Dodaj do ulubionych

Słabe ruchy płodu

28.10.11, 19:10
Jestem już w 35tc. Moje dziecko od początku słabo się rusza, albo ja słabo te ruchy czuję.
Nie ma mowy o kopniakach, są raczej przewalania i to w zasadzie wyczuwalne wtedy, gdy przyłożę ręce do brzucha.
Czy wpływ na to może mieć fakt, że mam łożysko na ścianie przedniej i dziecko jest odwrócone kręgosłupem do mnie.
Martwię się, bo przeczytałam, że dzieci z ZD są ospałe w brzuchu i mam już schizy z tego powodu.
Obserwuj wątek
    • doral2 Re: Słabe ruchy płodu 28.10.11, 20:44
      i od 35 tygodni ciąży nie byłaś ani razu u ginekologa i nie zadałaś mu tego zajebiście prostego pytania??
      <zalamka>
      • nelka_79 Re: Słabe ruchy płodu 28.10.11, 22:11
        Owszem zadałam.
        Zadaję na każdej wizycie.
        On twierdzi że odczucie ruchów jest subiektywne i że według USG z dzieckiem wszystko ok. Rośnie ok. Przepływy dobre.
        Ale co facet może wiedzieć o ruchach?
        Dlatego zadałam to pytanie na forum, bo może któraś dziewczyna ma porównanie ruchów z łożyskiem na ścianie przedniej i z łożyskiem na ścianie tylnej.
        Nie musisz się wyzłośliwiać ...
        • doral2 Re: Słabe ruchy płodu 28.10.11, 22:17
          ktokolwiek by ci nie odpowiedział, ma doświadczenie z jednej, dwóch, trzech, no góra pięciu ciąż.
          twój lekarz ciąż poprowadził tysiące.
          może ruchów we własnym łonie nie czuł, ale ma wiedzę pozyskaną przy okazji prowadzenia tych tysięcy ciąż.
          teraz pytanie - wolisz wiedzę od kobiety, co o ruchach wie tyle w ilu ciążach była, czy wiedzę od człowieka który tych ciąż tysiące poprowadził??
          • tomelanka Re: Słabe ruchy płodu 29.10.11, 02:14
            czemu max pieciu, ciocia mojego meza ma siodemke wink
        • doral2 Re: Słabe ruchy płodu 28.10.11, 22:18
          nelka_79 napisała:

"...Ale co facet może wiedzieć o ruchach?.."

idź do kobiety tongue_out
    • miacasa Re: Słabe ruchy płodu 28.10.11, 23:41
      zarówno łożysko na ścianie przedniej jak i opisane przez Ciebie ustawienie płodu mają wpływ na słabsze odczuwanie ruchów dziecka
    • zebra12 Re: Słabe ruchy płodu 29.10.11, 09:14
      Dzieci są różne. Ja miałam łożysko na tylnej ścianie, a ruchy czułam sporadycznie. Dziecko zdrowe.
    • papryczka.chili Re: Słabe ruchy płodu 29.10.11, 10:06
      jezeli od samego pocżatku czujesz je słabo to chyba tak będzie do konca
    • mikaaan Re: Słabe ruchy płodu 29.10.11, 11:25
      Ja w pierwszej ciąży miałam łożysko z tyłu, ruchy czułam słabo - dziecko zdrowe.
      Teraz na końcówce ciąży jestem, łożysko z przodu, ruchy słabe - myślę że będzie ok smile
    • natchniuza86 Re: Słabe ruchy płodu 29.10.11, 12:38
      Sama sobie odpowiedzialas na swoje pytanie. Ruchy czujesz slabo po pierwsze przez lozysko na przedniej scianie, po drugie przez pozycje dziecka (choc ta zapewne sie zmieniala dosc czesto w ciazy). Szukanie powiazan miedzy slabym odczuwaniem ruchow a ZD przy braku markerow ZD podczas badan jest, delikatnie mowiac, niepowazne.
    • hanuszkahanuszka [...] 29.10.11, 18:28
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • malgosiek2 Hanuszkahanuszka proszę usunąć komercję 29.10.11, 18:46
        z sygnaturki n/t
    • hanuszkahanuszka Re: Słabe ruchy płodu 29.10.11, 18:46

Jestem w 31 tygodniu i mam tak samo jak Ty, czasem czytam o tych kopniakach i tańcu brzucha i wpadam w panikę, że z moją ciążą coś bardzo nie tak. Też mam łożysko na ścianie przedniej, mały układa się różnie, ale podejrzewam, że jeśli leży plecami do brzucha, to na pewno ruchy czuć jeszcze słabiej.

I nie wiem skąd to się bierze, że też ciągle do mnie wraca myśl o ZD. Robiłam test PAPPA, do tej pory wszystkie usg są prawidłowe. Co prawda nigdy nie da się niczego wykluczyć, ale chyba akurat w tym przypadku bez sensu się nakręcamy.

Jeśli wierzyć programom typu "Ciąża z zaskoczenia", to zdarza się i tak, że kobiety nie czują ruchów wcale albo na tyle słabo, że mylą je z pracą jelit. Być może bliżej nam do nich niż do szalejących brzuchów i poobijanych nerek.
    • ta_karola Re: Słabe ruchy płodu 30.10.11, 10:18
      Ja starałam się nie przejmować zbyt małym poruszaniem się dziecka czy nadmiarem ruchu dopóki lekarz nie zacznie się dopytywać szczegółowo o to. Wczoraj tak się stało. Jestem w 32 tygodniu- tak więc jeżeli liczba ruchów jest poniżej 10-15 na dobę (to nie jest dużo) to powinnam do niego zadzwonić i prawdopodobnie będzie trzeba do szpitala na KTG. Wczoraj naliczyłam dużo ponad 15 także jestem spokojna. Oczywiście codzinnie będę zliczała, proponuję Tobie to samo zrobić. Choć może w Twoim przypadku powiedziałby coś innego.
    • yoda77xz Re: Słabe ruchy płodu 30.10.11, 12:40
      Pocieszę Cię,choć pewnie masz taki natłok myśli,że sama nie nadążasz i nawet jakby Ci światowej renomy profesorowie ginekologii powiedzieli,że wszystko jest ok to i tak pewnie nie będziesz dobrze spać.
      Będąc w ciąży potrafiłam godzinami leżeć i dotykać brzucha by sprowokować dziecko do poruszenia się.Nigdy nie było kopniaka,obrotów,jak to nieraz słyszałam.Moja mama mówła,że jak była ze mną w ciąży to tak kopałam że sukienka jej fruwała.
      ja odczuwałam jedynie łaskotania,Dziecko było dość długo ułożone nieprawidłowo,lekarz mówił mi że jak odwróci się tak jak powinno to na pewno to poczuję.Nie poczułam. Urodziłam normalnie.Może Twoje dziecko będzie po prostu spokojne.
      Na USG wszystko było w porządku,wzrost,waga,tętno. Będzie dobrze.
    • milamala Re: Słabe ruchy płodu 30.10.11, 23:10
      Rozumie Cie doskonale, ale nie masz co sie martwic. Ja nie czulam ruchow dziecka prawie przez cala ciaze. Powodem bylo lozysko na przedniej scianie. Corunia urodzila sie nie tylko zdrowisienka jak rybka, ale na dodatek wbrewtemu na co bylam przygotowana jest bardzo ruchliwym, zywotnym i pelnym temperamentu dzieckiem. Az sie martwie czy nie za bardzo.
      • yvona73pol Re: Słabe ruchy płodu 31.10.11, 09:24
        Ulozenie lozyska ma na to wplyw na bank. Poza tym temperament dziecka, znajomej corcia nie ruszala sie prawie wcale, tylko czkawke miala wink a zdrowe, piekne dziecko, tylko taka powazna i z rezerwa podchodzi do obcych.
    • asta79 Re: Słabe ruchy płodu 31.10.11, 16:45
      W pierwszej ciazy - łożysko ściana przednia: bardzo słabo czułam ruchy (całą ciążę)
      W drugiej - łożysko ściana tylna: brykanie na całego wink (nawet tuż przed porodem)

Jak lekarz mówi, że wsyztsko ok, to ok, ale fakt-rozumiem niepokój, każda z nas tak ma wink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka