Dodaj do ulubionych

Dentysta w ciąży

12.05.04, 15:46
Przeczytałam w poradniku ,że w czasie ciąży trzeba przynajmniej 3 razy być u
dentysty , bo bardzo psują się zęby. Jak to wygląda w praktyce? Kiedy
powinnam wybrać się po raz pierwszy , jestem w 9 tyg., nie wydaje mi
się ,żeby cokolwiek było nie tak z moimi ząbkami , a wiadomo ,że chodzi też o
pieniążki.
Obserwuj wątek
    • maaszka Re: Dentysta w ciąży 12.05.04, 16:01
      Nie wiem czy trzeba, ale jedno jest pwene warto! Zęby ponoć psują się bardziej
      bo np. wapń dzilimy na dwoje. Zresztą moja Pani stomatolog żartuje, ze trzeba
      oddać dzidzi ząbkasmile.
      Moim zdaniem, na początku ciąży kontrola, chyba że niedawno byłaś, jak trzeba
      zrobić remont to robić jak nie to i kasy nie wydasz.
      I pod koniec ciąży kontrola czy nie ma ubytków, przecież minie zalecany okres
      kontroli jamy ustnej - 6 miesiecy. A poza tym Pani stomatolog zaprosiła mnie w
      międzyczasie, gdyby coś się niepokojącego działo ok. 6 miesiąca ciąży. Jest to
      bowiem okres kiedy dziąsła bywają tak ukrwione, że przy szczotkowaniu mamy
      efekt różowej szczotki - nieprzyjemne. Na to też jest ponoć rada!
      Ja lubię moją Panią stomatolog, ma małe dzieci i fajnie jej posłuchać w czasie
      zabiegu, bo o rozmowie w tych trudnych warunkach nie ma mowysmile
      Życzę zdrowych ząbków Tobie i Dzidzi!
    • anika78 Re: Dentysta w ciąży 12.05.04, 16:21
      Nie wiem ile razy w czasie ciąży powinno się kontrolować stan zębów ale na
      pewno doradzam jak najszybciej zrobić ogólny przegląd i jakby co to od razu
      zaleczyć problem (dozwolonymi dla ciężarnych środkami, o których dentysta na
      pewno wie) bo rozwijające się zakażenie krąży w organizmie matki i może mieć
      wpływ na płód.
      Ja sobie takiego przeglądu nie zrobiłam bo też myślałam, że wszystko jest ok,
      trochę też się bałam no i oczywiście chodziło też o pieniążki.
      Skończyło się to tak, że przez 8 miesięcy było wszystko ok a dokładnie tydzień
      temu wylądowałam u dentysty z mega bólem zęba.
      I powiem Ci, że nerwy były przez to dużo większe niż byłyby przed standardową
      wizytą osiem miesięcy temu, bo: ból był nie do wytrzymania, ja zamartwiałam się
      coż to takiego rozwinęło się w tym zębie, że aż tak boli i co od tego może stać
      się mojemu maleństwu no i czy w ogóle da się to teraz jakoś łatwo zaleczyć.

Wiadomo, że to, że ja mam teraz takie problemy nie oznacza, że u Ciebie będzie
      tak samo bo na pewno nie jedna kobieta przechodziła całą ciążę bez ani jednej
      wizyty u stomatologa ale ja po swoich doświadczeniach myślę, że lepiej jednak
      przegląd zrobić i mieć pewność na czym się stoi.
      Zresztą skoro wydaje Ci się, że jest wszystko ok to może tak właśnie jest,
      wizyta będzie krótka i będziesz miała spokojną głowę.

Mam tylko nadzieje, że Cię nie wystraszyłam moją historią bo nie o to mi
      chodziło! Chciałam Cię tylko przekonać do zrobienia przeglądu na trochę
      wcześniejszym etapie niż ja to zrobiłam.

Pozdrawiam,
      Ania i 34 tyg Jacuś

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka