Dodaj do ulubionych

tabletki na niestrawność czy można w ciąży?

26.04.11, 17:49
Witam. Czy można stosować na początku ciąży "tabletki przeciw niestrawności labofarm"? Jestem na początku ciąży i bardzo dokucza mi niestrawność i dziś kupiłam ale boję się je zażyć...Kupiłam też rumianek...myślę że to,to dziecku nie zaszkodzi
Obserwuj wątek
    • bibi_online Re: tabletki na niestrawność czy można w ciąży? 26.04.11, 18:18
      Polecane są zwykle Rennie,, Manti lub Mallox i uważane za bezpieczne w ciąży.
    • ninka_mm Re: tabletki na niestrawność czy można w ciąży? 26.04.11, 20:51
      Nie mam pojęcia co to za tabletki, ale np. krople na żołądek nie są polecane. Możesz różne tabletki przeciw zgadze, byleby bez soli glinu (więc chyba manti nie). Możesz węgiel. Rumianek i mięta tak, ale nie w za dużych ilościach (w ogóle z ziołami ostrożnie).
    • marta_ju Re: tabletki na niestrawność czy można w ciąży? 27.04.11, 13:42
      na pewno bezpieczne są Smecta i węgiel leczniczy, rumianek i mięta w niewielkich ilościach, a przede wszystkim dużo niegazowanej wody mineralnej.
      • una_mujer Re: tabletki na niestrawność czy można w ciąży? 30.04.11, 15:57
        Rumianek tak; na miętę uważaj, jeżeli męczy cię zgaga lub refluks. To ziółko akurat zwiększa produkcję soków żołądkowych i tym samym pogarsza sprawę.
        Na refluks lekarz powiedział, że od czasu do czasu mogę wziąć Ranigast- najpierw polecił Maalox, ale po tym wymiotowałam makabrycznie.
        W ogóle jeśli chodzi o pierwsze 3 miesiące, to najskuteczniejsza jest po prostu dieta. Ja najpierw wymiotowałam wszystkim łącznie z żółcią z pustego żołądka, bo miałam refluks i jedzenie po prostu cofało mi się do gardła, ale po 2 miesiącach niemal wyłącznie na jogurcie naturalnym, gotowanej marchewce i obranych jabłkach wszystko wróciło do normy, a mała rośnie zdrowa. Lekarz stwierdził, że wymioty w ciąży są czymś na tyle naturalnym, że organizm jest do tego przystosowany i przez te pierwsze 3 miesiące nawet jak się chudnie, to nie powinno to zaszkodzić. Trzeba jakoś przetrwać.
      • aurinko5 Re: tabletki na niestrawność czy można w ciąży? 30.04.11, 20:52
        marta_ju napisała:

> na pewno bezpieczne są Smecta i węgiel leczniczy, rumianek i mięta w niewielki
        > ch ilościach, a przede wszystkim dużo niegazowanej wody mineralnej.

Jezeli nie wiesz co to jest niestrawnosc, to nie udzielaj porad. Smecta i wegiel nie maja zastosowania w lagodzeniu niestrawnosci. Ale na biegunke, beda jak znalazl....
        • ziabunia84 polecam gealcid 01.05.11, 14:31
          te tabletki są bezpieczne w ciąży do ssania i rozgryzania lepiej działają niż rennie są niedrogie i w każdej aptece smile sama cierpię na refluks bo mam niewydolność wpustu
          • mama-w Re: polecam gealcid 05.05.11, 11:21
            piłam mięte i narazie jest ok

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka