Dodaj do ulubionych

dowód osobisty

14.12.03, 22:30
mam stary dowód osobisty zmieniam zameldowanie czy moim obowiązkiem jest
wyrobić sobie nowy dowód??? wiem że już do starych dowodów nie wpisuja
nowego zameldowania już niczego nie wpisują.
Obserwuj wątek
    • chalsia Re: dowód osobisty 14.12.03, 22:45
      Tak, masz sobie wyrobić nowy dowód. A potem (bardzo szybko), pod groźbą
      grzywny, powiadomić urząd skarbowy (druk NIP 3) o nowym dowodzie osobistym i
      nowym adresie zameldowania.

Pozdrawiam,
      Chalsia
      • lunis Re: dowód osobisty 15.12.03, 07:12
        Musisz sobie wyrobić nowy dowód bo i tak będą Ci kazali w urzędzie.Ale nie
        musisz nic załatwiać w urzędzie skarbowym - pierwszy raz słyszę.
        Ja już dwa razy wyrabiałam dowód,bo zmieniałam stałe miejsce zamieszkania i
        nic nie zgłaszałam.Jak będziesz składała o nowy dowód to się zapytaj, ale nie
        sądzę że coś w urzędzie skarbowym będziesz miała do załatwienia.
        Chyba że od tego miesiąca coś się zmieniło.
        pozdrawiam
        • chalsia Re: dowód osobisty 15.12.03, 08:49
          Urząd gminy nie udziela inforemacji nt. obowiązków jakie obywatel ma do
          wypełnienia wobec urzędu skarbowego.
          Obowiązek powiadomienia US w ciągu miesiąca o zmianie dowodu (czy innych danych
          osobowych) na druku NIP 3 istnieje. Pisali o tym w prasie i wiem z autopsji.

Pozdrawiam,
          Chalsia
          • aniask_mama Re: dowód osobisty 15.12.03, 10:48
            Więce jest tak: od momentu zmiany miejsca zameldowania (nie masz tego wbitego
            już w starym dowodzie, lecz dostajesz kwitek ważny 2 miesiące) MASZ OBOWIĄZEK
            do 30dni wymienić dowód osobisty. Opłacasz 30zł + wypełniasz druk + zdjęcie +
            oryginalny akt ślubu. Dostajesz przy złożeniu dokumentów taki kwitek, kiedy
            masz odbiór dowodu - mniej więcej miesiąc. Po miesiącu odbierasz nowy dowód,
            stary Ci anulują (tj. nadrywają, dziurkują itp) i oddaja na pamiątkę. I od
            momentu odbioru Dowodu masz OBOWIĄZEK w Urzedzie Skarbowym zgłosić aktualizację
            NIP-3 dotyczącą zmiany miejsca zameldowania _ zmiany dowodu osobistego. Masz na
            to 30 dni, a za brak aktualizacji grozi Ci kara (robiałm to 3 dni temu to wiem,
            nawet w skarbowym wywiesili olbrzymią kartkę, że jak prowadzisz działalnośc to
            masz 14 dni, a jeśli nie -30).
            Faktem jest, ze Skarbówka kiedyś tego nie wymagała i ja składałam NIP-3 wraz z
            zeznaniem podatkowym, ale teraz się zmieniło, o czym media donoszą (skarbowy
            chyba nie ma kasy na koniec roku czy coś)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka