chichicha 07.07.10, 17:13 Jak wykonuje się taki test? Najpierw robi się USG, a potem idzie do laboratorium na pobranie krwi? A co potem? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
posh_emka Re: Test PAPPA 07.07.10, 17:36 A potem czeka się na wyniki z krwi.- i na ich podstawie + USG określa się ryzyko wystąpienia choroby. Odpowiedz Link Zgłoś
chichicha Re: Test PAPPA 07.07.10, 17:49 A czy muszę powiedzieć na USG o konieczności zrobienia testu PAPPA? Jak dlugo czeka się na wyniki z krwi? Moje pytania biorą się stąd, że mam skierowanie na USG między 11 a 13 tygodniem ciąży i na testy PAPPA. USG i PAPPA chcę zrobić w 2 różnych miejscach ze względu na cenę i nie wiem jak to zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_siochi Re: Test PAPPA 07.07.10, 17:55 A ile to kosztuje? tez mnie to czeka;/ A nie wystarczy samo usg genetyczne? Odpowiedz Link Zgłoś
pola.cocci Re: Test PAPPA 07.07.10, 18:06 zalezy do czego ma wystarczyc... jednym starcza drugim nie a jezeli chodzi o usg to pewnie, ze lepiej powiedz, ze bedziesz robic Pappa, chociaz normalnie to chyba wszystkie pomiary robi sie standardowo (ale moze w Pl nie, nie wiem) Odpowiedz Link Zgłoś
chichicha Re: Test PAPPA 07.07.10, 18:16 Cena testu zależy od miasta w którym robisz i konkretnej przychodni. Może kosztować i 100 zł i 500 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
ktkasik Re: Test PAPPA 07.07.10, 21:37 nie wiem czy to dobry pomysł żeby robić to w różnych miejscach. usg genetyczne i test pappa powinny być zrobione tego samego dnia a ich wyniki wpływają na łączne ryzyko wad genetycznych. jak zrobisz to w różnych miejscach, to kto Ci wyliczy końcowe ryzyko? może zadzwoń tam gdzie zamierzasz robić usg i spytaj czy wyliczą Ci ryzyko jeśli dasz im wyniki testu robionego gdzie indziej. poza tym piszesz że masz skierowanie na te badania więc przysługują Ci one bezpłatnie. ja też dostałam skierowanie od lekarza prowadzącego (mimo że nie mam 35 lat) i badanie prenatalne było refundowane. powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
chichicha Re: Test PAPPA 07.07.10, 22:25 Różnica w cenie wynosi ok. 300 zł, więc jest dla mnie znacząca. USG i pobranie krwi chcę zrobić w jednym dniu i taką mam nawet możliwość, bo obie przychodnie znajdują się w bliskiej odległości od siebie. Skierowanie mam z prywatnej przychodni, tylko, że USG chcę zrobić w innej, na lepszym sprzęcie, stąd to całe zamieszanie. Odpowiedz Link Zgłoś
ktkasik Re: Test PAPPA 08.07.10, 12:16 a czy lekarz skierował cię na test pappa z jakiegoś powodu? tzn. stwierdził coś niepokojącego na usg? ja też dostałam skierowanie od prywatnego lekarza, wpisał jakieś ogólnie brzmiące wskazanie do badań prenatalnych i badania te miałam refundowane, zarówno usg+pappa w I trymestrze i usg narządowe w II trymestrze. spróbuj załatwić sobie te badania w ramach nfz. Odpowiedz Link Zgłoś
chichicha Re: Test PAPPA 08.07.10, 16:00 Będąc na wizycie w 8 tyg. pan dr wypisała mi skierowanie na usg w 12 tyg. i spytała mnie o wiek (31 lat), po czym dała skierowanie na test PAPPA. Większość badań mam w pakiecie, w prywatnej przychodni, ale koleżanka poradziła mi żeby to usg i połowkowe zrobić prywatnie na lepszym sprzęcie aniżeli mają w tej przychodni. Tak też zaplanowałam i umówiłam się już nawet na konkretny termin usg, tylko, że test chcę zrobić w tej mojej przychodni, gdzie mam sporą zniżkę i wyniesie mnie ok. 66 zł, a nie w tej prywatnej, gdzie kosztuje 320 zł. Z kolei jak umawiałam się na to prywatne usg, pani w recepcji powiedziała, że lekarz dopiero po usg oceni czy są wskazania do tego testu. Odpowiedz Link Zgłoś
pola.cocci Re: Test PAPPA 08.07.10, 16:14 Mnie sie wydaje, ze jak bedziesz miala opis usg z wszystkimi pomiarami to obojetne gdzie zrobisz test z krwi, a skoro masz juz skierowanie to nie bedzie problemu. powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś