agoos91 26.01.11, 13:27 jestem trzy miesiace po porodzie, nie mialam jeszcze okresu od kilku dni dziwnie sie czuje tak jak by bralo mnie przeziebienie. rano zrobilam test ciazowy i wyszedl dodatnio.czy test mogl sie pomylic?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
katya31 Re: POMOCY!!!! 26.01.11, 13:32 nie sądzę. Test jest czuły na hormon ciąży, który nie utrzymuje się 3 m-ce po porodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
gosiapatrycja Re: POMOCY!!!! 26.01.11, 13:34 Czasami się mylą testy ciążowe. Ale najlepiej wybierz się do ginekologa. On na pewno ci odpowie czy jesteś w ciąży. Odpowiedz Link Zgłoś
deodyma Re: POMOCY!!!! 26.01.11, 13:48 za kilka dni zrob nastepny. jesli wyjdzie pozytywnie, wtedy rejstruj sie do lekarza. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiak37 Re: POMOCY!!!! 26.01.11, 14:22 jezeli wspolzyjesz to jak najbardziej mozesz byc w ciazy. Odpowiedz Link Zgłoś
naana26 Re: POMOCY!!!! 26.01.11, 15:39 uu chyba będzie rok różnicy między dziećmi, gratulacje testy się raczej nie mylą, szczególnie w te stronę. Odpowiedz Link Zgłoś
patoga Re: POMOCY!!!! 26.01.11, 20:19 Okresu nie miałaś ale owulacje już mogłaś mieć. Powtórz test dla pewności. Odpowiedz Link Zgłoś
dzieciusie3 Re: POMOCY!!!! 26.01.11, 22:06 Szybciutko,rok różnicy między dziećmi,ale dasz radę-głowa do góry Tylko po następnym porodzie uważaj,żeby znowu nie było rok różnicy. Odpowiedz Link Zgłoś
aliccja85 Re: POMOCY!!!! 26.01.11, 23:51 Kurczaki ;-/ Jesli w twoim nicku jest data urodzenia to tak srednio chyba sie cieszysz ;-/ Odpowiedz Link Zgłoś
anka24_pl Re: POMOCY!!!! 27.01.11, 09:52 Spokojnie najpierw idź do lekarza i się upewni.. Też tak miałam, Zosia miała 5 miesięcy jak wpadłam dzięki lekarzowi... Jestem znowu w ciąży i tez mi ciężko jak urodzę to perełka będzie miała rok wiec wiesz.. Z początku zawsze się boimy a radość przychodzi z czasem.. Wiem ze dzieci rok po roku to więcej obowiązków itp, ale z drugiej strony dzieci będą razem dorastać, bawić się itp... Uszy do góry Odpowiedz Link Zgłoś
agoos91 Re: POMOCY!!!! 27.01.11, 13:24 Dziekuje za pocieszenie, dzis powtorzylam test i jest dodatni. Plakac z tego powodu nie bede bo wiem ze i tak wkrotce zaczne cieszyc sie z tego powodu. i cieszyla bym sie gdyby byla lepsza sytuacja finansowa. Pracuje tylko moj maz ja jeszcze nigdy nie pracowalam, wiec zyjemy tylko z jednej pensji. Teraz jest ciezko a co bedzie jak pojawi sie drugi dzidzius?? I tak w moim nicku jest rok mojego urodzenia. 3lutego wizyta u ginekologa i usg. Odpowiedz Link Zgłoś
aliccja85 Re: POMOCY!!!! 27.01.11, 14:08 Podziwiam Cie Dobrze, ze masz takie podejscie do sprawy Zakladaj firme pod koniec ciazy lub niech jakis znajomy cie zatrudni-bedzie Wam lzej jak wpadna dodatkowe pieniadze Trzymaj sie Odpowiedz Link Zgłoś
mama.rozy Re: POMOCY!!!! 27.01.11, 15:18 a byłaś w Mops-ie?może coś się uda? gratulację i głowa do góry jakbys czegoś potrzebowała to daj znac.mozesz na priva pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
agoos91 Re: POMOCY!!!! 27.01.11, 15:43 Niestety nie mam znajomych ktorzy mogli by mnie zatrudnic. A zeby zalozyc swoja firme to tez chyba trzeba troche kasy miec?? Pytam bo nie znam sie na tym. Nawet niechca zarejestrowac mnie w urzedzie pracy zebym miala ubezpieczenie a w OPS ubezpieczaja tylko tych ktorzy maja niepelnosprawne dziecko.Niestety w naszym panstwie jest tak ze hetnie pieniadze Ci zabiora niz dadza Odpowiedz Link Zgłoś
aliccja85 Re: POMOCY!!!! 27.01.11, 15:51 Chwilka chwilka-dlaczego nie chca Cie zarejestrowac w UP?? Tak, na firme musisz miec pieniadze ale to wydatek okolo 4tys i dostajesz przez 5mies 6tys kazdego mies Poza tym KAZDA CIEZARNA NIE WAZNE CZY ZAREJSTROWANA W UP CZY NIE MA DARMOWA OPIEKE LEKARSKA-I ONA I DZIECI Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: POMOCY!!!! 27.01.11, 16:00 No i jeszcze jest prawo do ubezp. przy mezu. Odpowiedz Link Zgłoś
agoos91 Re: POMOCY!!!! 27.01.11, 16:07 w pierwszej ciazy mialam z tym problem, niechcieli bo bylam w ciazy ale zarejestrowali i chcieli zebym poszla do pracy (bylam w ciazy zagrozonej) zanioslam im zwolnienie to mnie wyrejestrowali a teraz niechca bo mam male dziecko i tez niechce podjac sie pracy. no bo z kim zostawie dziecko?? Odpowiedz Link Zgłoś
agoos91 Re: POMOCY!!!! 27.01.11, 16:12 Moj maz pracuje u prywaciarza i nawet z wyplata sa opoznienia nawet o 3tyg. wiec moge pomarzyc o ubezpieczeniu. Odpowiedz Link Zgłoś
aliccja85 Re: POMOCY!!!! 27.01.11, 18:43 Nie ma mozliwosci aby nie chcieli Cie zarejestrowac bo jestes w ciazy Dajesz zwolnienie od lekarza ze nie mozesz podjac pracy bo ciaza zagrozona i tyle w temacie Maz pracuje "na czarno"? Odpowiedz Link Zgłoś
anka24_pl Re: POMOCY!!!! 27.01.11, 21:43 Aguś posłuchaj mnie.. Pracowałam niedawno w UP... Teraz mam 8 miesięczna Zosie, drugie w drodze i jestem zarejestrowana w UP i mało tego ma jakieś 500 zł zasiłku , mąż pracuje ale i tak muszę mieć ubezpiecz zdrowotne w UP, rejestrowałam się 3 stycznia i nie pytali czy jestem zdolna do podjęcia pracy tylko zarejestrowali to jest ich zasrany obowiązek, oczywiście nie mówiłam ze jestem w ciąży, mogę dostać ofertę pracy a wtedy po zasw do ginekologa i problem z głowy,a poza tym jaki pracodawca przyjmie kobietkę w ciazy wyrejestrować cie nie mogą Proponuję isc sie zarejestrować, powiedz ze mozesz isc do pracy o ciazy nic nie mow, pamietaj takze o tym zeby powiedziec ze chcesz pracowac w swoim zawodzie a nie tam jakims innym.. Wciagni sobie meza i malenstwo na ubezp zdrowotne, powiedz ze maz nie pracuje (jeśli pracuje na czarno w momencie otrzymania oferty pracy idz po skierowanie i powiedz ze jestes w ciazy i ze doniesiesz zasw, nie boj sie ze cie wyrejestruja PONIEWAZ GDY POSTRASZYSZ ZE NAPISZESZ DO WOJEWODZKIEGO URZEDU PRACY I OPISZESZ JAK ZOSTALAS POTRAKTOWANA TO I TAK CIE PRZYWROCA SPOWROTEM NA BEZROBOCIE WUP stoi za matkami z dziecmi i w ciazy na dodatek wiec spokojnie głowa do góry a jak bedziesz potrzebowala pomocy z napisaniem odwolania albo cokolwiek pisz na priva albo gg 21847802 Odpowiedz Link Zgłoś
maagdaamm Re: POMOCY!!!! 28.01.11, 20:32 Nie no, to jest wiekszy skandal niz tak goraco tutaj dyskutowane L4 podczas ciazy. Do roboty sie wezcie lepiej! Odpowiedz Link Zgłoś
maagdaamm Re: POMOCY!!!! 28.01.11, 20:30 > Tak, na firme musisz miec pieniadze ale to wydatek okolo 4tys i dostajesz przez > 5mies 6tys kazdego mies Na firme nie musisz miec zadnych pieniedzy, musisz miec pieniadze na skladki ZUS (ktore mozesz placic preferencyjne, okolo 360zl/miesiecznie, albo na wlasne zyczenie zwiekszyc sobie podstawe wyliczania skladek). Ale zalozenie firmy przez ciezarna na krotko przed porodem, dodajmy - fikcyjnej firmy, tylko po to, zeby po miesiacu placenia najwyzszycg skladek dostac macierzynski, to wyludzenie i nie liczylabym na to, ze ZUS sie taka sytuacja nie zainteresuje. Na razie jest jakas tam luka prawna i mozna z tego korzystac, ale mam nadzieje, ze to niedlugo sie zmieni. Odpowiedz Link Zgłoś
ofelia1982 Re: POMOCY!!!! 28.01.11, 10:54 agoos91 napisała: "Niestety w naszym panstwie jest tak ze hetnie pieniadze Ci zabiora niz dadza" Aga, nie chcę być niemiła, ale Ty na razie naszemu Państwu niewiele dałaś bo nigdy nie pracowałaś, więc proszę nie pisz takich rzeczy.. Posłuchaj rad dziewczyn - spróbuj z UP, może właśnie jakaś firma swoja - możesz handlować na allegro czy coś. Trzymam kciuki i się nie łam, będzie dobrze!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
agoos91 Re: POMOCY!!!! 28.01.11, 11:21 Moj maz ma umowe na stale. Teraz wlasnie wrocilam z UP i trafilam na bardzo mila pania ktore powiedziala ze nie bedzie stwarzac mi problemow. Zarejestrowala mnie i kazala przyslac poczta zaswiadczenie o ciazy i zwolnienie. Tylko Ciekawi mnie ile najdluzej moge byc tam zarestrowana?? Zeby miec to ubezpieczenie?? Agoo$* Odpowiedz Link Zgłoś
anka24_pl Re: POMOCY!!!! 28.01.11, 11:30 Caly czas a maletwoje gdzie teraz ma ubezp zdrowotne? Odpowiedz Link Zgłoś
aliccja85 Nie rozumiem... 28.01.11, 12:25 Dlaczego masz dac teraz zwolnienie? Chyba jak by Cie wezwali i kazali podjac prace to wtedy. Po teraz zwolnienie od czego? Odpowiedz Link Zgłoś
anka24_pl Re: Nie rozumiem... 28.01.11, 13:06 Mi też wydaję się to dziwne teraz wystarczy samo zaświadczenie że jesteś w ciąży.. Odpowiedz Link Zgłoś
maagdaamm Re: POMOCY!!!! 28.01.11, 20:34 Jesli Twoj maz ma umowe o prace, to moze Cie ubezpieczyc. Tu nie ma nic do rzeczy, czy pracuje "u prywaciarza" i ile mu sie szef spoznia z wyplata wynagrodzenia. Bzdury piszesz jakies. Odpowiedz Link Zgłoś
gardenia_nowak Re: POMOCY!!!! 29.01.11, 15:38 Może nie być tak różowo, jeśli się spóźnia także z płaceniem zusu za pracowników. Odpowiedz Link Zgłoś
elly2 Re: POMOCY!!!! 30.01.11, 21:58 Nie martw się . Drugie dziecko będzie prawie wszystkie rzeczy miało po pierwszym. Zadbaj o karmienie piersią to odpadną ci też koszty kupowania mleka. Odpowiedz Link Zgłoś
maagdaamm Re: Magdaamm-naszym sumieniem 30.01.11, 20:46 Alicjo85, akurat w watku o L4 nie bylam przeciwna braniu zwolnienia z powodu zlego sampoczucia w ciazy. Rozwiewajac Twoje watpliwosci, niestety, nie mam juz 19 lat, profity mam zadowalajace, a maz mnie nie bije. A Twoj poziom nadal mnie przeraza, bo takie osoby jak Ty ucza nasze dzieci, o zgrozo! Odpowiedz Link Zgłoś
agoos91 Re: Magdaamm-naszym sumieniem 03.02.11, 14:28 Bylam dzis u lekarza jest to 7tc Odpowiedz Link Zgłoś
donalonso Re: Magdaamm-naszym sumieniem 03.02.11, 14:55 gratuluję,chociaż z mieszanymi uczuciami. Ja też ostatnio miałam podobny problem,opóźniał mi się okres,na szczęście fałszywy alarm. Wychowanie dwójki dzieci to ogromna praca i wysiłek finansowy,życzę szczęścia,będzie ci potrzebne. Ale z drugiej strony-jesteś bardzo młoda,przed czterdziestką będziesz miała dwójkę dorosłych dzieci!! Odpowiedz Link Zgłoś
feiniel Re: Magdaamm-naszym sumieniem 03.02.11, 16:27 moje gratulacje! ja też miałam podobnie- różnica wieku u moich dzieci to 17 m-cy wszyscy mi mówili,że początek będzie najgorszy - ale nie było tak źle no i dla drugiego dzidziusia nic prawie (poza pieluchami oczywiście i ) nie trzeba kupować najtrudniej jest jak dzieci będą mieć 2 i 3 lata bo to okres buntu- a jeszcze ja mam dwóch chłopaków,więc czasem jest niezły sajgon... (terazmają 3,5 i 2 latka) ale za to już widzę jak dużo sie mój starszy synek nauczył przy dzidziusiu,już wieże trzeba czasem ustąpić,zaopiekować sie młodszym braciszkiem tak więc nic się nie łam - będzie ok i dzięki temu szybciej wyjdziesz z pieluch i będziesz mogła szukać pracy powodzenia PS. no a w maju bedę już miała trzech chłopaków - i tego się trochę boję Odpowiedz Link Zgłoś
babyfever2 Re: POMOCY!!!! 03.02.11, 17:53 Ok, masz 19 lat, nie zdazylas jeszcze popracowac ale zdazylas zrobic dwoje dzieci i narzekasz ze ci panstwo nic nie daje????? A slyszalas o takich rzeczach jak ODPOWIEDZIALNOSC i ANTYKONCEPCJA? Nie zrozum mnie zle, to twoja sprawa ile masz dzieci i w jakim wieku ale nie placz potem ze nie masz kasy a wredne panstwo nie chce dac. Ponosisz po prostu konsekwencje swoich decyzji. Odpowiedz Link Zgłoś
gruszka2011 Re: POMOCY!!!! 03.02.11, 21:59 babyfever2 napisała: > Ok, masz 19 lat, nie zdazylas jeszcze popracowac ale zdazylas zrobic dwoje dzie > ci i narzekasz ze ci panstwo nic nie daje????? A slyszalas o takich rzeczach ja > k ODPOWIEDZIALNOSC i ANTYKONCEPCJA? Nie zrozum mnie zle, to twoja sprawa ile ma > sz dzieci i w jakim wieku ale nie placz potem ze nie masz kasy a wredne panstwo > nie chce dac. Ponosisz po prostu konsekwencje swoich decyzji. Odrobine wyrozumialosci, poprosze! Po pierwsze, kazdy z nas placi panstwu, chocby VAT, a dziewietnastolatka zdazy jeszcze i popracowac i poplacic! Po drugie, wpadka moze zdarzyc sie kazdej z nas. I mnie sie zdarzylo i wielu kobietom z otoczenia, dodam, dziewczyny po studiach i swiadome. Po trzecie, jesli panstwo zapewnia opieke zdrowotna kobietom w ciazy, to nie rozumiem dlaczego ktos mialby czuc sie gorszy gdy chce z niej skorzystac! W Polsce i tak polityka prorodzinna jest zwyczajnie smieszna! Agoos, dasz rade, moja mama byla w podobnej sytuacji (choc ponad 30 lat temu) i dala rade. Teraz jest moja swietna przyjaciolka! A z siostra (rok i 2 mies. roznicy) darlysmy koty, ale cale dziecinstwo bylysmy razem. Teraz tez mamy o czym podadac! Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
lexi2004 Re: POMOCY!!!! 03.02.11, 21:11 Nie ma tego złego. Dzieci będą się razem chować, bawić. Zaoszczędzisz na ciuszkach i ksiażkach i tylko raz będziesz w pieluchach GRATULUJĘ!! Odpowiedz Link Zgłoś
sid8888 Re: POMOCY!!!! 03.02.11, 22:20 wow - szybko - ale GRATULACJE - podwójne szczęście Odpowiedz Link Zgłoś
agoos91 Re: POMOCY!!!! 04.02.11, 12:38 co do odpowiedzialnosci to jestem odpowiedzialna w pierwsza ciaze zaszlam biorac proszki antykoncepcyjne. a tego ze gdy pierwszy raz po porodzie kochalam sie ze swoim mezem to nikt nie wziol pod uwage ze zaraz bede znow w ciazy. trzeba miec takiego pecha jak ja zeby sie tak stalo. ale ja nie placze z tego powodu ze jestem znow w ciazy ciesze sie z tego choc wiem ze bedzie bardzo ciezko. ale w koncu sama z tym nie bede! Odpowiedz Link Zgłoś
agoos91 Re: POMOCY!!!! 09.03.11, 15:22 no i nie bede miala drugiego dzidziusia( niestety poronilam Odpowiedz Link Zgłoś