Dodaj do ulubionych

ketony w moczu

01.12.10, 13:32
o czym moze świadczyć? nie mam zadnych norm na karcie z wynikami napisane jest
ketony ++ ? co to za wynik?
Obserwuj wątek
    • chichicha Re: ketony w moczu 01.12.10, 13:47
      Nie masz przy tym norm, bo ich nie powinno być w ogóle. Ja też wczoraj odebrałam wyniki i też mam je obecne. Podobno mogą występować jak masz cukrzycę ciążową, albo z głodu. Jutro mam wizytę u gin, zobaczymy co mi powie na to...
    • deodyma Re: ketony w moczu 01.12.10, 14:47
      ketony w moczy wystepuja wtedy, gdy za malo pijesz plynow, glodzisz sie, albo po jakims wysilku.
      tez mialam te ketony, ale nie dlatego, ze sie glodzilam, czy malo pilam, nic z tych rzeczy.
      po prostu bylam przemeczona, niewyspana, wiecznie zylam na najwyzszych obrotach i postanowilam zwolnic tempo.
      na dzien dzisiejszy ketonow w moczu nie mamsmile
      • dele_mele Re: ketony w moczu 01.12.10, 17:15
        Nie tylko wtedy. Mogą też się pojawić w cukrzycy, gdy poziomy glukozy są wysokie.
    • lumierin Re: ketony w moczu 01.12.10, 16:52
      Ja też raz miałam ketony w moczu i moja lekarka powiedziała że to dlatego ze pewnie poszłam spać głodna. Kazała zjadać jakąs małą kanapkę (nie jogurt czy owoc tylko coś bardziej konkretnego) przed pójściem spać. Potem przy żadnych kolejnych badaniach nie miałam już tego problemu.
      • margaretkaaaa Re: ketony w moczu 01.12.10, 20:11
        Ja miałam w ciąży ketony w moczu, okazało się, że za mało piłam, a wtedy były straszne upały. Potem zaczęłam pić 2 butelki wody mineralnej dziennie i wszystko było ok.
    • aga.1975 Re: ketony w moczu 01.12.10, 20:17
      ketony powstaja z kwasow tluszczowych , jak sie za malo je, lub nieregularnie, wymiotuje, po duzym wysilku, w hipoglikemii a nie hiperglikemii.
      przy hiperglikemii w moczu jest glukoza = poziom przekroczony 180mg, ewentualnie w 3 trymestrze ciazy glukoza sie pojawia bo prog nerkowy sie nieco obniza.

jedz regularnie bo to w ciazy wazne, nawet 5 niewielkich posilkow
      • mari7 Re: ketony w moczu 02.12.10, 10:12
        no tak... wszystko by sie zgadzało... mam cukrzyce ciażową ale dość sporo pije, ostatni posiłek zjadam gdzies koło 8 wieczorem bo o 9 padam z nóg, tak jestem spiaca, bede musiała jesc jeszcze jakąs kanapeczke koło 10.....
    • gonia28b Re: ketony w moczu 02.12.10, 11:54
      nie da się ukryć, iż stan ciąży jest po prostu wysiłkiem i obciążeniem dla organizmu. Więc ciała ketonowe w moczu, których nie powinno być wcale mogą się pojawić...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka