mwiha1 28.06.10, 08:44 Dziś pobrałam mocz do badania. jak popatrzylam na pojemniczek to bylo tam pełno mętów, potem to wsystko spadło na dół iz roibł sie osad na jakieś 3 mm. NIgdy wczesniej tak nie mialam...Co to może być... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fasol-inka Re: kłaczki,farfocle w moczu 28.06.10, 09:20 a podmyłaś się porządnie przed pobraniem? Odpowiedz Link Zgłoś
mwiha1 Re: kłaczki,farfocle w moczu 28.06.10, 09:23 oczywiście, 3-krotne podmycie +tampon. Odpowiedz Link Zgłoś
elphina Re: kłaczki,farfocle w moczu 28.06.10, 11:21 No i jeszcze podpowiadam, że mocz pobiera się ze środkowego strumienia czyli siusiasz trochę i wtedy dopiero próbka. Ale to pewnie wiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
mwiha1 Re: kłaczki,farfocle w moczu 28.06.10, 11:29 Tak wlasnie zrobilam. Zastnawia mnie jednak jeszcze jedno-mocz powinno pobrac się poranny...no ale jak tu pobrac poranny mocz jesli będąć w ciąży w ciągu nocy zaliczam toalete ze 3-4 razy. Około godziny 2, potem 4 wysiusilama się, potem do 6.30 kiedy to wstaję do pracy zbieralam ten mocz aby byl poranny, po kilku godzinach snu...bylo strasznie ciężko go utrzymac...pęcherz prawie mi pękał. No ale przeciez nie pobiorę moczu o 2-4 godzinie nad ranem i nie zawiozę takiego do analizy. Odpowiedz Link Zgłoś
fasol-inka Re: kłaczki,farfocle w moczu 28.06.10, 12:07 mi się zdarzało pobierać właśnie koło 4:30-5 wstrzymywany resztkami sił od np. 2 - i wiozłam koło 8 do analizy; z tym że nie miałam żadnych problemów z układem moczowym, niemal żadnych bakterii, więc nic pod tym względem nie było zafałszowane Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: kłaczki,farfocle w moczu 28.06.10, 12:16 śluzowe kłaczki na wynikach zawsze są ujęte i nikt nie widzi w tym żadnej nieprawidłowości Odpowiedz Link Zgłoś
mwiha1 Re: kłaczki,farfocle w moczu 28.06.10, 12:27 No ale to aż tyle tych kłaczków bym miałą, ze mocz jest mętny i widać na dole pojemnika osad kilka mm? Wieczorem mam wynik, ale sie strasznie denerwuje. Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: kłaczki,farfocle w moczu 28.06.10, 13:43 osad też jest oznaczany ale nie jestem analitykiem i nie wiem czy te kłaczki się do niego zaliczają poza tym w ciąży często wystepują różne atrakcje w wynikach badań i lekarz na pewno je obejrzy i powie, że wszystko jest ok lub zleci dodatkowe badania ja się tak zamartwiałam po pierwszej analizie krwi bo wyszło, że mam podwyższone leukocyty i do tego występują w moczu a w ciąży tak bywa i nie jest to nic nienormalnego nie warto martwić się na zapas, choć wiem, że to trudne Odpowiedz Link Zgłoś
ognista998 Re: kłaczki,farfocle w moczu 28.06.10, 16:51 trochę rozbawiłyście mnie tym wątkiem a zwłaszcza tymi mętami dziewczyny tu już wszystko napisały, mogę jedynie dodać od siebie, że taki mocz, mętny, z "mętami" może wykazać w analizie śladowe ilości białka. ja takie coś miałam, mocz jak z opisu założycielki i wynik z analizy jak napisałam powyżej. noo....ale męty to może być kobieca wydzielina której sie tam trochę dostanie.....albo osad z herbaty/kawy.....albo typy, które siedzą pod barem, który po drodze mijam jak idę na zakupy do spożywczaka pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
mwiha1 Re: kłaczki,farfocle w moczu 28.06.10, 21:46 Odebralam wynik-wszytsko w normie DD NIc z teog nie rozumiem, ale sie ciesze dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
k_z Re: kłaczki,farfocle w moczu 28.06.10, 22:55 ja też czasem tak mam,ostatnio wydawało mi się że widzę jeszcze przezroczyste kuleczki - można wpaść w paranoję )) ale wszystko jest ok. Co do badania jak tu pobrać w ciąży poranny mocz radzę wstawić go do lodówki - osttanio też resztkami sił zebrałam taki o 5 rano i o 8 wiozłam do analizy, okazało się że skoro trzymałam go w lodówce mogłam go zawieźć nawet o 12. Co prawda lab. mają różne wytyczne, to było w bakterze w Wawie Odpowiedz Link Zgłoś
aagje Re: kłaczki,farfocle w moczu 28.06.10, 23:05 odnośnie wstrzymywania się do rana. ja poszłam na badanie krwi i dopiero wtedy zauważyłam, że na skierowaniu mam także badanie moczu. powiedziałam pielęgniarce, że to przeoczyłam i mogę donieść jutro. usłyszałam, że nie ma potrzeby i jeśli dam radę coś z siebie wycisnąć to proszę bardzo - tu podała mi malutką fiolkę (czy probówkę, whatever you call it). dodała, że jeśli nic nie mam, to mogę napić się wody, odczekać chwilkę i spróbować, bo wiele tego nie trzeba. i siup. a konkretnie - siu - fiolka napełniona, jeszcze ciepła trafiła do laboratorium. nie wiem więc, czy to konieczne tak trzymać i trzymać. Odpowiedz Link Zgłoś
dominikanj1 Re: kłaczki,farfocle w moczu 28.06.10, 23:50 bez obaw, też miałam "farfocle"po ustaniu na dnie na kilka mm. spanikowana zapytałam analityczkę, odpowiedziała, że w ciąży tak często bywa-wyniki idealne-nie ma to związku z białkomoczem Odpowiedz Link Zgłoś
mwiha1 Re: kłaczki,farfocle w moczu 29.06.10, 07:32 Z białkomoczem to chyba nie ma nic wspólnego, bo mi w badaniu białko wyszło negatywne, jdynie co sie pojaiwło w minimalnej ilosc to kryształy w osadzie. Odpowiedz Link Zgłoś
elphina Re: kłaczki,farfocle w moczu 29.06.10, 10:05 Jeszcze co do częstego siusiania to wygląda tak, że przed poranną próbką powinno minąć 6 godzin od ostatniego siku i to wystarczy-nie musi być taki całonocny od 22 do 7/8 rano Odpowiedz Link Zgłoś
kalipso30 Re: kłaczki,farfocle w moczu 29.06.10, 10:47 Dziewczyny, tylko jak tu wytrzymac 6 godzin? Ja np odwiedzam toalete co 3 godziny! I taki mocz zawożę...Zawsze wychodzi ok. Odpowiedz Link Zgłoś