kredka-szpila 15.03.04, 16:18 Witam)) Jestem w 28 tyg bliźniaczej ciąży.Ostatnio zauważyłam że okropnie puchna mi nogi.Strasznie mnie wtedy bolą.Czy Wy macie też taki problem??Jak sobie z nim poradzić.Pozdrawam wiosenne pa)) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ala011 Re: Nogi jak banie 15.03.04, 16:42 Zeby to nie bylo zatrucie ciazowe,lepiej skontaktuj sie z lekarzem,moze myle sie ale lepiej byc pewna.Moze za dlugo stoisz.Lekarz naj lepiej bedzie wiedzial przyczyne. Pozdrawiam ciebie i maluchow Odpowiedz Link Zgłoś
lgosia1 Re: Nogi jak banie 15.03.04, 16:57 ja nie mam tego problemu i może dlatego, że staram się leżeć jak najwięcej na lewym boku. Wtedy są drożne naczynia krwionośne odprowadzające krew z nóg do serca, które się znajdują po prawej stronie pod pępkiem. Leżąc na wznak lub na prawym boku są one uciskane przez macicę i niedrożne. M.in. dlatego puchną nogi, ale tylko m.in.... Warto spróbować Odpowiedz Link Zgłoś
marzena.kubinska Re: Nogi jak banie 15.03.04, 18:50 witam! mam ten sam problem tylko ja jestem w pojedynczej ciazy i mam zatrucie ciazowe. po pierwsze w ciazy blizniaczej jestes bardziej narazona na puchniecie, proponuje zakup herbatki HIPP dla kobiet w ciąży ze skrzypem polnym pomaga pozbyc sie nagromadzonych plynow, nie jedz soli, absolutnie niczego nie dosalaj!, ogranicz picie, w ogole plyny do 1.5 litra(wszystko zalecenia lekarzy),dlugo lez na lewym boku i trzymaj nogi wyzej niz glowelezac oczywiscie dzis dodatkowo zalecono mi kąpiele w soli ona powinna wciagac wode. ale lepiej wyklucz najpierw zatrucie(bialkomocz, podwyzszone cisnienie, obrzeki-glowne objawy gestozy) pozdrawiam papa Odpowiedz Link Zgłoś