Dodaj do ulubionych

Egipt czy Grecja

05.05.04, 15:27
Zastanawiam czy czy bedac w 17 tc moge wybrac sie w taka podroz? Myslalam o
Egipcie ale boje sie upalow i brudu. Natomiast w Grecji bylam juz pare razy i
dosc dobrze znosilam upal ale nie wiem jak to bedzie teraz kiedy jestem w
ciazy.
Czy ktoras z Was wybiera sie na podobne wakacje?
Pozdrawiam
Magda
Obserwuj wątek
    • eenia Re: Egipt czy Grecja 05.05.04, 15:33
      Moge zdecydowanie odradzic Ci Egipt! Bardzo wysokie temperatury to jedno a
      inna flora bakteryjna i bardzo czeste zatrucia to drugie. Zaden kraj arabski
      nie jest godny polecenia w ciazy. Zupelnie inne standarty jesli chodzi o
      higiene...
      pozdrawiam
      e
      • asochac1 Re: Egipt czy Grecja 05.05.04, 16:24
        Ja tez bym odradzala Egipt ze wzgledu na mozliwosc zarazenia sie czyms
        egzotycznym. Nam wyjazd do Egiptu z malym dzieckiem odradzila pediatra wlasnie
        z tego powodu. Jesli nie chcesz do Grecji doradzalabym Hiszpanie albo
        ewentualnie Turcje. Turcja jest znacznie bardziej "europejska" niz Egipt, tak
        przynajmniej twierdza moi znajomi, ktorzy pojechali tam z 6 mies. dzieckiem i
        byli zachwyceni. Jesli chodzi o sam wyjazd, to jesli dobrze sie czujesz (i twoj
        gin tez jest tego zdania) daleka podroz nie powinna zrobic zadnej szkody ciazy.
        Ja dwa tygodnie temu bylam w Hiszpanii, tez akurat w 17 tygodniu i swietnie
        znioslam podroz i duza ilosc zwiedzania, ktora sobie zafundowalismy, chociaz
        przyznaje ze temperatury byly umiarkowane, kolo 20 stopni, wiec bylo latwiej.
    • kattkak Re: Egipt czy Grecja 05.05.04, 21:03
      pisałam już wcześniej,że nie polecam z własnego doświadczenia podróży samolotem
      w ciąży a chyby tylko taki środek lokomocji wchodzi w grę.
      Zamieszczam ponizej link do dyskusji na temat samolot a ciąża:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=585&w=12226820
    • bylinka Re: Egipt czy Grecja 05.05.04, 21:17
      Musisz jeszcze rozeznac sie jaka mialabys opieke medyczna, gdybys musiala z
      takiej skorzystac na miejscu. Czy istnialyby bariery jezykowe? Czy mialabys
      komfort psychiczny z daleka od domu i swojego lekarza? Poza tym zalezy jak
      znosisz upaly, bo w 3 trymestrze metabolizm bardzo sie zmienia. Jezeli juz sie
      zdecydujesz to zdecydowanie samolotem, jest o wiele mniej stresujacy dla
      Twojego organizmu niz wielogodzinna podroz nieklimatyzowanym czesto samochodem.
      My tez mielismy wybrac sie do Wloch latem, ale ostatecznie zdecydowalismy sie
      na wynajecie domku nad jeziorem lokalnie i spedzenie zupelnie relaksowego
      tygodnia. Jakos wyobrazalam sobie, ze z dala od mojego lekarza i mozliwosci
      swobodnego kontaktu jezykowego pewnie nie bylabym w stanie cieszyc sie tymi
      wakacjami tak jak powinnam, uwazac nieustajaco na to co jem, czy sie nie
      przegrzewam itd. Jakos bede chyba miala wiekszy komfort psychiczny wiedzac, ze
      od mojego lekarza dzieli mnie tylko kilka godzin jazdy samochodem. To wszystko
      zalezy ja TY sie w tym czujesz i tylko TY i Twoj moza mozecie te decyzje
      podjac.
      • krysia79 Re: Egipt czy Grecja 15.06.04, 13:26
        Byłam w Egipcie 4 razy, zawsze w hotelach 3*. Na żaden nie moge narzekać,
        warunki naprawdę przyzwoite. Raz dopadła mnie biegunka ale trwala tylko kilka
        godzin. Za to jedlismy wszystko - także jedzenie w "miejscowych" knajpach, ze
        straganów itp. W Hurghadzie jest duży, nowoczesny szpital. Nie wiem jaki jest
        tam poziom opieki medycznej. Ja po 20 tyg. ciazy planuje wakacje w Turcji.
        Wcale sie nie zastanawiam co zlego moze sie zdarzyc, bo wiem, ze nic sie nie
        stanie. Latanie samolotem to jak jazda samochodem, nawet bezpieczniej. Na
        sloncu nie musze lezec plackiem 5 godzin, moze spacerowac, schowac sie w cien.
        • zeberka28 Re: Egipt czy Grecja 16.06.04, 23:22
          Witajcie!
          Grecja na pewno jest Ok, bardziej europejskie jedzenie, a poza tym krotszy lot
          samolotem. Natomiast jesli chodzi o Egipt jest super, ale musisz pomyslec o
          lepszym standardzie hotelu minimum 3*, ale najlepiej 4*. Hotele w Egipcie sa
          naprawde na wysokim poziomie od 4* w gore. Grecja nie ma az takiego standardu,
          Grecy moga sie uczyc od Arabow smile W Grecji dobry hotel kat.A juz duzo wiecej
          kosztuje, tym bardziej w sezonie. a co do Turcji jest super i warto jechac i
          nie martwic sie, bo kuchnia, warunki hotelowe tez sa na wysokim poziomie, ale
          hotel min. 3*. Pozdrawiam Aga i 37 tyg. Dzidzia
    • elzi Re: Egipt czy Grecja 06.05.04, 10:03
      hej,
      bylam i w Grecji i w Egipcie.
      Egipt w ciazy zdecydowanie odpada!!! Po pierwsze za dlugi lot, po drugie duze
      ryzyko zarazenia sie bakteriami zoladla i watroby. Ja sie tak potwornie
      zatrulam tam woda i jedzeniem, ze rozwolnienie mialam przez 4 dni urlopu a do
      tego takie skrety kiszek, ze myslalam ze nie wyrobie. Musialam wziasc duzo
      lekow a na koncu pomogly tylko antybiotyki zeby zwalczyc te bakterie z
      organizmu. Pozatym w Egipcie jest bardzo goraco i niesamowity brud!!!
      Ordazam!!!
      Grecja jest o wiele przyjazna, czysciejsza i jedzenie pewniejsze. Ale najlepsza
      jest Hiszpania na taki urlop w ciazy. Ja wlasnie w 23 tyg. ciazy bylam na
      urlopie w Hiszpanii i wszystko dobrze znioslam. Polecam!
      Pozdrowienia, Elzi
      • nervusmama Re: Egipt czy Grecja 06.05.04, 10:22
        w zyciu nie pojechalabym ani do grecji ani do egiptu nawet jak by mi ktos
        oplacil ... zmiana klimatu syf brud i w razie potrzeby nie chcialabys sie
        znalezc w tamtejszych szpitalach ... jedz do naszej strefy klimatycznej gdzies
        w europie wlochy francja i uwazaj na przegrzanie bo twojej dzidzi ksztaltuje
        sie ukl nerwowy a on jest czuly na przegrzewanie... zastanow sie czy urlop jest
        wart ryzyka smile
        pozdrawiam nervusek
    • anulka74 Re: Egipt czy Grecja 06.05.04, 11:35
      Byłam w Grecji jak byłam w 10-11 tyg. ciąży. Poroniłam, tam na miejscu.
      Nie wiem czy powodem były wysokie temperatury czy nie ale pobyt w brudnym
      greckim szpitalu wspominam strasznie. Tak że nawet jak wszystko jest dobrze (a
      tego Ci życzę), zawsze może coś "wyskoczyć". Nawet drobnostwa a będzie Ci
      potrzebny lekarz. Bariera językowa straszna. Dwie osoby w całym szpitalu znały
      angielski.
      Weź pod uwagę to, że ostatnio w naszym kraju lato zdarza się coraz ładniejsze.
      Lepiej jedź gdzieś u nas, żeby sobie potem niczego nie wyrzucać tak jak ja to
      robię do dziś...
      W Egipcie nie byłam ale na Twoim miejscu nie brałabym tego wogóle pod uwagę.
      Zresztą dziewczyny pisały Ci dużo na ten temat.
      Pozdrawiam
    • jorin Re: Egipt czy Grecja 06.05.04, 15:19
      Chyba tylko zamieszam...

Ja bylam w Egipcie mniej wiecej w Twoim ciazowym wieku. Bylo fantastycznie, nie
      zaluje absolutnie. Zadnych pokarmowych i zdrowotnych niespodzianek, wypoczynek
      dosyc aktywny, choc bez sportow ekstremalnych. Lekarz odradzal ze wzgledu
      na "zemste faraona", ktora jego akurat dopadla, ale zaryzykowalam, bo
      wiedzialam, ze bardzo, naprawde bardzo, potrzebuje tego wypoczynku i wierzylam,
      ze nic sie nie stanie (bo ja zdrowa jak kon jestem).

Co zas do samolotu... Moim zdaniem to lepsze rozwiazanie niz kilkugodzinna
      tulaczka samochodem, przynajmniej ja to znosilam zdecydowanie lepiej.

Serdecznie pozdrawiam i coz, ani nie odradzam, ani nie polecam - musisz sama
      ocenic swoje samopoczucie.

Pozdrawiam bardzo,
      J.

PS. ALE rodzice nie wiedzieli o ciazy, bo chyba by sie zamartwili smile
      • bluebaby Re: Egipt czy Grecja 06.05.04, 17:09
        Jutro zaczynam 36 tc więc w tym momencie nie miałabym ochoty się nigdzie ruszać!

Mogę powiedzieć jedno. Nie uważam że podróżowanie we wczesnej ciąży jest
        zagrożeniem. Oczywiście wszystko zależy od okoliczności.

Ja byłam na wakacjach w Egipcie w drugim m-cu ciąży. Lot samolotem z Wrocławia
        trwał 4 godziny. W Hurghadzie spędziliśmy 21 dni. Było bardzo czysto, nie
        miałam żadnych problemów. Bylismy w hotelu Grand Azur 5*, mielismy wykupioną
        opcję all inclusive. Było jak w raju!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

W styczniu tego roku polecielismy do Goetheborga na 10 dni. Lot samolotem nie
        był żadnym problemem. Czułam się świetnie.
        W końcu lutego lecielismy do Madrytu. Dwutygodniowy pobyt. Żadnych problemów.

Wiem na pewno, że upały w Egipcie nie rozpoczynają się wczesniej niz w
        początkach czerwca, ponieważ dwa lata temu bylismy w Hurghadzie na przełomie
        maja i czerwca.
        W Grecji bylismy tylko raz i pomimo 5* hotelu nie były to tak atrakcyjne
        warunki jak w Egipcie (higiena).
        Egipt był duzo, duzo lepszy.

PS. Wydaje mi się, że każdy wybór będzie dobry jeśli wybierzesz porządny hotel.
        Nie wiem czy nasze biura podróży organizują wczasy akurat w tak ekskluzywnych
        hotelach. Najczęściej kłamią klientów. Obydwa pobyty w Egipcie wykupowalismy
        przez biuro podrózy w Berlinie. W hotelu Grand Azur bylismy jedynymi Polakami.
        Chyba właśnie dlatego, że nasze biura nie maja w swojej ofercie akurat tego
        hotelu (jest raczej bardzo drogi).
        Ale prawda jest taka, że jak zaoszczędzisz i wybierzesz jakis przecietny
        hotelik to warunki moga Cie rozczarować chyba wszędzie.

Pozdrawiam
    • anulka74 Re: Egipt czy Grecja 07.05.04, 08:30
      Przeczytałam wypowiedzi dziewczyn po mojej i jestem przerażona. Przecież nawet
      w najlepszym hotelu nie zaopiekuje się Tobą w razie konieczności specjalista
      ginekolog! Przecież lepiej tłuc się samochodem i zatrzymywać co pół godziny niż
      lecieć samolotem i nie mieć żadnego wyboru!
      Dziewczyny, przecież wiecie, że każda ciąża jest indywidualna. Życzę wszystkim
      jak najlepiej ale przecież różnie bywa. Ja pojechałam na wczasy bo były
      wykupione wcześniej niż dowiedziałam się o ciąży. Nie straciłam pieniędzy ale
      straciłam dziecko. "Chyba" nie było warto...
      Szczegółów na temat greckiego szpitala nie będę pisać...
      i żałuje że mnie nikt tego wyjazdu nie odradził. Nawet lekarz powiedział, że
      nie widzi przeciwskazań. Więc tak jak mówię to jest sprawa indywidualna, ale
      nie kuście losu.
      Jeszcze trochę posmucę. Poroniłam w Grecji, 5 dni przed wyjazdem, a co by było
      gdyby coś się zaczęło dziać w samolocie, albo w drodze na lotnisko? Minął
      prawie rok a te ewentualności śnią mi się po nocach.
      Proszę nie wyjeżdżajcie w ciąży za granicę, a już na pewno nie bez własnego
      środka transportu.
      Pozdrawiam

• eva7 Re: Egipt czy Grecja 07.05.04, 11:45
      Ja też odradziłabym Egipt. Nie ze względu na brud ( byłam w Shermie w Hiltonie
      5* i co jak co, ale brudu tam nie było). Chciałabym aby w Polsce było tak
      brudno. Co więcej jedzenie w Egipcie jest bardzo smaczne, zwykle w porządnych
      hotelach jest serwowana kuchnia international plus lokalne dania. Ani ja ani mąż
      nie mieliśmy problemów z zemstą faraona (ale stosowaliśmy zapobiegawczo coś co w
      ciąży jest raczej nie wskazane - małe dawki Johny Walkera po posiłkach). Zresztą
      na ichniejszą chorobę jest też lokalne lekartswo o nazwie Antinal- dostępne w
      aptekach. To są plusy Egiptu.

Minusy: myślę że o tej porze jest tam już stanowczo za gorąco. Zima w Egipcie
      kończy się na początku lutego, a już wtedy temperatura była 23-25 stopni. Teraz
      pewnie dochodzi do 30-40, a to trochę dużo jak na ciążę.

Grecja: myślę że jak najbardziej. Do końca czerwca temperatury w tym kraju nie
      są jakieś zabójcze. Potem to też różnie bywa. No a flora bakteryjna taka jak u
      nas. Szkoda tylko że Grecja jest tak droga ( 1,5 coli w tamtym roku kosztowało
      prawie 3 euro)
      • poziom_ka Re: Egipt czy Grecja 07.05.04, 12:12
        Ale Wam zazdroszczę! Ja nigdy nie byłam za granicą. Nie stać mnie. Nawet na
        wyjazd w Polskę mnie nie stać. Ale co tam. Przynajmniej nie mam problemu "dokąd
        na wakacje"wink
        Pozdrawiam.
    • verla Re: Egipt czy Grecja 07.05.04, 22:02
      ja bym Ci nie polecała ani jednego ani drugiego jeśli nie nie masz pewności co
      do warunków na jakie trafisz ( hotel, temperatura, wyżywienie ) i ogólnie
      zależy to od Twoich predyspozycji. Ja spędziłam rok w Egipcie, tym czasie
      wielokrotnie korzystałam z ich usług medycznych ( mam chorobę genetyczną ) i
      nie mam żadnych zastrzeżeń. Nie zgodzę się też że Egipt jest taki brudny - jak
      ktoś kupuje wycieczkę za 1000 zł to niech się nie spodziewa Sheratonu w tej
      cenie ( ale to już inna sprawa). W Egipcie turysta jest bardzo dobrze
      traktowany a w Grecji tak ot po prostu. więc trudna decyzja.
      pozdrawiam.
      verla
    • gosia.mama.wojtusia Re: Egipt czy Grecja 15.06.04, 13:48
      odradzam Egipt,polecam Hiszpanię(costa del sol),Turcję,może wyspy kanaryjskie??
      jesli chodzi o podróż to jesli wszystko jest z ciążą ok to jak najbardziej
      jedz,przyda Ci się wypoczynek,ja 1,5 tyg temu wrócilam z Korsyki(obecnie 29
      tydzien ciąży),było naprawdę wspaniale ,wróciłam wypoczęta,opalona,z takim
      zapasem energii ze hhohoh

Wojtuś i mama z brzusiem-wczasy na Korsyce
    • setorika Re: Egipt czy Grecja 15.06.04, 13:50
      Jestem w 26 tygodniu. Pod koniec tygodnia idę do gina i jeśli nie będzie miał
      nic przeciwko w poniedziałek lub wtorek lecę do Hiszpanii lub Bułgarii, last
      minute oczywiście, z lotniska w Dreźnie, bo
      1. mieszkam przy granicy i autostradą czyli w godnych dla ludzi i samochodu
      warunkach od granicy mam 140 km
      2. jest 2 razy taniej kupować wczasy tam niż w Polsce (w porównaniu do cen na
      Dolnym Śląsku)
      3. nie uśmiecha mi się tracić dzień tylko po to aby dojechać na lotnisko w
      Warszawce (do Krakowa pół biedy bo mamy autostrade, ale też ok. 6 h jazdy)
      Ale do rzeczy:
      odradzam Egipt, ze wszystkich możliwych powodów, które zostały tu wymienione
      Grecji nie polecam - upały, mój kolega jeżdził w tytm okresie, jest świetnie
      ale trochę za gorąco dla ciężarnych i tłumy na plażach
      Bułgaria jest na troszkę innej szerokości geograficznej i pogoda zblizona do
      naszej ale Morze Czarne przynajmniej cieplejsze.
      Jesli Hiszpania, to Majorka lub Minorka albo nad oceanem, nie jest gorąco,
      koleżanka była o tej porze roku i bardzo sobie chwaliła.
      Oczywiście rację ma i Anulka, która pisała o swoim nieszczęściu w Grecji....
      To kwestia osobistego wyboru, ja muszę bo 5 lat nigdzie nie byłam i po prostu
      zwariuję, muszę gdzieś wypocząć. Jeśli gin mi zabroni, jadę pomarznąć nad
      polski Bałtyk.
      Jeśli jednak za granicę to mimo zaświadczenia z NFZ, dodatkowo się ubezpieczam,
      bo np. koszty transportu medycznego nie są objęte świadczeniem.
      Więcej informacji na: www.nfz.gov.pl/ue
      Zdecydowanie polecam urlop typu all inclusive, żeby nie kupować jedzenia w tzw.
      barach, budkach i nie pić wody niewiadomego pochodzenia, a Evian np. jest w
      całej Europie i nie tylko. To się opłaca, zwłaszcza gdy zdecydujesz sie na
      urlop w strefie Euro, bo wtedy wszystko jest cholernie drogie, więc bardziej
      opłaca sie wykupić chociaż 2 posiłki, ale pamiętaj że w ciąży trzeba duuuużo
      pić i wtedy all inclusive jest najlepszym rozwiązaniem, bo napoje są
      zdecydowanie drogie.
      Życzę udanego i spokojnego urlopu.
      Pozdrawiam
      • kama337 Re: Egipt czy Grecja 16.06.04, 10:18
        A ja bym odradzała egzotyczne podróże, ciąża to naprawdę szczególny okres,
        trudno przewidzieć co się wydarzy za kilka dni w tym stanie, zwłaszcza w
        szkodliwych upałach. Pomyśl też jak byś się czuła sama w obcym szpitalu gdzieś
        daleko na wypadek wystąpienia jakichkolwiek komplikacji (choćby zatruć z powodu
        innej flory bakteryjnej, krwawienia wywołanego np polipem, którego wcześniej
        nie było widać, niegroźnego dla ciąży, ale przerażającego w sytuacji, gdy ktoś
        nie jest w stanie wyjasnić ci co się dzieje). Ja byłam i w Grecji i w Egipcie i
        obydwa kraje uważam za cudne, lecz brudne, brzydziłam sie tam jeść nawet bez
        ciąży, od zmiany wody, klimatu, flory bakteryjnej przez pierwsze dni miałam
        biegunkę, w greckich sklepach połowa artykułów była przetermionowana. A
        najlepiej, to porozmawiaj o tym ze swoim lekarzem.
    • gumitex Re: Egipt czy Grecja 16.06.04, 12:22
      A ja tydzień temu wróciłam z Egiptu. Jestem teraz w 26 tygodniu. Było bardzo
      fajnie, może trochę za ciepło, ale w cieniu akurat i morze takie ciepłe. Mój
      lekarz pozwolił jechać pod warunkiem, że do porządnego hotelu (5 gwiazdek),
      jeść tylko w hotelowej restauracji, pić wodę tylko z butelki (zęby myć też
      tylko w takiej), żadnego lodu w napojach i jedzenia na mieście.

Zatruć można się wszędzie - ja miałam potworne zatrucie w poprzedniej ciąży w
      jednej z warszawskich restauracji (ponoć dobrej). Jedyna zaleta wyjazdu w
      Polsce lub Europie, to darmowe leczenie. W UE trzeba mieć taki specjalny druk z
      NFZ. Niestety nikt nie ubezpiecza kosztów leczenia związanych z ciążą (jedynie
      pierwsza pomoc do 100 euro) chyba, że związane są z nieszczęśliwym wypadkiem.
      • magnnes Re: Egipt czy Grecja 16.06.04, 16:31
        Miałam zamiar jechać do Hiszpanii za 2 tygodnie z mężęm i znajomymi. Teraz
        jestem w 11tc. I mam dylemat . Niby świetnie sie czuję, ale nigdy nic nie
        wiadomo. Teraz w Hiszpani temp dochodzą do 36 stopni, dlatego sie boję, ze tego
        nie zniosę. Mielismy jechać samochodem i pozwiedzac przy okazji pół Europy. Ale
        chyba z planów nici.
        • lalibela Maroko 16.06.04, 22:31
          O Rany! dziewczyny,
          dobrze ze nie czytalam waszych postow przed wyjazdem, bo chyba bym
          zrezygnowala z wakacji w Maroku, z ktorych wlasnie wrocilam. Swieza, rzeska i
          wypoczeta. Zaraz potem bylam na badaniu, dzidzia bardzo sie rozbrykala na
          urlopie a pierwszy raz kopnela na Saharze. Temperatury okolo 40 znosilam
          fantastycznie, znacznie lepiej na pustyni niz np w Marakeszu.
          Musze dodac, ze pilam tylko wode z butelek (OGROMNE!! ilosci chyba 6-7l na
          dobe) bardzo uwazalam na to co jem, owoce (ktore w afryce maja niesamowity
          smak) szorowalam niemal szczota ryzowa. Ale spalam prawie kazda noc w innym
          miejscu (ok 10 dni), mielismy wypozyczony samochod, korzystalam tez z
          autobusow, pociagow, nawet jepa, no i samolotu. Jehcalam tez na osiolku,
          odpuscilam sobie tylko wielblady - bo to jednak za duze bydle.
          Dodam, ze jestem w 20 tyg ciazy i zgodnie a podrecznikami drugi trymestr jest
          najbardziej wskazany na urlop.
          Bardzo chcialam jechac na ostatnie wakacje we dwoje. Nie zaluje.
          Aha wycieczka byla w 100% samodzielnie zorganizowana, zadnego programu czy z
          gory ulozonego planu dnia.
    • dosiadpl Re: Egipt czy Grecja 17.06.04, 11:39
      jesli z ciaza jest wszystko ok to spokojnie mozesz leciec samolotem, ale spytaj
      lekarza. Ja pracuje w branzy lotniczej i w tym okresie co jestes polecialam 2
      razy w ciagu tygodnia samolotem. Efekt: krwawienie, na szczescie okazalo sie
      nie grozne /roznica cisnien/ Jesi jednak wybierasz sie to biorac pod uwage lot
      lepszy bedize egipt bo dluzej sie leci, organizm lepiej reaguje na cisnienie.
      Cisnienie zmienia sie przy nabieraniku wysokosci, potem przez jakis czas jest
      ustabilizowane i nastepnie zmienia sie przy ladowaniu. Najbardziej
      niebezpieczne sa loty ok 1-1.5 godziny bo zbyt szybko nastepuja te preocesy
      zmian cisnienia. W momencie lotu okolo 3-4 godzin organizm sie "przyzwyczaja" i
      nie jest to tak uciazliwe dla maluszka. Sama bylam w Egipcie w 26 tc i bylo ok.
      Radze jednak wykup sobie ubezpieczenie dla ciezarowek. Mam jeden namiar wiec w
      razie co to sluze. To nie drogie a lepiej miec...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka