Dodaj do ulubionych

Test PAPPA

07.07.10, 17:13
Jak wykonuje się taki test? Najpierw robi się USG, a potem idzie do
laboratorium na pobranie krwi? A co potem?
Obserwuj wątek
    • posh_emka Re: Test PAPPA 07.07.10, 17:36
      A potem czeka się na wyniki z krwi.- i na ich podstawie + USG określa się ryzyko
      wystąpienia choroby.
      • chichicha Re: Test PAPPA 07.07.10, 17:49
        A czy muszę powiedzieć na USG o konieczności zrobienia testu PAPPA?
        Jak dlugo czeka się na wyniki z krwi?
        Moje pytania biorą się stąd, że mam skierowanie na USG między 11 a
        13 tygodniem ciąży i na testy PAPPA. USG i PAPPA chcę zrobić w 2
        różnych miejscach ze względu na cenę i nie wiem jak to zrobić.
        • mia_siochi Re: Test PAPPA 07.07.10, 17:55
          A ile to kosztuje? tez mnie to czeka;/

A nie wystarczy samo usg genetyczne?
          • pola.cocci Re: Test PAPPA 07.07.10, 18:06
            zalezy do czego ma wystarczyc... jednym starcza drugim nie

a jezeli chodzi o usg to pewnie, ze lepiej powiedz, ze bedziesz
            robic Pappa, chociaz normalnie to chyba wszystkie pomiary robi sie
            standardowo (ale moze w Pl nie, nie wiem)
            • chichicha Re: Test PAPPA 07.07.10, 18:16
              Cena testu zależy od miasta w którym robisz i konkretnej przychodni.
              Może kosztować i 100 zł i 500 zł.
              • ktkasik Re: Test PAPPA 07.07.10, 21:37
                nie wiem czy to dobry pomysł żeby robić to w różnych miejscach. usg genetyczne i
                test pappa powinny być zrobione tego samego dnia a ich wyniki wpływają na łączne
                ryzyko wad genetycznych. jak zrobisz to w różnych miejscach, to kto Ci wyliczy
                końcowe ryzyko? może zadzwoń tam gdzie zamierzasz robić usg i spytaj czy wyliczą
                Ci ryzyko jeśli dasz im wyniki testu robionego gdzie indziej. poza tym piszesz
                że masz skierowanie na te badania więc przysługują Ci one bezpłatnie. ja też
                dostałam skierowanie od lekarza prowadzącego (mimo że nie mam 35 lat) i badanie
                prenatalne było refundowane.
                powodzenia
                • chichicha Re: Test PAPPA 07.07.10, 22:25
                  Różnica w cenie wynosi ok. 300 zł, więc jest dla mnie znacząca. USG
                  i pobranie krwi chcę zrobić w jednym dniu i taką mam nawet
                  możliwość, bo obie przychodnie znajdują się w bliskiej odległości od
                  siebie. Skierowanie mam z prywatnej przychodni, tylko, że USG chcę
                  zrobić w innej, na lepszym sprzęcie, stąd to całe zamieszanie.
                  • ktkasik Re: Test PAPPA 08.07.10, 12:16
                    a czy lekarz skierował cię na test pappa z jakiegoś powodu? tzn. stwierdził coś
                    niepokojącego na usg? ja też dostałam skierowanie od prywatnego lekarza, wpisał
                    jakieś ogólnie brzmiące wskazanie do badań prenatalnych i badania te miałam
                    refundowane, zarówno usg+pappa w I trymestrze i usg narządowe w II trymestrze.
                    spróbuj załatwić sobie te badania w ramach nfz.
                    • chichicha Re: Test PAPPA 08.07.10, 16:00
                      Będąc na wizycie w 8 tyg. pan dr wypisała mi skierowanie na usg w 12 tyg. i
                      spytała mnie o wiek (31 lat), po czym dała skierowanie na test PAPPA. Większość
                      badań mam w pakiecie, w prywatnej przychodni, ale koleżanka poradziła mi żeby to
                      usg i połowkowe zrobić prywatnie na lepszym sprzęcie aniżeli mają w tej
                      przychodni. Tak też zaplanowałam i umówiłam się już nawet na konkretny termin
                      usg, tylko, że test chcę zrobić w tej mojej przychodni, gdzie mam sporą zniżkę i
                      wyniesie mnie ok. 66 zł, a nie w tej prywatnej, gdzie kosztuje 320 zł.
                      Z kolei jak umawiałam się na to prywatne usg, pani w recepcji powiedziała, że
                      lekarz dopiero po usg oceni czy są wskazania do tego testu.
                      • pola.cocci Re: Test PAPPA 08.07.10, 16:14
                        Mnie sie wydaje, ze jak bedziesz miala opis usg z wszystkimi
                        pomiarami to obojetne gdzie zrobisz test z krwi, a skoro masz juz
                        skierowanie to nie bedzie problemu. powodzenia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka