minuta76 03.05.11, 12:03 ...no właśnie Kochane, kiedy? W którym tygodniu umówiłyście się na pierwsze badanie? Ja wizytę u mojego gin mam na 9 maja - (5tydz. i 3dzień) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
natchniuza86 Re: Kiedy z pierwszą wizytą u ginekologa... 03.05.11, 12:28 Troche za wczesnie. Zwykle pierwsza wizyta jest okolo 8 tygodnia. Odpowiedz Link Zgłoś
pokusa84 Re: Kiedy z pierwszą wizytą u ginekologa... 03.05.11, 12:37 Ja byłam 6 tydzień i 2 dzień i widziałam juz serduszko, ale zdarza się, że jeszcze nie widać i pokazuje się w około 8 tygodniu Odpowiedz Link Zgłoś
minuta76 Re: Kiedy z pierwszą wizytą u ginekologa... 03.05.11, 13:00 Wiem, wiem - macie rację ale to jest silniejsze ode mnie Odpowiedz Link Zgłoś
mozyna Re: Kiedy z pierwszą wizytą u ginekologa... 03.05.11, 13:09 Ide (do lekarza ogolnego) wtedy, gdy dowiaduje sie, ze jestem w ciazy. Zostaje odnotowany tym samym fakt, ze jestem w ciazy, zostaje skierowana do lokalnego zespolu poloznych (do ktorych potem chodze na regularne wizyty), zostaja omowiene kwestie takie jak dieta, samopoczucie, warunki pracy, rozwianie jakichkolwiek moich pytan i watpliwosci...itp. Odpowiedz Link Zgłoś
kijek82 Re: Kiedy z pierwszą wizytą u ginekologa... 03.05.11, 13:16 ja byłam w 6 i było serduszko Odpowiedz Link Zgłoś
kobietka_29 Re: Kiedy z pierwszą wizytą u ginekologa... 03.05.11, 13:59 W pierwszej ciazy bylam w 4 tc+3dniu. W obecnej w 5 tc+4 dniu. Odpowiedz Link Zgłoś
kathrinn82 Re: Kiedy z pierwszą wizytą u ginekologa... 03.05.11, 14:11 ja byłam w piątym tygodniu, ale serduszko zobaczyłam na następnej wizycie Odpowiedz Link Zgłoś
leneczkaz Re: Kiedy z pierwszą wizytą u ginekologa... 03.05.11, 14:40 Ja jestem jakoś równo z Tobą w ciąży i nie wybieram się do minimum 7 tc. Odpowiedz Link Zgłoś
minuta76 Re: Kiedy z pierwszą wizytą u ginekologa... 03.05.11, 16:11 ...wiem, że właśnie w ok.7tc winno się iść na pierwszą wizytę ale, hmmmmm: c i e k a w o ś ć Fajnie tak poczytać kto i kiedy zobaczył TO CUDEŃKO w samej sobie Odpowiedz Link Zgłoś
xdad Re: Kiedy z pierwszą wizytą u ginekologa... 03.05.11, 16:39 Też uważam, że to za wcześnie bo wcale się nie uspokoisz jak niewiele zobaczysz. Ja byłam 7t2d. Odpowiedz Link Zgłoś
lidek0 Re: Kiedy z pierwszą wizytą u ginekologa... 03.05.11, 17:04 Przy cyklach 28 dniowych i owulacji ok 14 dc byłam pierwszego dnia po terminie @ i wcale moim zdaniem to nie za wcześnie. Miałam usg i dowiedziałam się, że kropeczka jest w macicy. To mi wystarczyło, serduszko widać oczywiście później. Polecam lekarza ze sprzętem do usg w gabinecie. Odpowiedz Link Zgłoś
ewcia1980 Re: Kiedy z pierwszą wizytą u ginekologa... 03.05.11, 17:13 w obu ciążach byłam ok 7 tc. wcześniej , moim zdaniem, nie ma sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
pagaa Re: Kiedy z pierwszą wizytą u ginekologa... 04.05.11, 07:30 w 1 ciąży poleciałam w 5 tygodniu, bo byłam niecierpliwa, heh, oczywiście nic nie było widać i musiałam iść nieco później;P teraz poszłam w 9 Odpowiedz Link Zgłoś
anielka05 Re: Kiedy z pierwszą wizytą u ginekologa... 04.05.11, 08:34 Ja byłam ok 7 - 8 tygodnia, wtedy lekarz już moze powiedzieć jakieś konkrety. Wcześniej widac tylko kropeczkę, dla mnie to było troche za mało żeby uwierzyć i zacząć sie cieszyć. Odpowiedz Link Zgłoś
kijek82 Re: Kiedy z pierwszą wizytą u ginekologa... 04.05.11, 09:42 moja kropeczka pulsowała w 5,5tygwięc było z czego Odpowiedz Link Zgłoś
tomelanka Re: Kiedy z pierwszą wizytą u ginekologa... 04.05.11, 09:43 ja kretynka poszlam zaraz jak 2 kreski zobaczylam oczywiscie nic nie bylo widac bo to jeszcze 5 tyg nawet nie bylo lekarz kazal przyjsc za 3 tygodnie i wtedy mój bąk miał już całe 11 mm Odpowiedz Link Zgłoś
tomelanka Re: Kiedy z pierwszą wizytą u ginekologa... 04.05.11, 09:47 chcialam jeszcze dodac, ze dopiero na ostatniej wizycie-13 tydz. lekarz wpisal mnie tam do jakiegos swojego komputerowego programu dla ciezarnych, a karte ciazy dostałam chyba w 11 tyg. i teraz jak przyszlam w tym 13 tyg. to lekarz mowi: "aha bo tu byla jescze bardzo niska ciaza" nie idz naprawde szkoda kasy, poczekaj jeszcze z tydzien chociaz a najlepiej 2 bo i tak raczej nic nie zobaczysz, choc nigdy nic nie wiadomo w sumie lekarzem nie jestem Odpowiedz Link Zgłoś
julita165 Re: Kiedy z pierwszą wizytą u ginekologa... 04.05.11, 12:28 Ja umówiłam się na wizytę od razu po zrobieniu testu. Byłam jakoś na początku 5tc i chociaż było widać tylko pęcherzyk to wcale nie żałuję. Przynajmniej od razu było wiadomo, że np ciąża nie jest pozamaciczna. Lekarz też zlecił od razu morfologię, gr. krwi i badanie ogólne moczu. I bardzo dobrze, przecież nawet jakby nie było ciąży to co mi takie badania szkodzą, i tak podobno co jakiś czas należy je wykonać. Potem byłam w 7tc i już było słychać serce. A w 9tc widziałam zalążki rąk i nóg. Od tamtego czasu chodzę co 3 tygodnie. Byłam w 12,14 i 17tc a teraz idę w sobotę. To będzie już 20 tc i mam się umówić na usg połówkowe Odpowiedz Link Zgłoś
ziabunia84 Re: Kiedy z pierwszą wizytą u ginekologa... 04.05.11, 12:52 minutka ja też mam wizytę 09.05.2011 i mam nadzieję zobaczyć bijące serduszko będzie to już początek 7 tyg. Odpowiedz Link Zgłoś
minuta76 ziabunia84 04.05.11, 13:21 Widziałam w suwaczku, że termin masz na 5 stycznia - ja również !!!! Ale z kalkulatora, wychodzi mi, że nie jestem w 7tc... Ostatnia @ to 1 IV, a u Ciebie? Jak to jest z tymi terminami i tygodniami...? Odpowiedz Link Zgłoś
ziabunia84 Re: minuta76 04.05.11, 20:28 właśnie wiesz teraz mi wychodzi w kalkulatorze w internecie że jestem w 6 tyg ostatnia @ u mnie 27.03.2011 przy cyklach średnio 30 dniowych termin porodu wyliczyło mi n 5 stycznia, zobaczymy co lekarz powie dokładnie u mnie 7 tydzień zacznie się w niedzielę 8 maja wg daty @ a od zapłodnienia to 2 tyg mniej średnio mam nadzieję że zobaczę serduszko na usg, w pierwszej ciąży miałam około 6 tyg usg i już migotało serdusio Odpowiedz Link Zgłoś
wuika Re: Kiedy z pierwszą wizytą u ginekologa... 04.05.11, 14:23 Ja byłam na początku 7 tygodnia - dnia pierwszego dokładnie. Dzieciny miały po 5,6mm i było widać bicie serduch. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_boryska Re: Kiedy z pierwszą wizytą u ginekologa... 04.05.11, 14:30 Witam i gratuluję. Pierwsza wizyte miałam w 6 tc i uważam, że za wcześnie Optymalnie 8tc, widzialam juz bijace serduszko, a w 6 tc tylko niepewność jeśli chodzi o usg polecam najwcześniej 8 tc i oczywiście wcinaj juz kwas foliowy Odpowiedz Link Zgłoś
minuta76 Re: Kiedy z pierwszą wizytą u ginekologa... 04.05.11, 14:31 ... tygodnie ciąży liczycie od pierwszego dnia ostatniej @ czy od dnia poczęcia (jeśli wiecie kiedy to nastąpiło) ? Odpowiedz Link Zgłoś
kobietka_29 Re: Kiedy z pierwszą wizytą u ginekologa... 04.05.11, 14:36 Tygodnie ciazy liczy sie od pierwszego dnia ostatniej miesiaczki. Wlasnie ze wzgledu na to, ze zadko wiadomo na 100%, kiedy TO nastapilo. Termin porodu moze byc pozniej ewantualnie skorygowany przez lekarza na podstawie badan usg. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiak37 minuta76.... 04.05.11, 15:58 dostosuj swoja sygnaturke do regulaminu zmniejszajac ja do 4 linijek tekstu.Wiecej w watku na szpilce. Odpowiedz Link Zgłoś
minuta76 kasiak37 04.05.11, 18:08 To niestety problem opisu (ostatniego wyrazu), który niebawem zniknie; pasek suwaczka zmniejszyłam a opis powyżej zlikwidowałam... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jusiakr Re: Kiedy z pierwszą wizytą u ginekologa... 04.05.11, 18:08 W 6 tc. Dostałam skierowanie na Betę, głównie dlatego że złapało mnie paskudne przeziębienie i infekcja mogła mieć wpływ na ciążę (ale nie miała). Odpowiedz Link Zgłoś
malg_o Re: Kiedy z pierwszą wizytą u ginekologa... 04.05.11, 21:39 Witam, dzisiaj dowiedziałam się (na podstawie testu), że jestem w ciąży (pierwszej). Pierwsze o czym pomyślałam - natychmiast umówić się na wizytę do ginekologa. Z Waszych komentarzy wynika, że póki co nie ma sensu, jest za wcześnie. Może to będzie głupie pytanie ale powiedzcie, czy w takim razie czekając do tego 5,6,7 czy niektóre z was do 9 tyg nie kontaktowałyscie się z żadnym lekarzem? I pierwsza wizyta następowała po około 2 miesiącach dopiero? Wiem, że nic nie zobaczę na USG, ale czy to będzie naprawdę bez sensu iść i chociaż poddać się pierwszym badaniom teraz? Bedę wdzięczna za każde wasze sugestie, póki co brak mi doświadczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
kobietka_29 Re: Kiedy z pierwszą wizytą u ginekologa... 05.05.11, 15:54 Nie wiem, w ktorym tygodniu ciazy jestes. Ale radzilabym juz umowic sie na wizyte. Przy pierwszej wizycie nie tylko chodzi o stwierdzenie akcji serca. Na to moze byc za wczesnie. Przede wszystkim chodzi o umiejscowienie ciazy- stwierdzenie, czy ciaza np. nie jest pozamaciczna. a to wazne. Pozatym badanie lekarskie stwierdza tez, w jakim stanie jest szyjka, macica i czy ze wzgledu na to potrzebne beda ewentualnie leki. To tez wazne. Dlatego dziwie sie szczerze kobietom, ktore odwlekaja wizyte u lekarza. Odpowiedz Link Zgłoś
dziartom Re: Kiedy z pierwszą wizytą u ginekologa... 04.05.11, 21:59 Ja poszłam w 6t6d ciąży, mogłam już zobaczyć bijące serduszko mojej córeczki Odpowiedz Link Zgłoś
minuta76 Re: Kiedy z pierwszą wizytą u ginekologa... 05.05.11, 18:48 Fajnie poczytać Wasze wspomnienia (ewentualnie plany) dotyczące pierwszej wizyty u gin Ja udaję się w poniedziałek 9 maja i juuuuuuuż się nie mogę doczekać Pozdrawiam ciepło! Odpowiedz Link Zgłoś
panna.w.drodze Re: Kiedy z pierwszą wizytą u ginekologa... 05.05.11, 22:02 poszłam w okolicy 5tc, i poźniej jeszcze raz za tydzień a potem co miesiąc Odpowiedz Link Zgłoś