Dodaj do ulubionych

Jakie wady można wykryć na USG połówkowym?

05.04.04, 13:35
Ponieważ nie miałam badanej przezierności karkowej, mam pytanie: Czy zespół Downa może być wykryty lub wyeliminowany przez to badanie?
Obserwuj wątek
    • agaa5 Re: Jakie wady można wykryć na USG połówkowym? 05.04.04, 14:22
      USG połówkowe a USG badające przezierność karku to dwie różne sprawy.
      Przezierność karku + obecność kości nosowej wykrywają Zesp Downa w 60%przyp.
      między 11 a 14 tyg ciąży.
      Natomiast usg połówkowe tzw genetyczne wykonuje się po 20 tyg ciąży i tam też
      są markery na Downa (i nie tylko) ale inaczej się nazywają.
      Generalnie w połówkowym bada się rozwój narządów dziecka i wyklucza wady tzw
      strukt.
      Pozdrawiam Aga
      • fyde Re: Jakie wady można wykryć na USG połówkowym? 05.04.04, 15:02
        markery na Downa ??co to takiego jest\??
        • larvva Re: Jakie wady można wykryć na USG połówkowym? 05.04.04, 16:32
          marker to wskaznik posredni. do nich, w przypadku zespolu downa, naleza np.:

NT (nuchal translucency) - przezierność fałdu karkowego (odległość między skórą
          a tkanką podskórną na wysokości karku płodu. Aby pomiar był dokładny płód nie
          może znajdować się w dużym przygięciu lub odgięciu. Jest najbardziej miarodajny
          między 11 a 14 tygodniem ciąży. Jego norma jest uzależniona od wymiaru CRL,
          jednak nie powinna przekraczać 2,5 mm)

oraz

Fałd skóry karku - pomiar skóry na karku płodu mierzony między 14 a 22
          tygodniem ciąży (czyli na polowkowym usg moze byc sprawdzony) Norma do 6 mm.
          Pogrubiały występuje m.in. w trisomii 21.
          • agaa5 Markery cd 05.04.04, 19:22
            W usg genetycznym po 20 tyg ocenia się markery na tzw abberacje chromosomalne
            np Downa, karłowatość i kilka innych czyli takie wady genetyczne, które
            przejawiają się w wyglądzie płodu. Niestety wiele chorób genetycznych można
            potwierdzić/wykluczyć tylko poprzez amniopunkcję.
            Z tego co kiedys wyczytałam na temat usg genet. ocenia się grubość fałdu
            potylicznego, dł kości ramiennej, kształ i dł kości nosowej, małżowiny usznej,
            dł kości udowej i wielu innych. Na tej podstawie ocenia sie prawdop.
            wystąpienia choroby genetycznej
            Aga
            • larvva Re: Markery cd 05.04.04, 20:14
              tak, u mnie lekarz tez zatrzymal sie dluzej przy kosci nosowej - na szczescie
              wszystko bylo ok, ale moge potwierdzic ze jest to marker wady genetycznej -
              niestety dokladnej nazwy choroby nie zapamietalam wink)

przy kosci ramienia spotkalam sie z informacja ze jest mierzona o ile nie daje
              sie zmierzyc wlasciwie kosci udowej lub ma sie jakies zastrzezenia.

w kazdym badz razie usg daje sporo informacji, pewniejsza info daje
              aminopunkcja (niestety to badanie inwazyjne) a najwiecej uzyskujemy juz po
              porodzie smile

pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka