armaiti1 Re: łykacie witaminy? 10.11.10, 12:37 Mój ginekolog kazał mi od początku ciąży łykałać kwas foliowy i Feminatal. Po czterech miesiącach kwas odstawiłam. Potem jeszcze endokrynolog zalecił mi jod (200 mg). Dodatkowo łykam magnez, żelazo i zestaw witamin z grupy B (to ze względu na "zespół niespokojnych nóg"). Nie dyskutuję z zaleceniami lekarskimi, bo jestem po dwóch poronieniach. Odpowiedz Link Zgłoś
rilleja Re: łykacie witaminy? 12.11.10, 18:13 ja łykałam feminatal metafolin. początkowo też sceptycznie podchodziłam do suplementów, ale lekarz przekonał mnie, że feminatal jest dobrze opracowany i nie jest przeładowany zarówno ilościowo jak i jakościowo, i zawiera głównie podstawowe witaminy w odpowiednich dawkach. Odpowiedz Link Zgłoś
caysee Re: łykacie witaminy? 12.11.10, 22:08 Ja biore Centrum materna i dodatkowo male ilosci DHA. Odpowiedz Link Zgłoś
astendo Re: łykacie witaminy? 01.12.10, 21:29 ja już przed ciążą łykałam feminatal metafolin, bo kiedyś w badaniach (przy okazji długo ciągnącej się anemii) wyszło, że słabo się u mnie przyswaja zwykły kwas foliowy. a w feminatalu jest kwas foliowy w postaci folianów, czyli takiej, jak występuje on w warzywach, łatwej do przyswojenia. i łykałam ten feminatal konsekwentnie przez całą ciążę, od 2 trymestru wersję wzbogaconą o DHA. Odpowiedz Link Zgłoś
deodyma Re: łykacie witaminy? 02.12.10, 11:06 od zeszlego tyg dodatkowo musze lykac zelazo, poniewaz spadla mi hemoglobina oraz polytki krwi. Odpowiedz Link Zgłoś
kapyl Re: łykacie witaminy? 03.12.10, 11:43 Łykam kwas foliowy i B12, z racji wegetarianizmu. Wyniki morfologii mam ok, staram się jeść zdrowo. Wiadomo, że witaminy z pożywienia są o niebo lepiej przyswajalne niż suplementy. Na żelazo zapodaję sobie codziennie rano szklankę soku z kiszonych buraków. Siemię lniane na pożyteczne kwasy tłuszczowe. Na wapń i magnez - Muszynianka, nabial, daktyle. Jestem w połowie ciąży i nie zdarzyły mi się żadne skurcze łydek. Odpowiedz Link Zgłoś
madja84 Re: łykacie witaminy? 07.12.10, 09:04 ja dopiero teraz zaczelam brac witaminy dostalam od swojego gin jakas nowosc pharmaton matruelle z kwasami omega 3 ale nie biore codziennie wyniki mam dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
miska-moniska Re: łykacie witaminy? 07.12.10, 12:21 Branie witami raz w tygodniu nie ma żadnego sensu. Mój lekarz zaleca zwykłe witaminy dla kobiet w ciąży bez żadnych udziwnień, kwasów omega i innych tego typu pierdołów. Podobno badania wykazały, że te dziwne dodatki nic nie dają, oprócz nakręcenia rynku. W żaden sposób nie poprawiają stanu tej ciąży, więc po co wydawać kasę. Ja biorę po 12 tyg. raz dziennie feminatal i nic więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
kachnaster [...] 22.12.10, 09:48 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
gosia2122 Re: łykacie witaminy? 26.12.10, 18:57 tak, łykam.lekarz polecił Pharmaton Matruelle Odpowiedz Link Zgłoś