Dodaj do ulubionych

Relanium, Dopegyt

24.03.04, 19:59
Dziewczyny, czy któraś z was bierze te leki na obniżenie ciśnienia? Po
lekturze ulotek tych leków (zwłaszcza Relanium) włos mi się zjeżył na głowie.
Boję się, że zaszkodzę mojemu maluszkowi. Może ktoś z was ma jakieś
doświadczenia w tym temacie.
Obserwuj wątek
    • anatewka Re: Relanium, Dopegyt 24.03.04, 21:01
      Nie czytaj ulotek! Naprawdę. Bardziej możesz zaszkodzić maluszkowi tymi nerwami
      a lekarz na pewno wie co robi.
      Brałam relanium przez całą drugą ciążę (dokładnie od 6 tygodnia chyba 2 x 5mg
      czy jakie tam są jednostki) a dopegyt w 8 i 9 miesiącu. Wojtuś jest zdrowym,
      dużym chłopcem (powiedziałabym wręcz że wielkim wink ). Przy samym porodzie
      miałam komplikacje ale nie związane z przyjmowaniem tych leków. Znam (głównie z
      netu) bardzo dużo dziewczyn które biorą w ciąży relanium, stosuje się ten lek
      jako środek przeciwporonny m.in. Mojej szwagierce lekarka zapisała relanium i
      zaznaczyła żeby przypadkiem nie czytała ulotki i miała rację.
      Życzę zdrowia i spokoju smile
    • ruda1977 RELANIUM 29.03.04, 09:27
      Cześć,
      ja biorę Relanium z małą przerwą od 18 tc. A było to tak: strasznie stwardniał
      mi brzuch i bolał mnie i mój gin przypisał mi Fenoterol i właśnie Relanium /w
      najmniejszej dawce 2mg/. Fenoterol 4x1/2 tabletki, Relanium 3x dziennie. Po
      pierwsze po Fenoterolu strasznie serducho mocno bije i robiłam się taka
      roztrzęsiona, więc relanium uspokajało. Po drugie Relanium działa rozluźniająco
      na mięśnie macicy /ja miałam spiętą/ i stąd ten twardy bolący brzuch /a to
      bardzo niedobrze !!!/.
      Też po przeczytaniu ulotki miałam obawy.
      Lekarz powiedział, że Relanium jest jednym z podstawowych leków stosowanych w
      położnictwie i naprawdę nie chodzi o to aby uśpić mnie czy dziecko tylko
      rozluźnić macicę.
      Nie wiem czy Ci pomogłam, bo u mnie z kolei ciśnienie krwi jest niskie i
      Relanium biorę z innego powodu, no i nie wiem w którym jesteś tc? Ale najlepiej
      skonsultuj się jeszcze z lekarzem.

Powodzenia
      Aga i Lipcowy Staś
    • meca11 Re: Relanium, Dopegyt 29.03.04, 09:38
      Mój lekarz uwaza, że relanium jest szkodliwe dla dziecka, po porodzie dzieci
      mają efekt odstawienia, czyli są niespokojne i rozdrażnione. Oczywiści od
      jednej tabletki nic się nie stanie ale lepiej nie przedadzać. Ja na uspokojenie
      brałam diphergan, ale też staralam się nie przesadzac, najważniejszy jest
      odpoczynek i spokój.
    • iwszonek Re: Relanium, Dopegyt 29.03.04, 10:02
      Ja też mam podwyższone ciśninie, jestem w 20 tc., ale jak na razie mam sobie
      mierzyć cisninie w domu. Dopiero kiedy przekroczy w dwóch pomiarach w odstępie
      około 6 h 145/90 mam zacząć przyjmować Dopegyt. Również mam obawy czy to nie
      zaszkodzi dzidzi i teraz to już nawet boję się mierzyć.
    • bea975 Re: Relanium, Dopegyt 29.03.04, 10:31
      Dziewczyny dziękuję za odzew. Na szczęście u mnie sytuacja trochę się
      wyklarowała. W zasadzie od początku ciąży moje ciśnienie oscyluje w granicy 130-
      140/80-95, czyli były to praktycznie wartości graniczne. Na ostatniej wizycie w
      30 tygodniu ciąży podczas rutynowego pomiaru wyszło 150/100, co przeraziło
      trochę moją ginkę i mnie. Przez kolejne dni dostałam zalecenie pomiarów 2x
      dziennie + Relanium i Dopegyt. Okazało się, że ciśnienie utrzymywało się w
      granicach 130/90 i dwa dni później na kolejnej wizycie dostałam pozwolenie na
      odstawienie Relanium i teraz łykam sam Dopegyt (niestety skutkiem ubocznym
      zażywania tych piguł jest u mnie okropna senność).
    • hansiorek Re: Relanium, Dopegyt 29.03.04, 10:44
      Na relanium trzeba uważać!
      W niektórych przypadkach jest lekiem z wyboru - z tego co wiem jest to rzucawka
      i stany zagrażające wystąpieniem rzucawki.
      Jeśli masz b. wysokie ciśnienie, to może faktycznie jest wskazane jego
      stosowanie. Najważniejsze to kontrolowanie ciśnienia i leki obniżające
      cisnienie, relanium nie jest lekiem przeciwnadcisnieniowym, działa tak "przy
      okazji".
      Większość ginekologów zaleca go wyjątkowo. Pewnie, że są różne opinie, ale lek
      zażywać masz Ty i twoje Maleństwo. Dlatego b. ważne - musisz mieć zaufanie do
      swojego lekarza. Jeśli tak nie jest - radziłabym Ci jednak skonsultować się z
      innym lekarzem, bo lek naprawdę może być niebezpieczny dla zdrowia dziecka.
      No i oczywiście zależy jak często masz go stosować - czy np. kilka razy
      dziennie, czy tylko doraźnie.

Pozdrawiam,
      Hansiorek

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka