eweliska18 Re: becikowe - odebrałyscie? 20.08.09, 15:32 odebraliśmy i dołożyliśmy do pieniędzy dziecka,jeśli Tobie nie są potrzebne to lepiej odebrać i przeznaczyć dla dzieci z ubogich rodzin niż zostawić w budżecie państwa, gazeta.pl co roku oragnaizuje fajną akcję "Gwiazdka" gdzie robi się prezenty dla dzieci z biednych rodzin Odpowiedz Link Zgłoś
timurek1 Re: becikowe - odebrałyscie? 20.08.09, 16:16 chcesz- odbierz, nie chcesz- nie odbieraj. ale nie zawaracaj głowy takimi pierdołami na takim poważnym forum GW. irytują mnie ludzie, którzy siedzą w domu, nic nie robią, i potem wymyslają takie bzdety. zawsze możesz oddać na biedne dzieci, ale to widoczie za trudne, by to wymyślić.... Odpowiedz Link Zgłoś
exxon71 Re: becikowe - odebrałyscie? 20.08.09, 16:54 > chcesz- odbierz, nie chcesz- nie odbieraj. ale nie zawaracaj głowy > takimi pierdołami na takim poważnym forum GW. Ojojoj, ależ poważny kolega się znalazł. Na "poważnym forum GW" powinno się jak rozumiem rozmawiać tylko o polityce i sensie życia? Kolega chyba nie zrozumiał idei forum. Odpowiedz Link Zgłoś
m_laczynska Re: becikowe - odebrałyscie? 20.08.09, 16:21 No pewnie, że tak. A czemu nie? Że to niegodne? Ale to z naszych pieniążków przecież (których i tak sporo nam zabierają). Choć jak bym była parlamentarzystką, to głosowałabym przeciwko becikowemu. Bo to niepotrzebny wydatek z budżetu państwa. Odpowiedz Link Zgłoś
carinica011 Re: becikowe - odebrałyscie? 20.08.09, 17:16 omg nie wiejdziałam, że takie tu żmije siedzą a plujcie sobie jak musicie, po mnie to splywa jedna jedyna martaurb zrozumiała moje intencje - nie, nie obrażam się na pieniądze, bardzo je lubię i zawsze gdy dostaję zwrot z podatku to wpłacam pieniądze na jakiś cel, przeważnie na dzieci a z dawaniem giftów jest zawsze więcej problemów n iż radości - co powiecie na tatusia, który sprzedał komputer, który podarowaliśmy córce, by mała pomoc w nauce bo za słaby lesze gry nie pójdą? skuteczne mnie to wyleczyło z robienia podarków. i nie chodziło mi o roztrząsanie mojej sytuacji finansowej - chciałam zapytać czy wszyscy odbieracie becikowe bo ja mam opory, bo się obejdę bez. i to czy te czy inne pieniądze przekażę to żadna różnica chodziło mi o samo odebranie. drogie żmijki - weźcie się do roboty zamiast boczyć się na wszystkich, którzy być moze mają lepszą sytuację. za plucie jadem puki co nie płacą pozdrawiam i życzę miłego dnia. Odpowiedz Link Zgłoś
leneczkaz Re: becikowe - odebrałyscie? 20.08.09, 21:56 Nie przejmuj się. Mnie pojechały za wakacje w górach i męża dyrektora. A kasę możesz oddać mi.. Do fryzjera póję i podziękuję nawet ;p Albo lepiej. chodźmy razem Odpowiedz Link Zgłoś
szeryf65 Re: becikowe - odebrałyscie? 21.08.09, 00:13 pamietaj Carnico011 ze rzad zmarnotrawi twoje pieniadze, wiec lepiej zrob cos dla siebie albo innych szkoda ze sie zawiodlas na ludziach ale nie wszyscy tacy sa sa jeszcze orgaznizacje rozne, itp. zreszta co ja ci bede tlumaczyl - przeciez doskonale o tym wiesz Odpowiedz Link Zgłoś
justen1204 Re: becikowe - odebrałyscie? 20.08.09, 17:23 to chyba jedno z najdziwniejszych pytań, jakie kiedykolwiek pojawiły się na tym forum. swoją drogą mam wrażenie że sobie żartujesz, ale do rzeczy... OCZYWIŚCIE, ŻE TAK! PIENIĄDZE NIE LEŻĄ NA ŻIEMI. Odpowiedz Link Zgłoś
ma_niusia Re: becikowe - odebrałyscie? 20.08.09, 17:58 Oczywiście odebraliśmy. Dla mnie to nie mała kwota. Przeznaczyłam ją na dodatkowe szczepienia, dla mojego Maluszka, który urodził się z 2pkt Apgar. I naprawdę dziewczyny - życzę Wam, tylko takich problemów!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
count_zero Re: becikowe - odebrałyscie? 20.08.09, 19:42 Większość moich znajomych odebrała i przekazała na cele charytatywne. Ja nie, bo się nie załapałam Odpowiedz Link Zgłoś
d0oti czy na odebranie nie ma 3 miesięcy?? 20.08.09, 20:18 wydaje mi sie, że becikowe mozna odebrac tylko przez trzy miesiące od narodzin dziecka. Przynajmniej w 2007r tak było. Ja odebralam. Odpowiedz Link Zgłoś
anetka2304 Re: czy na odebranie nie ma 3 miesięcy?? 20.08.09, 21:49 Odebraliśmy.Poszły na część dodatkowych szczepien Odpowiedz Link Zgłoś
bob_arctor Re: becikowe - odebrałyscie? 20.08.09, 22:50 Ja z powodów zasadniczych łamałem się, czy brać te pieniądze czy nie, ale żona mnie przekonała, że nic nie zmienimy nie biorąc. Nasza córcia urodziła się w Krakowie, więc przysługiwał jej jeszcze drugi tysiąc. Za te pieniądze kupiliśmy "trumnę" Thule na dach samochodu i jakkolwiek zabawnie by to nie brzmiało, uważam że zostały wydane w ogólnym zarysie zgodnie z przeznaczeniem i intencją ustawodawcy. Wcześniej, jeżdząc we dwójkę, byliśmy w stanie spokojnie spakować się do bagażnika samochodu. Gdy przyszły rzeczy typu wózek, składane łóżeczko, fotelik do jedzenia, ubranka, pieluchy, słoiki...sami wiecie ile tego jest, spakowanie się do bagażnika stało się niemożliwe. A tak, dzięki zakupionej za podwójne becikowe "trumnie", mieścimy się ze wszystkim i dzięki temu nasza córcia może podróżować i poznawać świat. Ma 1,5 roku, a już byliśmy w Szwajcarii, Niemczech, na Słowacji... A jeszcze tyle przed nami. Odpowiedz Link Zgłoś
fields1 Odebrałem, ale jak ci 1k śmierdzi to i twoje wezmę 20.08.09, 22:50 cel na pewno się znajdzie. Podać numer konta ? PS: W dupach się ludziom poprzewracało. Odpowiedz Link Zgłoś
iwonagos Re: Odebrałem, ale jak ci 1k śmierdzi to i twoje 03.09.09, 11:03 też uważam, że się w dupie przewraca Odpowiedz Link Zgłoś
alfalfa Re: becikowe - odebrałyscie? 20.08.09, 23:06 Jeszcze nie, ledwo pół roku minęło Nie mam na to głowy a najmilsza też tylko co jakiś czas sobie przypomina i tak czas leci, nie wiem czy weźmiemy, pewnie tak choć z niesmakiem, no ale płacę podatki to "się należy" (bleee...). A. Odpowiedz Link Zgłoś
joshima Re: becikowe - odebrałyscie? 21.08.09, 00:04 alfalfa napisał: > pewnie tak choć z niesmakiem Jak chcesz mogę Ci podać numer mojego konta i niech tam przelej±. Ja się nie będę krzywić Odpowiedz Link Zgłoś
klubikowa Re: becikowe - odebrałyscie? 20.08.09, 23:51 Odbierz proszę i zanieś do domu dziecka, albo oddaj biedniejszej rodzinie. Ja wzięłam, 500 zł zapłacilam za poród rodzinny, 500 zł dałam w prezencie na wyposazenie oddziału połozniczego. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
kasikaka Re: becikowe - odebrałyscie? 21.08.09, 09:02 Ciężko mi to wszystko pojąć. Mam pieniądze to mam becikowego nie dostać. Za co mnie karzą ? Za to, że zdrowie tracę i zasuwam po 10 godzin, żeby zarobić na godne życie mojej rodziny ? Nie oszukujmy się, znaczna część tych biednych ludzi są biedni z wyboru. Jasne, że są tacy co chcieliby zarobić a nie mają jak, nie mają gdzie. Każdy dostaje po 1000 zł, Ci co mają niski dochód dostają następne 1000 zł, może i słabo sprawiedliwie. Bo Ci co mają chore dzieci potrzebują jeszcze więcej. Ale nigdy nie będzie tak, że dla wszystkich dobrze. Znam bardzo biedną rodzinę, którzy za becikowe kupili auto, bo na chleb się pożyczy Każdy kij ma dwa końce Odpowiedz Link Zgłoś
babaqba Re: becikowe - odebrałyscie? 21.08.09, 10:41 Gdyby państwo nie odbierało nam naszych dochodów, to tych "biednych rodzin" byłoby o wiele mniej. Ale w Polsce opłaca się być biednym (vide małorolni). To już sposób na życie. Odpowiedz Link Zgłoś
agazagie Re: becikowe - odebrałyscie? 21.08.09, 10:18 Oj tam... A ja powiem, że Młody to właściwie "sam się opłacił" Bo najpierw becikowe, potem kaska z mojego ubezpieczenia, kaska z ubezpieczenia męża i zaraz potem ulga podatkowa... 5 tysięcy spadło z nieba To już chyba pieniądze nie do pogardzenia? Odpowiedz Link Zgłoś
kgsz Odbierz 21.08.09, 10:49 My odebraliśmy - pokryło część leków i wizyt u ginekologa. Odbierz - i jeśli naprawdę nie potrzebujesz tych pieniędzy, przekaż je na jakiś sensowny cel w całości - dla programu Pajacyk - nakarmisz inne dzieci - lub np. kup jakiejś biednej rodzinie węgiel albo przekaż świetlicy opiekującej się trudnymi dziećmi. Skoro te pieniądze przeznaczone są na wyprawki dla dziecka, a Ciebie stać by ich nie zatrzymywać, odbierz je choćby po to, by pomóc komuś, kto tych pieniędzy potrzebuje bardziej - z pewnością lepiej wydasz te pieniądze niż budżet Pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
jbasko Re: becikowe - odebrałyscie? 21.08.09, 20:52 carinica011 weź wypłać i podejdź do jakiejś biednej przyzwoitej rodziny i im daj po prostu, może w Twoim otoczeniu nie ma takich ale na pewno kawałek dalej sie znajdą. A jak nie weźmiesz tego tysiaca to niewiadomo na co pójdzie tak naprawdę, Ty z tego co piszesz masz spoko kasy i moze nie zdajesz sobie sprawy ile to znaczy dla innych, dlatego zachecam do pomocy innym. Odpowiedz Link Zgłoś
mauaagusia Re: becikowe - odebrałyscie? 21.08.09, 23:19 szkoda słów na ciebie carinica011. Tak sie chwalą dzieci z przedszkola...DZIECINADA Odpowiedz Link Zgłoś
bisuneh Re: becikowe - odebrałyscie? 22.08.09, 09:57 ja odebralam w tym tygodniu, na 2 tyg przed ukonczeniem roczku Ali, pieniadze przeznaczymy na wykonczenie pokoiku coreczki, pokryja dokladnie koszt tapet na sciany Odpowiedz Link Zgłoś
smerfetka8801 Re: becikowe - odebrałyscie? 22.08.09, 19:21 w Krk to 2 tysiące i nie jest to śmieszna zapomoga.moje dziecko nie jeździ wózkiem za 2 tysiące więc za tę kwotę mogłam sporo kupić-kasa została przeznaczona na wydatki związane z dzieckiem. a ty co?chciałaś się statusem materialnym pochwalić?no i super.podbudowałaś się a teraz idź olej to becikowe a z własnego konta daj komuś potrzebującemu taka śmieszną zapomogę-skoro gdyby ci przybył tysiąc to tego nie zauważysz to jak sypniesz tysiakiem na cele charytatywne to też nie poczujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
nataliart Re: becikowe - odebrałyscie? 24.08.09, 12:46 a mowi się o ilości biednych ludzi w Polsce Widzę że większym problemem jest dylemat aby nie odebrać pieniędzy. Skoro Pani "miska" ma nadmiar funduszy, to ja poproszę o przesłanie na moje konto, na pewno będę wiedziała gdzie je ulokować, niezależnie od mojej sytuacji materialnej. I jeszcze jedno, nie każdy biedny człowiek to pijak i męta. Uważaj. Możesz i ty być w ciężkiej sytuacji. Poza tym poco wchodzić na forum, marnować czas, skoro ta kwota nie robi na Tobie żadnego wrażenia. Nie trzeba jej przecież przymusowo odbierać Odpowiedz Link Zgłoś
asiula1987 Re: becikowe - odebrałyscie? 22.08.09, 21:57 usmiac sie mozna co za ludzie zyja na tym swiecie...<lol> ja becikowe odebralam i to prawie od razu po urodzeniu jezeli ktos nie bierze za darmo pieniedzy, bo przeciez co ma sie fatygowac po takie "grosze" to tylko niestety idiota jest baardzo fajna jestes wszyscy wiedza za masz duzo kasy, super, uroslas w naszych oczach i swoich, wooooow Odpowiedz Link Zgłoś
madzikb81 Re: becikowe - odebrałyscie? 23.08.09, 20:21 Ja odebrałam od razu po urodzeniu, dolożyliśmy je do urzadzenia przyjęcia z okazji chrztu Maćka. Nie wygłupiaj się i je odbierz, bo Ci się należą!! A jak masz watpliwości to pomyśl sobie, że gdybyś US oddała o złotówke mniej to na pewno by Ci nie darowali Odpowiedz Link Zgłoś
nglka Re: becikowe - odebrałyscie? 24.08.09, 01:43 Odebrałam. Uważam, że ten 1000 należy się mojej córze (nie mnie!) bez względu na moja sytuację materialną. Odpowiedz Link Zgłoś
nandii Re: becikowe - odebrałyscie? 24.08.09, 13:55 pewnie, że odebrałam. Wydaliśmy na różne potrzebne rzeczy. Nie przelewa nam się. A jak się komu przelewa, to niech odbierze i odda ubogim a nie wkurza innych głupimi postami. Odpowiedz Link Zgłoś
tusie-czek Re: becikowe - odebrałyscie? 24.08.09, 14:07 Ja nawet chcialam odebrac i dac na jakis cel ale skoro mieszkam za granica (becikowe w mysl prawa mi sie nalezy) to urzednicy w Warszawce nie umieja go wydac.... wiec pewnie przejedza i zmarnuja. A z drugiej strony szanuje autorke watku ze nie bierze bo jej sie nalezy skoro ma na dziecko. Jest tyle dzieciakow co naprawde potrzebuja i az przykro patrzec ze pieniadze nie ida na nie tylko kazdemu po rowno. Odpowiedz Link Zgłoś
malinka_bdg Re: becikowe - odebrałyscie? 24.08.09, 22:01 Myslę, że każda suma przyda się dziecku w przyszłości, może jesteście teraz bardzo zamożni, ale tak nie musi być zawsze, trzeba odkładać pieniądze, nawet "marny" tysiąc. Nie jesteśmy bardzo majętni, ale ten tysiąc też w naszym budżecie nie zmieniłby wiele-pomimo to pobraliśmy wszystko, co się małemu należało i robimy lokatę, a później fundusz. Uważamy, że to pieniądze Błażeja, więc nie nam decydować, czy pobrać, czy nie. Odpowiedz Link Zgłoś
zabulin Re: becikowe - odebrałyscie? 24.08.09, 22:53 Wzielismy, choć też nie musielismy. Ale wychodzę z założenia, że jak moje wspaniałe Państwo nie jest w stanie zapewnić mi oraz mojemu dziecku bezpłatnie takiej opieki zdrowotnej, jak mi się należy i muszę biegać ze wszytkim po lekarzach prywatnie, to jakaś rekompensata mi się należy Ale szacunek za to, że się zastanawiasz. Głupimi tekstami zazdrosnych babusów, które boli, że masz więcej sie nie przejmuj. W Polsce nikt nie lubi tych co mają więcej,a prawdłowowść jest taka, ze im ktoś mniej zaradny i leniwy tym bardziej boli go to, że inni mają wiecej Jak powiesz, że masz meza nauczyciela, to nikt nie piśnie, bo po prostu to informacja :-0- , a jak powiesz, ze masz męża dyrektora zaraz ci nawrzucają od chwalipięt bez klasy, itp. i jadem ociekają :- ) Typowo polskie. Odpowiedz Link Zgłoś
justen1204 Re: becikowe - odebrałyscie? 25.08.09, 09:50 no widzisz koleżanko, ok, może jest bogata, jej sprawa. tylko , że nawet nie przyszło jej do głowy, że można by tę marną zapomogę przeznaczyć dla potrzebujących, dla domu dziecka, gdziekolwiek. Odpowiedz Link Zgłoś
zabulin Re: becikowe - odebrałyscie? 25.08.09, 21:43 No, dobrze, koleżanko , ok, ale zastanawia się czy je w ogóle odbierać, czy sobie nie podarowac. Może jest na tyle dobra, że dzielnie wierzy ( w przeciwieństwie do mnie że nasz kraj, odda jej nieodebrane becikowe, potrzebującym? A poza tym skad wiesz co jej przyszło do głowy? Ja mam b. ciekawe doświadczenia z oddawaniem potrzebującym- np. ubrania darowane dla najbiedniejszych były "przebierane" przez komitety organizujące zbiórke i co lepsze ciuszki kochane panie o dobrym sercu i pomocnej dłoni zabierały dla siebie. Tak, wiem, skrajne przypadki ale dziewczyna się zastanawia i poprosiła chyba o podsuniecie jej pomysłu, co możesz zrobic Odpowiedz Link Zgłoś
panna2002 Re: becikowe - odebrałyscie? 03.09.09, 11:01 Oczywiście że tak, dziś masz kasę jutro możesz nie mieć, becikowe ma byc zabrane, [kryterium dla mało zarabiających]. Co roku przepisy się zmieniają coś zabierają póżniej znowu coś wymyślą. Kup coś dziecku co tobie byłoby szkoda wydać za 1000zl. super zabawkę/ki edukacyjne, kupisz tanie badziewie to zaraz ci sie popsuje. Jeśli honor ci nie pozwala daj na jakąś organizację, nie zostawiaj im tych pieniędzy szkoda Odpowiedz Link Zgłoś