jagodziana 22.04.04, 11:47 Mam pytanie do mam, ktore zazywały ten srodek. Jak sie czulyscie, czy nudnosci i wymioty ustąpiły. A co z ubocznymi - co takiego sie dzieje po nich, że niemozna prowadzic auta. Bede bardzo wdzieczna za info. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ewelsia Re: ktos bral TORECAN - przeciwwymiotny 22.04.04, 11:50 witam. ja bralam torecan ,w ogóle z powodu wymiotow bylam nawet w szpitalu i tam mi go podawano,potem dostalam do domu. szczerze mówiąc mi nie pomagał. auta nie prowadze,więc niewiem jak to jest. ale żadnych skutków negatywnych u mnie nie wywolał. Odpowiedz Link Zgłoś
martulinek Re: ktos bral TORECAN - przeciwwymiotny 22.04.04, 12:08 Witaj! ja brałam torecan w formie globulek. Przepisał mi je lekarz w szpitala, gdy trafiłam z powodu krwawych wymiotów - pękła mi błona śluzowa przełyku. Wymiotowałam cztery razy dziennie, to był koszmar! Lek mi pomógł. Co do zdolności prowadzenia pojazdów - ponieważ środek ten działa na ośrodek wymiotny w głowie, tj. na obszary mózgu, osłabia koncentrację i powoduje senność. Po prostu nie masz takiego refleksu. Ja byłam bardzo senna i jakby troszke otumaniona. Ale wymioty zmniejszyły się wydatnie, a nudności były mniej odczuwalne. Odpowiedz Link Zgłoś
ryza_malpa1 Re: ktos bral TORECAN - przeciwwymiotny 22.04.04, 12:20 Ja brałam - przez pierwsze dni pomagał wyraźnie potem jakby mniej. POza tym z powodu skutków ubocznych zrezygnowąłam. Po prostu masz wybór : albo wymiotujesz i myslisz w sposób normalny albo nie wymiotujesz i czujesz sie tak, jakbys przedawkowała aviomarin ( otępienie, senność, zmeczenie, zawroty głowy - do tego stopnia że bałam się sama wyjśc na ulicę). Ale jak się siedzi w domu i nie ma frapujących zajęć to może być raz na jakiś czas żeby sobie odpocząć od wymiotów. Odpowiedz Link Zgłoś
agap26 Re: ktos bral TORECAN - przeciwwymiotny 22.04.04, 13:23 Ja brałam Torecan, ale nic mi nie pomagał, a że prowadziłam auto tym bardziej go odstawiłam. Nudności i wymioty to bardzo nieprzyjemny okres, który (moim zdaniem) niestety .... musi sam minąć To lepsze jak brać coś co ma skutki uboczne. Od początku ciąży wychodzę z założenia że "mnie może boleć, oby szkrabika nie bolało" i wytrwałam już do 27tc. Także głowa do góry, suchary i dużo snu. Pozdrawiam Aga Odpowiedz Link Zgłoś
electra69 Re: ktos bral TORECAN - przeciwwymiotny 22.04.04, 13:45 hej bralam czopki, sa swietne, nie mialam skutkow ubocznych, ratuja zycie wycienczonym!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
alaska80 Re: ktos bral TORECAN - przeciwwymiotny 22.04.04, 19:32 Brałam torecan,ale z powodu skutkow ubocznych odstawiłam. Wymiotowałam całe dnie i noce i przez pierwsze dwa dni brania czułam sie jak w raju. Niestety po paru dniach brania czułam sie okropnie.Ręce trzęsły mi się jakbym miała conajmiej chorobe parkinsona. Do tego stopnia,że długopisu nie mogłam utrzumać w ręku,bo poprostu wypadał. O prowadzeniu auta nawet nie myślałam.Cały czas musiałam albo ruszać nogą albo cała się bujać byłam taka nerwowa. O polezeniu nawet przez minute mogłam zapomieć. Cały czas z nerwów przewracałam się z boku na bok- to było silniejsze ode mnie i tak jakby wcale nie miałam na to wpływu. Bałam sie wychodzić z domu ,a robienie codziennych zakupów było dla mnie koszmarem.wolałam sie męczyć wymiotując ,bo stan w jakim byłam po torecanie był nie do zniesienia.Zastanawiałam się jaki wpływ ma na dziecko ,skoro na mnie tak działał. Ale jest on przeznaczony dla kobiet w ciązy ,więc chyba nie powinien mieć żadnego wpływu. Musisz wziąść pod uwagę to ,że kazdy jest inny i zawsze inaczej będzie reagował na dany lek. Ja nie chce Cię straszyć,tylko poprostu pisze swoje objawy po torecanie ,co nie znaczy ,że ty będziesz je miała. Może akurat dla Ciebie będzie zbawienny i pomoże Ci przetrwać ten trudny czas. Pozdrawiam i życze powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś