monikas172 23.02.04, 15:11 Hej dziewczyny Poradźcie mi jak przygotowac sie do ciąży. Co powinnam zrobić Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maretina Re: przygotowanie do ciąży 23.02.04, 15:45 TSH czyli badanie hormonow tarczycy, badanie na toksoplazmoze, cytologia, czy bylas szczepiona na rozyczke, albo czy na nia chorowalas? jesli nie, to oznacz przeciwciala. warto przed planowana ciaza zrobic usg dopochwowe i zobaczyc czy wszystko gra.takie usg najlepiej robic w polowie cyklu ok 14 -15 dnia. Odpowiedz Link Zgłoś
martulinek Re: przygotowanie do ciąży 23.02.04, 17:28 Gdy powiedziałam lekarce, że chcę się starać o dziecko - pierwsze pytanie, które mi zadała:A pojada pani kwas foliowy? Myślę , że na początek to jest najważniejsze. Badania na cytomegalię są zalecane tylko osobom, które pracują w dużych skupiskach dzieci. Jeśli pracujesz w placówce przed-, szkolnej czy wychowawczej to jest sens robić to badanie. Chyba że masz nadmiar pieniędzy, bo to duże koszty. Idź do gin niech Cię zbada, zrobi cytologię,da jakieś dodatkowe wskazówki - to na początek w zupełności wystarczy. Pozdrawiam, udanych starań! Odpowiedz Link Zgłoś
majah1 Re: przygotowanie do ciąży 24.02.04, 21:26 cześć, ja też będę się przygotowywała do ciąży. Z tego co czytałam na forum najważniejsze jest: - badania ginekologiczne + cytologia - mocz, krew + toxoplazmoza - zażywanie wcześniej kwasu foliowego i nie nastawiać sie za bardzo że za 1 razem traficie (jeżeli będą jakieś problemy z zapłodnieniem) myśle że wszystko będzie OK i będziemy sie kontaktować dalej, a na kiedy planujesz ??? pozdrawiam majah Odpowiedz Link Zgłoś
edytek1 Re: przygotowanie do ciąży 24.02.04, 22:01 Cytomegalią można zarazić się np. od dzieci brata więc badania należy zrobić koniecznie. No i parwowiroza jeśli się ma lub często bawi z psami. A i nie zdziw się, że przecietny lekarz powie, zę zwariowałaś , bo normalne kobiety to jak chcą mieć dziecko to zdejmują blokadę i robią. Moje sugestie uwględniła 3 pani doktor! I dobrze, że ktoś taki się znalazł, bo miałam cytomegalię. Odpowiedz Link Zgłoś
edytek1 Re: przygotowanie do ciąży 24.02.04, 22:02 A i jeszcze waga koniecznie wyreguluj jedne powinny schudną inne wręćz przeciwnie. Miłych i owocnych starań. Odpowiedz Link Zgłoś
nieszkasob Re: przygotowanie do ciąży 25.02.04, 08:27 Hej!! ja tez "przygotowyje sie" wlasnie jestem po badaniach .... bylam u dwóch ginekologow (i prywatnie i "państwowo" i zaden nie zlecil mi badan na toxo ani cytome... Biore folik, zrobilam cytologie, podstawowe badani krwi, wczesniej badania hormonów i tyle.... Nie ma co przesadzac ... jasne ze trzeba sie przebadac ale nie mozna tez popadac z jednej skrajnosci w druga ... Na ostatniej wizycie gin mi powiedzial ze trzeba wkoncu zaczac probowac a nie tylko sie pytac .... dala mi 3 miesiace jak sie nie bedzie udawac (tfu tfu) to przyjdzie czas na jakies "głebsze" badania .... zycze powodzenia Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
maretina Re: przygotowanie do ciąży 25.02.04, 09:42 jest sens szerszej diagnostyki przed ciaza, mysle, ze wiedza o tym wszystkie kobiety, ktore w ciazy miala klopoty luba tak jak ja poronily. do drugiej lepiej sie przygotowalam.do pierwszej mialam oznaczona toksoplazmoze, bo w domu zawsze mialam zwierzaki i mam nadal.oznaczylam dodatkowo progesteron i chwala Bogu, bo okazal sie ponizej normy i od poczatku ciazy biore suplementy progesteronowe. czuje sie pewniejsza i spokojniejsza dzieki tym badaniom. gdybym ten diabelny progesteron oznaczyla kilka miesiecy temu, to zapewne w maju bylabym mama, a tak to moje drugie podejscie. pozdrawiam wszystkie mamusie nieszkas, mam nadzieje, ze Twoj optymizm sie sprawdzi w praktyce. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mbuk Re: przygotowanie do ciąży 25.02.04, 12:14 witam ja bardzo podobnie, od początku lutego zaczęliśmy starania. Po wizycie u ginekologa biorę folik, zrobiłam cytologię, dostałam skierowanie na badanie krwi, hormonów. No i mamy działać Następną wizytę mam za dwa tygodnie i wtedy pani gin bedzie miała moje wyniki badań i się okaże czy będą i jakie będą następne badania. Mam nadzieję, że wszystko pójdzie gładko i już za dwa tygodnie dowiem się, że jestem w ciąży. Pozdrawiam bardzo wszystkie starajacę się. Odpowiedz Link Zgłoś
magjar1 Re: przygotowanie do ciąży 25.02.04, 11:32 Witam cie serdecznie! My staramy się od dwóch miesięcy. Na razie nic.Byłam w sobotę u mojego ginekologa. Na pytanie co powinnam zrobić jeszcze przed, odpowiedział, że po pierwsze brać folik, nastepnie zrobić badania: krew, różyczka, toxo, cytologia. I wyluzować się, a przy zbliżeniu nie mysleć tylko o tym że ma to służyć wyłącznie zapłodnieniu! Ale od razu mówię, że najtrudniejsze jest to ostatnie! Przynajmniej dla mnie. Bo napawdę bardzo pragnę zostać mamą! A zatem zyczę ci cierpliwości i powodzenia oczywiście. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
mamka22 Re: przygotowanie do ciąży 26.02.04, 10:25 hej majah! Ja tez sie szykuję! Jestem juz kłębkiem nerwów- wiem, że to źle. Chciałaby tak bardzo za pierwszym razem. Łykam kwas foliowy, zdrowo się odzywiam, staram się nie żyx w stresie. Planuje zacząć w kwietniu pierwsze próby. Mamka22 Odpowiedz Link Zgłoś