Dodaj do ulubionych

Jak ubrać dzidziusia za szpitala?

28.02.04, 10:27
Mam termin na początek kwietnia. Powoli z mężem zaczynamy kompletować
wyprawkę.Ale nie mamy pojęcia jak ubrać nasze maleństwo, gdy będziemy
wychodzić ze szpitala? Czy położna założy pampersa, żeby dzidziuś nie miał
mokro?Co zabrać do szpitala np. 2 koszulki, sweterek, skarpetki, kocyk czy
rożek? Pomóżcie mi, bo nie mam pojęcia.Można dzidziusia włożyć do samochodu w
gondoli od wózka, czy trzeba mieć fotelik samochodowy?
Z góry dziękuję za pomoc.
Aga i dzidziuś 34tyg.
Obserwuj wątek
    • nervusmama Re: Jak ubrać dzidziusia za szpitala? 28.02.04, 10:37
      napewno zalozysz pampersa na to body z dlugim rekawkiem, spiochy pajac z
      bawelny lub welurku na to moze rampers (to takie spiochy bez stopek) najlepiej
      z polarku cieple skarpety albo paputki na gore cos cieplego polarek albo
      kurteczke i czape na glowke acha i kup najmniejsze bawelniane skarpeteczki
      najlepiej bez nadruku i bilae zastapia ci rekawiczki i bedziesz je mogla
      ubierac tez w szpitalu dzidzi zeby sie nie podrapalo po buzince tak sie czesto
      zdarza jesli chodzi o transport ja trzymalal moje malenstwo na kolanach w
      spiworku polarowym ale jesli macie gondole to wloz tam cieply kocyk lub
      spiworek wsadz bajbuska i przykryj ... zalezy tez jaka bedzie pogoda zycze ci
      duzo slonca papapa
      • omn3 Re: Jak ubrać dzidziusia za szpitala? 28.02.04, 10:46
        Dokladnie taksmile)))))Pozdrawiamy
        • maminka1 czy konieczny jest rożek? 28.02.04, 10:49
          Czy konieczny jest rożek, jeśli się odbiera dziecko ze szpitala? Bo z tego co
          wiem, to taka rzecz potrzebna jest tylko na ten jeden jedyny moment i nie wiem,
          czy warto to w ogóle kupować.
          • nervusmama do maminki 28.02.04, 12:30
            rozek kup bo przyda ci sie w szpitalu przez caly czas a przy wyjsciu ze
            szpitala nie koniecznie ci sie przyda ja wychodzilam w zime i rozkiem tylko na
            dworze przykrylam buzke dzidzi a tak byl w spiworku
            i w domu tez ci sie przyda zeby malenstwo nie lezalo tak samopas czasem mozesz
            tez uzyc jako kolderka do lozeczka albo do wozka acha tylko kup taki mieciutki
            papapapa
            • joasiiik24 Re: do maminki 28.02.04, 13:47
              witam:0 mam podobne pytanko :rozek zakupiony na czas odbioru malej ze szpitala
              pozniej bede go uzywac do wozeczka jako kolderke .mianowicie chodzi mi o to czy
              taki komplet ubranek wystarczy na to by ubrac mala na czas wyjscia(termin z OM
              mam na 24.04)kaftanik, bawelniane spioszki, czapeczka, papucie chyba bede
              musiala dokupic jeszcze rozpinany sweterek?pewnie tak malej bedzie zimno?jak
              myslicie?
              oczywiscie dzieciatko w rozku i otulona kocykiem

asia i 33 tyg Kamilka
              • przyszla-mama-mikolaja Re: do maminki 28.02.04, 14:12
                ja również nie wiem w co ubrać dzidziusia, w dodatku mam termin na 2 kwietnia i
                pogoda może być różna - śnieg, albo upał uncertain kompletnie nie mam pojęcia.
                Zastanawiam się czy w ogóle kupować jakiś kombinezon dla takiego malucha. To
                droga rzecz, a może go w ogóle nie założyc... ojejku...wink
                magda i mikolaj 35
              • przyszla-mama-mikolaja Re: do maminki 28.02.04, 14:13
                • maminka1 Re: rożek i ubranka 56 cm 28.02.04, 16:01
                  A, czyli jednak rożek się przydaje... Dzięki, bo miałam zamiar zrezygnować z
                  tego zakupu (mimo że to niewielki koszt).
                  A czy opłaca się kupować ubranka na 56 cm, czy lepiej od razu na 62??? Bo
                  dzisiaj w sklepie mialam dylemat. Myślę, że na 56 kupię tylko kilka, tańszych,
                  bo to pewnie na kilka dni...
    • akkf Re: Jak ubrać dzidziusia za szpitala? 28.02.04, 16:36
      Po obejrzeniu kilka lat temu crash-testu z udzialem manekina-dziecka
      przewozonego na kolanach przyrzeklam sobie, ze NIGDY moje dziecko nie bedzie
      jedzic samochodem nie przypiete niczym - dzidzia przy kolizji leci do przodu,
      trzymanie naprawde NIC nie da!!! to samo stanie sie z gondola, jesli czy
      dziecko czy gondola beda "luzem" na tylnym siedzeniu.
      Wiec OD POCZATKU radzilabym fotelik (tym bardziej, ze wymagaja tego przepisy
      ruchu drogowego, wiec nawet mozna za brak dostac mandat) lub przypieta gondole
      ze specjalna wkladka + szeleczki (moja kolezanka z Francji tak wozila
      niemowlaczka, ale tu nie wiem, czy te druga opcje przewiduja polskie przepisy -
      chociaz widzialam jako dodatkowe wyposazenie na www ktoregos z polskich
      producentow wozkow).
      buziaczki
      Ania
      • zocha72 Re: Jak ubrać dzidziusia za szpitala? 28.02.04, 17:23
        W mojej szkole rodzenia zajęcia z fizjoterapii prowadziła Pani, która jest
        jednym z lepszych specjalistów w Polsce od fizjoterapii i rehabilitacji.
        Właśnie ona powiedziała że dziecko przewozi się tylko i wyłącznie w foteliku.
        Często rodzice uważaja że kilkudniowe dziecko jest za małe do fotelika, ale nic
        bardziej mylnego. Dziecko jest bardziejn narażone na urazy na rękach u mamy lub
        nawet w gondoli.
        • ainer1 Re: Jak ubrać dzidziusia za szpitala? 28.02.04, 18:55
          Jak najbardziej sie zgadzam, ze tylko w foteliku. Co sie dzieje z dzieckiem
          pisalam juz na forum "w oczekiwaniu" gdy nie jest w foteliku a dochodzi do
          wypadku...
          Ja zamierzam ubrac dziecko w : body, rekawusie pzreciwdrapnesmile, spiochy, pajac
          na to polarkowy kombinezonik i jak bedzie chlodno (polowa marca) przykryc
          polarkowym kocykiem a buziaka tetrowa pieluszka i do fotelika oczywiscie smile

Renia (15.03.2004)
          • ania30poz Re: Jak ubrać dzidziusia za szpitala? 28.02.04, 19:52
            Hej!

Ja mam termin na dzisiaj, ale jak na razie malej sie podoba siedzenie
            w brzuszkuwink W kazdym razie po wyjsciu ze szpitala ubieram malenstwo w
            kolejnosci:
            1.wiadomo..pampers
            2.śpioszki na dlugi rekawek
            3.polarowa bluzeczka+ polarowe spodenki
            4.skarpetki
            5.czapeczka
            6.kombinezonik polarowy z kapturkiem
            wkladam malenstwo do fotelika samochodowego w śpiworek stanowiacy
            wyposazenie tego fotelika, buźke zakrywam pieluszka tetrową ( roznica
            temperatur!) i jazda do samochoduwink

pozdrawiam

Ania i 40 tyg Wikusiawink
    • agnig Re: Jak ubrać dzidziusia za szpitala?do wszystkich 28.02.04, 20:35
      Dzięki za odpowiedzi na moje pytania. Teraz wiem, że fotelik muszę kupić
      koniecznie, a chciałam trochę później.
      Jeśli chodzi o ubranko to już mam jakiś zarys, ale mentlik w głowie też.
      Papa
      • nervusmama Re: Jak ubrać dzidziusia za szpitala?do wszystkic 28.02.04, 20:47
        dziewczyny radze zamiast kaftanika body z dlugim rekawkiem przytrzyma pieluche
        i nie beda robily sie faldy i dzidzia bedzie mial wygodnie a jesli chodzi o
        rozmiar to kupujcie na 62 spiochy beda dluzsze ale i tak ubierzecie skarpetki i
        to skrzetnie ukryjecie a rekawki mozna podwinac te 2 cm i bedzie na dluzej
        acha i niezaleznie od pogody wysmarucie pyszczydla waszym bajbuskom wazelinka
        albo kremikiem ochronnym na kazda pogode skorka jeszcze delikatna a tym
        bardziej na buzi
        i nie ubierajcie za duzo warstw ubranek bo bedzie jak kukla lepiej czyms owinac
        przykryc niz tak na sztywno...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka