Dodaj do ulubionych

ktora z was przeszla opryszczke w ciazy?

18.09.10, 08:16
ktora przeszla opryszczke w ciazy a teraz juz jest szczesliwa mama zdrowego malucha? napiszcie co wam mowili wasi lekarze? czym ja leczylyscie? mowie o tej ktora wyskakuje na ustach. wiem, ze sa 2 rodzaje i ta druga moze byc bardziej niebezpieczna. dzis rano obudzilam sie ze spuchnieta i bolaca warga i wlasnie szperam w sieci cos na ten temat. ale nie ma to jak juz wlasne doswiadczenia. czy moge stosowac jakies masci? amol? co robic? na razie troche sie martwie sad
Obserwuj wątek
    • mama_amelii Re: ktora z was przeszla opryszczke w ciazy? 18.09.10, 08:27
      To pytanie na ciąża i poród.Temat był wałkowany wiele razy.
      Dla kobiet ciężarnych ten szczep wirusa (na ustach)nie stanowi zagrożenia dla dalszego przebiegu ciąży lub rozwoju płodu, pod warunkiem, że nie zostanie on przeniesiony w okolice narządów płciowych.
      Miałam 2 razy w ciązy,nie pamiętam jakiej maści używałam,chyba Zovirax.
      • waryszka Re: ktora z was przeszla opryszczke w ciazy? 18.09.10, 09:32
        miałam opryszczkę wargową nie raz w obu ciążach i jestem mamą trzech zdrowych i ślicznych córeczeksmile używałam hascoviru - odpowiednik zoviraxu - tańszy i równie skuteczny
      • boo-boo Owszem stanowi 18.09.10, 13:38
        Jeśli jest to zarażenie pierwotne, a nie wtórne.
    • thegimel Re: ktora z was przeszla opryszczke w ciazy? 18.09.10, 10:36
      Miałam opryszczkę w ciąży, przed samym porodem, stosowałam Zovirax, szybko przeszło. A miałaś opryszczkę już wcześniej, czy to jest pierwsza?
    • tijgertje Re: ktora z was przeszla opryszczke w ciazy? 18.09.10, 11:01
      opryszczke mialam przez niemal laca ciaze. Nawet przy porodzie mialam nieduza, ale na ustach nie ma znaczenia. Nie mieszkam w Polsce, wiec mzasci nie doradze, Zoviraksu u nas ciezarnym nie pozwalaja stosowac.
    • betty842 Re: ktora z was przeszla opryszczke w ciazy? 18.09.10, 11:47
      Mogę doradzić ci sposób na opryszczke bardzo skuteczny ale trochę kontrowersyjny...A mianowicie przemywanie opryszczki własnym moczem. Kiedyś słyszałam o tym sposobie ale brzydziłam się i go nie stosowałam.Aż któregoś razu zrobiło mi się kilka opryszczek na ustach w jednym czasie.W akcie desperacji zaczęłam przecierać opryszczki moczem i po 2-3 dniach zaczęły się zasuszać.Teraz jak tylko pojawia mi się opryszczka kilka razy dziennie przecieram ją pomoczonym wacikiem-opryszczka zaczyna zasuszać się po dwóch dniach a po kilku następnych nie ma już po niej śladu.
      No a jeśli to nie jest twoja pierwsza w życiu opryszczka wargowa to nie musisz sie obawiać-nie jest szkodliwa w ciąży.Szkodliwa jest tylko ta druga opryszczka,narządów rodnych.
      • boo-boo Skąd te bzdury...... 18.09.10, 13:41
        Zarażenie się wirusem opryszczki po raz pierwszy w życiu jak się jest w ciąży jest zawsze groźne- każdym typem. Typ genitalny jest groźny jeśli akurat ma się wykwity na narządach płciowych i rozpoczęła się akcja porodowa- wtedy jest na bank cc.
        • necia27 Re: Skąd te bzdury...... 18.09.10, 13:59
          Pasta cynkowa na opryszczkę. POLECAM
        • betty842 Re: Skąd te bzdury...... 18.09.10, 14:04
          boo-boo napisała:

> Zarażenie się wirusem opryszczki po raz pierwszy w życiu jak się jest w ciąży j
          > est zawsze groźne- każdym typem.

A czy ja twierdzę,że jest inaczej? Przecież napisałam,że jeśli NIE JEST to jej pierwsza opryszczka wargowa to nie musi się obawiać (czyli jeśli jest to zarażenie wtórne).
    • bbacha Re: ktora z was przeszla opryszczke w ciazy? 18.09.10, 20:52
      Ja miałam opryszczkę jakoś w pierwszej połowie ciąży, nie pamiętałam czy jeszcze w I trymestrze więc dla pewności wysłali mojego synka na dodatkowe badania słuchu. Dopóki skończył 2 latka jeździłam z nim na badania do Bielska (bo tam mam najbliżej oddział otolaryngologi) co pół roku. Po porodzie mi powiedzieli, że w I trymestrze opryszczka może powodować uszkodzenie słuchu. U nas na szczęście wszystko ok, ale warto było sprawdzić. dodam, że na opryszczkę wargową "choruję" odkąd byłam nastolatką. Lekarz pozwolił mi używać Hascoviru w ciąży.
    • magdagg2 Re: ktora z was przeszla opryszczke w ciazy? 19.09.10, 15:33
      ja mialam w 15 tygodniu, lekarz przepisal mi Heviran, brałam 5x dziennie po 1 tabletce. niby nie jest grozna ale to jednak wirus, a wirus przejśc może przez łożysko
    • nikola6969 Re: ktora z was przeszla opryszczke w ciazy? 23.09.10, 00:58
      Ja rowniez mialam opryszczke z I tryestrze, stosowalam Vratizolin, slyszalam jednak, ze masc cynkowa jest duzo lepsza, maly urodzi sie zdrowy. Uwazaj tylko, aby nie przeniosla sie na narzady pluciowe.
    • mamulabrzydula Re: ktora z was przeszla opryszczke w ciazy? 23.09.10, 13:21
      ja miałam nawracającą opryszczkę przez całą ciążę - pierwszy raz mnie dopadła w 7 tygodniu, stosowałam maść cynkową i pomagała. Ania urodziła się zdrowa. Lekarz mi mówił żeby niepotrzebnie się nie faszerować lekami, no chyba że masz ogromną opryszczkę ktora b. utrudnia życie. Natomiast w 1 trymestrze zakazał brania czegokolwiek.
      • hanula12 Re: ktora z was przeszla opryszczke w ciazy? 23.09.10, 20:50
        ja miałam po raz pierwszy opryszczkę w ciąży. smarowałam sonolem i tyle. syn urodził się zdrowy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka