Dodaj do ulubionych

Badanie genetyczne 11-13 tydzień a NFZ

02.06.11, 08:24
Jest pewna sprawa, która nie daje mi spokoju. Szukając gabinetu do wykonania pierwszego badania prenatalnego, znalazłam przychodnię, która robi to badanie i jest ono refundowane przez NFZ. Wcześniej byłam przekonana, że takie badanie bezpłatnie przysługuje kobietom po 35 r.ż., gdy wystąpiły wcześniej aberracje chromosomalne lub nieprawidłowe usg. Nie spełniam tych warunków - mam 28 lat, ale Pani w przychodni wyraźnie dała mi do zrozumienia, że jeśli lekarz wystawi mi skierowanie będę miała to badanie na NFZ.
o co chodzi? czy to jakiś przekret przychodni i wyłudzanie kasy z NFZ? czy to normalna praktyka? bo widzę raczej odwrotną tendencję, czyli niechęć do kierowania na badania refundowane.
Większość kobiet robi usg genetyczne prywatne i płaci za to słoną kasę.
Obserwuj wątek
    • malmoni20 Re: Badanie genetyczne 11-13 tydzień a NFZ 02.06.11, 08:55
      mylisz badania, to amniopunkcja przysługuje na NFZ dopiero po 35 roku życia, lub jeśli wcześniej w najbliższej rodzinie były jakieś wady genetyczne, a to o czym piszesz to jest standardowe badanie jakie robi się kobietom w ciąży w tym czasie i jak najbardziej przysługuje to na NFZ jeśli masz skierowanie od lekarza przyjmującego na NFZ, a i amniopunkcję wykonuje się trochę później między 13 a 15 tygodniem ciąży
      • thea1982 Re: Badanie genetyczne 11-13 tydzień a NFZ 02.06.11, 09:06
        malmoni20 napisała:
        > mylisz badania, to amniopunkcja przysługuje na NFZ dopiero po 35 roku życia, lu
        > b jeśli wcześniej w najbliższej rodzinie były jakieś wady genetyczne, a to o c
        > zym piszesz to jest standardowe badanie jakie robi się kobietom w ciąży w tym c
        > zasie i jak najbardziej przysługuje to na NFZ jeśli masz skierowanie od lekarza
        > przyjmującego na NFZ, a i amniopunkcję wykonuje się trochę później między 13 a
        > 15 tygodniem ciąży

mam na myśli USG a informację wzięłam stąd:
        www.sante-cm.pl/przychodnia/bezpieczne_badania_prenatalne#5
        chyba, ze info w linku jest nieprecyzyjne
        • dagmaralodz77 Re: Badanie genetyczne 11-13 tydzień a NFZ 02.06.11, 09:14
          thea... są przychodnie, które wykonują ze skierowaniem usg genetyczne plus test Pappa pacjentkom bez ograniczeń wiekowych i oczywiście są takie przychodnie co maja zakontraktowane pacjentki do badań w ramach NFZ po 35 roku zycia. Także korzystaj z "dobroci" przychodni i badań w ramach kontraktu NFZ! Pozdrawiam
          • thea1982 Re: Badanie genetyczne 11-13 tydzień a NFZ 02.06.11, 10:05
            Dopytałam się ile trwa to badanie na NFZ. Pani poinformowała mnie że około 15 min. Z tego co słyszałam, to chyba zazwyczaj trwa ono trochę dłużej. Zastanawiam się więc, czy na NFZ nie zrobię tego po łebkach.
            • dagmaralodz77 Re: Badanie genetyczne 11-13 tydzień a NFZ 02.06.11, 10:19
              thea... wiem ze moze to najprostsze co napisze ale idz na to usg, i przekonaj sie czy Cie satysfakcjonuje czy nie! Jesli tak, to temat zamkniesz! Jesli nie to wybierzesz sie prywatnie wink
              • thea1982 Re: Badanie genetyczne 11-13 tydzień a NFZ 02.06.11, 10:30
                dagmaralodz77 napisała:

> thea... wiem ze moze to najprostsze co napisze ale idz na to usg, i przekonaj s
                > ie czy Cie satysfakcjonuje czy nie! Jesli tak, to temat zamkniesz! Jesli nie to
                > wybierzesz sie prywatnie wink

wiem, wiem ... panikuję smile
                ale to pierwsza ciąża
                i tak też zamierzam zrobić jak piszesz
                • dagmaralodz77 Re: Badanie genetyczne 11-13 tydzień a NFZ 02.06.11, 10:34
                  a wcale nie panikujesz tylko profesjonalnie i świadomie podchodzisz do sprawy... chcesz mieć wykonane bardzo ważne usg najlepiej jak mozna!!! Prawda!!!
                  Ja jestem w 4 ciązy (mam tylko jedno dziecko) i bede miała 2 usg genetyczne u dwóch róznych lekarzy, by mieć pewnośc ze paramery sie pokrywaja!!!
                  Rób tak jak czujesz i tak jak potrzebujesz!!! Pozdrawiam serdecznie
                  • thea1982 Re: Badanie genetyczne 11-13 tydzień a NFZ 02.06.11, 10:45
                    dagmaralodz77 napisała:
                    > Ja jestem w 4 ciązy (mam tylko jedno dziecko) i bede miała 2 usg genetyczne u d
                    > wóch róznych lekarzy, by mieć pewnośc ze paramery sie pokrywaja!!!
                    > Rób tak jak czujesz i tak jak potrzebujesz!!! Pozdrawiam serdecznie

w takiej sytuacji nie dziwię się, że robisz to badanie u dwóch lekarzy.
                    Powodzenia !
    • kasia_4646 Re: Badanie genetyczne 11-13 tydzień a NFZ 02.06.11, 09:27
      Wskazania do badania prenatalnego na NFZ
      wiek matki powyżej 35 lat,
      ciąże martwe i urodzone dzieci z aberracjami chromosomowymi,
      dzieci z mnogimi wadami rozwojowymi i z otwartą wadą cewy nerwowej,
      wystąpienie translokacji zrównoważonej lub aberracji chromosomowej u jednego z rodziców,
      nieprawidłowy obraz płodu w badaniu USG

W innych wypadkach jest ono płatne. Chociaż może poradnia ma jakiś swój program albo
      podpisany kontrakt z NFZ na takie badania. Przy czym wydaje mi się to mało prawdopodobne.
      Pozdrawiam
      • thea1982 Re: Badanie genetyczne 11-13 tydzień a NFZ 02.06.11, 10:03
        kasia_4646 napisała:

> Przy czym wydaje mi się to mało prawdopodobne.
        > Pozdrawiam

a jednak ... upewniłam się i na pewno KAŻDA kobieta ze skierowaniem ma wykonane to USG.
        • kasia_4646 Re: Badanie genetyczne 11-13 tydzień a NFZ 02.06.11, 10:18
          No ale mi o to chodziło smile Jeśli ma się skierowanie to badanie będzie bezpłatne.
          Jeśli np. lekarz napisze, że coś go nie pokoi w "zwykły" usg to bad. prenatalne będzie darmowe, tak jak przy wcześniejszych poronieniach, martwych urodzeniach, dzieciach z wadami itd. Wskazania są takie jak napisałam i chodziło mi o to, że BEZ skierowania będzie płatne.

• krolowa_kier Re: Badanie genetyczne 11-13 tydzień a NFZ 02.06.11, 10:18
        Poronienia też są na tej liście.
    • mirkad Re: Badanie genetyczne 11-13 tydzień a NFZ 02.06.11, 09:36
      ja nie miałam ukończonych 35 lat, ale były inne wskazania i USG genetyczne miałam wykonane bezpłatnie; poinformowano mnie wtedy, że wiek jest jednym z kryteriów, a nie jedynym.
    • wuika Re: Badanie genetyczne 11-13 tydzień a NFZ 02.06.11, 09:45
      Ja dostałam skierowanie na genetyczne od dwóch lekarzy, do których wtedy chodziłam. Bo bliźniacza, bo poprzednia ciąża poroniona, bo po lekach na owulację. Na połówkowe też dostanę, mimo, że mam niecałe 30 lat dopiero. Lekarze nie szastają tymi skierowaniami na lewo i prawo, ale da się dostać od lekarza skierowanie na badanie, za które zapłaci NFZ. Aha, żaden z tych lekarzy nie był na NFZ, a mogli takie wystawić i jak najbardziej było ono honorowane.
    • gggoska Re: Badanie genetyczne 11-13 tydzień a NFZ 02.06.11, 11:46
      wbrew pozorom każde USG jest badaniem prenatalnym ale może być zwykłe tzw genetyczne (3 razy w czasie ciąży) robione na podstawie skierowania na NFZ lub tzw bad prenatalne u specjalisty z tej dziedziny na specjalnym sprzęcie, połączone z testem Pappa i oceną różnych innych parametrów, również na podstawie skierowania robione na NFZ. I tak jak na to zwykłe żaden lekarz (pracujący w przychodni, która ma umowę z NFZ) łaski nie robi i skierowanie wystawić powinien to na USG prenatalne są wskazania, o których pisałaś. Przychodni robiącej takie badania jest wszystko jedno czy są wskazania czy nie bo płaci za to badanie przychodnia wystawiająca skierowanie- i tu jest pies pogrzebany. Lekarze raczej bez wyraźnych wskazań takiego skierowania (na badanie, które kosztuje ponad 500 zł) nie wytawiają
      • edycia274 Thea 03.06.11, 22:17
        Moga być na NFZ ponieważ dał dość dużą pulę pieniędzy na te badania. A czemu 15 min bo pewnie w Sante robi je dr Adrian Łukasik , a on wykonuje je w ciągu 15 minut. Pracuje z nim to wiem.
    • od.czasu.do.czasu Re: Badanie genetyczne 11-13 tydzień a NFZ 03.06.11, 22:21
      Żaden przekręt, ja mam 26 lat i ze skierowaniem miałam zrobione nieodpłatnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka