Dodaj do ulubionych

Pytanie medyczne

30.12.20, 23:56
Byłam u kardiologa. Po zrobieniu echo serca stwierdził, że nadcisnienie mam już że 3 lata nie 3 tygodnie. Dostałam lek iperol 2 razy dziennie i dopegyt 3 razy dziennie. Kazał zrobić badanie dna oka ? Po bo ? Potwierdziła, że wzrok mi się pogorszył od ok roku. Twierdzi, że od cisnienie. Tak to działa? I poprawi się teraz? I mam zrobić badanie krwi. Kreatyninie, sod, potas i kwas moczowy. Powiecie po co się to robi ?
Zaraz wkleję wynik echo może ktoś mi powie co w nim jest nie tak. Dziękuję.
Obserwuj wątek
    • zlajedza Re: Pytanie medyczne 30.12.20, 23:59
      Oto on
      • zlajedza Re: Pytanie medyczne 31.12.20, 00:01
        Przepraszam za błędy. Nie po bo tylko po co?
        Nie potwierdziła tylko potwierdziłam.
        I nie cisnienie tylko cisnienia.
    • ultimate.strike Re: Pytanie medyczne 31.12.20, 00:04
      Kazał zrobić badanie dna oka ? Po bo

Bo ciśnienie powoduje uszkodzenie siatkówki oraz nerwu wzrokowego.

I poprawi się teraz?

Po farmakologicznym obniżeniu cisnienia może nastąpić poprawa, po czasie i raczej nie będzie pełna.

I mam zrobić badanie krwi. Kreatyninie, sod, potas i kwas moczowy. Powiecie po co się to robi ?

Żeby stwierdzić, czy nie doszło do uszkodzenia nerek. Nerki są zwykle pierwszym organem cierpiącym z powodu nadciśnienia.
      • ultimate.strike Re: Pytanie medyczne 31.12.20, 00:06
        Echo nieczytelne ale zgaduję, że masz pogrubione ściany (przerost) lewej komory. Generalnie to nie jest groźne ale umożliwia stwierdzenie/monitorowanie stanu ciśnienia.
    • daniela34 Re: Pytanie medyczne 31.12.20, 00:06
      Nadciśnienie może wywołać retinopatię
      Tu poczytaj bo ja nie lekarz
      www.google.com/amp/s/swiatlekarza.pl/nadcisnienie-widac-w-oczach/
    • berdebul Re: Pytanie medyczne 31.12.20, 00:16
      Żeby sprawdzić nerki, bo problemy z nerkami mogą się objawiać nadciśnieniem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka