Dodaj do ulubionych

Neomycyna w globulkach

22.06.11, 12:25
Jestem w 34 tygodniu ciąży - no i dopadły mnie bakterie w pochwie sad
Dostałam na to ręcznie robione globulki dopochwowe z neomycyną.
Czy któraś z was stosowała neomycynę w globulkach - okazała się skuteczna? Czy raczej miałyście po niej nawroty choroby?

W pierwszej chwili dopadły mnie obawy związane z neomycyna w ciąży, ale lekarz zapewnił mnie, że nie można jej rzeczywiście przyjmować doustnie, ale miejscowo jak najbardziej i nie jest wówczas szkodliwa.
Obserwuj wątek
    • julita165 Re: Neomycyna w globulkach 22.06.11, 13:30
      Ja właśnie używam jakiś globulek ( pimafucośtam ) z zawartością neomycyny. Objawy infekcji ustąpiły po dwóch dniach ( a mam globulek na 6 dni ) i żadnych negatywnych objawów nie zauważyłam
      • jolamax Re: Neomycyna w globulkach 22.06.11, 13:46
        u mnie właściwie nie ma/nie było żadnych objawów - bakterie wyszły w posiewie - po wybraniu wszystkich globulek pewnie powtórzę posiew...
      • jolamax Re: Neomycyna w globulkach 22.06.11, 13:50
        julita165 - A Tu używasz PIMAFUCIN czy PIMAFUCORT?
        • julita165 Re: Neomycyna w globulkach 22.06.11, 14:19
          Oba. Globulki raz na dobę wieczorem, a maść 4 x dziennie
          • jolamax Re: Neomycyna w globulkach 22.06.11, 14:23
            A jeszcze Ciebie zapytam o neomecynę - Twój lekarz też jak rozumiem nie widział problemu w stosowaniu jej miejscowo w ciąży.
            Ja ufam swojemu lekarzowi więc biorę te globulki z neomycyną, ale jednocześnie trochę się boję - neomecyna ma dość złe opinie.. 
            • malgosiek2 Re: Neomycyna w globulkach 22.06.11, 14:50
              jolamax napisała:
              > Ja ufam swojemu lekarzowi więc biorę te globulki z neomycyną

Nie, nie ufasz skoro pytasz o leczenie na forum.

> ale jednocześnie trochę się boję - neomecyna ma dość złe opinie.. 

A który lek ma dobrą opinię?
              • jolamax Re: Neomycyna w globulkach 22.06.11, 15:00
                malgosiek2 napisała:
                > jolamax napisała:
                > > Ja ufam swojemu lekarzowi więc biorę te globulki z neomycyną
                >
                > Nie, nie ufasz skoro pytasz o leczenie na forum.

To akurat Twoje zdanie, wiele osób pyta mimo tego, że mają różnego rodzaju zalecenia od lekarza.
                Ufam - bo biorę te globulki, gdybym nie ufała to bym ich nie brała

> > ale jednocześnie trochę się boję - neomecyna ma dość złe opinie..
                >
                > A który lek ma dobrą opinię?

Akurat jest wiele leków o których wiadomo, że mogą być bezpiecznie stosowane w ciąży...
                • julita165 Re: Neomycyna w globulkach 22.06.11, 15:49
                  Prawdę mówiąc to jak mi lekarz coś przepisuje to jak się nie zastanawiam czy dobrze robi czy źle tylko biorę, chyba że jakiś mnie rozczaruje to wtedy zmieniam lekarza. Jak do tej pory na swojej lekarce się nie zawiodłam także nie mam żadnych podstaw żeby kwestionować jej stanowisko.
                  • jolamax Re: Neomycyna w globulkach 22.06.11, 15:58
                    julita165 napisała:

> Prawdę mówiąc to jak mi lekarz coś przepisuje to jak się nie zastanawiam czy do
                    > brze robi czy źle tylko biorę, chyba że jakiś mnie rozczaruje to wtedy zmieniam
                    > lekarza. Jak do tej pory na swojej lekarce się nie zawiodłam także nie mam żad
                    > nych podstaw żeby kwestionować jej stanowisko.

Dziękuję za odpowiedzi. Ja z kolei mam skłonność do czytania wszystkiego co się da na temat leku który mam brać, w szczególności ulotek załączonych do leku. W przypadku ręcznie robionego leku nie ma takiej ulotki więc starałam się znaleźć w internecie informacje na temat neomycyny (szczególnie, że pani magister w aptece była trochę zdziwiona, że dostałam ten lek w ciąży). Z tego co udało mi się wyszukać wynika, że nie można w czasie ciąży stosować neomycyny doustnie, a miejscowo jest bardziej bezpieczna.
                    A pytanie zdałam na forum ponieważ jestem ciekawa jak to wygląda statystycznie, czy inni lekarze przypisują ten antybiotyk w ciąży no i czy jest skuteczny
                    • malgosiek2 Re: Neomycyna w globulkach 22.06.11, 16:13
                      Czy jest skuteczny to też trudno ocenić, ponieważ na każdego dany lek działa inaczej.
                      Na jednych zadziała doskonale, na drugich średnio, a na trzecich wcale.
                      Więc nie ma co się za bardzo sugerować opiniami na forum.
                      Na każdego lek zadziała indywidualnie.
                      • jolamax Re: Neomycyna w globulkach 22.06.11, 16:27
                        malgosiek2 napisała:

> Czy jest skuteczny to też trudno ocenić, ponieważ na każdego dany lek działa in
                        > aczej.
                        > Na jednych zadziała doskonale, na drugich średnio, a na trzecich wcale.
                        > Więc nie ma co się za bardzo sugerować opiniami na forum.
                        > Na każdego lek zadziała indywidualnie.

Widzę, że uwielbiasz dawać bardzo konstruktywne uwagi, dostałam już kolejną z tej serii...
                        Ja wiem doskonale o tym, że lek na każdego działa indywidualnie, ale chyba po to jest to forum, żeby wymieniać się doświadczeniami m.in. na temat branych leków, badań itp. Może w takim razie przerzucisz się do innego wątku i gdzie indziej będziesz pisać swoje szalenie "cenne uwagi".
                        Widzę też, że uwielbiasz robić szybkie analizy psychologiczne, w sumie powinnam się cieszyć - wizyta u psychologa kosztuje...

A ja bardzo jeszcze raz bardzo proszę o opinie osób, które brały neomycynę w ciąży.
                        I jeszcze raz bardzo dziękuję julita165 za konkretne odpowiedzi.
                        • julita165 Re: Neomycyna w globulkach 22.06.11, 16:42
                          W ulotce dołączonej do opakowania pimafucinu jest napisane, że w ciąży należy skonsultować jego stosowanie z lekarzem ( a nie że jest niewskazane ). Poza tym napisano że zawiera natamycynę ( nie neomycynę ) więc może w ogóle piszę nie na temat smile, jeśli tak to sorry smile. Napisali też, że nie wchłania się przez skórę ani błony śluzowe tylko działa miejscowo więc nie wiem jakim sposobem miałby dostać się do macicy
                          • jolamax Re: Neomycyna w globulkach 22.06.11, 16:49
                            ok, ale PIMAFUCORT z tego co wiem zawiera neomycynę.
                            • julita165 Re: Neomycyna w globulkach 22.06.11, 17:12
                              Wyrzuciłam już ulotkę od maści. Ale przypominam sobie że coś tam było o nielicznych przypadkach, w których stosowanie tego środka stwarzało jakieś problemy w ciąży. Nawet się zdziwiłam że w opakowaniu globulek tego nie ma. Ale ja się takimi ostrzeżeniami za bardzo nie przejmuję - wiadomo, że nawet jak raz na milion coś się skomplikuje to producent jest zobowiązany o tym ostrzegać.
    • jolamax Re: Neomycyna w globulkach 22.06.11, 23:17
      Ktoś jeszcze może przyjmował neomycynę?
      Jestem bardzo ciekawa waszych opinii.
    • niuskav Re: Neomycyna w globulkach 23.06.11, 09:51
      Nie wprowadzajcie dziewczyny w błąd. Neomycyna jest antybiotykiem i działa na bakterie a w Pimafucinie globulkach jest natamycyna która ma działanie przeciw grzybicze. A to dwie różne substancje.
      Rozsądne jest zrobienie jeszcze raz posiewu po przeleczeniu, bo może będzie trzeba brać inny lek, ale w antybiogramie powinnaś mieć wypisane na jakie substancje bakterie są wrażliwe.
      • jolamax Re: Neomycyna w globulkach 23.06.11, 11:15
        niuskav napisała:

> Nie wprowadzajcie dziewczyny w błąd. Neomycyna jest antybiotykiem i działa na b
        > akterie a w Pimafucinie globulkach jest natamycyna która ma działanie przeciw g
        > rzybicze. A to dwie różne substancje.
        > Rozsądne jest zrobienie jeszcze raz posiewu po przeleczeniu, bo może będzie tr
        > zeba brać inny lek, ale w antybiogramie powinnaś mieć wypisane na jakie substan
        > cje bakterie są wrażliwe.

Tak, to ju zostało wyjaśnione - PIMAFUCORT zawiera neomycynę.
        Mam jeszcze pytanie do Ciebie - brałaś może neomycyne - okazała się skuteczna?
    • niuskav Re: Neomycyna w globulkach 23.06.11, 13:39
      ja nie stosowałam neomycyny bo nie miałam infekcji bakteryjnej. O skuteczności decyduje antybiogram i lekarz, neomycyna ma działanie miejscowe więc nie będzie się wchłaniać tak żeby narobić jakiś szkód dziecku. większe szkody narobią bakterie bo nieleczenie może spowodować pęknięcie pęcherza płodowego i przyspieszenie porodu. Stosuj te globule spokojnie a powtórzyć wymaz zawsze możesz.
      Wracając do pimafukortu on jest tylko do smarowania i tam jest neomycyna ale w niewielkiej ilości i raczej stosowna jest na skórę i jako uzupełnienie leczenia globulami.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka