exilvia 17.05.04, 18:54 możecie mi napisać, co się stwierdza na USG połówkowym, czym ono się różni od zwykłego USG? coś mi się obiło o oczy, że lekarz może zmierzyć(?) ilość płynu owodniowego... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
exilvia Re: USG połówkowe 18.05.04, 15:15 (( ... przecież większość z Was miała takie USG. przypuszczam, że niczym się nie różni od pierwszego i trzeciego, bo tyle się standardowow USG robi.. ja miałam więcej już. a jestem w 22. tygodniu. .... będę cierpliwa, może ktoś coś mi napisze... Odpowiedz Link Zgłoś
aprze Re: USG połówkowe 18.05.04, 15:26 Ja też jestem tego ciekawa, przy 2 poprzednich ciążach miałam normalne usg przez powłoki brzuszne i tylko na początku i pod koniec ciąży Agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś
bozen78 Re: USG połówkowe 18.05.04, 15:38 mało wiem na ten temat, ale z tego co wyczytałam, to bada się wielkość dzidzi (długość poszczególnych kości) czyli tak jak przy "normalnym" USG, ale dodatkowo (jeśli te USG robi specjalista) wykrywa się ewentualne wady rozwojowe u dziecka. O ilośi płynu owodniowego nie doczytałam....ale jeszcze będę szukac, bo też jestem przed tym badaniem (18 tydz) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
agniesej Re: USG połówkowe 18.05.04, 15:35 Samo Usg niczym sie nie różni od innych Poprostu jest to najlepszy moment na oglądanie i pomiary u dzidziusia.Jest on w tym okresie na tyle rozwiniety, że mozna ocenic wszystkie najważniejsze organy i na tyle mały że jest dobrze widoczny na monitorze Dlatego jest to ważne usg....Co do płynu owodniowego to też prawda A sama nazwa...po prostu jest to USG wykonywane w połowie ciąży Odpowiedz Link Zgłoś
exilvia Re: USG połówkowe 18.05.04, 16:27 mi ginekolog nie mówił nic o wymiarach dziecka.. trochę mnie to niepokoi. na moje pytanie 'ile mierzy maluch?' wykręcił się od odpowiedzi... a to już 22tydzien ciąży. Odpowiedz Link Zgłoś