 07:12 Musisz sobie wyrobić nowy dowód bo i tak będą Ci kazali w urzędzie.Ale nie musisz nic załatwiać w urzędzie skarbowym - pierwszy raz słyszę. Ja już dwa razy wyrabiałam dowód,bo zmieniałam stałe miejsce zamieszkania i nic nie zgłaszałam.Jak będziesz składała o nowy dowód to się zapytaj, ale nie sądzę że coś w urzędzie skarbowym będziesz miała do załatwienia. Chyba że od tego miesiąca coś się zmieniło. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
chalsia Re: dowód osobisty 15.12.03, 08:49 Urząd gminy nie udziela inforemacji nt. obowiązków jakie obywatel ma do wypełnienia wobec urzędu skarbowego. Obowiązek powiadomienia US w ciągu miesiąca o zmianie dowodu (czy innych danych osobowych) na druku NIP 3 istnieje. Pisali o tym w prasie i wiem z autopsji. Pozdrawiam, Chalsia Odpowiedz Link Zgłoś
aniask_mama Re: dowód osobisty 15.12.03, 10:48 Więce jest tak: od momentu zmiany miejsca zameldowania (nie masz tego wbitego już w starym dowodzie, lecz dostajesz kwitek ważny 2 miesiące) MASZ OBOWIĄZEK do 30dni wymienić dowód osobisty. Opłacasz 30zł + wypełniasz druk + zdjęcie + oryginalny akt ślubu. Dostajesz przy złożeniu dokumentów taki kwitek, kiedy masz odbiór dowodu - mniej więcej miesiąc. Po miesiącu odbierasz nowy dowód, stary Ci anulują (tj. nadrywają, dziurkują itp) i oddaja na pamiątkę. I od momentu odbioru Dowodu masz OBOWIĄZEK w Urzedzie Skarbowym zgłosić aktualizację NIP-3 dotyczącą zmiany miejsca zameldowania _ zmiany dowodu osobistego. Masz na to 30 dni, a za brak aktualizacji grozi Ci kara (robiałm to 3 dni temu to wiem, nawet w skarbowym wywiesili olbrzymią kartkę, że jak prowadzisz działalnośc to masz 14 dni, a jeśli nie -30). Faktem jest, ze Skarbówka kiedyś tego nie wymagała i ja składałam NIP-3 wraz z zeznaniem podatkowym, ale teraz się zmieniło, o czym media donoszą (skarbowy chyba nie ma kasy na koniec roku czy coś) Odpowiedz Link Zgłoś