Dodaj do ulubionych

Po urlopie macieżyńskim-czy można od razu zwolnić?

05.01.04, 10:47
Mam pytanie czy po urlopie macieżyńskim pracodawca ma prawo odmówić mi urlopu
wypoczynkowego?Na ile musi mnie przyjać z powrotem do pracy.Czy ma prawo od
razu mnie zwolnić???Moze ktoś zna ustawe na ten temat?

Obserwuj wątek
    • nika28wawa Re: Po urlopie macieżyńskim-czy można od razu zwo 05.01.04, 11:22
      mnie zwolnili
      Ale najpierw dali mi dwa dni na dziecko i wypoczynkowy do końca stycznia br a
      od 1 lutego już nie pracuje. Art. 37-42 kodeksu pracy mówią o tym.
      Znajdziesz w internecie wpisując hasło kodeks pracy na goglach np.
      Pozdrowienia
      Monika
      Jak maasz więcej pytań to pisz
      • ela1003 Re: Po urlopie macieżyńskim-czy można od razu zwo 05.01.04, 11:45
        A podali Ci konkretna przyczyne?Czy standard-redukcja etatów.
    • lena99 Re: Po urlopie macieżyńskim-czy można od razu zwo 05.01.04, 13:08
      Hej,
      Pracodawca nie ma prawa odmówić ci urlopu wypoczynkowego. I może zwolnic od
      razu w piewszym dniu po powrocie z macierzyńskiego. Co mnie spotkało.
      Pozdrawiam
    • mama_majki Re: Po urlopie macieżyńskim-czy można od razu zwo 05.01.04, 16:58
      No to po kolei:
      1. Nie ma prawa odmowic ci urlopu wypoczynkowego. Musi ci dac caly zalegly i
      za ten rok + dni rocznie opieki nad dzieckiem
      2. Musi cie przyjac z powrotem do pracy ale moze cie zwolnic po miesiacu
      kalendarzowym
      Pozdrawiam
      Kasia
      • mama_majki Re: Po urlopie macieżyńskim-czy można od razu zwo 05.01.04, 17:03
        Tak powiedziala moja ksiegowosc, ale widze ze dziewczyny pisza, ze mozna
        zwolnic od razu. Musisz to sprawdzic wiec sama.
        Kasia
      • pedzichow Re: Po urlopie macieżyńskim-czy można od razu zwo 07.01.04, 18:48
        pracodawca może Cię zwolnić nawet na urlopie wychowawczym jako powód podajac
        likwidację stanowiska pracy(tak sie stało z koleżanką u mnie w pracy).Czekam co
        zrobią ze mną(macierzyński kończy mi się w styczniu,mam jeszcze zaległy
        wypoczynkowy z 2002,2003 i coś z2004)liczę że nie podzielę jej losu. Powodzenia
    • 11ulla Re: Po urlopie macieżyńskim-czy można od razu zwo 05.01.04, 20:30
      niestety pracodawca moze zwolnic, jako powód wystarczy zwykla redukcja etatu
      czy cokolwiek innego
      bezpośrdnio po macierzynskim, pracodawca nie moze odmówic udzielenia całego
      urlopu wypoczynkowego i 2 dni opieki na dziecko (najlepiej złozyc wniosek na
      pismie)

jeżeli istnieje realne zagrożenie zwolnieniem ...radzę dwa tygodnie przed
      koncem wypoczynkowego złozyc podanie o urlop wychowawczy i na urlopie (jeżeli
      jest to niepłatny wychowawczy) poszukać sobie pracy dodatkowej (mozna dorobic
      jezeli nie wyklucza to osobistej opieki nad dzieckiem). Po 14 dniach od
      złozenia wniosku pracodawca nie moze odmowic udzielenia urlopu wychowawczego a
      takze nie moze zwolnic z pracy (chyba je nastapi likwidacja pracodawcy, jakies
      powody do zwolniania dyscyplinarnego)
      w czasie zwolnienia, urlopu macierzynśkiego czy wypoczynkowego nie mozna
      wręczyć wypowiedzenia umowy o pracę

oczywiscie to wszystko dotyczy umów na czas nieokreślony, umowy na czas
      określony u wrednego pracodawcy zazwyczaj kończą się z dniem porodu
    • 11ulla Re: Po urlopie macieżyńskim-czy można od razu zwo 05.01.04, 20:42
      aha, nie dopisałam jescze ze wypowiedzenie mozna wreczyć nawet pierwszego dnia
      po powrocie
      • ela1003 Re: Po urlopie macieżyńskim-czy można od razu zwo 06.01.04, 20:02
        Dzieki dziewczyny za odpowiedzi.Nie sa one radosne ale taka jest
        rzeczywistosc.Wiem teraz przynajmniej na czym stoje i kiedy w razie co uciec na
        wychowawczy, lepsze to niz nic!
    • nika28wawa Re: Po urlopie macieżyńskim-czy można od razu zwo 06.01.04, 21:59
      Witaj ponownie
      Mogą cie zwolnić pierwszego dnia pracy po powrocie z macierzyńskiego, ale nie
      mogą odmówić ci wypoczynkowego i dwóch dni na dziecko ( jeżeli ich już nie
      wykorzystałaś). Jeżeli jest to firma zatrudniająca poniżej 20 osób możesz
      nawet nie dostać odprawy - tak mówi ustawa. Jak ją znajdę to ci napiszę
      dokładnie. Ja byłam nawet w inspektoracie pracy i pytałam prawnika jak to jest
      ze mną, bo zwolnili mnie właśnie zaraz po macierzyńskim. Prawnik powiedział mi
      zebym sięcieszyła że dostałąm odprawe bo moja firma zatrudnia 5 osób i wcale
      miesię nie należy. Jeżeli to jest taka mała firma to mogą cię zwolnić z
      przyczyn ekonomicznych. Zajrzyj do kodesku pracy art. od 37-47 i dalej chyba
      tam jest wszystko opisane. Zajrzyj też do nowych ustaleń, które weszły w
      życie w lipcu 2003 roku.
      Nie mamy szans my pracownicy, kobiety po macierzyńskich. jak będa chcieli cię
      zwolnić i tak znajdą sposób. ALe nie martw się dasz sobie rade jak wszystkie
      zwolnione matki. Ja do nich też należe.
      Pozdrowienia smile
      Monika
    • vaskez Re: Po urlopie macieżyńskim-czy można od razu zwo 08.01.04, 13:46
      Witam
      Więc sytuacja wygląda mniej więcej tak:
      - wypowiedzenie można otrzymac juz w 1szym dniu po powrocie do pracy z urlopu
      macierzyńskiego;
      - przy czym to że zaraz po powrocie udzielą urlopu wypoczynkowego nie oznacza
      wcale że w tym samym dniu nie wręczą wypowiedzenia z pracy; czyli nie jest tak
      jak ktoś tutaj napisał że wraca się do pracy - zostaje udzielony urlop np od
      nastęopnego dnia i mogą dać wypowiedzenie z pracy po jego upływie.. ponieważ to
      czy ten urlop zostanie udzielony i w jakim terminie zależy od dobrej woli
      pracodawcy - w kazdym zakładzie pracy powinny być plany urlopów - tak więc to
      ze ktos wraca np 5 02 do pracy nie oznacza, że od razu dostanie urlop, co z
      kolei moze prowadzić do wręcznia wypiedzenia w dniu pracy...(np w 1szym dniu po
      powrocie do pracy)
      -urlop wypoczynkowego nie musi oznaczać udzielenia go "fizycznie" - pracodawca
      może wypłacić ekwiwalent pieniężny w zamian za przysługujący urlop wypoczynkowy;
      - jeśli posiada się takie informacje o tym że mogą zwolnić z pracy najlepiej
      napisać wniosek o wychowawczy w czasie trwania macierzyńskiego i albo zgłosić
      to do pracodawcy w trakcie jego trwania albo w 1szym dniu po powrocie;
      nie można zwolnić pracownika - od dnia złożenia wniosku o wychowawczy do dnia
      jego zakończenia;
      -kazde wypowiedzenie powinno być uzsadnione - powinno zatem wskazywac powód dla
      którego zostaje się zwolnionym - brak naduzycie prawa pracy - można skutecznie
      dochodzić swych praw perzed sądem pracy;
      - często bywa tak że zwalnia się z przyczyn ekonomicznych z uwagi na trudną
      sytuację materialną firmy ... jednakże w razie wystąpienia takiej sytuacji nie
      mozna nikogo przyjąc na to samo stanowisko - poniewaz musi to byś likwidacja
      stanowiska pracy ze wszystkimi konsekwencjami - w przeciwnym razie (gdy ktoś
      inny zostanie przyjęty na to stanowisko - naruszenie prawa)
      - od 01.07.03 a obecnie od 01.01.2004 r. (nowa ustawa) wg przepisów odprawa
      nalezy się tylko dla pracowników zwalnianych z zakładów zatrudniającyh powyżej
      20 osób...

pozdr.
      • koziorozec13 Re: Po urlopie macieżyńskim-czy można od razu zwo 09.01.04, 22:38
        > - przy czym to że zaraz po powrocie udzielą urlopu wypoczynkowego nie oznacza
        > wcale że w tym samym dniu nie wręczą wypowiedzenia z pracy; czyli nie jest
        tak
        > jak ktoś tutaj napisał że wraca się do pracy - zostaje udzielony urlop np od
        > nastęopnego dnia i mogą dać wypowiedzenie z pracy po jego upływie..

Ale mozna zlozyc wniosek o udzielenie urlopu wypoczynkowego na 2 tygodnie przed
        uplywem urlopu macierzynskiego - wtedy nie moge Cie od razu zwolnic,
        bo "plynnie" przechodzisz z jednego urlopu dna drugi.
        Ja wlasnie mam taka sytuacje. Dodoatkowo, chce wykorzystac caly urlop
        wypoczynkwoy za 2004, jednorazowo. I jesli zloze wniosek wlasnie na 2 tyg.
        przed uplywem u. macierzynskiego, pracodawca nie ma prawa mi odmowic. Moj
        chcial i sobie zadzwonil w tej sprawie do PIP-u. To bylo dzis, wiec sprawa
        swieza. I w ten oto sposob mam 67 dni urlopu wypoczynkowego! smile)) - 15 dni za
        2002, 26 za 2003 i 26 za 2004.

Slyszalam tez o nowym postanowieniu dot. zwalnianaia po macierzynskim - kobieta
        ma "miesiac ochronny" i nie moze byc zwolniona przez 1-szy miesiac po powrocie
        do pracy. Ale tego nie jestem pewna - czy ktos o tym slyszal????

Serdecznie pozdrawiamy!
        Koziorozec z Antkiem (3,5 miesiaca)
        • ela1003 Re: Po urlopie macieżyńskim-czy można od razu zwo 15.01.04, 05:52
          Napisz mi prosze jak jest z tym urlopem za 2004 rok.Jezeli wiesz ze po
          macierzynskim, czyli jak u mnie w lutym chca cie zwolnic to tez mi dadza
          urlop za 2004-26dni???Czy tylko proporcjonalnie czyli-2dni.

• koziorozec13 Re: Po urlopie macieżyńskim-czy można od razu zwo 09.01.04, 22:40
        > - przy czym to że zaraz po powrocie udzielą urlopu wypoczynkowego nie oznacza
        > wcale że w tym samym dniu nie wręczą wypowiedzenia z pracy;

Ale mozna zlozyc wniosek o udzielenie urlopu wypoczynkowego na 2 tygodnie przed
        uplywem urlopu macierzynskiego - wtedy nie moge Cie od razu zwolnic,
        bo "plynnie" przechodzisz z jednego urlopu dna drugi.
        Ja wlasnie mam taka sytuacje. Dodoatkowo, chce wykorzystac caly urlop
        wypoczynkwoy za 2004, jednorazowo. I jesli zloze wniosek wlasnie na 2 tyg.
        przed uplywem u. macierzynskiego, pracodawca nie ma prawa mi odmowic. Moj
        chcial i sobie zadzwonil w tej sprawie do PIP-u. To bylo dzis, wiec sprawa
        swieza. I w ten oto sposob mam 67 dni urlopu wypoczynkowego! smile)) - 15 dni za
        2002, 26 za 2003 i 26 za 2004.

Slyszalam tez o nowym postanowieniu dot. zwalnianaia po macierzynskim - kobieta
        ma "miesiac ochronny" i nie moze byc zwolniona przez 1-szy miesiac po powrocie
        do pracy. Ale tego nie jestem pewna - czy ktos o tym slyszal????

Serdecznie pozdrawiamy!
        Koziorozec z Antkiem (3,5 miesiaca)
      • mel1 Re: Po urlopie macieżyńskim-czy można od razu zwo 11.01.04, 19:00
        vaskez napisał:
        > - często bywa tak że zwalnia się z przyczyn ekonomicznych z uwagi na trudną
        > sytuację materialną firmy ... jednakże w razie wystąpienia takiej sytuacji
        nie
        > mozna nikogo przyjąc na to samo stanowisko - poniewaz musi to byś likwidacja
        > stanowiska pracy ze wszystkimi konsekwencjami - w przeciwnym razie (gdy ktoś
        > inny zostanie przyjęty na to stanowisko - naruszenie prawa)

A jak to się ma do faktu, że prawie zawsze na miejsce ciężarnej, czy też osoby
        będącej na macierzyńskim jest przyjmowana osoba na zastępstwo. Tak naprawdę
        nie wiadomo pracodawcy nigdy ile czasu nas nie będzie. Może kobieta chcieć
        wracać i po trzech latach do pracy. I co wtedy- ma się zwolnić tą co ją
        zastępowała? W końcu jest przyjęta na to samo stanowisko. Nie rozumiem tego.
    • aga173 Re: Po urlopie macieżyńskim-czy można od razu zwo 09.01.04, 22:44
      Zależy ile pracujesz i czy masz umowę na stałe?Jeśli masz na stałe to musi cię
      przyjąć a także na twoją prośbę bezpośrednio po urlopie macierzyńskim udzielić
      ci w całości urlopu wypoczynkowego a potem wychowawczego(jeśli złożysz podanie!)
      Aga
      • okli Re: Po urlopie macieżyńskim-czy można od razu zwo 10.01.04, 01:01
        Mam zaległy urlop z2002,2003 i 2004.Macierzyński konczy mi sie za 2tyg.Z
        powyższych wypowiedzi wynoka, że jesli zloze wniosek o urlop wypoczynkowy
        odpowiednio wcześnie to pracodawca powinien mi go udzielic.
        Mam tylko pytanie:czy udzieli mi całego za 2004?
        Pozdrawiam
        • edytka1973 Re: Po urlopie macieżyńskim-czy można od razu zwo 12.01.04, 11:48
          witaj,
          jezeli pracodawca zwalnia, to urlopu wypoczynkowego za 2004 nie dostaniesz
          calego, wylicza sie proparcjonalnie do okresu kiedy jestes zatrudniona, to
          wychodzi mniej wiecej 2 dni za miesiac (oczywiscie jeszcze zalezy ile Ci sie
          nalezy urlopu)
          pozdrawiam
          edyta
    • sylvia12 Re: Po urlopie macieżyńskim-czy można od razu zwo 13.01.04, 12:17
      Wszystko zalezy od umowy,ja zostałam 1 lutego zatrudniona na zastepstwo,to
      chyba jedna z gorszych umów,miałam obiecane na stałe,ale w czerwcu ciąza i
      l4,teraz już wiem ,ze umowa wygasa z dniem porodu,a nawet pani kadrowa
      powiedziała ,ze ida na reke ,bo mogliby zwolnic juz teraz ,w ciąży.Na umowie w
      zastepstwie wcale nie jest napisane na jak długo tylko za kogo i na czas jego
      nieobecności.
    • okli Re: Po urlopie macieżyńskim-czy można od razu zwo 13.01.04, 15:00
      Wlasnie zlozylam wniosek o urlop wypoczynkowy za2002,2003 i 2004+2 dni opieki
      nad zdr,dzieckiem i dostałam.Jestem na urlopie do końca kwietniasmile.
      pozadawiam
      • ainer1 Sylvia 14.01.04, 11:52
        to jest w kodeksie - jak przychodzisz za kogos na zastepstwo kto jest sam na
        macierz/wychow itp to wlansie jestes w pzregranej sytuacji w przyoadku porodu

Renia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka