Dodaj do ulubionych

mięśniak w ciąży

27.04.11, 17:23
czy mięśniaka zawsze widać jeśli tam jest, dziś byłam na usg i gin sama nie wiedziałam czy to mięśniak czy to zrost po CC czy może nic, dla mnie trochę chore to wszystko mówi że jakieś te wydaje jej się że coś uciska od góry tylko nie wie co wspominała że to mięśniak może być 2 tygodnie temu też miałam usg i też coś niby uciskało ale przez 2 tygodnie nic się nie zmieniło i dalej dokładnie nic nie widać co robić, jestem trochę podłamana bo jeśli to mięśniak to skąd by się tam wziął nagle, i czemu po 2 tyg nic się nie zmieniło nie rośnie nie maleje, dziecko zdrowe żywe, a co z mięśniakiem w ciąży co z nim zrobią wiem że to trochę chaotyczne dopiero weszłam do domu i sama nie wiem co myśleć
Obserwuj wątek
    • m.b.g Re: mięśniak w ciąży 27.04.11, 17:46
      To chwilkę odsapnij i zbierz myśli, bo post naprawdę bardzo chaotyczny i ciężko go zrozumieć.
      • doral2 Re: mięśniak w ciąży 27.04.11, 20:28
        z mięśniakiem w ciąży z reguły nic się nie robi, poza obserwacją. jak nie rośnie, to jest git.
        często po ciąży mięśniaki się zmniejszają albo zanikają.
        a jak z dzieciakiem wszystko w porządku, to nie histeryzuj, tylko się ciesz.
        żle, że nie zapytałaś lekarza na usg o to wszystko, o co pytasz tutaj.
        • dorotatop Re: mięśniak w ciąży 28.04.11, 09:08
          no właśnie pytałam i usłyszałam tylko że ona sama nie wie czy to mięśniak czy to zrost po CC czy jakiś skurcz mięśnia czy coś takiego. dziwi mnie tylko to że usg miałam dopochwowe w 7 tyg, w 9 tyg i nic wszystko w porzątku, w 12 tyg ciąży mówiła tylko że dzidzie jeszcze słabo trochę widać przez brzuch i następnym razem będzie na pewno lepiej no i teraz 14 tydzień też przez brzuch i tak jak napisałam że ona nie za bardzo wie co to jest stwierdziła że jest lekki ucisk od góry i tyle dziwi mnie strasznie to że na wcześniejszych usg nie było nic widać na usg dopochwowym jak najbardziej ok. we wrześniu miałam usg dopochwowe i byłam czyściutka nie będąc jeszcze w ciąży. i moje pyatnie na forum właśnie jest takie czy jeżeli jest mięśniak czy zawsze go widać po tylu usg ??
          • m.b.g Re: mięśniak w ciąży 28.04.11, 10:09
            Wiesz, mięśniak może się chyba zrobić zawsze, to że go nie było wcześniej (widać) nic nie znaczy.
    • pagaa Re: mięśniak w ciąży 02.05.11, 18:33

z mięśniakiem nic się nie robi, moja koleżanka w Sobotę Wielkanocną urodziła mając mięśniaka i mają się oboje dobrzesmile a może skonsultuj to z innym lekarzem?
    • mari7 Re: mięśniak w ciąży 05.05.11, 09:40
      z mięśniakami w ciazy nic sie nie robi tylko obserwuje, ja przed zajściem w ciążę dowiedziałam się ze mam dwa niewielkie ale ciążę przeszłam normalnie dzidzia urodzona w 40 t.c siłami natury wiec nie ma się co przejmowac, lekarz prowadzący ciążę skrócił terminy wizyt nie co miesiac a co 3 tyg.
    • sandorianka Re: mięśniak w ciąży 05.05.11, 23:55
      Mam mięśniaka od wielu lat. Powstał nawet nie wiem kiedy, tak nagle po prostu. Zaszłam z nim w ciążę, w niczym nie przeszkadzał. W miarę jak powiększała się macica on też się powiększał (po prostu się rozciągał), po porodzie, jak już się macica obkurczyła, mięśniak wrócił do swoich dawnych rozmiarów i tak sobie dalej jest. Tzn. teraz się wysypało więcej, ale to już temat na inną rozmowę.
      Ogółem póki się nie powiększa to się go nie rusza, jak się zacznie znacznie i szybko powiększać to się go trzeba pozbyć, moja ginekolog powiedziała, że sam niestety nie zniknie.
      • sandorianka Re: mięśniak w ciąży 05.05.11, 23:57
        Ale oczywiście w ciąży na pewno nie będą go ruszać, ten okres można przeczekać.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka