Dodaj do ulubionych

drugi poród łatwiejszy? a co gdy pierwsze cc?

03.01.12, 11:19
Dziewczyny tak sie zastanawiam, mowi sie że najgorszy i najdłuzszy pierwszu poród a potem juz lepiej.A co gdy ten pierwszy nie przebiegł fizjologicznie? U mnie było ciężko od odejścia czopa zaraz zaczeły sie regularne skurcze co 6 min i tak przez połtorej doby, nie moglam siedziec nie mowiac o lezeniu, zero rozwarcia dopiero po masażu szyjki i kojelnych kilku godz 4 cm, potem 4 godz na oksytocynie i poszło ledwie na 5,5 cm, z braku postepu porodu zrobiono po łacznie 48 godzinach cc. Strasznie ro wszystko wspominam. Czy moge liczyć że kolejnym razem pojdzie szybciej? wiem ze to zalezy od organizmu ale czy wogole jest nadzieja?big_grin kolejna ciaza narazie w planach bo koszmar porodu teraz po 6 mies nadal przezywam.
Miałyście tak że potem było lepiej?? jak o tym mysle to chyba nie wyraze zgody na kolejny porod snuncertain

www.suwaczki.com/tickers/f2wltgf6p5zmop0x.png
Obserwuj wątek
    • dziartom marygirl 03.01.12, 11:23
      Jakbym czytała moją historię... chociaż ja męczyłam się połowę krócej bo 24 godziny. Szyjka rozwarła się tylko do 4 cm.
      Też się czasem zastanawiam nad tym o co pytasz.
      • m.b.g Re: marygirl 03.01.12, 11:57
        Pierwszy poród błyskawiczny, drugie cc po ponad 50godzinach skurczy, doszłam do szałowych 6,5cm i ani mm dalej.

Reguły nie ma, przynajmniej nie u mnie.
        • marygirl Re: marygirl 03.01.12, 12:54
          kurde to nie ma dla nas ratunku?big_grin
          • gosiapatrycja Re: marygirl 03.01.12, 13:08
            To mit że drugi poród łatwiejszy.
          • best-agulina Re: marygirl 03.01.12, 13:13
            Ja miałam pierwsza cesarkę, drugi poród silami natury - poród jak poród w sumie rodziłam 4,5 godziny od odejścia wód płodowych. Ale ja myślę ze to jest tak indywidualna sprawa, że nie ma się co zastanawiać nad tym który poród łatwiejszy smile Każda kobieta jest inna , dla jednej drugi poród będzie łatwiejszy dla innej trudniejszy, sama znam takie przypadki.
    • kotkowa Re: drugi poród łatwiejszy? a co gdy pierwsze cc 03.01.12, 13:12
      Ja słyszałam, że jeśli szyjka już się rozwierała, to łatwiej się rozwiera przy następnym porodzie. Ja rodziłam 20h, rozwarcie doszło do 8 cm i ani drgnęło dalej, ale dziecko miało ułożenie potylicowe tylne, więc to dlatego był brak postępu. Też skończyło się cc, ale liczę, że skoro rozwarcie na 8 już było, to następny poród będzie szybszy - o ile nie będzie znów złego ułożenia czy innych przeszkód.
      • m.b.g Re: drugi poród łatwiejszy? a co gdy pierwsze cc 03.01.12, 14:12
        Ja mam stwierdzoną niewydolność, szyjka za pierwszym razem rozwarła się w ciągu godziny mino leków hamujących. Za drugim razem za cholerę otworzyć się nie dała- i bądź tu mądrymsmile
    • aga_wer Re: drugi poród łatwiejszy? a co gdy pierwsze cc 03.01.12, 15:00
      jestem przykładem na to,że drugi był gorszy i trudniejszy od pierwszego.pierwszy trwał jakieś 3 godz (lajtowo było) a przy drugim odeszły wody, bez skurczy i był wywoływany, po ponad 14 godz w końcu urodziłam
    • marzeniee22 Re: drugi poród łatwiejszy? a co gdy pierwsze cc 03.01.12, 15:56
      Ja mialam pierwsza cesarke, rozwrcie po 24 godz doszlo do 9cm i pewnie rodzilabym naturalnie, ale cos zlego zaczelo sie dziac z dzieckiem i zrobiono cc. Po 2 latach od pierwszego porodu drugi silami natury. Po 13 godz. urodzilam, ale z epiduralem i musialam miec porod kleszczowy, bo mimo parcia dziecko wyjsc nie chcialo, wczesniej probowano proznociagiem i prawie znowu mialam miec cesarke, bo dziecka wyjac nie mogli. Oba porody nie wspominam dobrze, moze drugi nieco lepiej, bo dostalam Mala na brzuch od razu i mimo, ze tam na dole bardzo mnie pociachali (godz. zszywania) to szybciej do siebie doszlam, i oczywiscie o polowe krocej rodzilam. Ale nie powiem, ze bylo latwiej.
    • eniigmaa Re: drugi poród łatwiejszy? a co gdy pierwsze cc 03.01.12, 20:52
      pierwsze miałam cc (nieplanowane), doszłam chyba do 5 czy 6 cm
      po ponad 2,5 roku rodziłam sn i długo to trwało - porządne skurcze ok. 23, o 1 byliśmy na IP - 2cm rozwarcia uncertain , jak doszłam do momentu kiedy mozna bylo podac zzo to bylo kolo 5 rano chyba, czekałam na anestezjologa jeszcze z godzine wijac sie na łózku (bo ktg)
      po podaniu zzo skurcze mi zdechły, na obchodzie porannym zdecydowali o podaniu oxy (a juz myslałam ze mnie wysla na cc), urodziłam o 11 (zzo trzymało mnie do konca)
      rok i 4 m-ce poźniej urodziłam ekspresowo w 2 godz 20 min, pol godziny po przyjeździe na IP
      przynajmniej 5 moich kolezanek miało drugi poród znacznie szybszy

• eelenaa Re: drugi poród łatwiejszy? a co gdy pierwsze cc 04.01.12, 22:03
        Nie ma na to reguły,ja rodziłam dwa razy sn i drugi poród gorzej wspominam pomimo,że pierwsza córka urodziła się z wagą 4200 a drugi syn 3650,a wszyscy twierdzą,że mniejsze dziecko to lżejszy poród.Przy pierwszym porodzie nie miałam kroplówki,rodziłam kilka godzin i rozwarcie szło samo,a przy drugim porodzie podłączyli mnie od razu pod kroplówe,bo wody mi odeszły i miałam takie bóle,że masakra!Zastanawiam się tylko,czy czasem największej roli nie odgrywa tu psychika,bo jak rodzi się drugi raz to już się wie jaki to bólwink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka