Dodaj do ulubionych

Pytanie o paszport

23.07.09, 20:31
Za tydzień odbieram dzieci paszporty. Córka ma 2 latka, dostała paszport na
rok. Moje pierwsze pytanie: czy ktoś wie w jakim przypadku dziecko mogłoby
dostać na dłużej? Jeżeli będę wyjeżdżała z dzieckiem na 3 lata to dostanie na
tak długo?
I drugie pytanie. Druga córka ma 8 lat. Do odbioru paszportu jest potrzebna
legitymacja szkolna. Po co? Co jeżeli córka nie ma jeszcze wyrobionej? Szkoła
jest zamknięta więc wyrobienie odpada.
Obserwuj wątek
    • moofka Re: Pytanie o paszport 23.07.09, 20:33
      moje dzieci (1 i 6 lat) dostaly paszporty na 5 lat bez zadnych warunkow specjalnych
      dziwne, ze twoje na rok

szkola powinna byc otwarta, sekretariat na pewno pracuje w wakacje, moze w
      okrojonych godzinach, ale choc troche musi
    • e_r_i_n Re: Pytanie o paszport 23.07.09, 20:43
      ty-i-ja-razy-dwa napisała:

> Do odbioru paszportu jest potrzebna legitymacja szkolna.

Pierwsze słyszę.
      Odbieraliśmy paszporty, w tym dziecka, z kwitkiem o złożeniu + dowodami
      (naszymi, rodziców).
    • ty-i-ja-razy-dwa Re: Pytanie o paszport 23.07.09, 21:04
      Jeżeli chodzi o szkołe. Wydzwaniam tam o różnych porach dnia, byłam też kilka
      razy. Napisałam maila. I nic. Więc chyba nie pracują. Może od sierpnia będą
      dostępni...
      Pani obsługujaca stanowisko w biurze paszportowym powiedzaiła mi, że dzieci do
      lat 5 otrzymują paszport tymczasowy na rok. Dzieci starsze na 5 lat. Po kilku
      dniach wpadł mi w ręce artykuł, w którym wyczytałam, że na wyraźne żądanie
      rodziców dzieciom młodszym też mozna wystawić paszport na 5 lat. Tylko teraz to
      juz po ptakach.
      • kosmitos Re: Pytanie o paszport 23.07.09, 21:17
        ja wyrabiałam córce paszport rok temu (miała prawie 4 lata) i sami
        mnie pytali czy chcę na rok czy na 5 lat; różnicy w "cenie" nie
        było; do odbioru było potrzebne jedno z rodziców z dowodem osobistym
        i z jakimś świstkiem, który mi dali przy składaniu wniosku
        • cosa_nostra_77 Re: Pytanie o paszport 23.07.09, 22:43
          moj syn ma 4 i pol miesiaca i ma paszport na 5lat.
      • ja1ja1 Re: Pytanie o paszport 24.07.09, 17:15
        ty-i-ja-razy-dwa napisała:

> Jeżeli chodzi o szkołe. Wydzwaniam tam o różnych porach dnia,
        byłam też kilka
        > razy. Napisałam maila. I nic. Więc chyba nie pracują. Może od
        sierpnia będą
        > dostępni...
        > Pani obsługujaca stanowisko w biurze paszportowym powiedzaiła mi,
        że dzieci do
        > lat 5 otrzymują paszport tymczasowy na rok. Dzieci starsze na 5
        lat. Po kilku
        > dniach wpadł mi w ręce artykuł, w którym wyczytałam, że na wyraźne
        żądanie
        > rodziców dzieciom młodszym też mozna wystawić paszport na 5 lat.
        Tylko teraz to
        > juz po ptakach.

no dziwne. Mój synek miał 2 latka jak wyrobiłam paszport i ma na 10
        lat. Chyba jakas nieprzytomna Cię obsługiwała.
        • hanalui Re: Pytanie o paszport 24.07.09, 21:32
          ja1ja1 napisała:
          > no dziwne. Mój synek miał 2 latka jak wyrobiłam paszport i ma na
          10
          > lat. Chyba jakas nieprzytomna Cię obsługiwała.

A kiedy to bylo tzn kiedy dziecko mialo 2 latka, bo przepisy
          niedawno sie zmienily smile?
          • ja1ja1 Re: Pytanie o paszport 25.07.09, 07:55
            hanalui, jak pisałam wcześniej, gdybyś czytała to byś wiedziała.
            Składałam dziecku w 2006.
            • hanalui Re: Pytanie o paszport 25.07.09, 16:05
              ja1ja1 napisała:

> hanalui, jak pisałam wcześniej, gdybyś czytała to byś wiedziała.
              > Składałam dziecku w 2006.

Gdybys czytala to bys wiedziala ze juz w 1-szym moim poscie
              napisalam ze przepisy zmienily sie jakies 1.5 roku big_grin
    • miminko Re: Pytanie o paszport 23.07.09, 21:24
      zaraz zaraz, moje dziecko dostalo paszport w wieku 3 miesiecy na 10 lat. to bylo
      w roku 2006. pierwsze slysze o paszportach na rok... mam nadzieje, ze mojego
      dziecka jest nadal wazny!
      • aerial2 Re: Pytanie o paszport 23.07.09, 21:52
        Ja jestem na bieżąco z paszportem dla maluszka. Dzieci od 0 do 7 lat otrzymują
        paszport biometryczny na 5 lat. Ale warunek jest taki, że dziecko na fotografii
        ma mieć zamknięta buźkę, bo jeśli ma otwartą to paszport wydaja na rok (u nas
        tak było, ale pani która nas obsługiwała, powiedziała nam o tym i zrobiliśmy
        nowe zdjęcie - paszport ma być na 5 lat) Aha.. z tym że ja wiedziałam, że mały
        powinien dostać paszport na 5 lat i jak kobieta powiedział że dostanie tylko na
        rok to zapytaliśmy dlaczego i dzięki temu wiedzieliśmy co jest nie tak.
        Paszporty tymczasowe wydawane są na rok, nie ma różnicy w opłacie paszportowej.

Podaję link:
        www.katowice.uw.gov.pl/urzadkatowice.php?biuro_prasoe/paszportbiometryczny
        Teraz to i tak jest za późno, bo niczego nie zmienisz, ale przy odbiorze możesz
        zapytać dlaczego córka dostała paszport na rok.
      • ja1ja1 Re: Pytanie o paszport 24.07.09, 17:16
        miminko napisała:

> zaraz zaraz, moje dziecko dostalo paszport w wieku 3 miesiecy na
        10 lat. to byl
        > o
        > w roku 2006. pierwsze slysze o paszportach na rok... mam nadzieje,
        ze mojego
        > dziecka jest nadal wazny!

ja tez w 2006 wyrabiałam moze w tamtym roku tak było a teraz już
        nie? bo mój synek tez na 10 lat.
    • hanalui Re: Pytanie o paszport 23.07.09, 22:03
      Ostatnio..tzn jakies 1,5 roku temu przepisy dot paszportow dla
      dzieci sie zmienily. Do 5 roku dziecka wydawane sa paszporty
      tymczasowe roczne - nie musza byc ze zdjeciem biometryczny.
      Natomiast na wniosek rodzica moga wydac paszport 5 letni ale musi
      rodzic dac fote biometryczna

Najlepiej przepisy sprawdzac na stronie rzadowej:

www.mswia.gov.pl/portal/pl/380/31/Informacje_paszportowe.html
      Do autorki...pani w urzedzie nie powiedziala ci do konca prawdy,
      moglas wystapic z wnioskiem i uzyskac paszport 5 letni
    • demonii.larua Re: Pytanie o paszport 23.07.09, 22:08
      Za paszport dla dziecka w wieku 7-13l. płaci się 60 zł, jeśli płaciłaś 30 zł to
      potrzebna jest legitymacja - uczniowie mają zniżkę 50%.
      Teraz się chyba pozmieniało i paszport na 5 lat wydają dzieciom powyżej 5 r.ż,
      chociaż na wniosek rodziców (my tak robiliśmy) można wyrobić od razu na 5 lat,
      poza tym paszport możesz wyrobić w konsulacie na takich samych warunkach jak w
      Polsce (jeśli wyjedziesz na te 3 lata na przykład).
      • e_r_i_n Re: Pytanie o paszport 23.07.09, 22:11
        demonii.larua napisała:

> Za paszport dla dziecka w wieku 7-13l. płaci się 60 zł, jeśli płaciłaś 30 > zł
        to potrzebna jest legitymacja - uczniowie mają zniżkę 50%.

Płaciłam 30, legitymacja nie była potrzebna.
        • demonii.larua Re: Pytanie o paszport 23.07.09, 22:17
          > Płaciłam 30, legitymacja nie była potrzebna.
          Pacz Pani, a ode mnie wołali i to już przy kasie big_grin
          • e_r_i_n Re: Pytanie o paszport 23.07.09, 22:19
            No jak zwykle co urząd, to respektowanie zasad różne.
            Z drugiej strony prawie pewne, że 7 latek to uczeń.
            • demonii.larua Re: Pytanie o paszport 23.07.09, 22:26
              A to fakt, znaczy jedno i drugie smile
            • elske Re: Pytanie o paszport 23.07.09, 22:32
              Moj syn ma rok.Urodzony w Norwegii, tutaj w konsulacie wyrabiałam mu paszport
              (Młody miał 3 miesiące).Pierwszy paszport dostał na rok i od razu poprosilam o
              wyrobienie paszportu piecioletniego (nie moglam od razu 5-cio letniego,bo
              musialam wymienic norweski akt urodzenia na polski,konsulat tym się
              zajął).Ostatnio przepisy w konsulacie sie zmieniły i od kwietnia mozna wyrobic
              dziecku tylko paszport roczny tymczasowy.Po następny paszport trzeba juz jechac
              do Polski.
              • cosa_nostra_77 Re: Pytanie o paszport 23.07.09, 22:48
                elske na cholere wymienialas akt urodzenia na Polski,wystarczlo
                poprosic by wydali ci miedzynarodowy akt urodzeni; moj syn ma
                NIEMIECKI I MIEDZYNARODOWY.
                • hanalui Re: Pytanie o paszport 23.07.09, 23:11
                  cosa_nostra_77 napisała:

> elske na cholere wymienialas akt urodzenia na Polski,wystarczlo
                  > poprosic by wydali ci miedzynarodowy akt urodzeni; moj syn ma
                  > NIEMIECKI I MIEDZYNARODOWY.

To nie wymiana tylko umiejscowienia aktu urodzenia. Jesli chcesz by
                  dziecko mialo obywatelstwo polskie, dokumenty polskie musi miec ono
                  polski akt urodzenia nie wazne czy bedzie on w formacie
                  miedzynarodowym (pelna wersja aktu urodzenia w roznych jezykach) czy
                  polskim.
                  Zagranicznego nikt nie zabiera smile (nie fizycznym mam na mysli) -
                  zostaje tez na zawsze aktem urodzenia smile
                  • cosa_nostra_77 Re: Pytanie o paszport 23.07.09, 23:46
                    moje dziecko ma dwa obywatelstwa,obywatelstwo polskie zostalo wydane
                    ma podstawie miedzynarodowego aktu urodzenia.
                    • moofka Re: Pytanie o paszport 24.07.09, 08:52
                      wybitnie obrzydliwa sygnaturka o tych kurfach
                    • hanalui Re: Pytanie o paszport 24.07.09, 10:40
                      cosa_nostra_77 napisała:

> moje dziecko ma dwa obywatelstwa,obywatelstwo polskie zostalo
                      wydane
                      > ma podstawie miedzynarodowego aktu urodzenia.

Ktory zostal umiejscowiony w polskim urzedzie.
                      Miedzynarodowego jest tym samym dokumentem co zwykly akt urodzenia,
                      uprawniajacym do otrzymania obywatelstwa, nie musialas go tylko
                      tlumaczyc bo jest uznawany przez polski urzad jak pelnoprawny
                      dokument. W przypadku dokumentu w formacie niemiedzynarodowym trzeba
                      go tlumaczyc.
                      Caly czas mowim o tym samym tylko o roznych formatach tego samego
                      dokumentu smile
                • elske Re: Pytanie o paszport 24.07.09, 13:22
                  cosa_nostra_77 napisała:

> elske na cholere wymienialas akt urodzenia na Polski,wystarczlo
                  > poprosic by wydali ci miedzynarodowy akt urodzeni; moj syn ma
                  > NIEMIECKI I MIEDZYNARODOWY.

Moje dziecko ma tylko obywatelstwo polskie.Ma polski paszport.Do wyrobienia
                  paszportu piecioletniego potrzebny byl polski akt urodzenia i polski
                  pesel.Gdybym chciala w Polsce wyrobić Mlodemu paszport i tak musialabym wymienic
                  norweski akt urodzenia na polski.
              • hanalui Re: Pytanie o paszport 23.07.09, 23:02
                elske napisała:
                > Ostatnio przepisy w konsulacie sie zmieniły i od kwietnia mozna
                wyrobic
                > dziecku tylko paszport roczny tymczasowy.Po następny paszport
                trzeba juz jechac
                > do Polski.

Proponuje ci zadzwonic do MSW do dzialu spraw obywatelkich i sie
                dokladnie poinformowac bo rozne bzdury w konsulatach gadaja w
                zaleznosci od wygody urzednika.

Z doswiadczenia wiem ze nigdzie nie musisz jechac. Do wyrobienia
                paszportu dla dziecka tego 5 letniego musisz posiadac polski akt
                urodzenia - tlumaczysz oryginalny akt zagraniczny, ktos z rodziny
                wyrabia na jego podstawie polski akt urodzenia, melduje dziecko w PL
                bo tylko wowczas mozna wystapic o PESEL samemu, jesli nie
                zameldujesz obowiazkiem konsula na twoj wniosek jest wystapic o
                nadanie dziecku PESELU. Jak juz masz PESEL i akt wystepujesz z
                wnioskiem o wyrobienie 5 letniego paszportu przez konsulat i nie
                maja ci prawa odmowic. Owszem trwa to troche czasu i w PL byloby
                wszystko pewnie szybciej bo ominieta bylaby droga wysylek itp, ale
                niech nie truja ze nie mozna bo mozna bo ja i sporo innych znanych
                mi osob w ten sposob robilo.
            • ib_k Re: Pytanie o paszport 24.07.09, 08:44
              > Z drugiej strony prawie pewne, że 7 latek to uczeń.

no i zonk bo 7 latek ze stycznia lub 31 sierpnia uczniem jest od 1.09 a potwierdzeniem ulgi jest właśnie legitymacja
              • e_r_i_n Re: Pytanie o paszport 24.07.09, 08:54
                Mówię o konkretnie moim przykładzie - czyli dziecko rocznik 2001, wniosek o
                paszport składany w listopadzie. Czyli wtedy, kiedy dzieci z rocznika 2001 już
                są uczniami. Być może dlatego nie chciano od nas legitymacji.
                • embeel OT - obywatelstwo polskie 24.07.09, 10:36
                  Potwierdzeniem obywatelstwa polskiego dziecka urodzonego zagranicą ( co najmniej jeden z rodziców Polak) jest dowód lub paszport. Samo tłumaczenie i umiejscowienie aktu urodzenia nie 'załatwia' potwierdzenia obywatelstwa. Dane z konsulatu.

Moja córka oficjalnie jeszcze nie ma polskiego, choć to absurdalne, bo Matka-Polka jestem - bo nie mamy (obowiązek obecności obojga rodziców) czasu ani ochoty na wyprawę 300 km do konsulatu.Obiecałam sobie, ze załatwię to zanim skończy 18 lat - mam czas. Tym bardziej, ze we Francji polski konsulat dla dzieci do 5 lat wydaje paszporty ważne jeden rok. Koza jeździ na francuskim dowodzie i ma się dobrze. Taka mam przynajmniej nadzieję.
                  • hanalui Re: OT - obywatelstwo polskie 24.07.09, 10:51
                    embeel napisała:

> Potwierdzeniem obywatelstwa polskiego dziecka urodzonego
                    zagranicą ( co najmni
                    > ej jeden z rodziców Polak) jest dowód lub paszport. Samo
                    tłumaczenie i umiejsco
                    > wienie aktu urodzenia nie 'załatwia' potwierdzenia obywatelstwa.
                    Dane z konsula
                    > tu.

Fakt...
                    nie sadzilam jednak ze dziecko urodzone np w Chinach i jego obydwoje
                    chinscy rodzice postanowia umiejscowic akt w polskim urzedzie
                    poprzez konsulat, wydawalo mie sie to oczywiste ze ktores z rodzicow
                    musi byc Polakiem bo w Polsce obowiazuje prawo krwi a nie ziemi smile

> Tym bardziej, ze we Francji polski konsulat dla dzieci do 5
                    > lat wydaje paszporty ważne jeden rok. Koza jeździ na francuskim
                    dowodzie i ma
                    > się dobrze. Taka mam przynajmniej nadzieję.

Jesli dziecko ma polski akt urodzenia - umiejscowiony akt urodzenia
                    w PL -oraz PESEL to mozesz wystapic z wioskiem o 5 letni. W
                    konsulatach obowiazuja takie same przepisy jak w PL...
                    Mi tez takich farmazownow udzielali, zadzwonilam do ministerstwa
                    rzodowego w W-wie, podano mi odpowiednie przepisy z paragrafami
                    ktore to reguluja i z ta wiedza wystapilam o wydanie takiego
                    paszportu, nie bylo problemu
                    • embeel dziękuję Hanalui 24.07.09, 10:57
                      Masz oczywiście rację. Nie wiedziałam natomiast wcześniej, że samo prawo krwi i
                      analogicznie akt urodzenia z obywatelstwem matki nie wystarczą - tylko potrzeba
                      potwierdzenia dokumentem.

Dziękuję za info ad. PESELU - niedługo jadę do Polski na wakacje, zobaczę, co
                      się da zrobić. Parcia aż takiego nie mam, nie sądzę, aby na razie było jej to
                      niezbędne, nie zamierzamy też mieszkać znowu w Polsce (nigdy nie mów nigdy) ale
                      nie chcę czegoś przegapić w przyszłości.
                      • embeel Re: dziękuję Hanalui - PS. 24.07.09, 11:13
                        właśnie się dowiedziałam w wydziale ewidencji ludności, że aby mała miała PESEL
                        wydany w Polsce muszę ją tam zameldować (mimo, ze obowiązku meldowania już nie
                        ma) a ja muszę mieć pobyt stały w Polsce ( teoretycznie mam, praktycznie właśnie
                        chciałam się go pozbyć). Grrrr. chyba jednak przeproszę się z Lyonem i pojadę do
                        konsulatu - wersja przez konsula nie wymaga meldowania.
                        Co za głupota.
                        • hanalui Re: dziękuję Hanalui - PS. 24.07.09, 11:53
                          embeel napisała:

> właśnie się dowiedziałam w wydziale ewidencji ludności, że aby
                          mała miała PESEL
                          > wydany w Polsce muszę ją tam zameldować (mimo, ze obowiązku
                          meldowania już nie
                          > ma) a ja muszę mieć pobyt stały w Polsce ( teoretycznie mam,
                          praktycznie właśni
                          > e
                          > chciałam się go pozbyć). Grrrr. chyba jednak przeproszę się z
                          Lyonem i pojadę d
                          > o
                          > konsulatu - wersja przez konsula nie wymaga meldowania.

No mowialam ze bez zameldowania nie przejdzie w PL, przez konsula
                          tak...ja to nazywam - oto Polska wlasnie - ....tez bylam wsciekla wink
                          A...chyba musisz juz miec polski akt urodzenia - zadzwon sobie do
                          tej rzadowej instytucji i dopytaj sie dokladnie zeby cie nie
                          zwodzili po urzedach bo mi w jednym mowili tak w innym inaczej, raz
                          mowili ze mozna raz ze nie i sie wkurzylam o dopytalam u zrodla
                        • hanalui Re: dziękuję Hanalui - PS. 24.07.09, 12:01
                          embeel napisała:

> Co za głupota.

Nie chce cie dobijac, ale skoro twoje dziecko ma francuskie
                          dokumenty to tez mozesz miec problem przy przekraczaniu granicy, bo
                          dziecko obywateli polskich powinno miec polskie papiery smile (taki
                          ponoc obowiazek)...a juz masz przerabane jak nie daj Boze masz inne
                          nazwisko jak dziecko..(nie kumam czemu, bo przeciez nie ma obowiazki
                          ze matka czy ojciec musza miec to samo nazwisko) - ja wlasnie
                          mialam wink.
                          A wszedzie indziej pies z kulawa noga nie interesowalo czy to moje
                          dziecko czy nie i czemu sie inaczej zwie niz ja, czasem to nawet
                          paszportow nie otwierali. Kolejny absurd naszego kraju smile
                          • embeel Re: dziękuję Hanalui - PS. 24.07.09, 13:14
                            Nie chce cie dobijac, ale skoro twoje dziecko ma francuskie
                            > dokumenty to tez mozesz miec problem przy przekraczaniu granicy, bo
                            > dziecko obywateli polskich powinno miec polskie papiery

nie musi - przecież teoretycznie jest dla nich Francuzem (po tacie) i francuski
                            dokument ma.
                            Potwierdzałam to w konsulacie, nie ma obowiązku wyrabiania dokumentów nieletniemu.
                            Nazwisko mam podwójne.
                            Daruję sobie na razie ta całą szopkę administracyjną - jak młoda skończy 5 lat
                            to jej wyrobię polski paszport, francuski pewnie wcześniej, gdybyśmy chcieli
                            wybrać się poza UE.
                            • hanalui Re: dziękuję Hanalui - PS. 24.07.09, 14:59
                              embeel napisała:
                              > nie musi - przecież teoretycznie jest dla nich Francuzem (po
                              tacie) i francuski
                              > dokument ma.
                              > Potwierdzałam to w konsulacie, nie ma obowiązku wyrabiania
                              dokumentów nieletnie
                              > mu.

NO teoretycznie wink...ale jesli bedzie podrozowac tylko z toba a ty
                              Polka i masz polskie papiery to dziecko tez powinno - teoretycznie
                              oczywiscie.
                              Wiem...brzmi absurdalnie...konsulat mowi jedno, a celnicy na
                              granicy, lotnisku co innego wink, jeden tak, a inny inaczej...dlatego
                              jestem chora jak mam tam jechac

• embeel Re: dziękuję Hanalui - PS. 24.07.09, 17:11
                                >
                                > NO teoretycznie wink...ale jesli bedzie podrozowac tylko z toba a ty
                                > Polka i masz polskie papiery to dziecko tez powinno - teoretycznie
                                > oczywiscie.

skoro nie ma przymusu prawnego,a nie ma, sprawdzałam 5 razy, to tej wersji będę
                                się trzymać. mała ma polski akt urodzenia i jego kopia musi celnikom wystarczyć.
                                Ale zgadzam się, że w Pl potrafią komplikować sytuację a ja myślałam, ze to Żaby
                                są mistrzami...
                        • ib_k Re: dziękuję Hanalui - PS. 24.07.09, 13:36
                          embeel napisała:
                          > właśnie się dowiedziałam w wydziale ewidencji ludności, że aby mała miała PESEL
                          > wydany w Polsce muszę ją tam zameldować (mimo, ze obowiązku meldowania już nie
                          > ma) a ja muszę mieć pobyt stały w Polsce

to źle się dowiedziałaś
                          obowiązek meldunkowy w Polsce istnieje

oraz
                          www.gazetapodatnika.pl/artykuly/nadanie_numeru_pesel-a_751.htm
                          zasadniczo nie musisz się nigdzie meldować a jeżeli już jesteś zameldowana to bez problemu dziecko pesel dostanie
                          • embeel Re: dziękuję Hanalui - PS. 24.07.09, 13:54
                            to źle się dowiedziałaś
                            > obowiązek meldunkowy w Polsce istnieje

dwa źródła - polskie i francuskie podały,że nie istnieje dla dzieci ob. polskiego, urodzonych i przebywających za granicą, o tym konkretnie jest mowa. stad absurd, ze musiałabym ja mimo wszystko meldować w Pl, jeśli chciałabym na miejscu załatwić jej pesel.

a jeżeli już jesteś zameldowana to b
                            > ez problemu dziecko pesel dostanie

dziecko nie mieszka w Polsce.
                            powiedziano mi w wydziale ewidencji ludności, konkretnie Łódź Widzew, że nawet jeśli ja - matka mam pobyt stały w Polsce to i tak muszę zameldować dziecko, bo musza mieć podstawę do nadania numeru.

Tak jak napisałam wyżej - straciłam ochotę na zabawy z polską administracją. Kiedyś załatwię to przez konsulat i już. Trudno, z dwojga złego wolę wyprawę do Lyonu, gdzie konsulat się znajduje.
                            Obowiązku ani wyznaczonej daty nie ma - a do 18tych urodzin córki mam czas - ma 8 miesięcy.

Pamiętam szopki z nadawaniem PESELu mojemu mężowi żabiej maści - który tak naprawdę do niczego i tak mu się nie przydał, bo wkrótce potem wyjechaliśmy.
                            Dziękuję postoję.

Czasem myślę, ze gdyby rozpisac konkurs na absurdalna administrację to polska i francuska zajeły by ex-aequo pierwsze miejsce.
                            Czuje się, jakbym wpadła z deszczu pod rynnę ...
                            • ib_k Re: dziękuję Hanalui - PS. 24.07.09, 13:59
                              no oczywiście że chodziło mi o osoby przebywające na terytorium Polski

przeczytaj zalinkowany artykół,

Zasadniczo numer PESEL nadawany jest „z urzędu”. Przysługuje:
                              ...
                              obywatelom polskim zamieszkałym za granicą, ubiegającym się o wydanie paszportu (na wniosek polskiego konsula).
                              • embeel Re: dziękuję Hanalui - PS. 24.07.09, 14:10
                                wiem, chciałam to jakoś 'obejść' bo do konsulatu mamy 300 km a i w Polsce akurat
                                będę. Ale wygląda na to, że jednak albo rybki albo akwarium.
                                dzięki tak czy inaczej.
                                M
    • vatum Re: Pytanie o paszport 24.07.09, 13:19
      Młoda miała 4 lata jak wyrabialiśmy jej paszport. Będąc u fotografa
      babeczka powiedziała nam, że zrobi jej zdjęcie jak starszemu dziecku,
      czyli przepisowo to wtedy będzie miała dłużej ważny paszport. W
      wydziale paszportowym bez pytania dali nam 5 letni smile
      Dużo zależy od zdjęcia.. no i miłej pani "w okienku".
      Bo tak ciężko być życzliwym...
    • rotera Re: Pytanie o paszport 24.07.09, 17:44
      na 5 lat, bo właśnie składałam,
      ale Pani coś mówiła, że jak się da zdjąć odcicki to będzie na
      dłużej, nie dało się,
      zresztą moje też się nie zdjęły za pierwszym razem
    • gku25 Re: Pytanie o paszport 25.07.09, 08:38
      O legitymacji szkolnej pierwsze słyszę. A w opcji maluchów zaznacza się czas, na
      jaki jest paszport-ja zaznaczyłam na 5 i na tyle mamy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka