Dodaj do ulubionych

33 tydz. poród - pilne

05.06.04, 22:21
kobity, trza mi informacji
kumpela wylądowała na porodówce, jeśli teraz urodzi (a jest w 33tyg.) to jak
moze sprawa wygladac z dzidzia? czy malenstwo w tym czasie jest juz gotowe na
samodzielne zycie (szczegolnie chyba oddychanie?).
pliz...
strasznie zdenerwowana Mia
Obserwuj wątek
    • tupelo Re: 33 tydz. poród - pilne 05.06.04, 22:42
      Sprobuj na forum "wczesniaki".
    • niki80 Re: 33 tydz. poród - pilne 09.06.04, 20:51
      Hejka!! ja urodziłam córeczkę w 34 tc. Wszystko jest w porządku, mała rośnie ,
      przybiera na wadze i właśćiwie niczym nie odbiega od dzieci donoszonych,
      urodzonych w tym samym czasie. Miała troszkę problemów z oddychaniem, ale sama
      sobie z tym poradziła ( tzn. nie potrzebowała respiratora). Jak masz jakieś
      pyt. to śmiało- postaram się odpowiedzieć. Pozdrawiam

niki80 i Nineczka 4,5 miesiąca
      • patrycjaa21 Re: 33 tydz. poród - pilne 09.06.04, 21:04
        a ile wazyla twoja coreczka i jak dlugo bylyscie po porodzie w szpitalu?
    • paulajal Re: 33 tydz. poród - pilne 09.06.04, 21:16
      W 33 tyg nie powinno juz byc żadnych poważnych komplikacji, ja też mam
      zagrożenie porodem przedwczesnym i lekarz tłumaczył mi, że po 27 tyg dziecko
      powinno juz przezyc, a od 34 tyg, to już zupełnie nie ma się czym martwic.
      Ważne by być w szpitalu przygotowanym na przyjscie na świat wczesniaka, w W-wie
      jest to IMiD, Karowa i Starynkiewicza, ale nawet jak jest w innym szpitalu, to
      dzidzia w razie potrzeby będzie błyskawicznie przewieziona.
    • niki80 Re: 33 tydz. poród - pilne 09.06.04, 23:31
      Mała ważyła 2600 i miała 48 cm (w tej chwili 7 kg). Leżałyśmy 10 dni w
      szpitalu, ale głównie z powodu żółtaczki ( musiała być naświetlana), a tak
      byłybyśmy " tylko" tydzień. Dodam,ze u nas jeszcze doszło do niedotlenienia.
      Ale takie dzieciaczki są o wiele silniejsze niż nam się wydaje.
    • mkolaczynska Re: 33 tydz. poród - pilne 10.06.04, 08:29
      na pewno w wieku 2-4 miesięcy powinna zbadać słuch dziecka, dzieci urodzone
      przed 35 tyg są obarczone ryzykiem wad słuchu. Pierwsze badanie zostanie na
      pewno wykonane jeszcze w szpitalu, ale powinna tego pilnować jeszcze przez
      jakiś czas, podobnie wzrok!!!!!!!
      Trzeba znaleźć placówke która tego rodzaju badania u noworodków wykonuje, nie
      powinno być problemu, bo w każdym większym oddziale noworodkowym to już
      standart.
      • mijaczek Re: 33 tydz. poród - pilne 10.06.04, 09:34
        hejka,
        dzięki za odpowiedzi dziewczyny, kumpela już urodziła (ona jest też z tego
        forum, ale myslę, że sama się będzie chciała pochwalić, więc milczę) śliczną,
        dziewczynkę. Mała jest zdrowa i po prostu śliczna! Widziałam ją kilka godzin po
        porodzie i było to najmniejsze dzieciątko jakie kiedykolwiek widziałam (2900,
        50 cm). Jak na razie wszystko jest super.
        Dzięki jeszcze raz :o)
        Pozdrafiam,
        Mia
        • paulajal Re: 33 tydz. poród - pilne 10.06.04, 11:48
          To wielka dzidzia jak na 33 tyg! Gratuluję mamie i cioci!
          • biedronka2003 Re: 33 tydz. poród - pilne 10.06.04, 17:40
            Faktycznie! Jak na 33-tygodniowa dzidzie to spora smile Zdarzaja sie dzieci
            urodzone z niewiele wieksza waga a w terminie. Pozdrowienia dla Mamy,dzidzi i
            dla Ciebie smile
            • mijaczek Re: 33 tydz. poród - pilne 11.06.04, 04:53
              Hihi...dzięki wielkie, choć przyznam szczerze, że już nie mogę się doczekać
              kiedy znowu będę w ciązy... straciłam moje ukochane maleństwo pod koniec lutego
              i musze przyznac, ze pojscie do szpitala teraz bylo dla mnie wielka proba...
              udalo sie. jestem chyba psychicznie gotowa na kolejna probe, tym razem wierzre,
              ze udana bedzie!
              pozdrafiam
              Mia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka