Dodaj do ulubionych

silne bóle krzyża 27 tc

08.03.11, 12:15
witajcie! jestem obecnie w 27tc i już kilka razy do tej pory dopadły mnie okropne bóle kręgosłupa (w części krzyżowej i lędźwiowej). ból jest naprawdę dokuczliwy, nie znika przy leżeniu w żadnej pozycji, gdy chodzę też dokucza. do tego czasem dochodzi ból żeber i brzucha. za każdym razem, gdy mnie dopada, boję się, że coś jest nie tak, że zaczyna się przedwczesny poród. budzę się wiele razy w nocy, bo cięzko mi nawet zmienić pozycję. nie wiem, czy w takiej sytuacji powinnam biec od razu do lekarza, czy raczej po prostu to przeczekać? poza tym to przecież dopiero 27tc, czy nie za wcześnie na takie objawy? czy któraś z Was miała podobny problem? zastanawiam się też, czy mogę np robić sobie ciepłe okłady na plecy. gdy boli, mam wielką ochotę położyć sobie na plecach termofor. pozdrawiam i z góry dziękuję.
Obserwuj wątek
    • martini_noca Re: silne bóle krzyża 27 tc 08.03.11, 12:27
      Mnie w ten sposob plecy bolaly w pierwszej ciazy, w mniej wiecej podobnym czasie. Teraz tez czasem strasza, ale poki co spokoj. Wtedy po jakims czasie samo przeszlo.
      Mysle, ze nie ma powodow do niepokoju, jesli to faktycznie tylko plecy - sa przeciazone, dodatkowo uciskane przez ciazowy brzuch. Moze pomoze kapiel, lekki masaz.
      Ale jesli cos jeszcze Cie niepokoi, to faktycznie skontaktuj sie z lekarzem, nawet rodzinnym. W koncu od tego sa, zeby pomagac smile
      • kasiak37 Re: silne bóle krzyża 27 tc 08.03.11, 14:55
        rwa kulszowa?Poszperaj w wyszukiwarce,bylo na ten temat.
    • mozyna Re: silne bóle krzyża 27 tc 08.03.11, 19:30
      Wiezadla stawowe sie rozluzniaja przez hormon relaksyne. Poza tym, ze sa teraz slabsze, to jeszcze dodatkowo obciazone przez rosnacy brzuszek.
      Skonsultuj z lekarzem, bo moze zbyt duzo tego hormonu organizm produkuje, albo zbyt wczesnie. Lepiej, zeby lekarz to wykluczyl.
    • kotkowa Re: silne bóle krzyża 27 tc 09.03.11, 14:49
      Najlepiej jednak skontaktować się z lekarzem. Może to nic nie jest, ale czasem bóle krzyżowe to też skurcze i mogą powodować rozwieranie szyjki, poród przedwczesny.
    • nglka Re: silne bóle krzyża 27 tc 09.03.11, 14:56
      Umów się na kontrole do gina. U mnie tak (wraz silnym twardnieniem brzucha) objawiały się skurcze w 25 tc, omal nie urodziłam. Nospa nie pomagała, szyjka w dobę zjechała z 5cm długości do 1,5cm.
      • apetita29 Re: silne bóle krzyża 27 tc 09.03.11, 21:05
        Mam podobnie do Ciebie.Od kilku tyg. bardzo pobolewaja mnie krzyże. W pierwszej ciąży tak nie miałam. Wczoraj na wizycie lekarka powiedziała mi po badaniu, że wszystko ok ale lepiej żebym zażyła nospe jak mnie boli i kazała zrobić badanie moczu, bo niestety mam liczne bakterie w moczu a to też może wpływać na odczuwanie bólu w plecach.

Jestem w 31 tygodniu.
        • nglka Re: silne bóle krzyża 27 tc 09.03.11, 21:16
          apetita29 napisała:

> i kazała zrobić badani
          > e moczu, bo niestety mam liczne bakterie w moczu a to też może wpływać na odczu
          > wanie bólu w plecach.
          >
          > Jestem w 31 tygodniu.

Bakterie w moczu odpowiedzialne są w większości za przedwczesny poród, czyli skurcze, które objawiają się m.in. bólami krzyżowymi (typowymi dla zbliżającego się porodu) - a nie za ból w plecach.
    • wiki11110 Re: silne bóle krzyża 27 tc 10.03.11, 07:04
      U mnie w drugiej ciąży to był efekt nie trzymających wiązadeł. Lekarz zalecił magnez z wit. B6 i powoli ustąpiło ale każdy przypadek inny.
    • perd-ido Re: silne bóle krzyża 27 tc 14.03.11, 21:01
      Na wstepie- wspolczuje! Bole krzyza czasem wystepuja u ciezarnych. Jesli Cie to niepokoi- zglos sie do swojego gina.
      Mialam to szczescie, ze krzyz mnie w ciazy nie bolal, za to poznalam ten bol podczas porodu..tragedia! Ani usiasc ani stac, bardziej odczuwalam bol krzyza niz skurcze macicy...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka