Dodaj do ulubionych

Błonnik w ciąży

13.02.11, 16:03
Cześć.
To dopiero I trymestr, niestety nieprzyjemny. Moja dieta bardzo różni sie od tej jaką miałam przed ciążą. Zawsze jadłam dużo nabiału, maslanek, jogurtów, owoców i warzyw. Niestety moje dolegliwosci żołądkowe nie pozwalaja mi na zjedzenie tego.
Niestety jem sporo prostych weglowodanów (kanapki, bułki , parówki), staram sie jeść płatki i pić siemie lniane.
Byłam bardzo fitnesowa dziewczyna i przed ciążą spedzałam codziennie 2-3 h na siłowni. Teraz niestety muszę leżeć i nie mam wcale ruchu.
To wszystko spowodowało że mam zaparcia i źle sie czuję. Zastanawiałam sie czy mogę sie wspomóc jakims błonnikiem w tabletkach bo jedzeniem jest mi na razie trudno. Do lekarza ide dopiero w czwartek, wiec zapytam go dopiero za kilka dni. Ale może któraś z Was brała błonnik w ciąży?? Albo pytała lekarza czy można???
Będę wdzieczna za odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • marina_nie_vlady1 Re: Błonnik w ciąży 13.02.11, 18:24
      Współczujęcrying Zaparcia w ciąży są okropne i nie zawsze mijają w II trymestrze. Ja jem prawie normalnie (tylko zdrowiejsmile ), ćwiczę też tyle, ile mogę, a zaparcia - koszmarne.

Podobno można espumisan, ale ja nie próbowałam.
      Jem majeraneksmile łyżka majeranku po jedzeniu, popijam wodą. Trochę pomaga.
      Czerwona herbata (lekarka nie miała przeciwwskazań) też trochę ulgi przynosi.
      A jeśli chodzi o bułki, jedz tylko ciemne pieczywo. białe to zaparcie gwarantowane i bez ciążysmile parówki to też nienajlepszy pomysł, nie lepiej jakąś delikatniejszą wędlinę? Nie jedz smażonego, jedz ryż, ale ciemny...
      Suszone śliwki też pomagają
      pij dużo wody, generalnie niesłodzonych płynów.

Wszelkich dodatkowych tabletek ja bym nie brała bez konsultacji z lekarzem, nawet jeśli to "niewinne" ziółka.

Powodzeniasmile

• marina_nie_vlady1 ps:) 13.02.11, 18:26
      TU piszą o błonnikusmile
      jak spróbujesz, daj znać, czy działasmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka