Dodaj do ulubionych

moja cukrzyca ...

21.09.11, 10:19
dziewczyny mój problem.
już prawie 3miechy na diecie cukrzycowej
całe dnie mam cukier w normie
podpowiedzcie co zrobić że go troche obniżyć rano
na czczo wysoki ok 115 i po pierwszym śniadaniu nawet takim leciutkim.
czym mogę sobie pomóc,po drugim śniadaniu obiedzie i kolacji mam w okolicy 125,
mam pytano czy moze byc to spowodowane tym że np. osttani posiłek jem o 20.i do rana nic czy powinnam coś przekąsić nocą?

kurczę bo nie wiem nawet nie skacze mi po słodkim po niczym mi nie skaczę ,tyle że rano mam wysoki,lekarz każe jeszcze bardziej się spiąć i bardziej diete trzymać ale mi się wydaje że te poranne skoki są nie przez to że nie trzymam diety ale nie wiem lekarzem nie jestem.

robioną miałam średnią z trzech miechów wyszła 6,0
teraz mam do zrobienia wypicie glukozy 75g,
ale wynik napewno będzie wysoki bo muszę być na czczo
a gdy nic rano nie zjem prowadząc syna do pzredszkola to mam wyższy niż jeżeli coś zjem przed wyjściem ... ajć mądre główki co myślicie może mam to jakieś odbicie cukry czy jakoś tak cholerka ....
Obserwuj wątek
    • agnes1704 Re: moja cukrzyca ... 21.09.11, 10:44
      uważam, że powinnaś dostać insulinę długo-działającą na noc. Działa delikatnie, powoli i pozwoliłaby na unormowanie cukrów na czczo. Nie rozumiem, dlaczego twój diabetolog zwleka z tą decyzją skazując Cię na zaostrzanie diety w ciaży.
    • aniaaa12345 Re: moja cukrzyca ... 21.09.11, 12:01
      najdziwniejsze jest to ze ja na poczatku wszystko strasznie liczylam zerkalam po czym może mi wzrastać.a jem zwyczajnie normalnie nie jem chleba białego i nie pije soków ala bez cukry i napoi gazowanych,jem wszystko i cukry mam jak najbardziej w normie,nie czuje się bym była na jakiejś diecie jem zwyczajnie ..

oprocz insuliny czy mogę jakoś obniżyć te cukry na czczo i po pierwszym posiłku,
      nie chce zwyczajnie insuliny nie i jużżżż ..... sad
      • kasiek-kd Re: moja cukrzyca ... 21.09.11, 12:45
        "nie chce zwyczajnie insuliny nie i jużżżż ..... sad"

wkucie w udo i podanie insuliny
        nic nie boli (nalezę do tych, którzy boją sie wkłucia i igły)
        pomysl o bezpieczenstwie i zdrowiu maluszka a nie tylko o swoim komforcie i jużżżż.....
        • aniaaa12345 Re: moja cukrzyca ... 21.09.11, 13:19
          nie myślie o swoim komforcie mysle o dziecku gdybym nie myślała to w nosie bym miała te mierzenia i ograniczenia.
          chciałam się poprostu zapytać dziewczyn które może nie biorą insuliny i mają podobny problem jak ja że w ciągu dnia cukry ok wysoki na czczo i po pierwszym posiłku.,
          dlatego napisałam czy jest jakaś możliwość aby spróbować uniknięcia insuliny ,
          I Naprawde to NIE JEST DLA MOJEGO KOMFORTU!!!

JAK SIĘ da to chciałabym uniknąć insuliny.jeśli się nie uda wiadomo że gdy będzie trzeba będę zażywać.
          • rajscy Re: moja cukrzyca ... 21.09.11, 14:09
            witam,

po pierwsze przerwa nocna nie może być dłuższa niż max.10 h (przerwa bez jedzenia), dlatego musisz rozplanować posiłki tak aby zawsze jeść o tej samej godzinie, a ostatni posiłek około godziny 22.00.(śniadanie nie później niż 8.00) Moje pory posiłków wyglądały następująco:
            I śniadanie 7.45 II śniadanie 10.45 obiad 13.45 podwieczorek 16.45 I kolacja 19.30 II kolacja (przekąska przed snem 1 kanapka z chleba pełnoziarnistego, do tego jakieś warzywka) 21.40. Ja miałam ustawiony alarm w komórce- nawet opóźnienia 3o minutowe rozwalały mi "cukry" na resztę dnia.
            Dieta cukrzycowa nie polega tylko na tym, że nie pijesz gazowanego, nie jesz słodyczy i białego pieczywa. Podstawą jest to, że w każdym posiłku główną bazą są węglowodany złożone(w odpowiedniej ilości - WW czyli: ryż brązowy, kasze (najlepiej gryczana, jęczmienna), pieczywo pełnoziarniste, makaron razowy pełnoziarnisty. W diecie dużo błonnika, owoce te mniej słodkie i ok. 300 gram dziennie w porcjach (jabłko, grapefruit, melon, kiwi- takie "nie przejrzałe), za to dużo warzyw najlepiej surowych (świetnie działa na obniżenie cukru działa kalarepka, cukinia, biała rzodkiew). II podstawową zasadą jest mninimalizowanie tłuszczu zwierzęcego na rzecz roślinnego - tłuste wędliny zamień na kanapkę z awokado, jedz dużo pestek słonecznika, dyni, wcinaj oliwki. Generalnie należy zmienić techniki przyrządzania posiłków- używaj grilla, gotuj na parze, piecz w foli bez tłuszczu, gotuj w wodzie(nie smaż!!!). Kolejna zasada nigdy nabiału na I śniadanie!!! (diabetolog powinien Ci o tym wspomnieć). Najlepiej nabiał na II śniadanie. Jeżeli chodzi o nabiał to musi być to nabiał niskotłuszczowy, czyli max do 2 % (mleko 0,5% ale mleka jak najmniej bo tam jest dużo prostego cukru czyli laktozy).
            Na pierwsze śniadanko najlepiej jakieś 2 kanapeczki z chleba pełnoziarnistego (ja miałam przetestowanych kilkanaście różnych,ale najwięcej mogłam zjadać firmy oskroby owsianego lub żytniego, więc jadłam tylko taki chleb), do tego jakaś chuda wędlinka drobiowa, dużo sałaty lub cykorii, ogórek świeży lub kiszony (kiszonki dobrze zbijają cukier). Do tego wszystkiego dużo ruchu i musi się udać, ale trzeba konsekwencji. Musisz kilka dni sobie dać, trzymając się konsekwentnie diety i jej wytycznych, regularności. Jeśli nadal będzie wysoki rano musisz zbadać cukier w nocy ok 2-3, może Ci mocno spada ( i wtedy coś należy przekąsić) i następuje rano tzw."efekt brzasku". Najlepiej udać się do diabetologa, który Cię lepiej poprowadzi niż ja poprzez forum.
            Powodzenia!
            • rajscy Re: moja cukrzyca ... 21.09.11, 14:11
              a i bardzo ważne - owoce nie później niż o 18.00 - czyli najpóźniej na podwieczorek.
            • aniaaa12345 Re: moja cukrzyca ... 21.09.11, 14:15
              rajscy

i o taka podpowiedz mi chodziło dziękuje ci bardzo.,
              pozdrawiam serdecznie i raz jeszcze dziękuję.
              o to mi chodziło dzięki,
          • agnes1704 Re: moja cukrzyca ... 21.09.11, 14:14
            tylko, e ciąża, to nie jest okres dla drastycznego ograniczania diety, bo robiąc tak chyba niekoniecznie dostarczamy wszystkich składników pokarmowych dziecku. No możesz jeszcze bardziej tę dietę zaostrzyć i co z tego wyniknie? Podanie insuliny jeden raz na dobę jest niczym, w porównaniu z mierzeniem cukru glukometrem, które wydaje mi się, że jest bardziej bolesne. Owszem, insulina wzbudza lęk, przede mną wzbudzała również, ale dopiero, gdy ją dostałam odżywiłam się nieco, bo od restrykcyjnej diety nie miałam już sił. Ale rzeczywiście z insuliną doposiłkową trzeba uważa, żeby nie przegiąć, by cukier nie spadał za bardzo, tym bardziej, że jak piszesz masz prawidłowe glikemie w ciągu dnia.Być może jest taka sytuacja, że cukier w nocy Ci spada i masz wyrzut z wątroby, dlatego takie glikemie na czczo.
            • aniaaa12345 Re: moja cukrzyca ... 21.09.11, 14:22
              agnes1704 napisała:

Być może jest taka sytuacja, że cukier w nocy Ci spada i masz wyrzut z wątroby, dlatego takie
              > glikemie na czczo.

no właśnie gdzieś o tym czytałam i właśnie możliwe że ja mam cukry w dzień wporzaądku a tylko rano mam wysokie.niebawem wizyta więc "przyduszę "swoją dr,
              kazała mi jeść ostatni posiłek póżno ale ja szybko zasypiam można powiedzieć że ide spać z synkiem i może dlatego mam te cukry za długa przerwa.
              dzięki za pomoc.
              to dla mnie cenne wskazówki
              • maggieeee Re: moja cukrzyca ... 22.09.11, 19:29
                A proszę dajcie info jakie są normy cukru przy badaniu glikometremmm.
                Po jakim czasie powinno się badać i jakie są normy.
                • malgosiek2 Re: moja cukrzyca ... 22.09.11, 19:41
                  maggieeee napisała:

> A proszę dajcie info jakie są normy cukru przy badaniu glikometremmm.

Chyba chodziło glukometremwink
                  • agnes1704 Re: moja cukrzyca ... 22.09.11, 21:37
                    1 godzine po posiłku do 120
                    • karlibartki Re: moja cukrzyca ... 23.09.11, 06:47
                      ja godzine po posiłku muszę się zmieścić do 140.
                      nie wiem od czego to jest zależne że niektórzy mają do 120inni do 140
                      • agnes1704 Re: moja cukrzyca ... 23.09.11, 09:30
                        120 to nowe, zaostrzone normy PTD i takimi operują diabetolodzy, są one zbliżone do stanu człowieka zdrowego. Ginekolodzy operują starymi normami, i to jest właśnie 140. Stąd różnice. Na pewno nic się nie stanie gdy glukometr pokaże 140, ale lepiej mieć te 120.
                        • maggieeee Re: moja cukrzyca ... 23.09.11, 12:37
                          Ok.dzięki.
                          Chodziło o Glukommetrr oczywiście
                          • maggieeee Re: moja cukrzyca ... 23.09.11, 15:33
                            Jeszcze jedno głupie pytanie wink godzinę od rozpoczęcia posiłku?czy po zakończeniu?
                • mel-laa Re: moja cukrzyca ... 06.10.11, 22:00
                  emHmm...wczoraj robiłam badanie z obciążeniem 75. Badanie glukometrem naczczo 95, 89- z żyły. Potem po obciążeniu glukozą po 2 godzinach... uwaga- badanie glukometrem 160, wynik z żyły 105!! I co wy na to?
                  • karlibartki Re: moja cukrzyca ... 07.10.11, 08:23
                    hej,ja też robiłam obciążenie 5g glukozy,
                    wynik mój to 163-z glukometru pokazało mi 144 ,.
                    zastanawiam się czy miało wpływ na to iż pielęgniarka nie mogła się wkuć i pobrała krew z palca...
                    zawsze mam rano wyoki cukier na czczo,z żyły przed wypiciem glukozy wynik 118,

lada dzien idę do lekarza ciekawe co powie,pozdrawiam,
                    • karlibartki Re: moja cukrzyca ... 07.10.11, 08:24
                      miało być 5g glukozy,sorry za gafę
                      • karlibartki Re: moja cukrzyca ... 07.10.11, 08:24
                        coś mi cyfra siedem nie wchodzi oczywiście robiłam test obciążeniem 75gsmile
                        sorry
    • mamkropka Re: moja cukrzyca ... 23.09.11, 22:46
      zjedz dodatkową przekąskę około 22 - mi pomagało a ranny cukier był ok. Zauważyłam też ze tylko po chlebie graham nie podnosi mi się poziom cukru-spróbuj go zjeść później na śniadanie.
    • moniaz28 moja cukrzyca ... 28.09.11, 10:14
      Witam Was mam na imie Monika i chętnie do was dołącze. Ja także jestem w ciąży ale to dopiro początek bo 5 tydz. a już od 2 dni jestem na insulinie. Jestem z tego powodu zrozpatrzona. Moje cukry maja na czczo być w granicach od 60-90 a godzine po posiłku do 120. Cukry na czczo miałam tak 96-97 to po insulinie dzisiaj miałam 101. Nie wiem od czego to zależy. Ostatni posiłek jem koło 20.00 a cukier na czczo mierze o 6 rano. A do tego wszystkiego jestem na diecie 1600 kalorii ze względu na moja wage teraz 108 kg. Strasznie sie boje i denerwuje żeby wszystko było w porządku. Bardzo cześto płacze i cała jestem w nerwach. Tak bardzo chciałabym żeby dzieciatku urodziło sie zdrowe. Prosze napiszcie w jakich wy jesteście sytuacjach.Dzięki
      • tebacha Re: moja cukrzyca ... 29.09.11, 14:19
        115 rano - nic się od tego nie stanie. Monia różnica 4 to żadna różnica. Ale nie wiem po co insulina przy takich cukrach. I przy Twojej wadze branie anabolika to też jest kwestia do rozważenia. Czemu Ci ją dali? Jaki był najwyższy poziom? Jaka to poradnia?
        Choruję na cukrzycę insulinozależną od dziecka, urodziłam czwórkę zdrowych dzieci, a cukry czasem wyskakiwały naprawdę paskudne. Luzik, kobiety.
      • karlibartki Re: moja cukrzyca ... 29.09.11, 17:12
        witaj Monikosmile
        wiesz co takie cukry jak ty masz to jak dla mnie byłyby rewelacyjne,naprawdę
        ja na czczo i rano mam wysoki,na czczo 110-116,nie mam insuliny,
        jestem na "diecie"ale im mniej się do niej przykładam tym cukry mam niższe ,
        jem normalnie,wykluczyłam białe pieczywo ,słodycze napoje i soki,ale np,jeśli mam ochotę na coś słodkiego to jem ale w bdb małych ilościach,i cukry mi nie skaczą,
        a gdy na początku ściśle trzymałam się tego co wszędzie piszą to cukry mi szalały,mój problem to cukry na czczo i po 1posiłku,dlatego staram się jeść najpóżniej i czasem jak w nocy się przebudzę to pamiętam by coś schrupać wtedy cukry są niższe ale nie powalające ...

nie wiem bo się nie znam ale czy u Ciebie dieta by nie wystraczyła?
        ja też jestem potężną kobitką moja waga aż wstyd teraz w 24tc 105kg,

powiem Ci że dieta przy cukrzycy na każdą z nas działa inaczej jedni mogą jeść i cukry są w normie a niektóre kobitki od patrzenia cukier wzrastasmilesmilesmile
        mi lekarza mówiła bym wystrzegała się winogrona banana a wcale cukier mi nie skacze,
        więc każda z nas jest inna i ma inne cukry,
        głowa do góry,też na początku byłam zwyczajnie załamana ale nie jest żle,
        a TY masz dobre wyniki więc będzie dobrze,choć wiem że my kobitki lubimy się zamartwiać ...

trzymam kciuki buziaki
        • karlibartki Re: moja cukrzyca ... 29.09.11, 17:16
          witaj Monikosmile
          wiesz co takie cukry jak ty masz to jak dla mnie byłyby rewelacyjne,naprawdę
          ja na czczo i rano mam wysoki,na czczo 110-116,nie mam insuliny,jestem na "diecie"ale im mniej się do niej przykładam tym cukry mam niższe ,
          jem normalnie,wykluczyłam białe pieczywo ,słodycze napoje i soki,ale np,jeśli m
          am ochotę na coś słodkiego to jem ale w bdb małych ilościach,i cukry mi nie skaczą,
          a gdy na początku ściśle trzymałam się tego co wszędzie piszą to cukry mi szalały,mój problem to cukry na czczo i po 1posiłku(rano),dlatego staram się jeść najpóżniej i czasem jak w nocy się przebudzę to pamiętam by coś schrupać wtedy cukry są
          niższe ale nie powalające ...

nie wiem bo się nie znam ale czy u Ciebie dieta by nie wystraczyła?
          ja też jestem potężną kobitką moja waga aż wstyd teraz w 24tc 105kg,

powiem Ci że dieta przy cukrzycy na każdą z nas działa inaczej jedni mogą jeść
          i cukry są w normie a niektóre kobitki od patrzenia cukier wzrastasmilesmilesmile
          mi lekarza mówiła bym wystrzegała się winogrona banana a wcale cukier mi nie skacze,
          więc każda z nas jest inna i ma inne cukry,
          głowa do góry,też na początku byłam zwyczajnie załamana ale nie jest żle,
          a TY masz dobre wyniki więc będzie dobrze,choć wiem że my kobitki lubimy się zmartwiać ...
          trzymam kciuki buziaki
    • moniaz28 Re: moja cukrzyca ... 06.10.11, 18:36
      Witajcie!!!!
      byłam dzisiaj u nowego diabetologa który zmieniła mi insulinę na novorapid Penfill i na insulatard penfill. czy któraś z was w ciązy brała lub bierze takie insuliny? jak sie po nich czuła in czy dobrze cukry spadały? A czy ona jest dopuszczona dla kobiet w ciąży?? i znowu jestem pełna obawsad
      • agnes1704 Re: moja cukrzyca ... 06.10.11, 20:49
        ja brałam ten zestaw cały I trymestr, teraz już odstawiałam, bo wszystko się unormowało. Jak miałam duże zapotrzebowanie na insulinę, to szybkodziałająca była ok, jak zapotrzebowanie się zmniejszyło, to cukry leciały i bezpieczniej było przejść na dietę. Długodziałająca, tzw nocna nie działa tak gwałtownie i po niej było ok.
    • mauritius_88 Re: moja cukrzyca ... 04.12.22, 14:24
      Hej, współczuję. Przede wszystkim zadbałabym o dietę oraz wysiłek fizyczny. Można wszystko dopasować do swoich możliwości. To jest naprawdę bardzo ważne przy cukrzycy. Podrzucam link do artykułu na ten temat: auraherbals.pl/blog/cukrzyca-przyczyny-objawy-diagnostyka/ Życzę dużo siły smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka