Dodaj do ulubionych

Luteina w 30 tygodniu ciąży

26.11.10, 11:12
Witam,
Drogie Panie.
Od dwóch tygodni bardzo napina mi się i twardnieje brzuch, bóle podbrzusza też są częstsze.
Pan Doktor przepisała mi luteinę -dopochwowo 2xdziennie.
O ile wcześniej miałam do zaufanie do mojego lekarza, to teraz w żaden sposób nie mogę zrozumieć czy progersteron przyjmowany w tym okresie ciąży jest bezpieczny dla mojego dziecka i dla mnie i czy rzeczywiście jest niezbędny by zniwelować te napięcia macicy.
Ola
Obserwuj wątek
    • bebi82 Re: Luteina w 30 tygodniu ciąży 26.11.10, 11:16
      Tez miałam takie dolegliwości.Lekarz też przepisał mi Luteinę i brałam ją do 36 tc.Napięcia się uspokoiły i ja też smile Przynajmniej nie było zagrożenia przedwczesnym porodem.Zaufaj lekarzowi.
      • przyszla_mamuska Re: Luteina w 30 tygodniu ciąży 26.11.10, 11:21
        ja też biorę podjęzykową od 5 tygodni uncertain... zawsze po niej mam zgagę wink ciesz się że masz tą drugą big_grin
        mi tez lekarz tłumaczył że progesteron teraz ma za zadanie zmiękczenie mięśnia macicy smile no i nie głaskaj się zbyt często po brzuchu bo to wywołuje tez skurcze. u mnie tez po luteinie znacznie lepiej.
        pozdrawiam
    • patoga Re: Luteina w 30 tygodniu ciąży 26.11.10, 12:09
      Czy luteina jest niezbędna wie to tylko Twój lekarz.
      Ja luteinę przyjmowałam od 18 do 36 tc.
      Dziecko urodziłam zdrowe i na szczęście w terminie.
    • kotkowa Re: Luteina w 30 tygodniu ciąży 26.11.10, 12:25
      Tez bralam od poczatku ciazy do ok 30 tyg. Jest bezpieczny, wplywa przeciwskurczowo. Ja pewnie bralabym jeszcze dluzej, ale poziom progesteronu u mnie ladnie wzrosl, a na skurcze z kolei musialam dostac Cordafen.
    • em.haa Re: Luteina w 30 tygodniu ciąży 26.11.10, 12:56
      Przyjmowałam progesteron od 5tc do 26tc.
      Później Luteinę od 28tc do 35tc.

Bez tego ciężko utrzymać ciążę jak jest konieczne.
    • mari7 Re: Luteina w 30 tygodniu ciąży 27.11.10, 09:16
      mam podobnie, i nie umiem tego odrożnić czy to dziecko się rozpycha czy to są jakieś skurcze brzuch sie robi na moment twardy ale jakoś nie odczuwam zadnego bólu... jak to odróżnić ? moze ktoś opisac?
      • ola.wz Re: Luteina w 30 tygodniu ciąży 27.11.10, 09:58
        Jaką dawkę do stosowania Luteiny 50 dopochwowo przepisał Wam lekarz i czy wcześniej miałyście robiony poziom progesteronu?

• carmita80 Re: Luteina w 30 tygodniu ciąży 27.11.10, 10:14
          mari7 masz skurcze B-H poczytaj o nich w internecie, wystepuja u kazdej kobiety w ciazy, u niektorych dosc wczesnie nawet w 15 tyg., maja je kobiety na calym swiecie i nigdzie na to nie zapisuja lekow, a juz na pewno nie luteiny. Nie istnieja leki na powstrzymanie wczesniejszych porodow, oprocz PL wink- przerazajace...lekarze/polozne nie mowia o tych skurczach kobietom, ''lecza'' je?
          • mari7 Re: Luteina w 30 tygodniu ciąży 27.11.10, 11:23
            ale jestem dopiero w 22 tyg.ciazy i juz mozna miec wtedy jakieś skurcze?
            • carmita80 Re: Luteina w 30 tygodniu ciąży 27.11.10, 11:53
              Mozna, one tak mniej wiecej sie zaczynaja, oczywiscie obserwuj czy nie przedluzaja sie, nie sa za silne i informuj sowjego lekarza o watpliowsciach on powinien ci wszystko wytlumaczyc, ale tez nie panikuj i nie pozwol w siebie ladowac luteiny, no-spy, fenoterolu czy innych wynalazkow, bo tego sie juz dawno nie stosuje na swiecie, a dzieci wczesniakow rodzi sie podobna ilosc co w PL i bez niepotrzebnych lekow, ktore obojetne nie sa. Pozdrawiam.smile
              • przyszla_mamuska Re: Luteina w 30 tygodniu ciąży 28.11.10, 15:34
                owszem, skurcze mogą być, ale nie bolesne i częste z tego co wiem. ja mojemu ginowi nawet nie musiałam mówic o tych skurczach, bo sam zapytał po badaniu czy je mam. szyjka mi się skróciła i dlatego biore luteinę. nie zawsze jest tak kolorowo, że można przeżyć ciążę bez leków.
    • natalinek.j Re: Luteina w 30 tygodniu ciąży 30.11.10, 12:35
      Luteina na tym etapie ciąży ma inne zadanie.... działa dobrze na szyjkę. Ja brałam luteinę po 37 tc ze względu na to, że miałam skróconą i miękką szyjkę (przez skurcze).
      Poza tym musisz mieć zaufanie do gina prowadzącego ciążę inaczej to nie ma sensu.
      Zapewniam Cię, że lepiej brać Luteinę, niż dopuścić do przedwczesnego porodu. U mnie napinania brzucha w ciągu miesiąca doprowadziły szyjkę do takiego stanu, że musiałam mieć założony krążek i przeleżałam 6 mies. w łóżku.
      • natalinek.j mały błąd 30.11.10, 12:36
        natalinek.j napisała:

> Luteina na tym etapie ciąży ma inne zadanie.... działa dobrze na szyjkę. Ja bra
        > łam luteinę po 37 tc
        Oczywiście "do 37tc", a nie "po"
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka