Dodaj do ulubionych

kiedy do lekarza

07.05.12, 10:05
hej,
jestem zupełnie zielona, więc ciśnie mi się cała masa pytań. po pierwsze: okres spóźnia mi się już tydzień. dwa testy ciążowe wyszły pozytywnie. kiedy powinnam pójść do lekarza, żeby potwierdzić ciążę? już czy poczekać jeszcze?
poza tym, czego oprócz serów pleśniowych i surowego mięsa nie wolno mi jeść, czy w ciąży może być stosowane znieczulenie u dentysty?
z góry dzięki!
pozdrawiam
emilia
Obserwuj wątek
    • madziab83 Re: kiedy do lekarza 07.05.12, 10:20
      1. Jesteś w około 5tc, jeżeli nic się nie dzieje niepokojącego, do lekarza idź na spokojnie za tydzień lub 2. Przyjmuj kwas foliowy. Możesz zrobić sobie przed wizytą ogólne badanie moczu i morfologię i z nimi udać się na pierwsze spotkanie z lekarzem. Starannie dobierz sobie lekarza, chyba że masz już zaufanego, to nie ma problemu.
      2. Sery pleśniowe możesz jeść o ile nie są z niepasteryzowanego mleka, z surowego mięsa faktycznie zrezygnuj, poza tym jedz po prostu zdrowo, dużo owoców, warzyw, chudego mięsa, nabiału i zdrowych węglowodanów.
      3. Znieczulenie u dentysty możesz przyjmować, ale poinformuj dentystę o swoim stanie. Znieczulenie działa tylko miejscowo i nie wpływa na płód, leczyłam zęby w obu ciążach ze znieczuleniem, dzieciaki mam zdrowe.
      Gratuluję ciąży.
      • emma_m Re: kiedy do lekarza 07.05.12, 10:31
        dziekuję bardzo za szybką odpowiedź smile
        1. kwas foliowy przyjmuję i jem zdrowo. w takim razie jutro rano lecę do laboratorium zrobić podstawowe badania i z wynikami do ginekologa.
        2. dam radę i bez serów i bez tatarów, najważniejsze jest zdrowie maluszka smile
        3. ufff, czekam mnie niemiły zabieg u dentysty, a na żywca bym tego nie przeżyła.
        jeszcze raz dzięki!
        poazdrawiam
        • magdus-ia Re: kiedy do lekarza 07.05.12, 11:16
          najlepiej iść od razu do lekarza, po co czekać smile gratulacje!!
          • sysia.0 [...] 07.05.12, 11:24
            Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
            • marcelinka24 Re: kiedy do lekarza 07.05.12, 11:32
              moja pierwsza wizyta byla tydzien po spodziewanym okresie wiec 5 tydzien ... smile byl pęcherzyk ciążowy... ogolnie moj lekarz to karze przychodzic wlasnie pierwszy raz tak między 5 a 6 tygodniem
              • madziab83 Re: kiedy do lekarza 07.05.12, 12:17
                Doradzam jednak się nie spieszyć, bo często nie widać jeszcze pęcherzyka w 5-6 tc i później niepotrzebny stres ma przyszła mama. Marcelinko, lekarz zapewne każe Ci tak wcześnie przychodzić, bo:
                a) chce zlecić podstawowe badania
                b) im szybciej przyjdziesz, tym więcej wizyt zaliczysz a on tym samym więcej zarobi
                Powtórzę więc, że jeżeli nic niepokojącego się nie dzieje nie ma potrzeby biec już do lekarza.
                • justys271_net Re: kiedy do lekarza 07.05.12, 13:17
                  Jednak żadna z nas lekarzem nie jest więc o wieku ciąży możemy spekulować a jeżeli nasza droga przyszła mama chce dostać becikowe to musi znaleźć się pod opieką lekarza przed 10tyg. ciąży. A lekarze owszem chcą zarobić i mieć dużo wizyt ale ci prywatnie przyjmujący a nie ci z NFZtu.
                  Zrobisz jak chceszsmile powodzenia
                  • justys271_net Re: kiedy do lekarza 07.05.12, 13:18
                    P.S. odradzam również surowych rybekbig_grin
                    • emma_m Re: kiedy do lekarza 07.05.12, 13:54
                      wiem, że rybki teżz odpadają - dzięki!
            • kasiak37 sysia.0 07.05.12, 16:20
              zajrzyj prosze do watku na szpilce u gory forum a zaraz potem dostosuj swoja sygnaturke do przepisowych 4 linijek tekstu.
    • aga430 Re: kiedy do lekarza 07.05.12, 15:47
      witam,

..ja poszłam od razu do lekarza żeby potwierdzić - lekarz z dobrym usg powinien bez problemu już widzieć ciąże i sprawdzić czy ,,ulokowała'' się w dobrym miejscu. Życzę powodzenia!!
      • kami-66 Re: kiedy do lekarza 07.05.12, 21:37
        Ja byłam pierwszy raz 6 tyd + 2 dni wg OM
        Mój gin ma super sprzęt i na szczęście się dopatrzył - było jajo a w nim 2 mm pulsująca kropeczka wink
        Na twoim miejscu poszła bym ok 7 tyg aby nie usłyszeć przypadkiem - puste jajo płodowe! Pojawiają się tu takie wątki i dziewczyny przeżywają koszmar sad
        Ja na szczęście trafiłam na ginekologa, który zanim zrobił USG wytłumaczył nam, że może być pusto bo to dni granicy i gdyby tak się stało powtórzymy badanie za tydzień.
        Tak na marginesie to byłam tak szybko bo nakręciłam się, że ciąża może być pozamaciczna... wariatka, żadnych objawów takiej ciąży nie miałam ale ta myśl mocno "ryła" mi głowę.
    • masak-rua jak najszybciej 08.05.12, 00:48
      szczególnie w Twoim przypadku - gdzie piszesz, ze masz mnóstwo pytań... To właśnie lekarz niech Ci odpowie na te pytania, bynajmniej nie forum
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka