Dodaj do ulubionych

Wolny przyrost bety HCG?

14.07.11, 21:36
Witam.

Tydzień temu dowiedziałam się, że jestem w ciąży. Ze względu na to, że kilka lat temu byłam w ciąży pozamacicznej, monitoruje obecnie przyrost bety. Wyniki są takie: 07.07 - 171 mIU/ml, 11.07 - 483 mIU/ ml i dziś 14.07 - 786 mIU/ml. Czy taki przyrost jest prawidłowy? Mój lekarz twierdzi, że całkiem w porządku i żebym powtórzyła jeszcze test w poniedziałek. Czytałam, że beta powinnam podwajać się co drugi dzień, a jak widać u mnie przyrost jest mniejszy.
Czy mam powody do zmartwień?
Może któraś z Was miała podobny problem?
Obserwuj wątek
    • mewa000 Re: Wolny przyrost bety HCG? 14.07.11, 21:47
      Beta podwaja się co 3 dzień wink Pierwszy przyrost ok, drugi mógłby byc wyższy ale i takie się zdarzają. Nie masz możliwości zrobić bety w sobotę? Dałoby to lepszy obraz przyrostu.
      • insanna85 Re: Wolny przyrost bety HCG? 14.07.11, 21:55
        Dzięki wielkie za odpowiedź smile. Może rzeczywiście wykonam test w sobotę. A czekanie wykańcza .. uncertain
    • kathrinn82 Re: Wolny przyrost bety HCG? 14.07.11, 21:54
      "Uważa się, że we wczesnej ciąży stężenie beta hCG powinno wzrastać nie mniej niż o 66% w ciągu 48 godzin, o 114% w ciągu 72 godzin i o 175% w ciągu 96 godzin. Po szóstym tygodniu ciąży prawidłowa szybkość narastania poziomu beta hCG ulega zwolnieniu. "

według mnie u Ciebie wszystko oksmile szkoda kasy i nerwów na betę bo i tak niczego ona nie wnosismile
      • kathrinn82 Re: Wolny przyrost bety HCG? 14.07.11, 21:56
        a tu masz jeszcze kalkulatorsmile
        www.babymed.com/tools/hcg-calculator
        • insanna85 Re: Wolny przyrost bety HCG? 14.07.11, 22:03
          Problem z kalkulatorem jest taki, że trzeba podać ilość dni po owulacji, a w moim przypadku kiedy cykle mam tak koszmarnie nieregularne jest to wręcz nie do przewidzenia sad
      • insanna85 Re: Wolny przyrost bety HCG? 14.07.11, 22:00
        Dzięki smile. Od tych procentów i obliczeń to mi się już w głowie kręci wink. Pewnie szkoda nerwów i kasy, ale nie chciałabym powtórki. Mąż twierdzi, że zaczynam świrować, ale prawo chyba do tego mam smile
        • kathrinn82 Re: Wolny przyrost bety HCG? 14.07.11, 22:03
          ale co lekarz powiedział? widział pęcherzyk? to wie czy jest w macicy czy niesmile a beta nie pokaże czy ciąża jest pozamaciczna..
          • insanna85 Re: Wolny przyrost bety HCG? 14.07.11, 22:05
            Lekarz twierdzi, że jest ok, usg mam za tydzień. Mówił, że przyrost daje obraz czy prawidłowo ciąża się rozwija, więc zalecił robić ..
            • kathrinn82 Re: Wolny przyrost bety HCG? 14.07.11, 22:09
              skoro lekarz mówił, ze jest ok, to nie stresuj sięsmile który to tydzień?
              tak, mówi o tym, czy ciąża rozwija się prawidłowo, ale w pozamacicznej ciąży też tak bywa, że przyrost wygląda ok...dlatego mówię, że szkoda nerwów, bo nie mamy wpływu na betę niestety...
              • insanna85 Re: Wolny przyrost bety HCG? 14.07.11, 22:19
                Ostatni okres miałam z końcem maja, ale u mnie to norma, że jest kiedy chce, co za tym idzie ciężko stwierdzić kiedy mam owulacje.. Podejrzewam jednak, że w ciąży jestem od 2-3 tygodni co beta by chyba potwierdzała.. Nie pozostaje mi nic innego jak czekać uncertain. Wielkie dzięki za odpowiedź smile. Mimo wszystko trochę się uspokoiłam smile
                • kathrinn82 Re: Wolny przyrost bety HCG? 14.07.11, 22:20
                  trzymam kciuki za usgsmile będzie wiadomo więcejsmile
                  trzymaj sięsmile
    • kotkowa Re: Wolny przyrost bety HCG? 15.07.11, 10:00
      Nie musi się podwajać, wystarczy 66% co 2 dni, potem, gdy osiągnie już wysokie wartości, wystarczy 66% co 4 dni, a nawet jeszcze mniej. Nie u kazdej kobiety beta przyrasta książkowo, czasem jest nieco poniżej normy, a ciąża rozwija się prawidłowo. Na razie nie ma powodu do obaw.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka