Dodaj do ulubionych

Baaardzo mały brzuch - 26 tc

03.06.04, 15:19
To juz 26tc a ja mam b. mały brzuch. Znajomi którzy mnie widzą albo sie
śmieją albo nie wierzą, że to już 7 miesiąc. Lekarz chyba też się troche
zaniepokoił bo wysłał mnie na KTG ale na szczęście maluszek wierci się bardzo
i serduszko bije jak trzeba. Jestem przerażona. Naprawdę. Przed chwilą
koleżanka powiedziała mi, że moge mieć za mało wód płodowych a co za tym
idzie b. trudny poród... Mam wyrzuty sumienia, że nie odżywiałam sie jak
należy i nie dbałam o siebie wystarczającą... Ale naprawde nie mam jakiegoś
specjalnego apetytu i zachcianek. Nie wiem. Boję się.
Obserwuj wątek
    • carolline1 Re: Baaardzo mały brzuch - 26 tc 03.06.04, 15:27
      ja tez jestem w 26 tyg, a powiedz ile masz w pasie?? ja 90 cm, przed ciaza kolo
      60! nie martw sie, napewno wszystko jest ok. a ztymi wodami plodowymi to lepiej
      zapytaj sie lekarza, bo kolezanka niekoniecznie musi sie znac na rzeczy i bez
      potzreby sie denerwujesz! a jeszcze dwa tyg temu tez sie denerwowalam bo
      brzuszek mi jakos nie rosl, ale doslownie w dwa tygodnie wystrzelil do przodu smile
      karo i 26 tyg franek
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=10606875&a=12470494
    • aluc Re: Baaardzo mały brzuch - 26 tc 03.06.04, 15:31
      ale tego nie ocenia się na podstawie wielkości brzucha smile)) jeśli na usg
      wszystko jest w porządku, dziecko ma właściwe rozmiary i wód jest wystarczająco
      dużo, to brzuch nie musi być wielki

w piewrszej ciąży do samego końca chodziłam w normalnych ubraniach, a brzuch
      wyskoczył mi dopiero na kilka tygodni przed porodem, w siódmym miesiącu jeszcze
      w zasadzie nie było widać, że jestem w ciąży
      • bei Re: Baaardzo mały brzuch - 26 tc 03.06.04, 15:42
        no nie przejmuj sie....to fajnie- ze nie jest wielki...tzn ma to zalet wiele-
        nie zdefasonujesz skóry na brzuszku....wielkosć brzuszka nie świadczy zaraz o
        wielkości zawartości....no i masz jeszcze tyle czasusmilesmile nawet Ci zazdroszczę-
        w poprzednich ciażach miałam niewielkie brzuszki- a chłopcy urodzili sie
        zdrowi- i porośli ho-ho-hosmilesmile...a teraz też bym tak chciala...lat mam więcej-
        więc trudniej będzie mi przywrócic skórze i mieśniom jędrnośc....smilesmile Głowka do
        gory...a brzuszek do przodusmilesmile
    • ewag12 Re: Baaardzo mały brzuch - 26 tc 03.06.04, 15:43
      Ja też mam 90cm więc może nie jest tak źle...
      • jwala Re: Baaardzo mały brzuch - 26 tc 03.06.04, 15:58
        Hej!
        Nie przejmuj się! Ja jestem w 27 tygodniu i brzuszek też mam niewielki. Do tej
        pory mieściłam się w normalne swoje ciuchy, dopiero teraz robią się za ciasne.
        A wielkość dzidziusia nie zależy od wielkości brzucha, tak więc głowa do góry i
        ciesz się, że nie nosisz przed sobą ogromnego balonasmile
        Pozdrawiam
        Aśka i Zuzka(27t.c.)
    • polibius Re: Baaardzo mały brzuch - 26 tc 03.06.04, 16:18
      Nie martw się, ja przez całą ciążę przytyłam 6 kg, do 9 m ca tez nie było nic
      widać, a urodziłam zdrową i dużą dziewuszkę ( 3500 i 55 cm), ponadto przez całą
      ciążę wspaniale się czułam, miałam niezłą kondycję ( do 8 miesiąca ganiałam na
      aerobic i step) i do końca widziałam własne stopy. Natomiast mój ginekolog nie
      widział w tym niczego złego.
      POzdrawiam
    • kasiaba1 Re: Baaardzo mały brzuch - 26 tc 03.06.04, 17:05
      Ty się ciesz, a nie martw! Skoro w badniach wszystko ok, to widać tak ma być,
      taki mały brzuś sam znika po porodzie, ech, a mój niestety za nic nie chce.
      I nie słuchaj co mówią zazdrosne koleżanki, one ci po prostu zazdroszczą jaka
      będziesz po porodzie: szczupła z dużym biustem, po prostu jak nigdy przedtem smile
      • juropka Re: Baaardzo mały brzuch - 26 tc 03.06.04, 22:02
        Czesc, kochana popieram poprzedniczki!!!
        U mnie 28 tydzień i wymiar taki jak u Ciebie 5 kg na plusie, w pracy to wiele
        osób dopiero zauważa, że jestem w ciąży i pytają, czy to 4-ty m-c??? smile)) Wiesz
        jakie mają miny kiedy mówię, że końcówka 7-go. Ja martwię się czy dziecko nie
        bądzie za małe ale już w pon. idę na kolejne USG i zobaczymy, mam nadzieję, że
        będzie dobrze. Trzymaj się cieplutko i cieszmy się, że latem jakoś prztrwamy te
        upały bez wielu dodatkowych kilogramów smile)) Pozdrawiam Aga
    • minkapinka Re: Baaardzo mały brzuch - 26 tc 03.06.04, 22:29
      Urodziłam córke w 25 tc. Kiedy na izbie przyjęć powiedziałam, ze mam skurcze,
      połozna zapytała się:"to pani jest w ciązy?" smile
      • gusia9 Re: Baaardzo mały brzuch - 26 tc 03.06.04, 23:39
        u mnie zaczyna sie 31tc. a w najszerszym miejscu brzuszka mam 82cm, przy
        wyjsciowych 60cm. kubus jest wg usg starszy niz wiek ciazy i ciagle naokolo
        slysze, ze chyba malutkie i jakies chore dzieciatko urodze, bo prawie nie mam
        brzuszka. no i doprowadza mnie to do szalu. przy pierwszej ciazy doszlam do
        86cm w brzuszku i urodzilam sliczna i zdrowa dziewczynke -3300kg i 57cm.
        tak, ze obwod brzuszka to jeszcze o niczym nie swiadczy
        • dobra26 Re: Baaardzo mały brzuch - 26 tc 04.06.04, 09:37
          Nie masz co się przejmować. Ja będąc w 26 tyg. wogóle brzucha nie miałam a w
          ostatnim miesiącu zaczął dopiero się zaokraglać. Teraz w pasie mam 90 cm a
          przedtem miałam 67. Na USG wszytko w porządku, podobno noszę "olbrzyma" który o
          jakieś 2 tyg. wyprzedza wielkością termin. Widocznie masz mocne mięśnie
          brzucha, które trzymają go mocno. Tylko się cieszyć, po porodzie nie bedziesz
          wygladała jak wór po ziemniakach tylko bardzo szybko wrócisz do płaskiego
          brzucha. Powodzeniasmile
          • miniaxv Re: Baaardzo mały brzuch - 26 tc 04.06.04, 10:30
            Hej, Juropka u mnie tak samo jak u Ciebie. Leci 28 tydzień, na plusie 5,5 kg, a
            w pasie niecałe 90 cm. Nie muszę dodawać, że również wysłuchuję bez przerwy
            głupich komentarzy, które wyprowadzają mnie tylko z równowagi! Czasem
            chciałabym mieć czapkę niewidkę i tak w niej sobie pomykać! Ciekawe, że ludzie
            nie mają innych problemów oprócz komentowania ciężarnych kobiet. Lekarz mówi,
            że wszystko ok, USG w porządku a ludzie swoje!!! Pozdrawiam - Monika&Emilka
            • juropka Re: Baaardzo mały brzuch - 26 tc 05.06.04, 20:26
              Cześć Moniko! Ja idę na USG w poniedziałek, nie mogę się już doczekać i siedzę
              jak na szpilkach, ale tak to jest gdy sie pracuje w skupisku ludzi i każdy
              raczy cię jakimiś rewelacjami, miałam spokój do 6 tego m-ca, kiedy jeszcze nic
              nie było widać a teraz jak odkrywają rewelację, to można się załamać sad(( Mam
              nadzieję, że z naszą mała 3wszystko ok i może sobie wreszcie pójdę na
              zwolnienie to troszkę od tego głupiego gadania odpocznę. Pozdrawiam serdecznie
              i życzę powodzenia Aga&Pola na 90%
    • ewag12 Re: Baaardzo mały brzuch - 26 tc 04.06.04, 10:48
      DziękujWam bardzo internetowe pocieszycieliki!!! Czuje sie znacznie lepiej.
      Najważniejsze, że dzidziuś jest coprawda troszke drobniejszy ale za to zdrowy.
      Dziękuję.
      • smedron Re: Baaardzo mały brzuch - 26 tc 04.06.04, 11:09
        Witam!
        Ja tez z tych malobrzuchychsmile).To moja druga ciaza i juz tak bardzo sie nie
        martwie komentarzami jak w pierwszej-kiedy to ciagle slyszalam:czy wszystko z
        tym dzieckiem w porzadku?Najgorszy byl pobyt w szpitalu przed porodem (ok.5 dni
        na patologii) z kobietami wielobrzuchymi-ile sie tam nasluchalam.Lekarze
        niestety nie byli lepsi,przy porannym obchodzie tez pytali:a ile to pani
        dziecko wazy,maluszek jakissad((.
        Teraz jestem w 32 tyg.ciazy,przytylam ok.7 kg.Dzidzia w normie.W "talii"smile
        ok.90 cm.Moj lekarz jednak twierdzi,ze obwod brzucha powinien rosnac-nawet
        jesli waga stoi w miejscu.Pozdrawiam.EWA
    • dzunia Re: Baaardzo mały brzuch - 26 tc 04.06.04, 18:27
      nie martw sie skoro na usg jest wszystko oki to jest dobrze.ja tez nie mam
      wielkiego brzuchola ale dzidzia wazy i mierzy tyle ile powinna także spoko
      mała będzie dobrzesmile
    • tupelo Re: Baaardzo mały brzuch - 26 tc 05.06.04, 21:00
      Witaj,
      moj brzuszek tez nie byl duzy i wszyscy sie dziwili, ze to juz mam rodzic
      (wygladal na 7 miesiac). Na usg w 37 tc wyszlo, ze mam malo wod plodowych,
      znajoma lekarka polozyla mnie przez to na patologii ciazy. Porod mialam
      wywolywany w 40 tygodniu kroplowka z oksytocyna. Kiedy odeszly wody, wcale nie
      bylo ich malo, a caly porod trwal niecale 3 godziny. Bolalo (po kroplowce boli
      bardziej), ale byl tak szybki, ze nie wspominam go zle. Na pewno nie byl
      ciezki, wrecz przeciwnie.
      Nie martw sie, brzuszek jeszcze moze "wyskoczyc". A z tymi wodami, moze popros
      lekarza, zeby zbadal ich poziom na USG?
      Pozdrawiam,
      Monika
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka