Dodaj do ulubionych

FENOTEROL +ISOPTIN 40

12.06.04, 18:50
Błagam pomóżcie.Z powodu "dużego naporu dziecka na szyjke",bez skurczów,bez
twardniejącego brzucha lekarz zapisał mi Fenoterol + Isoptin-czuję się po tym
strasznie.jestem już w 33 tyg i do tej pory moja ciąża to była sielanka a
teraz pocę się,ledwo oddycham,ręce mi się trzęsą,serce wali itp Co prawda
lekarz mnie uprzedzał,ale chciałabym zapytać czy ktoś też tak miał i czy to
minie po kilku dniach,czy utrzyma się do końca brania leku i czy Fenoterol
trzeba brać już do końca ciąży czyli jeszcze przez ok 5 tyg.???
Obserwuj wątek
    • beatek2 Re: FENOTEROL +ISOPTIN 40 12.06.04, 22:32
      Czesc!
      Ja w moich dwoch poprzednich ciazach bralam oba leki ze wzgledu na twardniejacy
      brzuch i czulam sie podobnie jak Ty, to przy tych lekach calkowicie normalna
      reakcja, wiec sie nie przejmuj! Normalnie po kilku dniach powinno byc troche
      lepiej , ale nie ustapi to calkiem!!! Lekarz kazal mi pozniej odstawic te leki
      w okolo 36tyg.! Teraz jestem po raz trzeci w ciazy, ale cale szczescie nie
      musze ich narazei brac - biore tylko no-spe!!
      Pozdrawiam
      Beata
      • risto2004 Re: FENOTEROL +ISOPTIN 40 13.06.04, 07:14
        Bardzo dziękuje za odpowiedź,uspokoiła mnie.Mam jeszcze jedno pytanie czy nie
        miałaś obaw w związku z isoptinem na którym jest wyraźnie napisane,że podawanie
        w ciąży "tylko w szczególnych wypadkach".
        Mam chyba trochę ograniczone zaufanie do tego mojego lekarza -tak jak pisałam
        wcześniej czułam się dobrze i brzuch mi jakoś szczególnie nie twardniał a on -
        bach --lekarstwa.
        Nieważneee- chodzi tylko o to,żeby nie zaszkodziły dzidzi.
        Zyczę ci zdrowia i jeszcze raz wielkie dzięki!
        • beatek2 Re: FENOTEROL +ISOPTIN 40 14.06.04, 09:59
          Jezeli nie masz zaufania do Twojego lekarza to skonsultuj sie jeszcze z jakims
          innym!
          Ja mam zaufanie do mojego lekarza, ale wiadomo, ze zawsze ma sie jakies
          watpilwosci! Teraz biore spasmophen i tam pisze to samo!
          Na pewno wszystko bedzie dobrze !
          Trzymaj sie !
          Beata
    • jola.wie Re: FENOTEROL +ISOPTIN 40 13.06.04, 09:13
      Isoptin bierz pół godziny przed fenoterolem, wtedy usunie on skutki o których
      piszesz. Ja ze względu na to co wyczytałam na ulotce odstawiłam isoptin, ale
      mnie to nie robiło różnicy, należałam do tych szczęściar, które nie miały tych
      nieprzyjemnych efektów ubocznych... za to brałam leki przez jakieś 18
      tygodni....
      Jak masz wątpliwości, czy zasadnie bierzesz fenoterol, skonsultuj innego
      lekarza. Swoją drogą 33 tydzien to już dosyć zaawansowany wiek ciąży, jak na
      zaczynanie terapii, ale ja się nie znam. Tylko że fenoterol wycisza skurcze
      macicy, których piszesz, ze nie masz, jeżeli "rozjeżdża" ci się szyjka, to
      powinien ci zaproponować krążek czy coś...
      (u nas w kraju "leczy się skurcze" do 38 tyg ciązy, gdzie indziej do 34t.c.)
    • jola.wie Re: FENOTEROL +ISOPTIN 40 13.06.04, 09:14
      Acha, organizm się przyzwyczaja do fenoterolu i może być tak ze po jakimś
      czasie te niepożądane objawy zelżeją...
    • magdalenax Re: FENOTEROL +ISOPTIN 40 13.06.04, 10:29
      Witaj w klubie smile Ja niestety bole przypominajace miesiaczkowe ktore trzymaly
      po kilka godzin. Biore FENOTEROL +ISOPTIN 40 od piatku. Najpierw Isoptin 40 a
      po 20 minutach 1/2 tabletki Fenoterolu i tak 3 razy dziennie. Pomimo Isoptinu
      mam podobne objawy jak ty. Chociaz mam wrazenie ze sa juz dzisiaj slabsze. Wole
      nie myslec co by bylo gdybym nie brala Isoptinu albo dostalabym od razu wieksza
      dawke Fenoterolu. Z tego co wiem to jest standardowe postepowanie ze lekarz
      przepisuje polaczenie obu tych lekow. A ostrzezenia na ulotkach nie wynikaja z
      tego ze ten lek moze byc faktycznie szkodliwy dla kobiety w ciazy ale po to
      zeby kobiety nie braly go na wlasna reke. Lekarze mowia ze czasami trzeba
      wybrac mniejsze zlo i lepiej czasem dla dobra malucha podac jakis lek niz go
      nie podawac.

Lekarz powiedzial mi ze mozliwe ze bede musiala brac ten lek juz do konca
      ciazy. Mam nadzieje ze tak nie bedzie bo skutki uboczne sa dosyc uciazliwe a
      poza tym jestem przez to na zwolnieniu a tego zupelnie do tej pory nie bralam
      pod uwage. Wszystko ukladalo sie swietnie a teraz nie moge nic robic. Tylko
      martwic sie czy wszystko bedzie dobrze. W dodatku pojawilo sie u mnie cos na
      ksztalt instynktu wicia gniazda. Chodzilabym tylko po mieszkaniu i sprzatala a
      nic nie moge robic sad Najlepiej lezec. Spacerow zadnych a pogoda piekna. Nie
      znosze nic nie robic... mam dola. Moj szkrab mnie tylko pociesza kopie coraz
      mocniej smile

Pozdr.
      Magda 20 tc
    • bdominika Re: FENOTEROL +ISOPTIN 40 13.06.04, 11:32
      Ja też biore te leki od piatku, bo mój brzuszek cały czas jest twardy i nospa
      brana przez dwa tyg nie pomogla. Na szczescie nie dopadly mnie t doleglieosci,
      ktore spotkaly Was. Jastem tylko bardzo ospala i czuje sie jakbym
      sie "nacpala". Fenotertol biore 5*0.5 tabletki i 3*isoptin. A oprocz tego
      mnostwo witamin, bo mam jeszcze anemie, a wiec tak na dobe ok. 20 tabletek, ale
      czego nie robi sie dla Maluszka. Moja pani doktor stwierdzila, ze jak juz to
      nie pomoze, to za dwa tyg kroploweczka i wizyta w szpitalu. Po trzech dniach
      brzuszek jeszcze troche twardawy, ale skurczy i boli jak przed miesiaczka na
      razie nie ma
      • kariin Re: FENOTEROL +ISOPTIN 40 16.06.04, 17:25
        ja miałam lekkie bule i poszlam do szpitala natychmias dali mnie pod kroplowke
        i tak przez dwa dni a poterm przeszlam na lekki te o ktorych mowa i jeszcze
        jeden dzien w szpitalu dzis własnie wyszlam co prawda to to mi pomoglo ale te
        leki wpłuwaja na mnie okropnie cała się częse i jest mi duszno a na dodatek mam
        anemie a jestem dopiero w 28 tg.ale jestem z wami też boje sie co będzie jak te
        leki odloze pozdawiam karina
    • alicja.25 Re: FENOTEROL +ISOPTIN 40 14.06.04, 11:53
      Cześć! Jestem w 30 tygodniu a od 3 tygodni biorę Fenoterol i to pół tabletki co
      3 godziny! Tylko na noc mogę wziąć całą i mam spokój na 6 godzin. Na szczęśćie
      tego Isoptinu- czy jakoś tak- nie muszę brac. Z tego co przeczytałam, to on
      pomaga wyciszyć skutki Fenoterolu, tak? Mi po Fenoterolu nie jest absolutnie
      nic, choć lekarz tez mnie ostrzegał przez drżeniem rąk, kołataniem serca itp.
      Gdy na ostatniej wizycie powiedzialam mu, że nic takiego nie odczuwam, szczerze
      się facet zdziwił. Gdybym zaś zapomniała wziąć Fenoterol i spóźniła się z nim
      choćby godzinę, momentalnie zaczynam czuć, że z moim brzuszkiem jest cos nie
      tak sad Mąż ustawił mi więc przypominanie w telefonie i jest juz ok. Pozdrawiam
      wszystkie Mamuski. Trzymajcie się! Pa!
    • ginaaaa Re: FENOTEROL +ISOPTIN 40 16.06.04, 17:32
      risto ja tez biore te leki i rowniez mialam te objawy co ty. zazywam je juz od
      2 tyg i zdazylam sie do nich przyzwyczaic. drgawek ani trzepotania serca tez
      juz nie czuje.

3maj sie,buziaczki
    • foe1 Re: FENOTEROL +ISOPTIN 40 16.06.04, 21:04
      Ja też brałam te leki od 33 tygodnia ciąży do 37.
      Podobnie jak Ty, czułam się nie za bardzo- ręce mi się trzęsły, mimo, że brałam
      też Isoptin.
      Z tego, co pamiętam, takie objawy miałam do końca.
      Jedno jest pewne- wyhamowały zbyt częste twardnienie brzucha.
      Urodziłam zdrową córkę.
      • risto2004 Re: FENOTEROL +ISOPTIN 40 17.06.04, 07:09
        strasznie Wam dziękuję.wszystko zniosę-wystarczyło przeczytać zdanie foe
        "Urodziłam zdrową córkę" i mogę trząść się jak galareta he he
        ale serio to rzeczywiście jest tak jak piszecie po kilku dniach brania objawy
        trochę zelżały i już mną tak nie telepie.Pozdrawiam.
        • magdalenax Re: FENOTEROL +ISOPTIN 40 17.06.04, 10:43
          U mnie niestety dalej telepka straszna. Przez to nie moge wyjsc z domu a w domu
          moge tylko siedziec i czekac az przejdzie. W dodatku wczoraj okazalo sie ze
          wyniki morfoligii coraz gorsze i dostalam kolejne zwolnienie - tym razem do 30
          czerwca. Czuje sie totalnie rozbita. Naiwnie myslalam ze jak mi przeszlo to
          bede mogla odstawic lek i wrocic do pracy ale przy tych skutkach ubocznych
          nawet nie mam co marzyc w tej chwili.

Czy ktoras z Was bierze fenoterol i pracuje? Ja bym chciala wrocic jeszcze do
          pracy kiedy ustapia skutki uboczne ale lekarz nie jest zachwycony tym pomyslem.

Poradzcie, co robic?

Magda
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka