Dodaj do ulubionych

kiedy zakladaja szew na szyjke

08.02.12, 13:33
zastanawiam sie jakie sa medyczne wskazania do zalozenia szwu na szyjke, ja mam wewnetrzne rozwarcie na 8mm i skrocona szyjke lecz zamknieta, ale szwu nie zalozyli jak na razie. jak jest u was?
Obserwuj wątek
    • anna_boleyn Re: kiedy zakladaja szew na szyjke 08.02.12, 13:48
      samo określenie skrócona szyjka nic nie znaczy - bo szyjka i tak się skraca wraz z kolejnymi etapami ciąży. Znaczenie ma dynamika skracania szyjki.
      Ja miałam na Twoim etapie rozwarcie na 1,5 palca i szyjkę poniżej 2cm, od tego czasu mam założony krążek i biorę furę leków - ale ja mam też skurcze, zarówno braxtona, jak i zdarzyły mi się krzyżowe (one prawdopodobnie doprowadziły do rozwarcie).
    • hopsasanka Re: kiedy zakladaja szew na szyjke 08.02.12, 13:48
      Ja miałam mieć szew, ale w końcu lekarz zdecydował o pessarze (mniej inwazyjne). Tez mam rozwarcie wewnętrzne i krótką szyjkę, pessar założony w zeszłym tygodniu. Powiem szczerze, że ja bym nie zwlekała z zabezpieczeniem szyjki, rozwarcie na tym etapie ciąży świadczy o niewydolności. Pessar lub szew założyłabym dużo wcześniej, ale posiew nie był jałowy więc się przedłużyło. Zasięgałaś porady może u innego lekarza/
      • nefree Re: kiedy zakladaja szew na szyjke 08.02.12, 13:57
        tak, bylam w szpitalu i wypuszczono mnie z takim rozwarciem, wczesniej mialam 0.39 a po kilku dniach bylo juz 0.80.
        powiedzieli tylko ze mam kontrolowac...
        • anna_boleyn Re: kiedy zakladaja szew na szyjke 08.02.12, 14:06
          a czujesz skurcze?
          postęp rozwarcia to raczej niezbyt zdrowy objaw https://montignac.webd.pl/images/smiles/mysli.gif
          • nefree Re: kiedy zakladaja szew na szyjke 08.02.12, 14:10
            jak leze jest ok, ale jak wstaje choc na chwile mam bardzo twardy brzuch
            • anna_boleyn Re: kiedy zakladaja szew na szyjke 08.02.12, 14:13
              a odpuszcza Ci to twardnienie, czy dopóki się nie położysz to trzyma cały czas?

bierzesz jakieś leki na skurcze czy tylko leżysz?
              • nefree Re: kiedy zakladaja szew na szyjke 08.02.12, 14:27
                biore magnez, jak sie poloze odpuszcza... inaczej nie...
                • anna_boleyn Re: kiedy zakladaja szew na szyjke 08.02.12, 14:34
                  chyba skonsultowałabym się z innym lekarzem,

ja przy takich nie odpuszczających skurczach oprócz magnezu, biorę fenoterol, sam magnez połączony z no-spą, na mnie nie działał.
                  • olga400 Re: 08.02.12, 14:57
                    Teraz juz odchodzi sie od zakladania szwu i ja osobiscie nigdy bym sie na to nie zgodzila. Nie dosyc ze lezysz w szpitalu, zabieg pod ogolnym znieczuleniem to komplikacji moze byc multum. A pessar w razie czego sie zsunie poprostu a ze szwem co?? Mam zalozony juz w 2 ciazy a bedzie to moj 4 porod i jest rewelacyjny. Nie czekalabym na Twoim miejscu i poszla do innego lekarza
                    • jeza_bell Re: olga400 08.02.12, 15:59
                      > Teraz juz odchodzi sie od zakladania szwu

Nie zawsze i nie w każdym przypadku

ja osobiscie nigdy bym sie na to ni
                      > e zgodzila

Też tak myślałam dopóki nie straciłam ciąży w 19 tygodniu z powodu szyjkowego

Nie dosyc ze lezysz w szpitalu, zabieg pod ogolnym znieczuleniem to
                      > komplikacji moze byc multum

Żeby mieć tylko takie problemy...

> A pessar w razie czego sie zsunie poprostu

"Po prostu" razem z niedojrzałą ciążą jak to było u mnie.

a ze s
                      > zwem co?

U mnie utrzymał dwie następne ciąże do terminu pozwalającego dzieciom samodzielnie żyć.
                      • misiazutrechtu Re: olga400 08.02.12, 16:12
                        Mnie lakarz powiedzial, ze szew zaklada sie przy skroceniu szyjki macicy do 15mm.
                        Nie wiem jak jest z pozostalymi objawami: skurcze itd..
                        • olga400 Re: olga400 08.02.12, 16:35
                          Kazda z nas ma inne doswiadczenia i kazda pisze o swoim przypadku i wyraza swoje zdanie. Forum to nie jest miejsce na podejmowanie decyzji bo to powinien robic lekarz z pacjentka.
                        • hopsasanka Re: olga400 08.02.12, 16:38
                          Szew okrężny jest nadal stosowany! Mój lekarz prowadzący powiedział, że zakłada ok 5 takich szwów tygodniowo (w szpitalu oczywiście). Ważne, aby zdążyć z zabezpieczeniem szyjki nim będzie za późno.
    • doreczka82 Re: kiedy zakladaja szew na szyjke 18.03.12, 15:51
      Nefree ja dostałam skierowanie do szpitala na szew po tym jak na usg wyszła mi szyjka 25mm i rozwarcie wewnętrzne lekko powyżej 1cm- tak było w poniedziałek wieczorem 12.03, we czwartek rano 15.03 po zabiegu lekarz mi powiedział że było już 5 cm rozwarcia wewnątrz nie wiem jak z długością szyjki jeszcze nie dopytałam, wciąż leżę w szpitalu, może jutro mnie wypiszą
    • izu222 Re: kiedy zakladaja szew na szyjke 19.03.12, 11:30
      Mi założyli już w 13 tc - profilaktycznie, ze względu na obciążenie wywiadu gin (szyjka mi się skracała w poprzedniej ciąży).

W poprzedniej ciąży w 29 tc miałam mieć założony pessar, ale posiew wyszedł nieprawidłowy i najpierw planowano mi podać antybiotyki, później miałam wrócić na założenie.
      Niestety w międzyczasie odeszły wody i Młody się urodził.

Może nie miałaś czystego posiewu dlatego Cię wypuścili ze szpitala. A wskazania medyczne to ile wiem niewydolność szyjkowa, czyli skaracanie się szyjki (bardziej/szybciej niż w zdrowej ciąży).
      • nefree Re: kiedy zakladaja szew na szyjke 21.03.12, 14:59
        powiem wam, ze juz bylam na izbie przyjec, ale byla tam jakas dziewczyna ktora bardzo zle wyrazala sie o swoim szwie i zrezygnowalam, teraz koncze 29 tydz i poki co szyjka sie jeszcze trzyma, dzis ide znow na kontrole ale leze bez szwu i juz moge po malutku wstawac...
        • izu222 Re: kiedy zakladaja szew na szyjke 22.03.12, 09:15
          Możesz wstawać bo szyjka jest ok, czy dlatego że 29/30 tc to już ok?

Bo jeśli to drugie to ostrożnie - w 29/30 tc jest jeszcze zdecydowanie za wcześnie na to by ryzykować poród.
          • nefree Re: kiedy zakladaja szew na szyjke 22.03.12, 15:55
            dlatego ze juz jest 30tc oczywiscie nie szaleje, ale poki co rozwarcie jest nadal tylko wewnetrzne wiec... moze bedzie dobrze... i tak jednak wiekszosc czasu leze....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka