ala58 06.04.04, 19:00 Jestem w 14 tygodniu ciąży i podczas ostatniego badania moczu wykryto białko.Co może być przyczyną? i jakie mogą być konsekwencje? Mam powtorzyć badanie za tydzień,ale strasznie sie denerwuje. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
inez21 Re: białko w moczu 06.04.04, 21:34 hej!!! białko w moczu występuje w przypadku uszkodzenia kłębków nerek czyli generalnie przy stanach zapalnych które dotyczą kłębków nerkowych ale może też pojawiać się po dużym wysiłku fizycznym w przypadku przegrzania lub wychłodzenia organizmu. także wtedy gdy mocz jest zasadowy tzn ph.niższe niż5.5.czasem też może pojawiać się na skutek długotrwałego stania lub leżenia tzw. zjawisko ortostatyczne. czasem też zwyczajnie może być żle pobrany mocz. tak więc nie przejmuj się zrób powtórny wynik napewno bedzie lepszy. jeśli nie masz innych objawów to napewno twoje nerki są zdrowe. kłębkowego zapalenia nerek raczej nie da się przegapić. sprawdż też ciśnienie jeśli jest dobre to nie ma czym się martwić samo białko w moczu napewno nie zaszkodzi twemu maluszkowi. pozdrawiam!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
inez21 Re: białko w moczu 06.04.04, 21:40 zapomniałam dodać ze znaczny białkomocz może być objawem zatrucia cią żowego ale temu towarzyszą wymioty i obrzęki . ale nie mówisz o innych objawach więc myslę że wszystko jest ok.!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ala58 Re: białko w moczu 06.04.04, 21:55 Moj wynik to 25 mg/dl.Poza tym cisnienie mam w normie 120/70 i nie mam żadnych obrzęków.Troche sie stresuje,bo w juz mialam troche przebojow z ta ciaza. A co do techniki pobrania materialu do badan to wszystko bylo prawidlowo (srodkowy strumien itp). Nigdy nie mialam żadnych problemów z nerkami i mam nadzieję,ze nastepny wynik bedzie ok. Odpowiedz Link Zgłoś
posi1 Re: białko w moczu 06.04.04, 21:40 Czesc Ala, nie martw sie na zapas.Ile tego bialka masz? ja jestem w 38 tyg i wyszlo mi bialko ponad norme tzn najpierw 16, potem 22 a potem brak. badania byly robione w odstepach kilku dniowych. Pamietaj, bo wazne, aby przed badaniem porzadnie sie umyc i zebrac srodkowy strumien - sorry, ze tak dosadnie, ale to, aby badanie bylo wiarygodne. W czasie ciazy rozne rzeczy wyskakuja w moczu i latwo o stany zapalne. spokojnego dalszego ciagu agni Odpowiedz Link Zgłoś