Gość: Ania IP: *.assat.pl 03.10.09, 17:56 Witam jestem w 7 tygodniu ciąży odebrałam wyniki badań i niestety zaniepokoiły mnie, bardzo proszę o opinie. p/cmv igg 4,2 natomiast p/cmv igm 1,28. co to oznacza??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: alicja_wk Re: p/cmv igg i igm IP: *.gl.digi.pl 05.10.09, 11:18 Obok wyników powinny być podane normy do ich interpretacji. Na podstawie tego, co napisałas ciężko cokolwiek powiedziec. Ja tez pare dni temu robiłam badania i na moim raporcie norma IgG 4,0-6,0 UA/ml daje wynik wątpiliwy, a IgM > 0,9 to wynik dodatni, co z kolei może świadczyć o "świeżej" infekcji. Obecność przeciwciał klasy IgM (które jednak mogą przetrwać do 18 miesięcy od pierwotnej infekcji) oraz znaczny wzrost przeciwciał IgG świadczą o istnieniu pierwotnej infekcji. Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka.lojek Re: p/cmv igg i igm 05.10.09, 12:07 Każde laboratorium ma swoje własne normy. Warto byłoby je dołączyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: p/cmv igg i igm IP: *.assat.pl 05.10.09, 13:29 norma igm jest do 0.90 czyli niestey mój wynik jest dodatni natomiast noma igg to 0.60 wiec rowniez wynik dodatni przypomne wyniki igm 1.28 igg 4.2 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alicja_wk Re: p/cmv igg i igm IP: *.adsl.inetia.pl 06.10.09, 19:38 Radziłabym jeszcze sprawdzić awidność, dzięki której będzie można określić czy jest to świeża infekcja, gdyż, jak napisałam wcześniej poziom przeciwciał IgM może utrzymywać się na podwyższonym poziomie nawet do 18 m-cy od zachorowania. Oprócz tego możesz też za jakiś czas powtórzyć badanie na IgG, aby sprawdzić, czy ich poziom wzrasta, czy utrzymuje się na tej samej wysokości. Odpowiedz Link Zgłoś