Jakieś kilka miesięcy temu czułam przy myciu zębów (nie zawsze, raz na jakiś czas) delikatne ukłucie w okolicy 7/8. W październiku poszłam do dentysty. Niczego nie zauważył, powiedział, że zęby wyglądają dobrze, są zdrowe, nie ma powodu do niepokoju. Dodał, że może to być spowodowane wrażliwością zębów, mam więc zęby myć i płukać pastą Elmex do zębów wrażliwych.
Niestety dziwne kłucie czułam częściej, ale nie wiedziałam gdzie dokładnie jest umiejscowione (trwało to zbyt krótko i nie często). Pomyślałam, że może lekarz ma rację. Zaszłam spokojnie w ciążę, sądząc że mam super zdrowe zęby, o które naprawdę dbam.
Niestety kłucie w zębie było coraz częstsze. W tej chwili wiem już co to jest. Najpierw czułam tylko przy myciu ewidentny kłujący ból. Teraz - z dnia na dzień - jest gorzej. Nawet dotykając językiem, czy palcem, nie wspominając o zjedzeniu czekolady, czuje ból, nieprzyjemny i coraz silniejszy. Jest to w ósemce, która wyszła krzywo (już jakiś czas temu, więc ból nie jest spowodowany wyrzynaniem się ósemki). Umiejscowiona jest głęboko i tak jakby pod kątem 30 s.t w kierunku policzka, jest mała, wyszła nie cała. Gdy dotykam jej mniejszej części czuję ewidentny ból. Niestety nie widać dokładnie co tam się dzieje, gdyż jest to głęboko, a lusterka dentystycznego nie posiadam. Mężowi udało się jednak ją dojrzeć i twierdzi, że ząb wygląda normalnie, bez ubytku. Czyżby to oznaczało, że skoro lekarz niczego nie widział i teraz niczego nie widać, ząb psuje się od korzenia?
Nie wiem co robić. Nie mam już zaufania do mojego dentysty. Gdyby wtedy wiedział jak zareagować, nie miałabym teraz problemu, a zęba wyleczyłabym albo usunęła przed ciążą.
W poniedziałek zapytam ginekologa co robić, może da mi namiary na jakiegoś dentystę.
Wiem, że są znieczulenia dla ciężarnych, ale najgorsze jest to, ze tam niczego nie widać, boli, przeszkadza i uciska coraz silniej z każdym dniem. I nie ma szans aby przetrwać w ten sposób ciążę, skoro boli i przeszkadza coraz bardziej i częściej. Ósemek wyrywać w ciąży nie można, zatruwać zęba pewnie też nie. RTG nie jest wskazane. Jestem w kropce