mama1879 05.04.04, 13:35 Ponieważ nie miałam badanej przezierności karkowej, mam pytanie: Czy zespół Downa może być wykryty lub wyeliminowany przez to badanie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agaa5 Re: Jakie wady można wykryć na USG połówkowym? 05.04.04, 14:22 USG połówkowe a USG badające przezierność karku to dwie różne sprawy. Przezierność karku + obecność kości nosowej wykrywają Zesp Downa w 60%przyp. między 11 a 14 tyg ciąży. Natomiast usg połówkowe tzw genetyczne wykonuje się po 20 tyg ciąży i tam też są markery na Downa (i nie tylko) ale inaczej się nazywają. Generalnie w połówkowym bada się rozwój narządów dziecka i wyklucza wady tzw strukt. Pozdrawiam Aga Odpowiedz Link Zgłoś
fyde Re: Jakie wady można wykryć na USG połówkowym? 05.04.04, 15:02 markery na Downa ??co to takiego jest\?? Odpowiedz Link Zgłoś
larvva Re: Jakie wady można wykryć na USG połówkowym? 05.04.04, 16:32 marker to wskaznik posredni. do nich, w przypadku zespolu downa, naleza np.: NT (nuchal translucency) - przezierność fałdu karkowego (odległość między skórą a tkanką podskórną na wysokości karku płodu. Aby pomiar był dokładny płód nie może znajdować się w dużym przygięciu lub odgięciu. Jest najbardziej miarodajny między 11 a 14 tygodniem ciąży. Jego norma jest uzależniona od wymiaru CRL, jednak nie powinna przekraczać 2,5 mm) oraz Fałd skóry karku - pomiar skóry na karku płodu mierzony między 14 a 22 tygodniem ciąży (czyli na polowkowym usg moze byc sprawdzony) Norma do 6 mm. Pogrubiały występuje m.in. w trisomii 21. Odpowiedz Link Zgłoś
agaa5 Markery cd 05.04.04, 19:22 W usg genetycznym po 20 tyg ocenia się markery na tzw abberacje chromosomalne np Downa, karłowatość i kilka innych czyli takie wady genetyczne, które przejawiają się w wyglądzie płodu. Niestety wiele chorób genetycznych można potwierdzić/wykluczyć tylko poprzez amniopunkcję. Z tego co kiedys wyczytałam na temat usg genet. ocenia się grubość fałdu potylicznego, dł kości ramiennej, kształ i dł kości nosowej, małżowiny usznej, dł kości udowej i wielu innych. Na tej podstawie ocenia sie prawdop. wystąpienia choroby genetycznej Aga Odpowiedz Link Zgłoś
larvva Re: Markery cd 05.04.04, 20:14 tak, u mnie lekarz tez zatrzymal sie dluzej przy kosci nosowej - na szczescie wszystko bylo ok, ale moge potwierdzic ze jest to marker wady genetycznej - niestety dokladnej nazwy choroby nie zapamietalam ) przy kosci ramienia spotkalam sie z informacja ze jest mierzona o ile nie daje sie zmierzyc wlasciwie kosci udowej lub ma sie jakies zastrzezenia. w kazdym badz razie usg daje sporo informacji, pewniejsza info daje aminopunkcja (niestety to badanie inwazyjne) a najwiecej uzyskujemy juz po porodzie pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś