Dodaj do ulubionych

Amniopunkcja?

30.12.10, 12:10
Może ktoś się zna i powie mi czy powinnam robić.
Robiłam test Pappa i jeden z wyników wyszedł tak sobie.

Trisomia 13
ryzyko podstawowe 1 : 1744
nowe, wyliczone ryzyko: 1 : 795

Czyli ryzyko z badania wyższe niż ryzyko wyliczone tylko na podstawie wieku.
Nie wiem co robić. Boję się wyzyka związanego z amniopunkcją
Przeryczałam pół nocy...
Obserwuj wątek
    • anka1971 Re: Amniopunkcja? 30.12.10, 16:15
      Ja nadal ryczę. Mam 39 lat jestem w 19 tyg. Rano byłam na wizycie kontrolnej i było wszystko ok. W godzinę później zadzwoniła moja doktorka i powiadomiła mnie, że wyniki testu potrójnego były błędne i są bardzo złe i jutro mam się stawić na USG prenatalne i amniopunkcję. Do tego wszystkiego mąż się nie zgadza na amniopunkcję.........
      • boo-boo [...] 30.12.10, 16:55
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • aga.1975 Re: Amniopunkcja? 30.12.10, 21:33
        Test potrojny w przeciwienstwie do pappa -daje po 35 rz b. duzy odsetek wynikow falszywie pozytywnych. W zasadzie sie go juz prawie nie robi, bo zastapil go pappa-najlepiej wykonywany w 11t , blizej 14 tez mniej dokladne wniki.
        Mialas inne badania ? wspomnany pappa i usg genetyczne?

I jak obecnie na usg tzw polowkowym wypada dziecko? Mozna sie do czegos przyczepic?

Gwarancje dobrego kariotypu daje tylko amnio. Ale po amnio mozna poronic zdrowa ciaza, to nie jest pobranie krwi.
    • boo-boo [...] 30.12.10, 16:56
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • pola.cocci Re: Amniopunkcja? 30.12.10, 17:53
      ja sie nie znam, bo to b. osobista decyzja, ale ja z pierwszym dzieckiem mialam wynik 1/80 - zrobilam amnio - dziecko zdrowe, z drugim wynik 1/1200 - amnio brak - dziecko zdrowe
      ale gdybym miala mozliwosc zrobienia amnio za drugim razem to tez bymja zrobila
      bedzie dobrze, trzymam kciuki
    • hmmm-mmm Re: Amniopunkcja? 30.12.10, 19:53
      malgosia, a dlaczego chcesz robic amino???
      ja wprawdzie mialam test trisomii 21 i wynik 1:525 (27lat), i lekarka powiedziala ze wynik dobry,a ja doczytalam ze ponizej 1:250 kwalifikuje do zastanowienia sie nad amino, corka oczywiscie urodzila sie zdrowa, ale owego czasu (2008 rok) jak otrzymalam wynik to nawet mi przez glowe nie przeszlo zeby sie martwic....... nie narazaj ciazy na powiklania ....
      tymczasem obecnie znowu mialam test papa i trisomii 21 wynik 1:8000 i lekarka mowi zeby patrzec na to z przymrozeniem oka
      a jak u ciebie wyszlo usg, kosc nosowa widoczna?, nt ?
      mysle ze wszystko jest ok,trzymaj sie
      • annajustyna Re: Amniopunkcja? 31.12.10, 14:53
        NT i kosc nosowa sa niemiarodajna i nie ma co sie nimi sugerowac.
        • aga.1975 Re: Amniopunkcja? 31.12.10, 15:13
          dobry wynik usg i dobry pappa - choc nie daje 100% pewnosci, jednak daje na tyle duza ze dla wielu kobiet ponoszenie ryzyka amniopunkcji jest wowczas bezsensowne.
          I wazne jak dobre sa o wyniki , a nie cz sa w normie czyli miedzy 5 a 95 percentylem.
          • annajustyna Re: Amniopunkcja? 31.12.10, 15:20
            Ale bywaja tez bledne - ilez to juz watkow bylo na tym forum o niepotrzebnych nerwach etc.? Ale fakt, ze dobre wyniki daja ok. 80% pewnosci, zawsze to cos. Natomiast najbardziej miarodajna jest amnio, tylko to ryzyko 1% sad.
            • aga.1975 Re: Amniopunkcja? 31.12.10, 18:09
              usg + pappa wylapuje 90-95% podejzanych wynikow
              • annajustyna Re: Amniopunkcja? 31.12.10, 18:15
                Nieprawda. Zdecydowanie mniej. A nawet gdyby tak bylo, jak piszesz, to jednak 5% niepewnosci tez moze wykonczyc...
                • aga.1975 Re: Amniopunkcja? 02.01.11, 12:37
                  annojustyno -tym tematem bylam zdecydowanie bardziej zainteresowana niz Ty .
                  A co do 5% niepewnosci, to dlaczego przy dobrych wynikach i biochemii i pappa moglyby wykonczyc? Ty nie robilas ani usg ani pappa, a wykonczona nie jestes. Wiele kobiet poprzestaje na samym usg i spi spokojnie.
                  Pokretne to Twoje rozumowanie. Nie robienie badan wg Ciebie jest ok i daje spokoj , a robienie i uzyskanie dobrych wynikow budzi taki niepokoj ze trzeba od razu robic amniopunkcje?
                  Czarno-biale widzenie problemu.
                  Sama wierzysz ze dziecko zdrowe na wiecej niz 5%, bo nie chcialas wiedziec jak sie markery przedstawiaja. Dlaczego nie zawierzyc gdy wszystko wskazuje ze jest ok?

Jesli cos wyjdzie nie tak, i ktos musi miec pewnosc to moze amniopuknkcje zrobic. Jest jednak wiele potencjalnych problemow ktore moga sie przytrafic, chorob ktore zadne badanie prenatalne nie wykryje.

Po to sie szacuje ryzyko zeby na zapas nie ryzykowac. Ile zdrowych ciaz by sie poronilo gdyby amnio robic kazdej kobiecie 1/100.

Poczytaj sobie watek przeziernosc karkowa. Od kiedy kobiety robia pappa na dobrych aparatach- w ostatnim roku/dwoch jego wyniki sa znacznie bardziej wiarygodne i czesto przekladaja sie na wynik amnio. Kiedys faktycznie duzo zlych wynikow -a dzieci zdrowe. Tylko ze wowczas nie bylo tylu autoryzowanych apratow.
                  Odsetek falszywie pozytywnych pappa niezaleznie od wieku to 5%. Dopiero po 45rz nie wynik testu ale ryzyko na jego podstawie wyliczone -jest nieco przeklane. Ale wowczas i podstawowe ryzyko jest tak duze ze amnio jest zalecane. Co innego test potrojny. Ten od 35rz wychodzi falszywie poztywn w okolo 30% przypadkow-a to bardzo duzo.
                  • annajustyna Re: Amniopunkcja? 02.01.11, 14:58
                    No nie wiem, wedlug tego forum wyniki sa bardzo czesto falszywe (inna sprawa, ze nie wiem, po co mamy dzieci chorych przy optymistyzcnych watkach wyskakuje ze swoim "a u mnie to etc."). Ja robilam wszytskie USG, ale bez pomiaru NT; bo w Niemczech uchodzi to za pic na wode i fotomontaz - natomiast wszystkie moje kolezanki w Niemczech, ktore zdecydowaly sie na to badanie + PAPPA "ladowaly" w nerwach na amnio (wlasnie zeby te pare % tez wykluczyc). Czyli?
    • aga.1975 Re: Amniopunkcja? 30.12.10, 21:02
      Napisz jakie mialas wartosci MoM biochemii i wartoasci nt, FHR z usg.
      Ryzyko ponizej wskazan do amnio. Ale to pewnie wiesz.
      • annajustyna Re: Amniopunkcja? 31.12.10, 14:55
        Malgosiu - napisze tak: Jesli wiesz, ze mimo zlego amnio nie podjelabys "dalszych krokow klinicznych", to raczej jej nie rob. Jesli czujesz, ze oszalejesz z niepewnosci, to jednak zrob. Szkoda, ze ryzyko az 1%, bo to w sumie jedyne naprawde miarodajne badanie.
    • anouk_73 Re: Amniopunkcja? 01.01.11, 23:05
      Statystyki, statystyki... Czy mogą pomóc w podjęciu życiowej decyzji? Na ile są miarodajne? W ilu wypadkach się sprawdzają? A w ilu nie?
      Mam 37 lat, miałam wskazania do amnio ze względu na wiek. Wyniki testu pappa nie wyszły idealne, lekarka skomentowała "nie widzę nic złego, ale ze względu na wiek wskazana jest amniopunkcja" (BTW... to po co kazali mi robić testy z krwi, skoro wiek od samego początku sugerował amnio?) Starałam się określić za i przeciw. przeciw było to, że już kochałam moje dziecko i nie dopuszczałam do głowy decyzji o aborcji. Przeciw było też to, że miałam wrażenie, że moje wyniki są potrzebne lekarzom do robienia kolejnych statystyk, do badań, do doktoratów ( podpisałam kilka zgód na wykorzystanie wyników w badaniach...) Nie pamiętam, co było za, ale na pewno było. Wiem jak się szamotałam same ze swoimi myślami w tamtym okresie, jakie obrzydliwe uczucia targają człowiekiem. Prawda jest taka, że większość dzieci rodzi się zdrowa. Ja trzymałam się tej myśli.
      • aga.1975 Re: Amniopunkcja? 02.01.11, 12:40
        U mnie przy ryzyku z usg 1:27, po swienym pappa ryzyko spadlo do 1:400 i lekarz nie zalecala amniopuncji. W miedzyczasie obraz usg sie tez poprawil. Maz sie uparl, amnio zrobilam po ktorym omal nie poronilam -dziecko zdrowe.
        Po to Ci zlecila-jakby wyszedl swietnie to by amnio zalecane nie bylo. Ja zalowalam ze robilam.
        • annajustyna Re: Amniopunkcja? 02.01.11, 15:01
          A widzisz! Gdybys robila tylko USG u specjalisty bez NT etc., to nie przezylabys takiego horroru. Czasem mozliwosci techniczne sa przeklenstwem...
    • alonka7 Re: Amniopunkcja? 02.01.11, 13:53
      Dokladnie! Uzyskanie duzej dozy pewnosci (95%) przy pomocy nieinwazyjnego testu to juz bardzo duzo. No i jest to wskazowka, czy robic amnio czy nie. Kazdy sam decyduje o badaniu ale nie rozumie krytyki badania pappa, ktora przedstawila Annajustyna, zwlaszcza, ze srodowiska medyczne je zalecaja.
      • annajustyna Re: Amniopunkcja? 02.01.11, 15:00
        POlskie srodowiska je zalecaja. Za granica wrecz odradzaja, jelsi sie nie bierze pod uwage amnio i konsekwencji jej negatywnego wyniku. I zadne 95% - skad macie takie bledne dane?
        • alonka7 Re: Amniopunkcja? 02.01.11, 15:49
          Spojrz na zalecenia stowarzyszenia amerykanskich ginekologow . Nie wiem co na to polskie srodowiska ale zdecydowanie w Belgii sa one ZALECANE (a nie odradzane). Pewne generalizacje niepotrzebne wprowadzaja w blad.
          • aga.1975 Re: Amniopunkcja? 02.01.11, 15:55
            W Anglii i Francji pappa i usg genetyczne jest zalecane i bezplatne dla wszystkich ciezarnych niezaleznie od wieku.
            • annajustyna Re: Amniopunkcja? 02.01.11, 16:05
              Hmm, bo latwiej "zlowic" po tym kandydatki na amnio? Takie niestety mam wrazenie po lekturze paru dramatycznych watkow (na szczescie zakonczonych pozytywnie) - ale ile ten niepotrzebny stres mogl zaszkodzic...
              • aga.1975 Re: Amniopunkcja? 02.01.11, 20:30
                Zdumiewajace myslenie.
                Jeszcze raz napisze. Po ryzyku na podstawie samego usg 1:26 ze dziecko jest chore na Z Downa i 1: 40 ze na Z. Patou , test pappa wyszedl dobrze i ryzko laczone pappa + usg 1:440(ZD) i 1: 6600 (ZP).
                Trzech lekarzy odradzalo mi amnio. Ginekolog robiaca usg i pappa, ten ktory wykonuje amnio i genetyk, twierdzzac ze wskazan nie ma i ze malo prawdopodobne ze dziecko chore.
                Gdzie tu lowienie kandydatek do amnio.

W anglii do amnio refunduja takze fish, co myslisz ze szukaja jak tu wydac pieniadze?
                Kobieto ty masz chyba nieco chorobliwe podejscie do tematu.
                • annajustyna Re: Amniopunkcja? 02.01.11, 20:40
                  Jak na razie to widze chorobliwe podejscie u Was - ale niewazne. Jak kto chce (musi) niech robi - szkoda tylko tych dziewczat, ktore majac zdrowe dziecko - niepotrzebnie przezyly horror z powodu wynikow tychze badan. Bo tak naprawde jedynie miarodajna, ale i zwiazana z ryzykiem, jest amnio. A i ona wszelkich wad/chorob nie wykluczy.
    • alonka7 Re: Amniopunkcja? 02.01.11, 18:21
      Naprawde myslisz, ze tutaj chodzi o lowienie kandydatek do amnio? Ze lekarze nie maja nic innego do roboty????? Czasami mnie takie proste wnioski zaskakuja

Do amnio podchodzi sie ostroznie i zaleca tylko w okreslonych przypadkach. Kiedys wskazaniem do amnio byl wiek - teraz nawet wsrod wiekowych mam wskazanie do amnio nie jest automatyczne.

I zapewniam Cie, ze lekarze i bez amnio maja wystarczajaco duzo pracy , ktora z reszta wykonuja b dobrze, z wysoka kultura i etyka zawodowa.
      • annajustyna Re: Amniopunkcja? 02.01.11, 20:05
        Widac niemieccy lekarze sa jeszcze bardziej zapracowani, skoro nie maja "czasu" na NT i pomiary kosci nosowej u kazdej pacjentki. Tylko dziwne ze co niektorzy maja czas na krytyczne artykuly odnosnie miarodajnosci tego typu badan...Nastepnbym razem moze zrezygnuje z wizyty u mojego gina - pewnie nie ma czasu, co mu glowe bede zawracac wink.
        • nutka07 Re: Amniopunkcja? 03.01.11, 00:10
          A czy czasem nie jest tak, ze za takie badanie placi sie dodatkowo?
          • annajustyna Re: Amniopunkcja? 03.01.11, 06:32
            W Niemczech tak, ale ja osobiscie nie zrezygnowalam z nich ze wzgledu na cene (ok. 250 €wink, ale ze wzgledu na ich celowosc (uprzedzajac ewentualne posty o mojej "biedzie" - dokladnie taka kwote jak za to badanie przeznaczylam na cele charytatywne, dla dzieci, ktore faktycznie potrzebuja pomocy, a nie dywagacji statystycznych). Natomiast comiesieczne USG i USG polowkowe sa darmowe (amnio - takze ta pozna, po polowkowym - tez bylaby darmowa w przypadku jakiegokolwiek podejrzenia wady). Aha, mimo ze lekarze tacy zapracowani wink, to terminy dostaje sie od reki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka